Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παθητική ξύλινου σπιτιού


Fade2Black

Recommended Posts

Καλημέρα, ήθελα να κάνω μία ερώτηση. Εξετάζω την παθητική ενός μικρού ισογείου 70 τ.μ. το οποίο θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Από ότι είδα στην νομοθεσία (εκτός κι αν μου ξέφυγε κάποια διάταξη) το αντιμετωπίζω κανονικά όπως όλες τις περιπτώσεις. Αυτό που αναρωτιέμαι με το φτωχό μου μυαλό, είναι ότι εφόσον είναι ξύλινο και άρα πιο επικίνδυνο για φωτιές, δε θα έπρεπε να ληφθεί αυτό υπόψη και να υπάρξουν και κάποια κατασταλτικά μέτρα (π.χ. κάποιοι πυροσβεστήρες); Επικίνδυνους χώρους δεν έχω κανέναν.

Edited by Fade2Black
Link to comment
Share on other sites

Παθητική πυροπροστασία δεν είναι μόνο ο υπολογισμός ανοιγμάτων και οδεύσεων διαφυγής. Περιλαμβάνει και τη δομική πυροπροστασία. Όλα τα δομικά στοιχεία των πυροδιαμερισμάτων θα πρέπει έχουν συγκεκριμένο δείκτη πυραντίστασης (τουλάχιστον 30 λεπτά). Ο δείκτης πυραντίστασης εξαρτάται τόσο από τη χρησιμοποιούμενη διατομή, όσο και από το υλικό επικάλυψης (επηρεάζει την ταχύτητα επιφανειακής εξάπλωσης της φλόγας). Για μη κοινά δομικά στοιχεία, θα πρέπει να αποδεικνύεται με πιστοποιητικό.

Όπως καταλαβαίνεις το ξύλο είναι ιδιαίτερο υλικό και δε θυμάμαι εάν κατατάσσεται σε κάποια κατηγορία στο Π.Δ.71/1988, οπότε ίσως θα χρειαστεί να ψάξεις τον κατασκευαστή.

 

Όσον αφορά την ενεργητική πυροπροστασία, δεν είναι υποχρεωτική βάσει νομοθεσίας, όμως εάν κρίνεις σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη που θα επιβαρυνθεί το κόστος ότι χρειάζεται δε σε εμποδίζει κάτι να την συντάξεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι πως δεν θα είναι αποκλειστικά φτιαγμένο από ξύλο. Είναι προκάτ; Στις τοιχοποιΐες θα συμπεριλαμβάνεις και μόνωση και γυψοσανίδες κλπ, έτσι; Σε αντίστοιχή περίπτωση που μου είχε προκύψει, ζητήθηκαν πιστοποιητικά από την εταιρία κατασκευής. Πρέπει λοιπόν να μιλήσεις με την εταιρία κατασκευής.

Link to comment
Share on other sites

Όχι αποκλειστικά michael1983. Είναι όπως το λες. Θα πάρω πιστοποιητικά ναι.. Σου ζητήθηκαν από ποιον;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Για πυράντοχη επεξεργασία ξύλου ώστε η κατασκευή να έχει δείκτη πυραντίστασης υπάρχουν προϊόντα όπως πυροδιγκούμενα επιχρίσματα και πυράντοχα βερνίκια.

Τη συμπεριφορά των υλικών ανα είδος ξύλου την ορίζει το πρότυπο Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13823 και ανάλογα με το υλικό και την στρώση που θα εφαρμόσουμε προκύπτει και ο Δ.Π.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.