Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νεα έντυπα και κατεδάφιση


Recommended Posts

Σκέφτομαι ότι πριν ένα χρόνο που έβγαλα άδεια κατεδάφισης δε μου ζήτησαν άδεια για το κτίσμα. Το σπίτι ήταν περι του 60 σε περιοχή που σχετικά πρόσφατα μπήκε στο σχέδιο πόλης, και σίγουρα ήταν αυθαίρετο. Το μόνο που μου είχαν ζητήσει ήταν τίτλους ιδιοκτησίας, όπου νομίζω το ανέφεραν το κτίριο, αλλά ήταν συμβόλαιο του 70.

Ζητούσαν τοπογραφικό, κατόψεις σε κλίμακα 1:100 (όπου έκανα εγω την αποτύπωση) και διάφορες άλλες βεβαιώσεις από Εταιρείες Υδρευσης κτλ που φαντάζομαι τα ζητάνε και τώρα.

Δίκιο έχετε που ψάχνετε την νομιμότητα τους αλλά μήπως δεν θα ζητηθεί κατά την διαδικασία....??

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 80
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κανα δυο σκέψεις...

 

Στο συνάδελφο που έβαλε τις πολλές ερωτήσεις με τις εναλλακτικές λύσεις.

 

Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο αλλά κάποιες φορές πρέπει να κάνουμε μικροπαρανομίες για να είμαστε πιο πρακτικοί και ουσιώδεις.

 

Τι θα έκανα εγω.... καθώς όπως αναφέρεις... πουθενά δεν υπάρχει αυτό το αυθαίρετο... δεν εχει γίνει καταγγελία.... απλά θα έλεγα στον ιδιοκτήτη ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!!!

 

Στη χειρότερη περίπτωση να έρθει η αστυνομία, να του γίνει καταγγελία και να πληρώσει πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης... που απο τι στιγμή που το γκρεμίζει.... μόνο της ανέγερσης.

 

Εαν τον οδηγήσεις σε άδεια, τακτοποίηση τον βάζεις σε μια τεράστια διαδικασία.... άδειες, τοπογραφικά, αμοιβές μηχανικών, ένσημα για τη κατεδάφιση και χρόνος. Ούτε εσυ πρόκειτε να βγάλεις τίποτα απο τη διαδικασία αυτη ( οικονομικά μιλάω).

 

Θα με ρωτήσεις τότε γιατί εγω βγάζω άδεια κατεδάφισης. Το δικό μου αυθαίρετο περιγράφεται στο συμβόλαιο, δηλώνετε στο Ε9 οπότε δε μπορώ να το διαγράψω έτσι απλά απο το συμβόλαιο ή την εφορία. Οπότε βγαζω άδεια κατεδάφισης που με το πιστοποιητικό του ελεγκτή δόμησης θα πιστοποιηθεί η κατεδάφιση και θα διαγραφεί απο τα δημόσια έγγραφα.

 

Εν κατακλείδι,,,, εαν δεν υπάρχει σε δημόσια έγγραφα τότε κατε΄δαφισε το μόνος σου.... οικονομία χρόνου και χρήματος... πρακτικός.. θα το εκτιμήσει και ο ιδιοκτήτης.

 

Στο διάγραμμα κάλυψης αποτειπώνουμε τα πάντα που περιέχονται στο οικόπεδο μας. Πάνω σε κάθε οικοδόμημα γράφουμε τον αριθμό αδείας.

 

Μέχρις στιγμής δεν εχω αντιμετοπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι μόνο να βρω το ετος κατασκευής του αυθαίρετου κτισματος... τους λεω αυθαίρετο είναι που να ξέρω!!!!

 

Τελικά μοιάζει να το αντιμετοπίζω το πρόβλημα αυτό με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το έτος κατασκευής και με αναφορά δικιά μου μέσα στην τεχνική έκθεση.

 

μερικές σκέψεις.

 

- έγκεριση και άδεια βγαίνουν μαζι σε ενα στάδιο.

- δεν ξεκινάνε οι εργασίες πριν περάσουν 20 ημέρες απο τη δημοσίευση της άδειας στο ιντερνετ μαζί με φωτογραφίες και τη τεχνική έκθεση.

- χρειάζεται ελεγκτής δόμησης που θα είναι παρών στη κατεδάφιση ( κόστος 100 ε σύμφωνα με το φεκ).

 

Κάτι ενδιαφέρον για τα φορολογικά!!!

 

Ενω κάνουμε σχέδια αποτύπωσης, μετράμε κλπ η άδεια κατεδάφισης δε χρειάζεται αμοιβή αποτύπωσης!!!

 

Απο αμοιβές βάζουμε στην επιλογή κατεδάφιση τα τετραγωνικά του κτίσματος για κατεδάφιση ( θα βγεί μια απελπιστικά χαμηλή αμοιβή - εγω με 50 τ.μ. αμοιβή 60 ευρώ) και αμοιβή τοπογραφικού ( αποτύπωση, πολυγωνομετρία, τριγωνισμός, αποτύπωση όμορων και τοποθέτηση οικοδομικής γραμμής).

 

Ευτυχώς που είναι και το τοπογραφικό και αναιβάζει την αμοιβή......

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Νομίζω πως η αμοιβή τοπογραφικού δεν είναι απαραίτητο να δηλωθεί για την κατεδάφιση. (ας με διορθώσει κάποιος συνάδελφος αν κάνω λάθος)

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ!

 

Εκδίδεις κανονικά νεα οικοδομική άδεια οπότε σύμφωνα με το νεο νόμο περι έκδοσης αδειών χρειάζεται εξαρτημένο τοπογραφικό.

 

( να μια ακόμα στρέβλωση του συστήματος.... βγαίνει μια πολύ χαμηλή η κατεδάφιση οπότε οι συνάδελφοι υπομηχανικοί ή αρχιτέκτονες που δεν μπορούν να υπογράψουν εξαρτημένο τοπογραφικό δεν θα αξίζει να ασχολούνται με άδεις που είναι αποκλειστικά κατεδαφίσεις...)

Link to comment
Share on other sites

Δίκιο έχει η Ιωαννα.

Ενώ απαιτείται τοπογραφικό σύμφωνα με τις καινούργιες προδιαγραφές, δεν ελέγχουν στα φορολογικά την αμοιβή του τοπογραφικού.

Πρόσφατα το κατάλαβα, σε μια άδεια που έβγαλα πρόσφατα - στο παρελθον είχα κάνει την κατεδάφιση και είχα βάλει και αμοιβή τοπογραφικού. Στον έλεγχο που έγινε τώρα μου είπαν ότι τότε δεν ήταν υποχρεωτικό να μπει αμοιβή στο τοπογραφικό και ότι δεν είχαν ελέγξει καν τα στοιχεία. Εμένα βέβαια μου χρειάστηκε για την άδεια που έβγαλα τώρα αλλά μου έκανε εντύπωση.......

Link to comment
Share on other sites

Τι θα έκανα εγω.... καθώς όπως αναφέρεις... πουθενά δεν υπάρχει αυτό το αυθαίρετο... δεν εχει γίνει καταγγελία.... απλά θα έλεγα στον ιδιοκτήτη ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!!!

 

Εγώ άντε και του το λέω... Έλα όμως που τώρα τον έπιασε να πράξει τα νόμιμα !!!

 

Υπάρχει και άλλη λύση τελικά, αλλά όσο έξυπνη είναι, άλλο τόσο ηλίθια είναι...

 

Στο οικόπεδο υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή (το 50% του γείτονα), άρα θα μπορούσε να πληρώσει παράβολο, να βγάλει κανονικότατα άδεια νομιμοποίησης των 60 τμ και αφού έβγαινε η άδεια νομιμοποίησης, να έβγαζε μετά κανονικά την άδεια κατεδάφισης !!!

 

Θεσσαλονίκη Αθήνα μέσω Αλεξανδρούπολης !!!

Link to comment
Share on other sites

Δίκιο έχει η Ιωαννα.

Ενώ απαιτείται τοπογραφικό σύμφωνα με τις καινούργιες προδιαγραφές, δεν ελέγχουν στα φορολογικά την αμοιβή του τοπογραφικού.

 

 

Συνάδελφε με μπέρδεψες... ενω απαιτείται τοπογραφικό με τις καινούργιες προδιαγραφές δεν ελέγχουν την αμοιβή του τοπογραφικού?

 

Εγω το μεταφράζω σαν ο υπάλληλος δεν κανει σωστά τη δουλειά του. Είναι αποδεκτό οτι θέλει εξαρτημένο τοπογραφικό αλλά δε ζητάει αποδείξεις...

 

Η άδεια δε θέλει αυτή τη μελέτη; άρα ο μηχανικός δ επρέπει να πληρωθεί;;

 

τουλάχιστον συμφωνούμε οτι τα δεδομένα αλλάζουν απο πολεοδομία σε πολεοδομία..

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον θα συμφωνίσουμε στο γεγονός ότι καθέ πολεοδομία λειτουργει διαφορετικά...

 

Άλλωστε δεν έχω σκοπό να κάτσω να υπερασπιστώ τον τρόπο που δουλεύουν!

 

Εγώ λέω απλά τι περίπτωση μου συνέβη, με αφορμή αυτό που αναφερε και συνάδελφος παραπάνω.

 

Και τώρα με τον 4030 ακόμα χειρότερα....... ο καθένας λέει ότι του σκάει εκεί μέσα! Τρέμουν να χρεωθούν φάκελο!

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε mixanikos710

 

καταρχάς κάθε πολεοδομία και όχι μόνο, αλλά και κάθε υπάλληλος, πράττει κατά το δοκούν

Εδώ όμως και 2 -3 χρόνια οι υπάλληλοι τρέμουν

 

Είχα κατεδάφιση πριν 3 χρόνια και επειδή συγχρόνως είχα και ανέγερση, οπότε είχα έτοιμο τοπογραφικό με συντεταγμένες και τα ρέστα

αυτό το ίδιο τοπογραφικό το ονόμασα "τοπογραφικό σκαρίφημα" στην άδεια κατεδάφισης

Έλα όμως που ο υπάλληλος μου είπε: επειδή έχεις τα "πάντα του τοπογραφικού" θα βάλεις και αμοιβή τοπογραφικού

Μα ρε συνάδελφε δεν απαιτείται κλπ -Όχι θα βάλεις και αμοιβή τοπογραφικού

Τι να κάνω

Σήμερα ο 4030 μιλάει ότι για την άδεια δόμησης και άδεια έγκρισης χρειάζεται απόδειξη νομιμότητας και τοπογραφικό

(δεν ισχύουν πλέον οι παλιές προδιαγραφές)

Οπότε οι υπάλληλοι καλά κάνουν (και είναι σύμφωνοι με τον νόμο) και σου ζητάνε και τοπογραφικό και νομιμότητα

υφισταμένου (όσο και αν είναι παράλογο να το νομ/σεις για να το κατεδαφίσεις)

 

Επίσης

προτείνεις να το κατεδαφίσω αυθαίρετα και να μην εκδώσω οικ άδεια

Ναι αλλά τα πρόστιμα θα καταλογισθούν και όχι μόνο της ανέγερσης αλλά και της διατήρησης

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Στην Πολεοδομία Αιγάλεω που ρώτησα σήμερα αν χρειάζεται τακτοποίηση για να βγει άδεια κατεδάφισης σε οικοδομή με αυθαιρεσίες, μου απάντησαν ότι ΔΕΝ χρειάζεται! Από άλλους συναδέλφους μαθαίνω ότι σε άλλες πολεοδομίες ζητάνε πρώτα τακτοποίηση. Το θέμα είναι τώρα τι κάνω? Προχωράω κανονικά χωρίς τακτοποίηση όπως μου είπαν σήμερα στην Πολεοδομία? Κι αν αύριο μεθαύριο σκοντάψει η άδεια σε κάποιον άλλο υπάλληλο που θα ζητάει και τακτοποίηση? Φυσικά το πρόβλημα είναι στο τι θα πω στον πελάτη που περιμένει να ακούσει πόσο θα του κοστίσει η κατεδάφιση για να δει αν προχωρήσει ή όχι. Είναι χοντρό να ξεκινήσει τη διαδικασία και κάποια στιγμή να του πω "προέκυψε πρόβλημα, πρέπει να τακτοποιήσετε και να ξηλωθείτε μερικά χιλιάρικα για πρόστιμα και αμοιβές". Από την άλλη ούτε μπορώ να του πω να το τακτοποιήσει τη στιγμή που στην πολεοδομία μου είπαν ότι δεν χρειάζεται. Χελπ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.