Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περίφραξη στα όρια οικοπέδων.


dnl21

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι.

Σε γωνιακό οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως (προ του 83), υπάρχει στη μάντρα κατασκευασμένη μία απότμηση.

Το λειτουργούν κτηματολόγιο της περιοχής, δείχνει επίσης τα όρια του οικοπέδου σύμφωνα με αυτή την απότμηση, όπως την δείχνει και ένα τοπογραφικό βάσει του οποίου είχε βγει μία οικοδομική άδεια την δεκαετία του 1990 για το οικόπεδο αυτό.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό, δεν πρόκειται για απότμηση αλλά για καμπύλο τμήμα.

Τελείως τυπικά, σύμφωνα και με την αρμόδια ΥΔΟΜ, σε ένα σημερινό τοπογραφικό θα πρέπει να δείξω το τμήμα μεταξύ απότμησης και καμπύλης (κάτω των 5 τ.μ.) ως προσκυρωτέο τμήμα.

Εσείς πως αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις? μπορώ να βασιστώ στον τίτλο, που είναι παλαιός και δεν περιγράφει την απότμηση αυτή, ώστε να δείξω το οικόπεδο με όριο το καμπύλο τμήμα? Στην περίπτωση αυτή θα δείξω την περιτοίχιση σαν να είναι "πιο μέσα στο οικόπεδο". Σε μία μελλοντική άδεια, θα πρέπει η μάντρα να καθαιρεθεί και να αποκτήσει καμπύλη μορφή σύμφωνα και με το ρυμοτομικό της περιοχής?

Link to comment
Share on other sites

Aπό κατασκευαστικής πλευράς τα όρια θα ήταν πιο δύσκολο να υλοποιηθούν με καμπύλο τμήμα μάντρας. Ίσως γι αυτό προτιμήθηκε η απότμηση. Ίσως κατά την εποχή έκδοσης της άδειας να μην υπήρχε η πολεοδομική μελέτη. Αντιλαμβάνομαι το ερώτημα αφορά στο να έχει άμεσα πρόσωπο το οικόπεδο επί ρυμοτομικής γραμμής και να είναι τώρα οικοδομήσιμο, διαφορετικά μάλλον θα πρέπει να γράψεις ότι θα καταστεί άρτιο μετά την προσκύρωση του τμήματος. Άραγε, αυτό το τμήμα ανάμεσα στην οριογραμμή απότμησης και στο τόξο, θα θεωρηθεί δημόσια έκταση και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει με τιμή μονάδος για να το προσκυρώσει στην ιδιοκτησία του και να έχει έτσι το πρόσωπο επί ρυμοτομικής;

 

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς έτσι Παύλο μου είπαν από την ΥΔΟΜ. Τυπικά είναι προσκυρωτέο. Και το ρυμοτομικό προϋπήρχε της άδειας. Φαντάσου όμως ότι η υπάλληλος μου είπε μέσες άκρες "δείξε ότι η μάντρα είναι καμπύλη, επί της ρυμοτομικής, για να μην μπλέκεις". Προσανατολίζομαι πάντως να δείξω την υλοποιημένη κατάσταση ακριβώς ως έχει, και τα όρια του οικοπέδου επί της ρυμοτομικής γραμμής. Στο κάτω κάτω, αυτή είναι η αλήθεια, έφτιαξαν τη μάντρα λίγο πιο μέσα για να μην υπολογίζουν τοξα κλπ οι χτιστάδες. Πιστεύω ότι για τοπογραφικό που προορίζεται σε τακτοποίηση (τυχόν) αυθαιρεσιών που θα κάνει συνάδελφος αρχιτέκτων, είμαι ΟΚ προς το παρόν.. Αν πρόκειται να εκδοθεί άδεια ίσως τότε να ζητήσουν από την ΥΔΟΜ να διορθωθεί η περιτοίχιση.

Link to comment
Share on other sites

"προσκυρωτεο" γιατι να ειναι;

Ακομα και εάν εβαλαν τοτε την περιφραξη πιο μεσα, για λογους που δξ.

 και παλι δεν απεκτησε κυριοτητα ο Δημος...αφου δεν υπηρχε πραξη παραχωρησης σε κοινη χρηση...

Η αδεια δεν αποτελει τιτλο....

Οπως και να το εδειξαν στην αδεια,  η κυριοτητα δεν χαθηκε

Πώς θα κανεις συμβολαιο προσκυρωσης, παρα "μη κυριου";;;

Υπαρχει ΚΑΕΚ που το δειχνει σαν ιδιοκτησια Δημου;

Αν ναι, τοτε, τυπικα, δεν εχεις προσωπο...

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι, το τμήμα φαίνεται ότι ανήκει στο Δήμο καθώς είναι ενιαίο γεωτεμάχιο (ΚΑΕΚ) με τον δρόμο. Ενώ το όριο δηλαδή έχει καμπύλη μορφή, σύμφωνα με το κτηματολόγιο το όριο βρίσκεται επί της απότμησης, όπως είναι δηλαδή και τα υλοποιημένα όρια.

Link to comment
Share on other sites

Ετσι οπως το λες τωρα, με βαση το συμβολαιό σου, μετα την περιφραξη υπηρχε μικρο "πλατωμα" και μετα ο δρομος... Σωστα;;;

αρα δεν ειχες νομιμο προσωπο...σωστα;

Θα έλεγα να δεις την δηλωση του Δημου.

Σαν πολυ παραξενο μου φαινεται.

Εγω θεωρω οτι η αποτυπωση εγινε με βαση "υλοποιημενα" ορια...και οτι ο δημος δεν εδειξε εναν δρομο  με ενα...πλατωμα   εντος οικοπεδου......

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι για τακτοποίηση, μπορείς να δείξεις τη ρ.γ. ως όριο οικοπέδου, και τη μάντρα στη θέση που είναι με απλή αναφορά, χωρίς διαστάσεις κλπ.

Σε μια άλλη εκδοχή, ονομάζεις το τμήμα μεταξύ ρ.γ. και μάντρας ως "άτυπη δουλεία υπέρ του Δήμου"

Link to comment
Share on other sites

Έχω παρόμοια περίπτωση με αυτή του ntanos 

Επισυνάπτω σκαρίφημα. Οικόπεδο έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης με πολεοδομική μελέτη του 2005. Ο ιδιοκτήτης το έχει συρματοπεριφράξει  10-15 χρόνια πριν την πολεοδομική μελέτη, έχοντας φτιάξει αυτό το σπάσιμο στο πρόσωπο του οικοπέδου. Το κτηματολόγιο (λειτουργούν) έδωσε στο απόσπασμά του το ίδιο σχήμα με τα υλοποιημένα όρια του οικοπέδου. Το τοπογραφικό συμβολαίου που έγινε πριν το Κτηματολόγιο και πριν την πολεοδομική μελέτη, δεν περιελάμβανε το σπάσιμο και την οπισθοχώρηση της περίφραξης στο πρόσωπο του οικοπέδου. Ο δρόμος πήρε ΚΑΕΚ και περιλαμβάνει ότι έμεινε έξω από τις περιφράξεις. Αυτή η λωρίδα γης που περισσεύει προσκυρώνεται με υποχρέωση οικονομικής αποζημίωσης από τον ιδιοκτήτη προς τον Δήμο;

ΠΡΟΣΚΥΡΩΣΗ.jpg

Link to comment
Share on other sites

παυλε,

εδω επηρεαζονται τρια ομορα οικοπεδα.

Και, οπως λες,

"Το τοπογραφικό συμβολαίου που έγινε πριν το Κτηματολόγιο και πριν την πολεοδομική μελέτη, δεν περιελάμβανε το σπάσιμο και την οπισθοχώρηση της περίφραξης στο πρόσωπο του οικοπέδου"

Επομενως οι ιδιοκτητες δεν διαβασαν τα χαρτια του ΕΚ και δεν εκαναν σχετικες ενστασεις.

Αυτες οι περιφραξεις γινονταν συνηθως "πιο μεσα"  για να δημιουργουν  χωρους ευκολης σταθμευσης  αυτοκινητου ή τρακτερ/ κλπ γεωργικων εργαλειων.

Για να πληρωσει στον Δημο λογω "προσκυρωσης", θα πρεπει να απορριφθουν  πρωτα οι σχετικες  ενστασεις διορθωσης...

Και, εάν  αναγνωρισθει η κυριοτητα του Δημου...θα πληρωσει ο πελατης τα προσκυρουμενα

[μιλαμε για τιμη μ ονοναδας που ορίζεται απο επιτροπη του Δημου...συνηθως ειναι χαμηλη για να μην δημιουργει συγκριτικα στοχεία σε βαρος του Δημου, οταν ειναι αυτος ο  -συνηθης- υποχρεως...]

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.