Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύστημα πρώην πτερύγων


csou

Recommended Posts

Θελω να βγαλω αδεια σε οικοπεδο το οποιο ειναι σε σχεδιο πολεως. Η περιοχη στην οποια βρισκεται ηταν μεχρι το 1990(Σεπτεμβριο) οικισμος προ του'23 και ειχε συστημα πρωην πτερυγων. Διπλα απο το οικοπεδο μου ειναι οικοδομη με αδεια του '83(πριν το ΓΟΚ του 85) και η οποια απεχει 2.5μ. απο το κοινο οριο. Συμφωνα με το ΓΟΚ, κτιριο πριν το '85 που απεχει μεγαλυτερο η ισο απο 1 μετρο πρεπει να απεχεις Δ. Βρηκα ομως μια εγκυκλιο την Εγγρ-48530/8320/86 στην οποια αναφερει οτι μπορω να κολλησω στο οριο γιατι σε συστηματα πρωην πτερυγων δεν ηταν υποχρεωτικη η αφεση αποστασης 2.5μ. και ισχυει η παραγραφος 1 του αρθρου 9 του ΓΟΚ του '85, που λεει οτι μπορεις να κολλησεις. Γνωριζει καποιος συναδελφος κατι επι του ζητηματος αυτου?

Link to comment
Share on other sites

Κάτι μου θυμίζει αυτό που λες και νομίζω πως ισχύει. Έχω την εντύπωση πώς δεν υπάρχει υποχρέωση να "σεβαστείς" τον όμορο και την απόσταση που έχει αφήσει, αν ούτε παλαιότερα υπήρχε τέτοια υποχρέωση.

 

Αν δηλαδή έχτισε κάποτε ο όμορος γνωρίζοντας οτι με τα τότε ισχύοντα μπορούσε κάποιος διπλανός να κολλήσει στο όριό του, υποτίθεται πως το έλαβε υπόψη του κατά τον σχεδιασμό/κατασκευή της δικής του οικοδομής. Οπότε δεν υπάρχει λόγος τώρα να αφήσει αυτός ο "διπλανός" απόσταση.

Άλλο να έχω φτιάξει το σπιτάκι μου λαμβάνοντας υπόψη οτι από το διπλανό θα έχω τουλάχιστον 2.5+2.5μ απόσταση και ξαφνικά να έρθει ο άλλος και να κολλήσει στα 2.5μέτρα από το παράθυρό μου. Αυτό ήταν το πνεύμα του νομοθέτη.

 

Θα πρέπει όμως να ψάξω λίγο τα "τεφτέρια" μου και να σου πω, για να είμαστε σίγουροι....

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω και περιμενω αναλυτικοτερη απαντηση. Αυτη ηταν η πιο ξεκαθαρη εγκυκλιος που βρηκα στη νομοθεσια. Αν θελεις και εχεις και κατι αλλο περιμενω...

Link to comment
Share on other sites

Απο την αλλη πλευρα συναδελφε ειναι αδομητο,μπορω να κολλησω ουτως η αλλως. Εγω θελω να κανω 2 ογκους αποτε θα χρειαστει να κολλησω και εκει που ειναι αδομητο και ειναι σιγουρα ΟΚ, αλλα και εκει οπου στο ομορο υπαρχει κτιριο. Αρα γι'αυτο χρησιμοποιω την εγκυκλιο αυτην. Ουτως η αλλως δεν παιζει ρολο τι υπαρχει στην αλλη πλευρα γιατι εγω μπορω να θελω να κολλησω στη συγκεκριμενη πλευρα που υπαρχει το ομορο κτιριο. Τι γινεται δηλαδη, αν επιτρεπεται να μην το κανω? Πρεπει να κοιταξω τη σιγουρη λυση που ειναι η δυσμενεστερη για μενα? Και αν γινεται και αυριο μεθαυριο ο πελατης το διασφαλισει αυτο, οτι δηλαδη γινεται, εμενα θα βριζει μια ζωη που δεν του το ειπα.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

..... συστημα πρωην πτερυγων. ........ Συμφωνα με το ΓΟΚ, κτιριο πριν το '85 που απεχει μεγαλυτερο η ισο απο 1 μετρο πρεπει να απεχεις Δ. Βρηκα ομως μια εγκυκλιο την Εγγρ-48530/8320/86 στην οποια αναφερει οτι μπορω να κολλησω στο οριο γιατι σε συστηματα πρωην πτερυγων δεν ηταν υποχρεωτικη η αφεση αποστασης 2.5μ. και ισχυει η παραγραφος 1 του αρθρου 9 του ΓΟΚ του '85, που λεει οτι μπορεις να κολλησεις. Γνωριζει καποιος συναδελφος κατι επι του ζητηματος αυτου?

 εχει καποιος την εγκυκλιο 48530/8320/86 ?

 Προσπαθω να δω αν σε οικοπεδο εντος οριοθετιμενου οικισμου με αδεια του 81 (δεν ειναι οικισμος προ 23, ουτε στασιμος) επρεπε να κολλησω στο οριο ή αν επρεπε να εχω αποσταση ποια ηταν αυτη ?

Link to comment
Share on other sites

 εχει καποιος την εγκυκλιο 48530/8320/86 ?

 Προσπαθω να δω αν σε οικοπεδο εντος οριοθετιμενου οικισμου με αδεια του 81 (δεν ειναι οικισμος προ 23, ουτε στασιμος) επρεπε να κολλησω στο οριο ή αν επρεπε να εχω αποσταση ποια ηταν αυτη ?

 

Εγγρ-48530/86

 

Συνέχεια και μετά την έκδοση της Εγκ-112/86 , σας πληροφορούμε τα εξής επί των άλλων ερωτημάτων της α) σχ. αναφοράς σας. 

 

1. Στην περιοχή των Σπετσών, όπου ίσχυε το σύστημα των πτερύγων, δεν έχει εφαρμογή η παρ.3 του Αρθ-9 του ΓΟΚ/85 (όπως αναφέρεται και στην Εγκ-112/86), γιατί δεν θεωρείται σαν υποχρεωτική η αφεθείσα, από τους ομόρους απόσταση των 2,50μ., αφού το κτίριο μπορούσε και να εφάπτεται στο όριο και πρέπει να εφαρμόζεται η παρ.1 του Αρθ-9 του ΓΟΚ/85.

Οι οικοδομικές άδειες, που έχετε εκδόσει με εφαρμογή της παρ.3 του Αρθ-9 πρέπει να αναθεωρηθούν σύμφωνα με την παρ.2 του Αρθ-9 του ΓΟΚ/85.

 

2. Ο έλεγχος του συντελεστή κατ'όγκον εκμετάλλευσης πρέπει να γίνεται μετά την έκδοση του ΓΟΚ/85, εφόσον εκτός από τον ορισμό του επιβάλλεται και περιορισμός αυτού σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.10 του Αρθ-9 αυτού.

 

Το εγγραφο αναφερει οτι αν και ο ομμορος ειχε δικαιωμα επαφης με το οριο στην περιπτωση που επελεξε να αφησει αποσταση απο αυτο (το οριο) τοτε το υποαναγερση κτιριο δεν ειχε υποχρεωση να σεβαστει την αποσταση του ομμορου απο το οριο και να αφησει και αυτο υποχρεωτικα αποσταση Δ απο το οριο αλλα ειχε δικαιωμα επιλογης τοποθετησης ειτε σε επαφη με το οριο (αν και ο ομμορος ειχε αφησει αποσταση απο αυτο) ειτε σε αποσταση τουλαχιστον Δ απο το οριο.Με αλλα λογια η αποσταση του ομμορου κτισματος απο το οριο δεν ηταν δεσμευτικη για το υποανεγερση κτισμα και ισχυε η ελευθερη τοποθετηση (επαφη ή Δ)

Edited by dimitris11140
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.