Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εκτός σχεδίου απόστασεις κτιρίου από δημοτική οδό


Vasili

Recommended Posts

Γεια σας συνάδελφοι,

 

Οικόπεδο εκτός σχεδίου το οποίο είναι άρτιο κατά κανόνα και οικοδομήσιμο, μια πλευρά του εφάπτεται με πλήρως διανηγμένη δημοτική οδό η οποία είναι και όριο οικισμού (ο οποίος έχει σχέδιο πόλης).

Από αυτό το όριο (τη δημοτική οδό) η ελάχιστη απόσταση για κτήριο κατοικίας παραμένουν τα 15 μ ή υπερισχυει ο νόμος ( "λήψη μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας" - ΠΔ 209 / 1998 ΦΕΚ 169 Α', άρθρο 2, παρ ζ) που αναφέρει πως η απόσταση από δημοτικές οδούς για τα εκτός σχεδίου είναι τα 15 μ από τον άξονα της οδού ?

 

" ζ) Στο Δευτερεύον Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο και στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο των νήσων πλην Κρήτης, Εύβοιας, Ρόδου, Κέρκυραςκαι σε ολόκληρο το Δημοτικό ή Κοινοτικό Οδικό Δίκτυο, 15 μέτρα από τον άξονα της οδού. " -- ΠΔ 209 / 1998 ΦΕΚ 169 Α', άρθρο 2, παρ ζ

 

με άλλα λόγια, τα 15 μ από τον άξονα δίνουν μια απόσταση από το συγκεκριμένο όριο του γηπέδου 13 μ. Μπορεί να τοποθετήθεί το κτίριο εκεί, δηλαδή σε λιγότερα από 15 μ από το όριο του δρόμου ?

 

με εκτίμηση,

Βασίλης

Edited by Vasili
Link to comment
Share on other sites

Δημοτική οδό εννοείς μια τυχαία οδό του σχεδίου ή την κυριότερη δημοτική οδό που ενώνει δυο οικισμούς?

Στην πρώτη περίπτωση ακολουθείς το π.δ της εκτός σχεδίου στην δεύτερη τα 15 μέτρα.

Δες αν μπορείς παρά το εμβαδόν να ενταχθείς σε παρέκκλιση π.χ εντός ζώνης.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ συνάδελφε,

 

ο δρόμος δεν είναι κύριος που ενώνει δυο οικισμούς.

 

επίσης, έχω αρτιότητα και είμαι εντός ζώνης λόγω απόστασης. Εννοείς να μπω σε παρέκκλιση για να ωφεληθώ από τις μικρότερες αποστάσεις. Πώς μπορώ να ενταχθώ σε παρέκκλιση εφόσον έχω αρτιότητα ?

Link to comment
Share on other sites

για να καταλάβω καλύτερα το προηγούμενο: εννοείς πως αν είναι οδός που ενώνει δύο οικισμούς πάω με 15 μέτρα από άξονα οδού και άν είναι απλή δημοτική πάω με 15 μέτρα από όριο γηπέδου. ?

Link to comment
Share on other sites

Βασικα και στις δυο περιπτωσεις πας με τα 15 μετρα απο το οριο καθως ειναι το δυσμενεστερο, και στην περιπτωση που ηταν κυρια η δημοτικη οδος. Η παρεκκλιση που εγραψα παραπανω ειναι λαθος.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα μου είναι πως το γήπεδο παρόλο μεγάλο και κατά κανόνα άρτιο έχει κακό σχήμα και δεν αφήνει καλό περίγραμμα για τοποθέτηση κτιρίου.

 

Παρόλο που είναι άρτιο κατά κανόνα, μπορεί λόγω παλαιότητας (προ 1977) και εφόσον είναι εντός ζώνης να θεωρηθεί πως είναι άρτιο κατά παρέκκλιση (περ. 2 α στις παρεκκλίσεις αρτιότητας για τα εκτός σχεδίου προ 77, εντός ζώνης και τουλάχιστο 2000 μ2) και επομένως να πάρει απόσταση από πλάγια όρια 5 μ ?

 

είναι λογικό ?

Link to comment
Share on other sites

Οχι βεβαια..Ισχύει όμως το παρακατω:

 

βα) Προκειμένου για ανέγερση κατοικίας σε γήπεδα που υφίστανται κατά τη 15-4-81 ημέρα δημοσίευσης του από ΠΔ/27-3-81 (ΦΕΚ-209/Δ) με ελάχιστο εμβαδόν 4000 μ2 οι πλάγιες αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε επτά και μισό (7,50) μέτρα εφόσον τηρουμένης της απόστασης των δέκα πέντε (15) μ. δεν είναι δυνατή η οικοδόμηση. Το μέγιστο πλάτος του κτιρίου στην περίπτωση αυτή πρέπει να μην υπερβαίνει τα δέκα (10) μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

...... έχει κακό σχήμα .................να πάρει απόσταση από πλάγια όρια 5 μ ?

 

Επικουρικά δες μήπως σε εξυπηρετεί η εγκύκλιος 145 / 5-11-86 όπου για την εφαρμογή της παρ.5 του άρθρου 1 του ΦΕΚ 270 λέει ότι "....σαν πρόσωπο του γηπέδου θα μπορούσε να ληφθεί η διάστασή του στη θέση που υποχρεωτικά από άλλες διατάξεις τοποθετείται το κτίριο για την εφαρμογή των μειωμένων αποστάσεων του κτιρίου από τα όρια....."

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι ολοι μιλατε για μειωση των πλαγιων αποστασεων ενω το ερωτημα αφορα την εμπροσθεν αποσταση!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.