Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εσωτερικός εξώστης - Σοφίτα


Recommended Posts

Έχει ξεκαθαριστεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο, πατάρια και σοφίτες προστίθενται κατ' αναλογίαν των ΑΗΧ.

6.      Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται :

α.           Οι επιφάνειες των ανοιχτών εξωστών και ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, όταν η συνολική επιφάνεια των χώρων αυτών έχει ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό των ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί.

(sofita_h-m) 6Ο9Μ465ΦΘΗ-Ξ6Ε.pdf

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 126
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@kan62 όμως αναφέρεσαι/ται το έγγραφο σε προσθήκη και όχι σε ανέγερση νέου κτιρίου, σωστά;  Ή το παραθέτεις και γιατί με κάποιον τρόπο προκύπτει από την ερμηνεία στοιχείων του παραπάνω εγγράφου ότι και σε νέο κτίριο αναφερόμαστε στο 10% της επιτρεπόμενης (όπως εφάρμοσε η @Μέρσα και με βάση το τεύχος των ΤΟ)και όχι της πραγματοποιούμενης δόμησης (με βάση την αντίστοιχη αναφορά στον ΝΟΚ);

Link to comment
Share on other sites

υπήρξε άρθρο στον προηγούμενο τον ΓΟΚ ως τροποποιηθει το 2000.. οτι ημιυπαίθριοι μπρούσε να φτιαχτεί το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης ασχετα αν το οικοπεδο δεν εκτιζε την περισσοτερη δόμηση που δικαιουταν

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

ερώτημα περί παταριού άνωθεν χώρου γραφείων σε βιομηχανικό κτίριο. Πρόκειται να βγάλω άδεια ανέγερσης συνεργείου αυτοκινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχή. Εντός του χώρου του συνεργείου διαμορφώνω έναν χώρο για γραφεία, αίθουσα αναμονής κλπ και άνωθεν αυτού του χώρου περίκλειστο πατάρι για αποθηκευτικό χώρο στο οποίο η πρόσβαση θα γίνεται μέσω ασανσέρ και κλίμακας. Το ερώτημα είναι εάν στους υπολογισμούς του διαγράμματος δόμησης συμπεριλαμβάνω το πατάρι ή η συνολική δόμηση προκύπτει απλώς από το εμβαδόν της κάτοψης του ισογείου του συνεργείου; και αν συμπεριλάβω το πατάρι, υπολογίζω το εμβαδόν μόνο με τις καθαρές διαστάσεις (χωρίς τα πάνελ πλαγιοκάλυψης);

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Ερώτηση. Σε τελευταίο όροφο πολυκατοικίας έχω χονδρικά τους εξής χώρους. Διαμέρισμα 50μ2 + ερκερ 5,00μ2 και κεντρικό κλιμακοστάσιο 15μ2. Σύνολο έχω δηλαδή 70,00μ2 επιφάνεια τελικού ορόφου. 

Η σοφίτα:

1) Βάσει ορισμού είναι 50% της υποκείμενης επιφάνειας. Άρα 50% * 70μ2 , 50%*50μ2 ή 50%*55μ2 στο παράδειγμα μου ?

2) Σε κάθε περίπτωση μπορεί η σοφίτα να είναι πάνω από τμήμα του κεντρικού κλιμακοστασίου ? Ο νόμος λέει να μην είναι πάνω από άλλη ο.ι. αλλά δεν διευκρινίζει για τα κοινόχρηστα.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπερα συναδελφοι,

 

σε μεζονετα θελω να φτιαξω παταρι μεταξυ ισογειου και οροφου. Αν εξασφαλιζεται το υψος της κυριας χρησης (2.65), μου επιτρεπεται να κανω χρηση του χωρου για κυρια χρηση; ο χωρος θα παραμεινει ανοιχτος χωρις κανενα κλειστο σημειο, στα ορια του θα υπαρχει μονο χαμηλο στηθαιο.

Link to comment
Share on other sites

Έχουν επέλθει αλλαγές στο ΝΟΚ (βλ. ορισμούς άρθρου 2)

Ύψος χώρου κύριας χρήσης 2,50 μ. (πριν ήταν 2,65 μ).


28.  Εσωτερικός  εξώστης  (πατάρι)  είναι  ο  προσβάσιμος  χώρος  που  βρίσκεται  εντός  χώρου,  όπου  η  υποκείμενη  επιφάνεια πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης και έχει προσπέλαση από το χώρο αυτόν και το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο του κτιρίου και το κεντρικό κλιμακοστάσιο αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας. Αποτελεί παράρτημα της υποκείμενης χρήσης, έχει συνολικό καθαρό εμβαδόν, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εξωτερικοί του τοίχοι, μικρότερο του 70% της μικτής επιφάνειας του υποκείμενου χώρου, δεν θεωρείται όροφος και δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Ως υποκείμενος 
χώρος, νοείται η συνολική επιφάνεια της κάτοψης, συμπεριλαμβανομένων των τοίχων που την ορίζουν. Κάτω από τον εσωτερικό  εξώστη  είναι  χώροι  κύριας  ή  βοηθητικής  χρήσης,  όπως  διάδρομοι,  χώροι  υγιεινής.  Στον  υπολογισμό  του ποσοστού του εσωτερικού εξώστη προσμετράται η κλίμακα ανόδου, που συνδέει τον εσωτερικό εξώστη με το χώρο της υποκείμενης επιφάνειας (δεν προσμετράται η κλίμακα του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου ή του κεντρικού κλιμακοστασίου αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας). Το πατάρι δύναται να είναι συνεπίπεδο με όροφο ή σοφίτα του κτιρίου, να είναι προσπελάσιμο  από  τους  παραπάνω  χώρους  και  να  φέρει  κλειστούς  βοηθητικούς  χώρους  σε  οποιοδήποτε  σημείο  της επιφάνειάς του και σε απόσταση ενός (1) τουλάχιστον μέτρου από τα ανοικτά όρια. Σε περίπτωση κτιρίου με στέγη, αν το πατάρι βρίσκεται κάτω από την στέγη δύναται να αποτελεί ενιαίο σύνολο με το χώρο κάτω από την στέγη. Σε αυτήν την περίπτωση, για τον υπολογισμό του ελεύθερου ύψους ο παραπάνω χώρος αντιμετωπίζεται ενιαία, υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τους όρους ελεύθερου ύψους των χώρων κύριας χρήσης. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα και από μένα, δύο ερωτήσεις επί του θέματος του παταριού κατά τον ν. 4759/20. 

Έστω ότι μελετάτε αυτοτελής μονοκατοικία 2 επιπέδων, ισόγειο και όροφο, τα οποία συνδέονται με εσωτερικό κεντρικό κλιμακοστάσιο. Στο ισόγειο υπάρχει σαλόνι, κουζίνα και τραπεζαρία. Στον όροφο γίνεται χρήση ΣΔ για την δημιουργία ΥΔ και WC.

1.      Επιτρέπετε, χωρίς να μετρήσει στον ΣΔ, η κατασκευή παταριού (με εμβαδόν μικρότερο του 25% του επιτρεπόμενου ΣΔ) στον όροφο?

Αρχικά να αναφέρω πως ο 4759/20, αναφέρει πως «Το πατάρι δύναται να είναι συνεπίπεδο με όροφο ή σοφίτα του κτιρίου», ωστόσο αναρωτιέμαι αν το πατάρι δύναται να είναι προσπελάσιμο αποκλειστικά και μόνο από το κεντρικό εσωτερικό κλιμακοστάσιο?

2.      Τέλος, αναρωτιέμαι αν για τον έλεγχο του 70% θα πρέπει στο εμβαδόν του παταριού να προσθέσω ή όχι εκείνο του κεντρικού εσωτερικού κλιμακοστάσιου?

Ο 4759/20, αναφέρει πως, «Στον  υπολογισμό  του ποσοστού του εσωτερικού εξώστη προσμετράται η κλίμακα ανόδου, που συνδέει τον εσωτερικό εξώστη με το χώρο της υποκείμενης επιφάνειας (δεν προσμετράται η κλίμακα του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου ή του κεντρικού κλιμακοστασίου αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας»

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.