Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εσωτερικός εξώστης - Σοφίτα


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους, 

βρίσκομαι σε στάδιο ελέγχου σε ηλεκτρονική άδεια για ανέγερση νέου κτιρίου σε εκτός σχεδίου γήπεδο.

Η μελέτη μου έχει ισόγειο και πατάρι και για να είμαι εντάξει με το ύψος 4,00+1,20 στέγη έχω επιχώσει κατά 70εκ το φυσικό έδαφος στις όψεις του κτίρίου που εσωκλείουν τη στάθμη του παταριού. Η διαμόρφωση επιτρέπεται μέχρι +1,50μ κατά ΝΟΚ και τα πατάρια δεν απαγορεύονται στην εκτός σχεδίου δόμηση. Όμως από την πολεοδομία έχουν το εξής έγγραφο του 2014 το οποίο κατά τη γνώμη μου έχει ελλιπή τεκμηρίωση και δεν με αφήνουν να προχωρήσω.. Ποια η γνώμη σας? Γνωρίζεται κάποιο έγγραφο που να αναιρεί το παρακάτω?

 

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΑΡΙ-ΣΟΦΙΤΑ_Page_1.tif

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΑΡΙ-ΣΟΦΙΤΑ_Page_2.tif

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 126
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Άκρη δεν θα βγάλεις. Οι αποκεντρωμένες είναι γενικά μεγάλο πρόβλημα διότι εκτός του ότι οι υπάλληληοι δεν έχουν ιδέα από πολεοδομική νομοθεσία και γενικά κατασκευή, απαντάνε ΠΑΝΤΑ με την γραφειοκρατηκότερη ερμηνεία που μπορεί κάποιος να φανταστεί.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλημέρα. 

1. Σε οικοδομή το εμβαδόν σκάλας προς τον εξωτερικό εξώστη (πατάρι), μετράει στο 70% της επιπλέον επιτρεπόμενης δόμησης;

2. Επίσης στο πατάρι είναι δυνατόν να κατασκευασθεί WC ή αποθήκη;

Βλ. συνημμένη εικόνα

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Καταγραφή.JPG

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 2/8/2013 at 4:03 ΜΜ, spy1551 said:

 

  1. Η σκάλα ανόδου δεν αφαιρείται ; ( 12,00m2 ανά ιδιοκτησία στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο).

  2. Αν έχεις πατάρι >10% της επιτρεπόμενης δόμησης , π.χ. 12%

    Μπορεί το 2% να μετρήσει στη δόμηση και να μη μετρήσει το υπόλοιπο 10% ;

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 29/10/2018 at 10:05 ΠΜ, antonisXJ said:

"Διαβάζοντας τελικά τις τεχνικές οδηγίες του ΝΟΚ, αναφέρει ότι ο εσωτερικό εξώστης δεν μετράει έως το 10% της επιτρεπόμενης δόμησης, έστω ότι η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση ειναι τα 200 τ.μ. για το συγκεκριμένο οικόπεδο/αγροτεμάχιο, τότε επιτρέπονται συνολικά 20 τ.μ εσωτερικοί εξώστες στο κτίριο/κτίρια με την επισημανση ότι και η εσωτερική σκάλα συμπεριλαμβάνεται στα 20 τ.μ.."

Προσοχή γιατί υπάρχει και η άποψη οτι το 10% υπολογίζεται επί της πραγματοποιούμενης δόμησης και όχι της επιτρεπόμενης. Αν δηλαδή έχεις επιτρεπόμενη 200 και πραγματοποιείς 100, τότε το 10% το ελέγχεις επί των 100.

 

Τελικά γνωρίζουμε τι ιχύει ακριβώς με τα πατάρια και το 10%; Αν σε ένα οικόπεδο μπορούμε να χτίσουμε πχ. 500 τμ. και χτίζουμε κτίριο των 100 τ.μ., μπορούμε να έχουμε πατάρι 50 τ.μ. (500 x 10) και σε αυτό είμαστε εντάξει νομίζω... αν τώρα έχουμε περισσότερα κτίρια, πχ. 2 των 50 τ.μ., το κάθε πατάρι θα πρέπει να είναι 5 τ.μ. στο καθένα (50 τ.μ. x 10%); Ή και πάλι μπορούμε να έχουμε σε κάθε περίπτωση συνολικά πατάρια των 50 τ.μ. και ας τα μοιράσουμε όπως θέλουμε;

Εγώ θεωρώ πως ισχύει αυτό το τελευταίο, όμως πιστεύω πως η αντίθετη άποψη βασίζεται στο ότι αναφέρεται στη νομοθεσία το του κτιρίου (10% της επιτρεπόμενης δόμησης του κτιρίου), όμως αν δεν εξαντλείται πχ. ο συντελεστής δόμησης και έχουμε πάλι δυο κτίρια των 40 πχ. τετραγωνικών γιατί να το υπολογίσουμε στα 40 τμ. εφόσον δεν είναι αυτή η επιτρεπόμενη δόμηση αλλά μια πραγματοποιούμενη;

 

Επειδή δεν έχει δοθεί πουθενά ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με αυτό στο φόρουμ, υπάρχει τελικά και γενικά εσείς πώς το αντιμετωπίζετε;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να βάλεις και όλο το 10% σε ένα κτίριο από το συγκρότημα. Έχω αδειοδοτήσει τέτοια περίπτωση 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ @Μέρσα, πέρασε από έλεγχο ΥΔΟΜ; Γιατί υπάρχει και η αντίθετη άποψη αν και σε κάθε περίπτωση χωρίς σαφή συγκεκριμένη αναφορά σε κάποια εγκύκλιο κλπ. αλλά σε προσωπική ερμηνεία... Αν και αρχικά πίστευα το αντίθετο πλέον και εγώ προβληματίζομαι με βάση αυτό που αναφέρεται στον ΝΟΚ στο άρθρο 11 παρ. 6ιδ:


Εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) με συνολικό εμβαδόν 10% της δόμησης του κτηρίου, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο, χωρίς να δημιουργούν ανεξάρτητη ιδιοκτησία και εφόσον ο χώρος κάτω από αυτόν διασφαλίζει προϋποθέσεις ύψους χώρου κύριας χρήσης.

Edited by Ellital
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι @Μέρσα, φαντάζομαι ότι θα τεκμηριώθηκε μέσω της αναφοράς που γίνεται στις ΤΟ οδηγίες περί "επιτρεπόμενης" δόμησης, σε αντίθεση με τον Νόμο που αναφέρει σε δόμηση του κτιρίου (άρα πραγματοποιούμενης)... από την άλλη, τίθεται και θέμα αμφισβήτησης των ΤΟ και κατά πόσως υπερισχύει αυτό που αναφέρουν σε σχέση με τον ΝΟΚ, καθότι δεν έχουνε δημοσιευτεί σε ΦΕΚ! Για να πω την αλήθεια ακόμα δεν είμαι σίγουρος για την σαφή απάντηση στο θέμα αυτό...

Edited by Ellital
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.