Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βεβαίωση μετά διαμερισμάτωσης


Recommended Posts

να πεις στον κ. συβ/φο να διαβασει τον 4042

το αρθρ. 50 παρ. 7

μιλαει για

α[ διαφορετικη διαρρυθμιση ιδιοκτησίας....που δεν ειναι αυθαιρεσία...

και

β] για διαφορετικη διαμερισματωση

"ο ρ ο φ ο υ"- οχι διαμερισματος...

[επισης και την Λεμπεση 2012 αριθ. 45.]

 

 

με ενα 500σαρικο ,"ο οροφος" " εφαπαξ" .......δεν λεει ...ανα...γκαρσονιέρα....

 

 

αυτο θεωρω εγω σωστό.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 174
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σχεδόν πάντα μια διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου επιφέρει αλλαγές στα Η/Μ.....

 

Σε περίπτωση υπογείου που έχει χωριστεί η 1 αποθήκη (ο.α.) σε 5 αποθήκες (υφιστάμενη κατάσταση), δεν έχουμε αλλαγή σε Η/Μ.

Εκεί δεν πρέπει να δηλωθεί η διαμερισμάτωση των αποθηκών?

 

ιασωνα και δημητρη επανερχομαι σε χθεσινο μου ερωτημα....στην περιπτωση που εχω στον οροφο 3 διαμερισματα του ιδιου ιδιοκτητη στην αρχη ελεγα να κανω μια δηλωση-διαμερισματωση για ολο τον οροφο αλλα ο συμβ/φος υποστηριζει 3 δηλωσεις μια γις καθε οριζοντια ερμηνευοντας τον 4014 ο οποιος λεει ενα προστιμο-μια δηλωση για καθε αυτοτελη-οριζοντια βοηθηστε γιατι χανομαστε!!!!!

 

Έχεις 2 "άσσους" στο μανίκι σου:

1) Μιλάς για 3 διαμερίσματα, ΕΝΟΣ όμως ιδιοκτήτη.

2) Ο νόμος λέει διαμερισμάτωση ΟΡΟΦΟΥ (βλ. απάντηση Δημήτρη).

 

ΥΓ: Κόκκινη κάρτα στον συμβολαιογράφο! :smile:

Link to comment
Share on other sites

Ιάσονας:

Σχεδόν πάντα μια διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου επιφέρει αλλαγές στα Η/Μ.....

 

gp1:

Και τι ορίζεται ως αλλαγή Η/Μ ;

 

Σωστή η παρατήρηση του Ιάσονα, αλλά εξαρτάται από την απάντηση στην εύλογη απορία του gp1.

Άλλη μια ασάφεια του νόμου, που πρέπει να μας την λύσουν οι εγκέφαλοι που έγραψαν την διάταξη.

Εμείς πώς να μπούμε στο μυαλό τους; Μπουχτίσαμε να λύνουμε τους γρίφους τους.

 

Λοιπόν: Αν με το «εγκαταστάσεις» τα εννοούν όλα (ηλεκτρικά, θέρμανση, υδραυλικά, ανελκυστήρα), τότε ΠΑΝΤΑ η διαφορετική διαμερισμάτωση επιφέρει αλλαγές στις εγκαταστάσεις.

Μια μπρίζα τουλάχιστον δεν θα αλλάξει θέση; Ένα σώμα καλοριφέρ δεν θα μετακινηθεί; Αλλά αν ο νομοθέτης θεωρεί την αλλαγή της θέσης μιας μπρίζας ή ενός σώματος καλοριφέρ ως «αυθαίρετη» εργασία,

τότε το πράγμα θα έχει ξεφύγει πολύ και πρέπει ΕΜΕΙΣ πια να το συμμαζέψουμε. Αλλιώς κινδυνεύει η κάθε δήλωσή μας να βγει «ψευδής» και να τρέχουμε στα δικαστήρια.

 

Αν εννοεί μόνο τα υδραυλικά τότε, αν η αλλαγή της διαμερισμάτωσης συνοδεύεται με μετακινήσεις μπάνιων και κουζίνας από τον χώρο του ενός διαμερίσματος στο άλλο,

τότε μόνο έχουμε τροποποίηση των εγκαταστάσεων. Αν οι αλλαγές μπάνιων και κουζίνας γίνουν εντός του διαμερίσματος πρόκειται για διαρρύθμιση εντός του ίδιου διαμερίσματος και δεν ενδιαφέρει η τροποποίηση των ΗΜ.

 

Τι εννοεί όμως ο «ποιητής»;

Διαβάζοντας την διάταξη μπορούμε να υποθέσουμε ότι αφού λέει «μηχανολογικές εγκαταστάσεις» και όχι «ηλεκτρομηχανολογιικές» ότι τουλάχιστον δεν εννοεί και τα ηλεκτρικά.

 

Άποψή μου:

 

α) αν η διαφορετική «διαμερισμάτωση» είναι μια απλή μετακίνηση ενός τοίχου από το ένα διαμέρισμα στο άλλο χωρίς την δημιουργία νέου ανεξάρτητου χώρου (π.χ. δωμάτιο, μπάνιο, κουζίνα κλπ )

ή χωρίς κατάργηση χώρου, τότε δεν υπάρχει τροποποίηση των εγκαταστάσεων λόγω της διαφορετικής «διαμερισμάτωσης». Αν παράλληλα έγιναν και οποιεσδήποτε αλλαγές μέσα στο διαμέρισμα,

θεωρούνται «διαρρυθμίσεις» εντός του διαμερίσματος που δεν οφείλονται στην διαφορετική «διαμερισμάτωση». Οπότε δεν καταβάλλεται το 500άρικο.

 

β) αν με την διαφορετική «διαμερισμάτωση» και εξ αιτίας αυτής δημιουργήθηκαν ή καταργήθηκαν χώροι, τότε έχουμε τροποποίηση των ΗΜ. Οπότε πρέπει να πληρωθεί το 500άρικο.

 

 

γ) Αν με την διαφορετική διαμερισμάτωση έγινε το διαμέρισμα μεγαλύτερο, τότε το επιπλέον θα πρέπει να δηλωθεί ως αυθαίρετο με βάση την επιφάνειά του, εκτός και αν εμπίπτει στις προβλεπόμενες ανοχές.

 

δ) Αν έγινε μικρότερο δεν χρειάζεται να δηλωθεί τίποτε. Αλλά από εδώ αρχίζει μια άλλη ιστορία: ένα κτίριο που έγινε μικρότερο από ότι στην άδεια θεωρείται «αυθαίρετο»; Οι γνώμες διίστανται.

 

Γενικότερη άποψή μου: Η έννοια «αυθαίρετο» σαν πολύ δεν ξελαστίχωσε με όλες αυτές τις περιπτωσιολογίες; Όλοι οι παλιότεροι νόμοι για τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων αφορούσαν ΜΟΝΟ ΚΤΙΣΜΑΤΑ.

Ούτε πέργκολες, ούτε περιφράξεις ούτε διαμορφώσεις αυλών. Και τώρα φτάσαμε στις μπρίζες και τις βρύσες! Νισάφι! Έτσι αντιλαμβάνονται την καταπολέμιση της αυθαίρετης δόμησης οι «εγκέφαλοι» που μας κυβερνούν;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αν μου επιτρεπεις

Η βασικη αρχη της διαμερισματωσης εγκειται στο γεγονος οτι υπαρχουν ήδη συμβόλαια και εχει γινει συσταση οριζοντιας ιδιοκτησίας, αλλά η κατοψη που επισυναφθηκε ειναι διαφορετικη απο αυτην της ΟΑ.

Αρα για το α] και το β]

Μετακινηση τοιχου απο ενα διαμερισμα σε άλλο, σημαινει οτι τα διαμερισματα του συγκεκριμενου οροφου ειναι διαφορετικα στα συμβολαιά τους σε σχεση με την ΟΑ...ακομα και αν τα τμ. ειναι ιδια. Εχει αλλαξει ο οροφος...Αυτο τακτοποιειται. με την σχετικη "ενημερωση" των κατοψεων.....με 500 ΕΥΡΩ..

Αν δεν γινει αυτο...το -καθε- διαμερισμα θα εχει αλλη μορφη στο συμβολαιο και άλλη στην ΟΑ..και θα υπαρχει αδυναμια μεταβιβασης στο μελλον...

γ] και δ] διαμερισματωση εχουμε επισης και αν εχουμε δυο διαμερισματα των 60 τμ. καθενα στην ΟΑ [..κλασσικο το παραδειγμα]...αλλά πουληθηκε το ενα με κατοψη για 55 και το αλλο για 65...τμ...με συμβολαια μεταγεγραμμένα...

Δεν ειναι αυθαιρετο το μεγαλυτερο...Απλα "κατελαβε " μερικα μετρα απο το διπλανο...και σημερα τακτοποιει "επίσημα" την "καταληψη"

αυτα

Link to comment
Share on other sites

Για dimitris GMQ:

«Μετακίνηση τοίχου από ένα διαμέρισμα σε άλλο, σημαίνει ότι τα διαμερίσματα του συγκεκριμένου ορόφου είναι διαφορετικά στα συμβόλαια τους σε σχέση με την ΟΑ...ακόμα και αν τα τμ. είναι ίδια. Έχει αλλάξει ο όροφος...Αυτό τακτοποιείται. με την σχετική "ενημέρωση" των κατόψεων.....με 500 ΕΥΡΩ..»

Συμφωνώ ότι έτσι τακτοποιείται αυτή η διαφορά, και έτσι πρέπει να γίνει για να λήξει η εκκρεμότητα. . Αλλά δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί της βεβαίωσης, αν δεν επηρεάζεται η κάλυψη, δόμηση και ύψος. Μπορεί να γίνει και αργότερα. Πρέπει να ενημερωθεί ο αγοραστής για την εκκρεμότητα για να μην ζητήσει αργότερα ευθύνες από τον μηχανικό που έδωσε την βεβαίωση.

«Αν δεν γίνει αυτό...το -κάθε- διαμέρισμα θα έχει άλλη μορφή στο συμβόλαιο και άλλη στην ΟΑ..και θα υπάρχει αδυναμία μεταβίβασης στο μέλλον...»

Όσο ο νόμος λέει ότι ελέγχεται η κάλυψη, η δόμηση και το ύψος, δεν θα υπάρχει αδυναμία μεταβίβασης στο μέλλον. Αλλά αν αλλάξει ο νόμος ναι. Αλλά ζούμε στην Ελλάδα και όλα είναι πιθανά. Καλλίτερα να τακτοποιηθεί. Αν και οι καιροί δεν είναι κατάλληλοι για χουβαρνταλίκια παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Ίσως με τον καινούργιο νόμο που θα βγάλουν υπάρξει ευνοϊκότερη ρύθμιση.

«Δεν είναι αυθαίρετο το μεγαλύτερο...Απλά "κατέλαβε " μερικά μέτρα από το διπλανό...και σήμερα τακτοποιεί "επίσημα" την "κατάληψη"»

 

Κατά την γνώμη μου αν το διαμέρισμα μεγάλωσε σε βάρος του διπλανού και είναι αυτοτελής ιδιοκτησία με σύσταση, τότε αν οι διαφορές υπερβαίνουν τις ανοχές, τότε έχει αυθαίρετο τμήμα και πρέπει να τακτοποιηθεί.

Αν δεν υπάρχει σύσταση τότε είναι εσωτερική υπόθεση εντός του ορόφου και πρέπει να ελεγχθεί αν έχει υπέρβαση ολόκληρος ο όροφος. Αν όχι δεν υπάρχει αυθαίρετο.

Για gp1:

Δεν είμαι η Λεμπέση. Πως σου ήρθε αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Quo vandis,

Το να δώσεις βεβαίωση χωρίς να κάνεις μια 4014 διαμερισμάτωσης δεν είναι τόσο απλό. Όσες βεβαιώσεις έχω βγάλει μέχρι σήμερα για διαμερίσματα, ο συμβολαιογράφος μου ζητούσε να αναγράφονται και τα τμ του διαμερίσματος στον τίτλο της βεβαίωσης. Οπότε, αν αυτά δεν συμφωνούν με αυτά της Ο.Α., πάμε για τακτοποίηση...

Link to comment
Share on other sites

να το ξεκαθαρισουμε...για να μην υπαρχουν παρερμηνείες...

Η βεβαιωση ειναι για την μεταβιβαση...στο μελλον

Η τακτοποιηση ειναι ανεξαρτητη πραξη...και γινεται υπο τις διαταξεις του 4014, .....μεχρι 31-1-2013.

Παρατασεις...τροποποιησεις...εναρμονισεις...κλπ....αναγονται στην σφαιρα του "υποθετικού"

Σημερα αυτος ειναι ο νομος...με αυτον θα πορευτούμε...

 

Ο 4042 αρθρ. 50 παρ.. 7 προδιοριζει και την εννοια της "διαρρυθμισης" και της διαφορετικης διαμερισματωσης.

Και την "διαφορετικη διαμερισματωση" την υπαγαγει "ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ" στην κατηγορια 13 του πινακα του παραρτηματος του 4014, με " 500 ΕΥΡΩ χωρις παραβολο"

Ανεξαρτητα αυτου...

γιατι δεν επηρεαζεται η δομηση της "ξεχωριστής οριζοντιας ιδιοκτησίας" η οποια στην άδεια φαινεται να εχει 80 τμ. και στο συμβολαιο και στην πραξη εχει γινει 90???

 

Πως θα πουλησεις στο μελλον με την ανεπισημη και διαφορετικη κατοψη του συμβολαιου σε σχεση με την κατοψη της ΟΑ???

Επομενως

η "διαφορετικη διαμερισματωση οροφου" πρεπει να τακτοποιηθεί...

 

Αλλο ειναι το θεμα αν και εφοσον "υπερβαινουν τις ανοχές"...οι οποιες ειναι "μετατοπιση τοιχων μεχρι 20 εκ"...και οχι πανω απο 8 τμ...

 

Εδω μιλαμε για αλλαγη ολης της μορφης των διαμερισματων του οροφου σε σχεση με την ΟΑ..

καλημερα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Για dimitris GM:

 

(A)

“γιατί δεν επηρεάζεται η δόμηση της "ξεχωριστής οριζόντιας ιδιοκτησίας" η οποία στην άδεια φαίνεται να έχει 80 τμ. και στο συμβόλαιο και στην πράξη έχει γίνει 90???”

 

Ποιος είπε ότι δεν επηρεάζεται η δόμηση της ξεχωριστής ιδιοκτησίας αν από 80 τμ έγινε 90 τμ;. Φυσικά και επηρεάζεται και πρέπει να τακτοποιηθεί, και μάλιστα όχι με μόνο το 500άρικο ως διαφορετική διαμερισμάτωση αλλά ως καραμπινάτο αυθαίρετο 10 μ2.

Τακτοποίηση διαφορετικής διαμερισμάτωσης με μόνο το 500άρικο έχουμε ΜΟΝΟ αν δεν υπερβαίνουμε την δόμηση ή την κάλυψη.

 

( B)

“Σήμερα αυτός είναι ο νόμος...με αυτόν θα πορευτούμε...”

 

Έτσι είναι. Πρέπει να πορευτούμε με τους νόμους που ισχύουν. Αλλά αυτός δεν είναι νόμος. Είναι ένα SUDOKU που μας πέταξαν για να το λύσουμε μόνοι μας, χωρίς ούτε και αυτοί να ξέρουν την λύση του. Εν πάση περιπτώσει σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν μέχρι σήμερα, και όπως είναι διατυπωμένοι:

 

1) Αν δύο διαμερίσματα του ίδιου ορόφου είναι του ίδιου ιδιοκτήτη χωρίς σύσταση (πχ. οικογενειακή μικρή οικοδομή), και ένα δωμάτιο του ενός πήγε στο άλλο (όχι κουζίνα ή μπάνιο), αλλά ολόκληρη η οικοδομή δεν έχει υπέρβαση δόμησης, κάλυψης ή ύψους, ή είναι μέσα στα όρια ανοχών, τότε:

 

i) Η οικοδομή δεν είναι αυθαίρετη (κατά τον 4014)

ii) Δεν έχουμε διαφορετική διαμερισμάτωση αλλά μόνο διαρρύθμιση, και δεν χρειάζεται τακτοποίηση (διότι κατά τον 4014 “δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή”)

iii) Η μεταβίβαση γίνεται για ολόκληρη την οικοδομή (διότι δεν υπάρχει σύσταση)

iv) Μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση χωρίς απαραίτητα να γίνει η τακτοποίηση της διαρρύθμισης (διότι δεν επηρεάζει την κάλυψη, την δόμηση, το ύψος ή την χρήση).

v) Αλλά καλό είναι να συμβουλεύουμε να γίνει με ένα 500άρικο+μηχανικός, για να μην υπάρχει μπλέξιμο στο μέλλον, αν αλλάξουν οι νόμοι.

 

2) Αν δύο διαμερίσματα του ίδιου ορόφου είναι του ίδιου ιδιοκτήτη χωρίς σύσταση (πχ. οικογενειακή μικρή οικοδομή), και ένα δωμάτιο του ενός πήγε στο άλλο αλλά ήταν κουζίνα ή μπάνιο, ή έγινε κουζίνα ή μπάνιο, αλλά ολόκληρη η οικοδομή δεν έχει υπέρβαση δόμησης, κάλυψης ή ύψους ή είναι μέσα στα όρια ανοχών, τότε:

 

i) Η οικοδομή δεν είναι αυθαίρετη (κατά τον 4014)

ii) Δεν έχουμε διαφορετική διαμερισμάτωση αλλά μόνο διαρρύθμιση, οπότε πάλι δεν χρειάζεται τακτοποίηση (διότι κατά τον 4014 “δεν συνιστά αυθαίρετη κατασκευή”)

iii) Η μεταβίβαση γίνεται για ολόκληρη την οικοδομή (διότι δεν υπάρχει σύσταση)

iv) Μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση χωρίς απαραίτητα να γίνει η τακτοποίηση της διαρρύθμισης. (διότι δεν επηρεάζει την κάλυψη, την δόμηση, το ύψος ή την χρήση).

v) Αλλά καλό είναι να συμβουλεύουμε να γίνει με ένα 500άρικο+μηχανικός, για να μην υπάρχει μπλέξιμο στο μέλλον, αν αλλάξουν οι νόμοι.

 

3) Αν δύο διαμερίσματα του ίδιου ορόφου είναι χωριστές ιδιοκτησίες δηλ. με σύσταση, και ένα δωμάτιο του ενός πήγε στο άλλο (όχι κουζίνα ή μπάνιο), ανεξάρτητα αν η οικοδομή ως σύνολο έχει η δεν έχει υπερβάσεις, τότε:

 

i) Αν το διαμέρισμα έγινε μεγαλύτερο και εκτός των ορίων ανοχών, τότε δεν καταβάλλεται 500άρικο (διότι η διαμερισμάτωση δεν επέφερε τροποποίηση εγκαταστάσεων), αλλά οι υπερβάσεις εντάσσονται στον 4014 ως κανονικά αυθαίρετα.

ii) Η μεταβίβαση γίνεται για την ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

iii) Δεν μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση χωρίς απαραίτητα να γίνει η τακτοποίηση των υπερβάσεων (όχι της διαμερισμάτωσης).

 

i) Αν το διαμέρισμα δεν έγινε μεγαλύτερο ή είναι εντός των ορίων ανοχών, τότε δεν καταβάλλεται 500άρικο (διότι η διαμερισμάτωση δεν επέφερε τροποποίηση εγκαταστάσεων), ούτε και οι υπερβάσεις εντάσσονται στον 4014.

ii) Η μεταβίβαση γίνεται για την ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

iii) Μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση χωρίς απαραίτητα να γίνει η τακτοποίηση της διαμερισμάτωσης.

iv) Αλλά καλό είναι να γίνει, για να μην υπάρχει μπλέξιμο στο μέλλον, αν αλλάξουν οι νόμοι.

 

4) Αν δύο διαμερίσματα του ίδιου ορόφου είναι χωριστές ιδιοκτησίες δηλ. με σύσταση, και ένα δωμάτιο του ενός πήγε στο άλλο, αλλά ήταν κουζίνα ή μπάνιο, ή έγινε κουζίνα ή μπάνιο, ανεξάρτητα αν η οικοδομή ως σύνολο έχει η δεν έχει υπερβάσεις, τότε:

 

i) Αν το διαμέρισμα έγινε μεγαλύτερο και εκτός των ορίων ανοχών, τότε οι υπερβάσεις εντάσσονται στον 4014 ως κανονικά αυθαίρετα και δεν χρειάζεται να πληρωθεί το 500άρικο, διότι αν και η διαμερισμάτωση επέφερε τροποποίηση εγκαταστάσεων, υπερκαλύπτεται με την δήλωση των αυθαιρέτων.

ii) Η μεταβίβαση γίνεται για την ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

iii) Δεν μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση χωρίς απαραίτητα να γίνει η τακτοποίηση των υπερβάσεων (όχι της διαμερισμάτωσης).

 

i) Αν το διαμέρισμα δεν έγινε μεγαλύτερο ή είναι εντός των ορίων ανοχών, τότε το διαμέρισμα θεωρείται νόμιμο αλλά καταβάλλεται το 500άρικο (διότι η διαμερισμάτωση επέφερε τροποποίηση εγκαταστάσεων).

ii) Η μεταβίβαση γίνεται για την ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

iii) Μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση χωρίς απαραίτητα να γίνει η τακτοποίηση της διαμερισμάτωσης (διότι δεν επηρεάζει την κάλυψη, την δόμηση, το ύψος ή την χρήση) .

iv) Αλλά καλό είναι να γίνει, για να μην υπάρχει μπλέξιμο στο μέλλον, αν αλλάξουν οι νόμοι.

 

 

Έτσι ερμηνεύω εγώ τους νόμους που ισχύουν σήμερα. Εσείς τι λέτε;

Edited by Manolis gon
μεγένθυση
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Domine, quo vadis?

  1. +1
  2. Κάνε πιο μεγάλα τα γράμματά σου, διότι δεν διαβάζονται εύκολα.
  3. Αν η διαμερισμάτωση ΔΕΝ επιφέρει αλλαγές Η/Μ ; Τι γίνεται;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.