Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ενοικίαση Πτυχίου ΜΕΛ


tekton

Recommended Posts

Χαίρεται,

 

Διαθετω ΜΕΛ Α' Τάξης (Κατηγορίας 13 & 27) και θα ήθελα να ξέρω πόσο κοστολογείται η ενοικίασή του.

Αυτό που ήδη έχω ακούσει "στην πιάτσα" είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση καλύπτει το ΤΣΜΕΔΕ.

 

Κάθε πληροφορία θα εκτιμηθεί

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς οι κατηγορίες σου και η Α τάξη τους δεν σου δίνουν και πολλα πλεονεκτήματα.

 

Εάν συμφωνήσεις με κάποιο μελετητικό σχήμα, έτσι ώστε να σου το χρησιμοποιούν σε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος αποκλειστικά, τότε όντως μην περιμένεις περισσότερα από το ΤΣΜΕΔΕ.

Σε περίπτωση κατά την οποία, με οιοδήποτε τρόπο (ανάθεση σε σύμπραξη ή κοινοπραξία, απευθείας ανάθεση κ.λπ.) συμμετέχει το πτυχίο σου και σας έκατσε μία μελέτη, τότε έαν δεν πρόκειται να κάνεις δουλειά παίρνεις 10% της συνολικής αμοιβής σύν το φόρο σου.

 

Εάν πρόκειται να κάνεις δουλειά τότε διαπραγματεύεσαι το επιπλέον ποσό.

Link to comment
Share on other sites

Διαθετω ΜΕΛ Α' Τάξης (Κατηγορίας 13 & 27) και θα ήθελα να ξέρω πόσο κοστολογείται η ενοικίασή του.

Λοιπόν φίλε tekton, θα ήθελα νά δόυμε το θέμα της ενοικίασης του πτυχίου από μία διαφορετική σκοπιά... Αρχικά θέλω να δηλώσω την αντιθέση μου (καθαρά προσωπικό θέμα) στην ενοικίαση του πτυχίου. Ο λόγος είναι ο εξής:

Στη χώρα μας ένα από τα θετικά (ίσως από τα ελάχιστα) είναι η θέσπιση Τάξεων στα Μελετητικά και Κατασκευαστικά Πτυχία. Αυτό ουσιαστικα μεταφράζεται στη δυνατότητα του "μεγάλου" να χτυπάει μόνο τις μεγάλες δουλειές και του "μικρού" τις δουλειές μικρότερου προυπολογισμού. Αυτό όμως έχει καταστρατηγηθεί λόγω της ενοικίασης των πτυχίων. Η ενοικίαση πτυχίου είναι ένα εργαλείο με το οποίο οι "μεγάλοι" έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν και μικρές δουλειές. Π.χ. μελέτη 10.000 ευρώ είναι μόνο Α' Τάξης πτυχίο.

 

Τώρα σου έρχεται ο μεγάλος π.χ. Γ, Δ, Ε τάξης μελ πτυχίο και σου λέει γιατί να μην χτυπήσω και τη δουλειά των 10.000. Νοικιάζω ένα πτυχίο (συνήθως σε εξεφτελιστικές τιμές π.χ. 100ευρώ ανά μήνα) και κάνω τη δουλειά μου. Έτσι όμως ο μικρός δεν παίρνει δουλειές και αναγκαστικά δουλεέυει ως υπάλληλος σε κάποιον μεγάλο...

 

Για αυτό λοιπόν, για να απαντήσω και στο αρχικό σου ερώτημα, σκεπτόμμενος τι κερδίζει αυτός που του νοικιάζεις το πτυχίο θα έλεγα πως ένα ελάχιστο ποσό της τάξης του 20% (μικτά και αφαίρεσε από αυτό φόρους κ.λπ.) είναι αυτό που πρέπει να ζητάς. Αν η συμφωνία γίνει γιά ένα στάνταρ ποσό σε μηνιαία βάση θα έλεγα πως ξεκίνα από 300ευρώ..

 

Επίσης, να συμπληρώσω πως γαι Υδραυλικά υπάρχει ζήτηση και φίλος (13Α) - το έχει νοικιάσει για 250ευρώ ανά μηνά, ενώ αρχικά του προτείνανε 100ευρώ ανά μήνα (και καλά επειδή δεν έβγαινε η εταιρεία)

Link to comment
Share on other sites

γίνεται να μην χρησιμοποιείτε τον όρο "ενοικίαση" καθώς δεν ευσταθεί ?

 

Τουλάχιστον δημόσια ας κρατάμε τα προσχήματα.

 

Και μετά λέμε γιατί ο κόσμος έχει διαμορφώσει τέτοια άποψη για τους μηχ/κους......αφού δεν κρατάμε κανένα πρόσχημα και σε τίποτα.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρουσα συζήτηση - απλώς να υπενθυμίσω οτι σε παλιότερες συζητήσεις για επ.δικαιιώματα όταν είχα ταχθεί με την άποψη οτι κάποιες ειδικοτητες κακώς παίρνουν ανεξέλεκτα δικαιώματα ανεξαρτήτως κατεύθυνσης κλπ κάποιοι είχαν απαντήσει " Μα ασχολούμαστε μόνο οτι ξέρουμε κλπ " , φαίνεται οτι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι στην πραγματικότητα ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γεια σας συνάδελφοι.

Είμαι τοπογράφος, μελετητής 10(Α) και 16(Α).

Δούλεψα σε Εταιρεία Ε.Ε. όπου δέσμευσα το πτυχίο. Ση μια κατηγορία με.. έχουν ανάγκη (χωρίς αυτό, δεν πιάνουν τις μονάδες για Δ), στην άλλη περισσεύω.

Έφυγα από την Εταιρεία, αλλά το πτυχίο είναι ακόμα εκεί.

Η ερώτηση είναι: Δικαιούμαι (όχι βάσει νόμου, προφανώς) να ζητάω κάτι για τη δέσμευση του πτυχίου? Τι γίνεται στην πιάτσα? Αν δικαιούμαι, τι να ζητήσω?

Ακούω γνώμες, κι ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Link to comment
Share on other sites

Η αμοιβή για προσφορά μελετητικών πτυχίων ποικίλει και εξαρτάται αποκλειστικά από τον ιδιοκτήτη της κάθε εταιρείας.

Για αυτό που ο είπε ο CHRIS_M για το φίλο του που παρέχει το 13, έχω να αντιπαραθέσω πολλούς γνωστούς μου που γνωστές και μεγάλες εταιρείες του χώρου δεν τους προσφέρουν δεκάρα τσακιστή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.