Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια εγκυμοσύνης


esofiaki

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Είμαι ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ και δουλεύω ως μισθωτή, άρα πληρώνει ο εργοδότης για μένα και στο ΙΚΑ το παροχή σε χρήμα. Βιβλιάριο βέβαια έχω του ΤΣΜΕΔΕ. Είμαι έγκυος και αναρωτιέμαι που θα πρέπει να πάω για να πάρω το χαρτί για την άδεια εγκυμοσύνης που δικαιούμαι πρίν και μετά τον τοκετό και με ποια έγγραφα. Στο ΤΣΜΕΔΕ ή στο ΙΚΑ? Κ σε ποιο τμήμα συγκεκριμένα? Ξέρει κάποιος να με ενημερώσει σχετικά?

Ευχαριστώ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Είμαι ακριβώς στην ίδια κατάσταση και τώρα πριν πάρω την άδεια κυοφοριας - λοχειας εχω πάρει 15ημερη αναρρωτική αν και μου έβγαλαν την πίστη για να την πάρω.

Λοιπόν έχουμε και λέμε : Σε ποιόν μήνα είσαι; πρωτον έχεις να κάνεις με ΙΚΑ και όχι με ΤΣΜΕΔΕ για αυτες τις άδειες. Β επιπέδου έχεις κάνει? σου έχουν βγάλει ΠΗΤ (πιθανή ημερομηνία τοκετού)?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή αν και βλέπω οτι είσαι online μπορεί να αργήσεις να δεις την απαντηση μου συνεχίζω.....

Κλείνεις ένα ραντεβου με γυναικολογο του ΙΚΑ για μια ημερομηνία λίγο πριν μπεις στο 7ο μήνα, ή αλλιώς αν δεν κατραφέρεις να κλείσεις ραντεβού με γυναικολόγο του ΙΚΑ και πλησιάζεις στον 7ο οποτε και πρέπει να σταματήσεις από την δουλειά τότε πας σε έναν συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ της περιοχής σου. (θα τους βρεις στο ιντερνετ βάλε γιατροι ικα-εοπυυ και θα σου τους βγάλει) ή αλλιώς θα σου τυος που στο ΙΚΑ της πειροχής σου.

Πας λοιπόν σε αυτό τον γιατρό ΙΚΑ ή ΕΟΠΥΥ με την εξέταση Β επιπέδου σου όπου σου έχουν βγάλει την ΠΗΤ και του λες να σου βγάλει την άδεια κυοφορίας-λοχείας. Στον γιατρό του ΕΟΠΥΥ εγω για την αναρρωτική πλήρωσα και 30 ευρω μαύρα. Στου ΙΚΑ δεν πληρώνεις.

Ο γιατρός λοιπόν σου γράφει μια γνωμάτευση (μπορεί και να σε εξετάσει για να βεβαιωθεί) που λέει οτι βγαίνεις σε άδεια κυοφορίας- λοχείας 56 μέρες πριν την πιθανη ημερομηνία τοκετου σου και για 63 μετά την ΠΗΤ.

Με αυτή τη γνωμάτευση και με το βιβλιάριο του ΙΚΑ (που φαντάζομαι θα έχεις εχεις) πας αμέσως στους ελεγκτές του ΙΚΑ και αν δεν κάνω λάθος από εκεί και πέρα λειτουργεί όπως και οι αναρρωτικές. Δηλαδή σου γράφουν ένα μπλέ χαρτι το πάς στον εργοδότη σου, σου το σφραγίζει και μετά ξαναπας στο ΙΚΑ στις ΠΑΡΟΧΕΣ και δίνεις το μπλέ χαρτι για να πληρωθείς για αυτούς τους μήνες. (αν δεν έχεις βγει ποτέ ως τώρα σε αναρρωτική θα πρέπει να ανοιξεις και καρτέλα στο μητρώο του ΙΚΑ όπου θα δίνεις έναν λογαρισμό τραπέζης και άλλα στοιχεια ούτως ώστε να πληρωθείς μετά από τις παροχες) Αν εισαι σε αυτήν την κατάσταση πρώτα πας στο ΜΗΤΡΩΟ να ανοιξεις καρτέλα και μετά στις ΠΑΡΟΧΕΣ.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ανοιξεις καρτέλα που ζητάνε στο ΜΗΤΡΩΟ του ΙΚΑ ΞΑΝΘΗΣ είναι:

1) φωτοτυπία ταυτότητας,

2) φωτοτυπία της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου λογαρισμού τραπέζης που θέλεις να μπουν τα χρήματα,

3) εναν λογαρισμό ΔΕΗ ΟΤΕ ή νερου όπου να φαίνεται το ονομά σου και η διεύθυνση κατοικιας σου (αν δεν έχεις κάνεις μια υπευθυνη δήλωση)

 

Μετά από το ΜΗΤΡΩΟ πας στις ΠΑΡΟΧΕΣ με το μπλέ χαρτί (σφραγισμένο από το εργοδότη σου όπως είπαμε) και εκεί επιβεβαιώνπυν τα στοιχεία που έδωσες στο ΜΗΤΡΩΟ και βγάζουν το ποσό που θα πληρωθείς και σου δίνουν ένα χαρτί που το πας στον εργοδότη και λεει οτι πχ θα πληρωθείς τόσα χρήματα και τα υπόλοιπα πρέπει να τα βάλει ο εργοδότης μέχρι να καλύψει τον μισθό σου.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ

Link to comment
Share on other sites

Φαίδρα σε ευχαριστώ!

Είσαι πολύ κατατοπιστική. Είμαι στον 7ο, μόλις μπηκα! Δεν έχω βιβλιάριο ΙΚΑ μόνο ΤΣΜΕΔΕ. Ούτε έχω πάρει αναρρωτική ποτέ. Βέβαια μου είπαν να πάω στο Ικα με το βιβλιάριο του ΤΣΜΕΔΕ... από το λογιστήριο της εταιρίας που δουλέυω. Δεν ξέρω αν ισχύει. Διαφορετικά θα πάω στο Ικα Ν.Ερυθραίας που μένω? Και κάτι ακόμα. Δεν πρέπει να πάω στο κέντρο μάνας και παιδιού του ΙΚΑ για την άδεια? Είναι το ίδιο?

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν πρώτα από όλα θα πρέπει να βγάλεις βιβλιάριο ΙΚΑ. ΝΑΙ όντως μπορούμε να έχουμε δύο βιβλιάρια. Το βιβλιάριο του ΙΚΑ είναι για τις άδειας ασθενείας (αυτό το μικρό ποσό που πληρώνει η εταιρεία σου κάθε μήνα στο ΙΚΑ που είναι ασθένεια σε χρήμα). Εγω για να καταλάβεις εχω εδω και 6 χρόνια δυο βιβλιάρια. Του ΙΚΑ που δεν χρησιμοποίησα ποτέ γιατι δεν πηρα ποτε αναρρωτικη και του ΤΣΜΕΔΕ. Λοιπόν θα πας στο γραφειο πορσωπικου της εταιρείας σου και θα τους ζητήσεις να σου δώσουν ότι βεβαιώσεις θα χρειαστεις για να βγάλεις βιβλιάριο ΙΚΑ το μονο που δεν ξερω να σου πω είναι σε ποιό ΙΚΑ να πας της περιοχής σου ή της περιοχής της δουλειας σου. Αλλα θα σου το πουν από την δουλειά σου. Το βιβλιάριο του ΤΣΜΕΔΕ δεν το χρειαζεσαι πουθενά στο ΙΚΑ. Θα βγάλεις βιβλιάριο πες τους και οτι είναι επείγον γιατί πρέπει να βγείς σε άδεια κυοφοριας-λοχειας άμεσα.

Link to comment
Share on other sites

Κι όμως όσο παράδοξο κι αν ακούγεται πρέπει να έχουμε δύο βιβλιάρια. Απλά εμείς το βιβλιάριο του ΙΚΑ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να πηγαίνουμε σε γιατρούς και για φάρμακα (για αυτά έχουμε το ΤΣΜΕΔΕ) αλλά μόνο για τις άδειες ασθενείας.

Link to comment
Share on other sites

Απλά εμείς το βιβλιάριο του ΙΚΑ ΔΕΝ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να πηγαίνουμε σε γιατρούς και για φάρμακα (για αυτά έχουμε το ΤΣΜΕΔΕ) αλλά μόνο για τις άδειες ασθενείας.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Φαίδρα. Σ'ευχαριστώ για την απάντηση. Απέκτησα τελικά βιβλιάριο ΙΚΑ! Θα συνεχίσω τώρα τη διαδικασία όπως μου την είπες. Σου ευχομαι ότι καλύτερο!

Αλήθεια αγοράκι ή κοριτσάκι? Εγώ αγοράκι.

Αν έχω στο μέλλον άλλη απορία θα ρωτήσω! :smile:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.