Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιλογή τομέα Μηχανολόγοι ΕΜΠ


arkara

Recommended Posts

Και νά μαι, θα πάω φέτος στο 4ο έτος των μηχανολόγων όπου και πρέπει να διαλέξω τομέα. Προσανατολίζομαι περισσότερο στον τομέα κατασκευαστών. Εσείς τι προτείνετε? Είναι καλή επιλογή?

Link to comment
Share on other sites

Έχοντας τελείωσει την ίδια σχολή , ίδια ειδικότητα μπορώ να σου πώ ότι τα ίδια δικαιώματα έχεις όποιο κλάδο και αν τελειώσεις. Τώρα για ελεύθερο επάγγελμα ενεργειακός και κατασκευαστής είναι καλύτερα , ενώ για μισθωτός σε βιομηχανίες παίζουν και οι τρείς ειδικότητες(κατασκευαστής- παραγωγής-ενεργειακός). Δες τα μαθήματα σε κάθε κλάδο και αποφάσισε αναλογα με τα ενδιαφέροντά σου (ο παραγωγής είχε πιο εύκολα μαθήματα, ο κατασκευαστής μέσης και ο ενεργειακός λίγο πιο δύσκολα μαθήματα )

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

καλησπέρα παιδιά και γω μηχανολογος εμπ είμαι στο 4ο ετος και είμαι αναμεσα σε ενεργειακο και παραγωγής..

μπορει να μου πει καποιος ποιος τομέας είναι πιο ευκολος καθως απο ότι εχω καταλαβει πως σημασια εχει να βγεις οσο πιο γρηγορα γινεται απο τη σχολή και με καλύτερο βαθμό..

θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας..

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από εμένα!

Θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω κάποια πράγματα πάνω σε αυτό το θέμα…

Στη σχολή μου ( μηχανολόγοι μηχανικοί, εμπ ) έχουμε 4 κύκλους σπουδών.

Α)Παραγωγής

Β)Ενέργειας

Γ)Κατασκευαστικός

Δ)Εναέριων και επίγειων μεταφορικών μέσων.

Είμαι και εγώ ανάμεσα στους Α και Β αλλά δεν ξέρω τι να διαλέξω…

 

Ο παραγωγής (όπως ακούγεται) θεωρείται πιο εύκολος και μπορείς να βγάλεις κάπως καλύτερο βαθμό πτυχίου…

Ενώ ο ενεργειακός είναι πολύ «εμπορικός» στις μέρες μας...

 

Πιστεύετε ότι πρέπει να τελειώσω όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ένα καλό βαθμό πτυχίου ή δεν παίζει ρόλο πουθενά ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου και ο βαθμός του?

 

Κατά πόσο έχουν σχέση αυτά που κάνουμε στη σχολή με αυτά που θα ζητηθούν στην αγορά εργασίας?

 

Με άλλα λόγια παίζει ρόλο η κατεύθυνση ή απλά όλοι είμαστε Μηχανολόγοι Μηχανικοί?????

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύετε ότι πρέπει να τελειώσω όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ένα καλό βαθμό πτυχίου ή δεν παίζει ρόλο πουθενά ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου και ο βαθμός του?

 

Από όσο ξέρω (μην σε πάρω στον λαιμό μου όμως) είναι πιθανό να παίζει μεγαλύτερο ρόλο το να μην αργήσεις να τελειώσεις (καθώς δείχνει ότι ως φοιτητής δεν είσαι πέρα βρέχει) σε σύκριση με τον βαθμό που τον μελοντικό εργοδότη σου θα τον νοιάζει το αν μπορείς να αποδώσεις επί τόπου (δηλ. δεν σε κρίνουν τόσο από τον βαθμό αλλά περιμένουν να τους αποδείξεις την αξία σου-για αυτό και ζητούν τόσο πολύ την εμπειρία στις αγγελίες).

 

 

Με άλλα λόγια παίζει ρόλο η κατεύθυνση ή απλά όλοι είμαστε Μηχανολόγοι Μηχανικοί?????

 

Το πτυχίο (και τα επ. δικαιώματα) πάντως είναι ενιαίο. Τώρα αν εσύ είσαι σίγουρος ότι έχεις την δυνατότητα να ασχοληθείς με κάτι τελείως συγκεκριμένο και σου αρέσει, επέλεξε τον ανάλογο κύκλο.

 

Πάντως για μένα οι παράγοντες επιλογής θα ήταν (και με σειρά βαρύτητας):

Α) Πόσο ελκυστική/ενδιαφέρουσα σαν αντικείμενο μου φένεται η κάθε επιλογή

Β) Πόσο γρήγορα μπορώ να τελειώσω την σχολή ακολουθώντας την συγκεκριμένη κατεύθυνση

Γ) Έχω κάποια σιγουριά ότι θα ασχοληθώ με αυτό το αντικείμενο στην συνέχεια (πχ κονέ, γονείς μηχανικούς, γνωστούς αριστερά-δεξιά κοκ)

 

Προσωπικά πάλι τεράστια βαρύτητα το Α, μέτρια το Β, σχεδόν αμελητέα το Γ (βέβαια ίσως να φταίει ότι δεν έχω γονείς μηχανικούς και κανένα ουσιαστικό κονέ στον "τεχνικό κόσμο").

 

@stefmech παρακαλώ αν και δεν βοήθησα ουσιαστικά... Ελπίζω να αποκτήσει κίνηση έστω ένα από τα δύο νήματα ώστε να πάρεις μια πιο κατατοπιστική απάντηση από έναν έμπειρο μηχανολόγο.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με το σχόλιο που λέει ότι διαλέγοντας ενεργειακό ή κατασκευαστικό τομέα αποκτάς καλύτερο υπόβαθρο για να δουλέψεις ως ελεύθερος επαγγελματίας. Όχι όμως ότι η διαφορά θα είναι τρομερή.

 

Από την εμπειρία μου, όταν έψαχνα δουλειά στην Ελλάδα, κανείς δεν ενδιαφερόταν για τον τομέα μου (Βιομηχανικής Διοίκησης) ή το βαθμό μου (7.05). Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις τι θα κοιτάξει ένας εργοδότης. κατά τη γνώμη μου πάντως, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος για να πάρει τη δουλειά είναι να φανεί καπάτσος στη συνέντευξη.

 

Στο θέμα μας τώρα...επιλογή τομέα. Το σημαντικότερο είναι να σου αρέσει αυτό που θα διαλέξεις έτσι ώστε να το κάνεις με ευχαρίστηση. Το πτυχίο σου δεν θα αναγράφει τον τομέα σου, όλοι είναι μηχανολόγοι μηχανικοί με τα ίδια δικαιώματα. Ο ενεργειακός μπορεί να καταλήξει να δουλεύει ώς σχεδιαστής CAD και ο κατασκευαστικός ως business development manager.

 

Σύμφωνα με την προσωπική μου γνώμη αποτελεί καλή επιλογή να πας στον τομέα Παραγωγής αλλά παράλληλα να πάρεις κάποια επιλεγόμενα "κλειδιά" από τους άλλους τομείς: διαχείριση ενεργειακών πόρων, ενεργειακός σχεδιασμός κτιρίων, σχεδίαση CAD, πεπερασμένα στοιχεία είναι τα 4 πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό.

 

Καλή τύχη!

 

Υ.Γ. ο βαθμός πτυχίου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αν θέλεις να μπεις στο δημόσιο...

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Καλησπέρα, εν έτη 2020 θέλω μια εμπεριστατωμένη άποψη επί της επιλογής κατεύθυνσης μηχανολόγου μηχανικού στο ΕΜΠ

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.