Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαρροή ρεύματος στο νερό σε εξοχική κατοικία


Teo1441

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Χιλιοειπωμένο θέμα αλλά σημαντικό. Έχω κι εγώ μια μικρή διαρροή ρεύματος στο νερό του εξοχικού το οποίο με γαργαλάει- τσιμπάει σε πληγές κυρίως, όχι πάντα. Όταν κάνω μπάνιο το καταλαβαίνω συχνά.

Το σπίτι έχει ως εξής: έχει δύο πίνακες ένας στο πάνω κυρίως σπίτι όπου είναι και όλα τα ηλεκτρικά και είναι καινούριος με ρελέ διαρροής κι ένας στο υπόγειο που έχει μόνο ασφάλειες για τις πρίζες. Το νερό έρχεται με πομονα από γεώτρηση η οποία τροφοδοτείται από την χελώνα της ΔΕΗ και δίνει νερό εκτός από το δικό μου και σε άλλα δυό γειτονικά σπίτια. Η πομόνα έχει πίνακα ελέγχου ξεχωριστό με δικό του ρελέ διαρροής. Η χελώνα μου γειώνεται σε σωλήνα μεταλλικό ο οποίος είναι 30 πόντους μέσα στο χώμα και δεν περνάει από εκεί κάτω τίποτα άλλο. Η μεταλλική σωλήνα που φέρνει το νερό από τη πομόνα είναι και αυτή γειωμένη με τον μεταλλικό σωλήνα.

Το τσίμπημα στο νερό είναι αντιληπτό μόνο στις βρύσες-νιπτήρες του μπάνιου και όχι στην κουζίνα και υπάρχει από πριν ακόμα αλλάξω τον πίνακα του κυρίως σπιτιού. Η ΔΕΗ και οι ηλεκτρολόγοι που έφερα μέτρησαν τα πάντα μέσα στο σπίτι και στις χελώνες των γειτόνων που παίρνουν νερό από την ιδια με εμένα πομόνα αλλά το πρόβλημα παραμένει. Τώρα βάζω ηλιακό αν και ο θερμοσίφωνας που είχα ηταν 5ετίας. Η ΔΕΗ έχει ελέγξει και τον Υποσταθμό της περιοχής και είναι ΟΚ και ισχυρίζεται ότι έχω καλή γειώση και τραβάω το ρεύμα κάποιου που δεν λεχει καλή γειώση στην περιοχή (τρέχα γύρευε).

Τώρα το μόνο που είδα είναι ότι η σωλήνα παροχής νερού που μπαίνει στο σπίτι είναι μεταλλική.

Να γειώσω την μεταλλική αυτή σωλήνα ή δεν έχει νόημα μιας και η πομόνα έχει ρελέ διαρροής;

Ευχαριστώ για την υπομονη και παρακαλώ για τις ιδέες-απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Καλά όλα αυτά,το δυναμικό των σωληνώσεων και της γείωσης το μέτρησε κανείς;

 

Πάντως, η ευκολότερη λύση (αν και δεν ξέρω κατά πόσο είναι κανονιστικά ορθή) είναι η ισοδυναμική σύνδεση της γούρνας (μπανιέρας) με τις σωληνώσεις...

Link to comment
Share on other sites

Αλεξη αν η μπανιερα ειναι πλαστικη? :smile:

 

Φιλε οταν λες οτι εχεις καλη γειωση την μετρησες?

Στην περιοχη σου εφαρμοζεται αμεση γειωση ή ουδετερωση?

Link to comment
Share on other sites

Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξεις είναι το ότι πολύ πιθανόν το δίκτυο της περιοχής να εφορμόζει ουδετέρωση (γειώνεται ο ουδέτερος με την γείωση στον μετρητή κάθε σπιτιού). Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος γείτονας έχει μια μικρή διαρροή (ή και μεγάλη αν δεν έχει εγκατεστημένο ΔΔΕ) τότε θα το καταλαβαίνεις κι εσύ μέσω των σωλήνων του νερού.

Edited by Beorn
Link to comment
Share on other sites

Για αυτο το λογο τον ρωτησα.... βασικα σκεφτηκα οτι αν ο φιλος εχει ουδετερωση και καποιος εξυπνιδης γειτονας παρανομα εφαρμοζει αμεση γειωση τοτε ο φιλος θα καταλαβαινει το καθε σφαλμα του γειτονα. Για τα καλα!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πριν λίγες ημέρες εγκατέστησα ηλιακό θερμοσίφωνα και αποσύνδεσα τελειώς τον άλλον. Επίσης γείωσα την μεταλλική σωλήνα παροχής νερού που πηγαίνει από την πομόνα στο σπίτι στην γείωση που έχω έξω από το σπίτι (μεταλλικό σίδερο θαμμένο 30 ποντους κάτω από το έδαφος). Επίσης για το θέμα της ουδετέρωσης δεν είμαι σίγουρος αλλα νομίζω αυτό έχω. Απλά αυτό που ξέρω είναι ότι η γείωση του μετρητή συνδέεται με την γείωση που προανέφερα. Επίσης η αμπεροτσιμπίδα των τεχνικών της ΔΕΗ δείψνει 0 κάθε φορά που έρχονται και μετράνε την γείωση του μετρητή. Βέβαια όπως προείπα δεν χτυπάει πάντα το νερό και δεν χτυπάει μόνο όταν κάνω ντους αλλά και όταν πλένω τα χέρια στον νιπτήρα. Μπανιέρα δεν έχω.Τρεις γείτονες που έλεγξε ο ηλεκτρολόγος μου δεν είδε κάποιο σφάλμα στον μετρητή τους από άποψη επιστροφής φορτίων. Βέβαια παίζει να μην είναι κάποιος κοντινός γείτονας από ό,τι μου είπαν. Το πρόβλημα παραμένει.

Χθες παρατήρησα όμως και κάτι άλλο το οποίο δεν ξέρω αν παίζει ρόλο. Χρησιμοποιεί η σύζυγος ένα ηλεκτρικό θήλαστρο το οποίο σε κάποια φάση δεν είχε την απόδοση που έχει συνήθως. Σαν να μην είχε την ίδια δύναμη. Το άλλαξα πριζα και πάλι τα ίδια. Το καθάρισα και πάλι τα ίδια. Μετά απο 10 λέπτα λειτουργούσε και πάλι κανονικά χωρίς πρόβλημα. Αυτό μου είπε έχει συμβεί άλλη μια φορά πριν μια εβδομάδα.

Το δυναμικό της γείωσης το έχει μετρήσει ηλεκτρολόγος, των σωληνώσεων όχι και όπως μου είπε είναι λίγο μανίκι.

Συμπεραίνω ότι κάποιος μακρινός γείτονας μου κάνει τη ζημιά. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω έχω και 2 μικρά παιδιά και ανησυχώ

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.