Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποκλειστική χρήση ταράτσας


Non-Mechanic

Recommended Posts

Γεια σας.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Ενδιαφέρομαι να νοικιάσω ένα διαμέρισμα το οποίο έχει και αποκλειστική χρήση ταράτσας.

Μπορείτε να μου πείτε αν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξω σχετικά με αυτή την χρήση της ταράτσας?

Π.χ. μπορεί να μου κοστίσει στα κοινόχρηστα ή άλλα θέματα που μπορεί να προκύψουν?

 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη ταράτσα είναι πάνω από το διαμέρισμα που θα ενοικιάσεις ή καλύπτει και άλλο (α) διαμέρισμα?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά λοιπόν είσαι οροφοδιαμερισμα και στην ταράτσα υπάρχει πρόσβαση μόνο από τον δικό σου χώρο και όχι από κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο.

Γενικά η αποκλειστική χρήση ταράτσας προσδίδει αξία σε ένα διαμέρισμα για τον ιδιοκτήτη, φυσικά έχει και μερικές υποχρεώσεις.

Η αξία είναι αρκετά αυτονόητη, οι συνηθισμένες υποχρεώσεις απορρέουν από την ευθύνη που έχει η ιδιοκτησία να φροντίζει και να συντηρεί την ταράτσα με δικά της έξοδα (θερμομόνωση, υγρομόνωση κλπ) και όχι με συμμετοχή και των υπολοίπων συνιδιοκτησιών.

Αν στο συγκεκριμένο διαμέρισμα έχουν δοθεί περισσότερα από τα αναλογούντα στο διαμέρισμα και μόνο χιλιοστά ιδιοκτησίας ή χιλιοστά συμμετοχής στις κοινόχρηστες δαπάνες θα μπορείς να το διαπιστώσεις μόνο σε επίσκεψη σου με όλα τα χαρτιά σε μηχανικό της εμπιστοσύνης σου. Αν το αποφασίσεις να πας και να αντιμετωπίσεις αυτό το έξοδο φρόντισε να έχεις μαζί σου κανονισμό, πίνακα χιλιοστών και ότι άλλο χρειαστεί (ανάλογα το ακίνητο) θα στα πει ο ίδιος.

Αν στις απορρέουσες συμμετοχές σου σε δαπάνες ως ενοικιαστής έχουν ενσωματωθεί και οι συμμετοχές σε δαπάνες που αφορούν τον ιδιοκτήτη θα πρέπει να πας σε δικηγόρο με τον κανονισμό πολυκατοικίας και το συμφωνητικό μίσθωσης.

 

Αν οι καιροί είναι δύσκολοι και θες να τα κρίνεις μόνος σου, ετοιμάσου να διαβάσεις εκατοντάδες άρθρα, νόμους, ερμηνευτικά και ότι άλλο φαντάζεσαι και άμα βγάλεις άκρη.

Πατέντα οικονομική (όχι σίγουρη) μίλα με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας (αν υπάρχει) να σου πει τι υποχρεώσεις έχει το διαμέρισμα. Μπορεί να φανείς τυχερός.

 

Εγώ δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω

Edited by Didonis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

Δυστυχώς, διαχειριστής δεν υπάρχει καθώς η πολυκατοικία μόλις τελείωσε και θα είμαι από τους πρώτους ενοίκους (αν τελικά το ζητήσω).

Οπότε αν κατάλαβα καλά, το κυρίως πρόβλημα που θα με απασχολήσει θα είναι η επιβάρυνση στα κοινόχρηστα (φαντάζομαι αυτό εννοείτε με το "περισσότερα από τα αναλογούντα στο διαμέρισμα και μόνο χιλιοστά ιδιοκτησίας ή χιλιοστά συμμετοχής στις κοινόχρηστες δαπάνες"). Αυτό το κόστος επομένως, δεν είναι κάτι που μπορώ να ρωτήσω τώρα τον ιδιοκτήτη? Μόνο μηχανικός μπορεί να μου δώσει αξιόπιστη απάντηση?

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο για μένα τι εννοείτε με το "Αν στις απορρέουσες συμμετοχές σου σε δαπάνες ως ενοικιαστής έχουν ενσωματωθεί και οι συμμετοχές σε δαπάνες που αφορούν τον ιδιοκτήτη". Θα μπορούσατε να μου πείτε τι δαπάνες εννοείτε εδω?

 

Σας ευχαριστω για τον χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

....

Αυτό το κόστος επομένως, δεν είναι κάτι που μπορώ να ρωτήσω τώρα τον ιδιοκτήτη? Μόνο μηχανικός μπορεί να μου δώσει αξιόπιστη απάντηση?

....

Και βεβαία μπορείς.

Φυσικά κι αυτός θα σου πει με βάση το ιδιοκτησιακό του συμφέρον. Ο μηχανικός θα σου πει με βάση τα πραγματικά δεδομένα διαφυλάττοντας τα συμφέροντα σου

Μπορεί να συμπέσουν, ποτέ δεν ξέρεις.

 

Όσο για τα υπόλοιπα δυστυχώς δεν είναι εφικτό το μάθημα δια αλληλογραφίας, όπως σου είπα αν θες να το κρίνεις μόνος σου ετοιμάσου για μεγάλη αναζήτηση.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Η αξία είναι αρκετά αυτονόητη, οι συνηθισμένες υποχρεώσεις απορρέουν από την ευθύνη που έχει η ιδιοκτησία να φροντίζει και να συντηρεί την ταράτσα με δικά της έξοδα (θερμομόνωση, υγρομόνωση κλπ) και όχι με συμμετοχή και των υπολοίπων συνιδιοκτησιών.

αυτά didonis είναι κοινόκτητα. Υποχρέωση συντήρηση όπως λες πολύ σωστά, αλλά όχι και τις μονώσεις. Αυτό έχει επικρατήσει επειδή προκαλείται συνήθως ζημιά από υπαιτιότητα του αποκλειστικού χρήστη. Οταν δεν υπάρχει υπαιτιότητα είναι στις κοινόχρηστες και κοινόκτητες κατασκευές προστασίας του κτιρίου.

 

Θα επιμείνω και γω, non-mechanic, οτι πρέπει να προσέξεις τι αναφέρεται στον κανονισμό της πολυκατοικίας, και στον πίνακα χιλιοστών.

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα! Πολύ σημαντικές πληροφορίες!

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και τους 2 (περισσότερο βέβαια τον Didonis) για την βοήθειά σας και τον χρόνο που μου αφιερώσατε.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σε ταράτσα η οποία έχει πρόσβαση από κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, πόσα τμ της ταράτσας μπορούν να είναι κοινόχρηστα και πόσα μπορούν να γραφούν σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα. Ιδιοκτήτης ολόκληρης πολυκατοικίας πήγε σε συμβολαιογράφο,γιατί ήθελε να γράψει την ταράτσα να είναι αποκλειστικά σε ένα διαμέρισμα, και η συμβολαιογράφος του είπε ότι δεν γίνεται.Του πρόσθεσε ότι ο μηχανικός μπορεί να απαντήσει πόσα μπορούν να μείνουν κοινόχρηστα και πόσα τμ μπορούν να γραφτούν σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα. Γνωρίζετε πόσα τμ πρέπει να είναι κοινόχρηστα σε μία ταράτσα?

Link to comment
Share on other sites

αφου ειναι "μοναδικος " ιδιοκτητης,

μπορει να συνταξει κανονισμο -και μεσω αυτου να δωσει την αποκλειστικη χρηση.. όπου θελει...ακομα και "τμηματα" της " ταρατσας".σε διαφορετικά διαμερισματα...κατα την απόλυτη βούληση του...

και χωρις καμμια απολυτως εξαρτηση απο το τυχον εμβαδον καθε διαμερισματος...

 

Δλδ ακομα και μόνον σε ενα διαμερισμα να δωσει την χρηση ολης της "ταρατσας"......

 

αυτο .οτι η συμβ/φος ειπε.....να παει σε μηχανικο...να "χωρισει" τμηματα της ταρατσας.... αναλογα με τα εμβαδα καθε διαμερισματος....

προφανως δεν το είπε...

κατι αλλο ειπε...και δεν εγινε αντιληπτό...

αυτα

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.