Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απο που να ξεκινήσω; Νέος ΗΜ&ΜΥ χωρίς γνώσεις και εμπειρία


p.kouroumplis

Recommended Posts

Έχω τελειώσει ηλεκτρολογος μηχανικος και μηχανικος υπολογιστων εδω και λιγα χρονια.Ομως δεν γνωριζω τιποτα σε σχεση με το επαγγελμα της δουλειας, αφου δεν εχω εμπειρια αλλα ουτε και ξερω τιποτα απο την σχολη.Πριν προσπαθησετε να με λοιδωρησετε καποιοι (εχω διαβασει αρκετα το φορουμ και κοροιδεψαν καποιοι ενα παιδι επειδη δεν ηξερε να υπολογισει την διατομη αγωγου απο τον τυπο R=p*L/S), εχω βαθμο πτυχιου πανω απο 7.5 και το πηρα στα 5 χρονια.Εδω και 2 χρονια κανω μεταπτυχιακο αλλα δεν βρησκω πλεον το νοημα. Θα ηθελα να μου πειτε τι να διαβασω, συγκεκριμενα βιβλια (πειτε μου πολλα,δεν εχω προβλημα με την ποσοτητα), μελετες για να ειμαι σε θεση να δουλεψω, εστω και σαν μισθωτος, αφου κανενας δεν εχει την προθυμια να με εκπαιδευσει στην ηλικια μου. Με προβληματιζει το γεγονος πως συμφοιτητες μου εχουνε δουλεια ενω εκαναν περισσοτερα χρονια να παρουν το διπλωμα και αντεγραφαν συστηματικα. Επειδη δεν γνωριζω ηλεκτρολογικο σχεδιο παρα ελαχιστα (αν απορειτε ο καθηγητης της διπλωματικης μου ειχε το μαθημα και με περασε λογω αριστων επιδοσεων στα αλλα μαθηματα του), με τι προγραμμα να ασχοληθω (τυπου cad) για να το μαθω και ποια βιβλια υπαρχουν; Που μπορω να βρω συγκεκριμενες μελετες για φ/β, ΕΗΕ, αιολικα; Ποια προγραμματα και γνωσεις να μαθω για να ειμαι ανταγωνιστικος στην αγορα εργασιας;

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα για να μην μπαίνουμε σε πολλές λεπτομέριες, μπορείς να ξεκινήσεις αγοράζοντας κάποια βιβλία που ενδεχομένως θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις σου ή θα σου δώσουν καινούργιες... Δεν ξέρω αν έχεις από την σχολή σου κάποια,... πχ το "ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καταναλωτών" του Ντοκόπουλου είναι πολύ καλό. Και γενικά βρές που έχεις ελλείψεις, πήγαινε σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο, και θα βρεις σίγουρα κάτι...Το ίδιο και όσον αφορά τα Φ/Β, ΑΠΕ κτλ....όρεξη να'χεις.

 

Για μελέτες, αν δεν έχεις κάποιον φίλο, γνωστό να σου δείξει-δώσει, μπορείς πχ να πας στην πολεοδομία του σπιτιού σου και να πάρεις να δεις τις αντίστοιχες μελέτες... :smile:

 

Διάβασε και τις ΤΟΤΕΕ του Κενάκ....θα σου χρειαστούν και θα πάρεις μια ιδέα...

 

Σε κάθε περίπτωση όμως πέραν από το διάβασμα και την προσωπική ενασχόληση, καλό είναι, ή μάλλον απαραίτητο να σου δείξει κάποιος....

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως ή ευτυχως ο,τι και να διαβασεις, ο,τι προγραμματα και να μαθεις δεν θα γινεις ανταγωνιστικος στην αγορα εργασιας και δεν θα ιδρωσει το αυτι κανενος εργοδοτη. Ολοι θα σου ζητησουν ενα πραγμα: αποδεδειγμενη προυπηρεσια και εφαρμογη των παραπανω (γνωσεις και προγραμματα) στην εργασια σου.

Δεν πα να του λες ή να του γραφεις στο βιογραφικο, εχω διαβασει το ταδε πραγμα, εχω διαβασει 100 μελετες, ξερω τα ταδε προγραμματα, δεν προκειται να συγκινηθει κανεις. Προυπηρεσια θα σου πει, μεγαλε εχεις που να αποδεικνυει ολα αυτα που λες/γραφεις; Οχι; Να περασει ο επομενος.

Τωρα αμα θες για προσωπικη σου ευχαριστηση διαβασε τα, αλλα μην περιμενεις να συγκινηθει κανεις εργοδοτης.

Οσο σκληρα και αν σου φαινονται αυτα που γραφω ή εξωπραγματικα ή ψευτικα ή οτι τα γραφω με δολο, αυτη ειναι αγορα εργασιας, ποσο δε μαλλον σημερα με την παρουσα κατασταση.

Edited by karavlaxos
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που έχω να σου προτείνω,αρχικά,είναι να βρεις έναν ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη,μάστορα δηλαδή,και να πας να δουλέψεις σ αυτόν(ελάχιστο μεροκάματο) παράλληλα με τις θεωρητικές γνώσεις που θα πρέπει συνέχεια να αποκτάς.Μπαίνεις στην αγορά πιο εύκολα,βλέπεις τις τάσεις της και που μπορείς να κατευθυνθείς.Πέρα από το γεγονός ότι αποκτάς εμπειρία σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις εκ των έσω.

autocad ξέρεις εκ των ων ουκ άνευ.Μηχανικός είσαι.

 

Υ.Γ.1 Να ελέγχεις τις αγγελίες για μηχανικούς και τι προσόντα ζητούν.Προσπάθησε να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου όσο πιο ανέξοδα γίνεται γιατί δεν ξέρεις τι απ όλα αυτά θα σου χρειαστεί.

π.χ. Ζητούν αρκετές αγγελίες γνώση προγράμματος project manager.Εσύ κατέβασε κάποιες δωρεάν εφαρμογές και προσπάθησε να τις δουλέψεις ώστε να μπεις στο νόημα.

Υ.Γ.2 Πάρε το ρίσκο,εάν δεν το χεις πάρει ακόμη,να γραφτείς στο ΤΕΕ και να κάνεις έναρξη στην ΔΟΥ σου.Να έχεις σφραγίδα ώστε οποιοδήποτε έργο σου ανατεθεί να μπορείς να το "χτυπήσεις".

Edited by Romanos
Link to comment
Share on other sites

Romanos, για να "χτυπήσεις" ένα έργο θα πρέπει να μπορείς και να το κάνεις, αλλιώς θα εκτεθείς....στην καλύτερη. Χωρίς εμπειρία, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι πάση θυσία να την αποκτήσεις δίπλα σε κάποιον που ξέρει.

 

Επίσης είναι ψιλορίσκο να γραφτείς στο ΤΕΕ και να παραμένεις ανενεργός μπας και....Οι εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ δεν πεεριμένουν....

 

Εν πάση περιπτώση διάβασμα και μπάσιμο σε κάποιον που ξέρει, έστω και με λίγα χρήματα για αρχή.....

Link to comment
Share on other sites

Όταν περνάς κάποια ηλικία,25 νομίζω,δεν είσαι ασφαλισμένος πλέον στο μπαμπά σου.Άρα θα πρέπει να έχεις κάποια ασφάλιση.Πας και δουλεύεις σερβιτόρος ή ντελίβερι για να το πληρώσεις στη χειρότερη ή χρεώνεσαι στο ΤΕΕ(ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος θα είσαι).Η ασφάλιση στο ΤΕΕ και η σφραγίδα είναι σοβαρή υπόθεση ή να το θέσω καλύτερα απαραίτητη προϋπόθεση για τους μηχανικούς.Επαναλαμβάνω αυτό που θεωρώ πιο εύκολο είναι να βρεις κάποιον εγκαταστάτη ο οποίος δεν είναι ανταγωνιστικός με το μηχανιλίκι μας και να του πεις,''θέλω δουλειά και τζάμπα εάν είναι.''

Γιατί εάν πας σε κάποιον συνάδελφο(που θα ήταν κάτι ιδανικό),δε νομίζω ότι εύκολα θα σε μάθει τη δουλειά εκτός εάν είναι κάποιος πολύ γνωστός.Και οι σύλλογοι των μηχανικών(πανελλήνιος ή τοπικός),ειδικά των ηλεκτρολόγων μηχανολόγων είναι απαράδεκτοι.Οι παλιοί συνάδελφοι κρατούν τους συλλόγους για καθαρά κομματικούς και προσωπικούς λόγους.Δημοσιοσχετίστες είναι.Απαράδεκτοι.

Για το project manager έφερα ένα παράδειγμα.Άρα διάβασμα και απ το να πίνεις καφέ τον ελεύθερο χρόνο σου πάρε μία σκάλα κι άλλαζε λάμπες.Τίποτα δεν είναι ντροπή.Ειδικά στην αρχή.

Link to comment
Share on other sites

...

...Πριν προσπαθησετε να με λοιδωρησετε καποιοι (εχω διαβασει αρκετα το φορουμ και κοροιδεψαν καποιοι ενα παιδι επειδη δεν ηξερε να υπολογισει την διατομη αγωγου απο τον τυπο R=p*L/S),

...

...

Μη ψαρώνεις, έχεις υποδομή στο κεφάλι σου από την σχολή σου, όσο και αν νομίζεις ότι είναι λίγη.

Εμπειρία δεν έχεις, κανένας μας δεν είχε στην αρχή και ναι σήμερα με την κρίση είναι ακόμα πιο κρίσιμο ζήτημα αυτό.

Στον τομέα σου φυσικά δεν είμαι εγώ ο ειδικός να σε συμβουλεύω το τι και το πώς, άλλοι είναι πιο κατάλληλοι για αυτό.

 

Μόνο μια συμβουλή θα σου πω… βούτα και θα την βρεις την άκρη…

 

Με τα διάφορα προγράμματα (Σχεδιαστικά και άλλα) κάνε σενάρια πραγματικά εργασίας σαν να πρέπει να τα υλοποιήσεις και θα μάθεις. Στο τομέα μας το βασικό είναι να μπορείς να προσδιορίσεις με καλή ακρίβεια (απόκλιση max+-10%) τον χρόνο και το χρήμα για να γίνει κάτι.

Βρες έστω γραφείο σχετικό στην περιοχή σου και ζήτησε συνεργασία μαζί τους, ή πρόσφερε ότι μπορείς από τον χρόνο σου να αποκτήσεις εμπειρίες και γνώσεις της πιάτσας και διαδικασίες…

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Didonis, η αρχή είναι δύσκολη. Θα απογοητευτείς λίγο, αλλά όλοι το ίδιο πάθαμε στην αρχή.

 

Όταν ξεκίνησα δεν ήξερα που μου παν τα τέσσερα... (Τώρα δεν ξέρω που παν τα δύο!!!) Ποτέ δεν θα μάθεις τα πάντα. Πάντα θα ψάχνεις. Θα διαβάζεις, θα δοκιμάζεις, θα κάνεις λάθη. Η βασική συμβουλή μου είναι να ρωτάς. Μα...κία ξε-μα...κία μόνο έτσι θα μάθεις.

Χτύπα πόρτες, όμως. Θα εκπλαγείς πόσο λιγότεροι είναι αυτοί που θα σου αρνηθούν την βοήθειά τους σε σχέση με αυτούς που νομίζεις. Ε, και αν σε κοροϊδέψει και κανείς... σιγά τα λάχανα.... "Λιγότερο" μηχανικός δεν έγινε ποτέ κανένας από αυτά!

 

Καλή αρχή

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.