Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σύσταση ή Τροποποίηση Οριζόντιας Ιδιοκτησίας επί αυθαιρέτων Ν.3775-3843-4014-4178-4495


soundholics

Recommended Posts

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου

προχώρησε στην έκδοση της παρακάτω σημαντικής Εγκυκλίου (35 - 17/07/2012) για την

Εφαρμογή Ν.3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 στην Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Νομίζω θα φανεί πολύ χρήσιμη σε όλους μας.

 

 

Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρ. 24 του Ν. 4014/2011, είναι δυνατή η σύνταξη συμβολαίου σύστασης οριζόντιας ιδιο-κτησίας ή τροποποίησης αυτής, εφ’ όσον συμφωνεί το σύνολο των συνι-διοκτητών ή το επιτρέπουν οι αναγραφόμενοι όροι περί τροποποίησης στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, όπως με κάθε σαφήνεια προκύπτει και από το σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ. Ειδικώτερα:

α) Είναι δυνατή η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή η τροποποίηση τέτοιας σύστασης σε ακίνητο εντός ή εκτός σχεδίου, εφ’ όσον το αυθαίρετο κτίσμα έχει υπαχθεί στο Ν. 4014/2011.

β) Είναι υποχρεωτική η τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιο-κτησίας, όταν έχει αυξηθεί η επιφάνεια της οριζόντιας ιδιοκτησίας με επέκτασή της σε κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους.

Στην περίπτωση αυτή, χωρίς τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιο-κτησίας που να δικαιολογεί τη νέα επιφάνεια, δεν είναι δυνατή η μετα-βίβασή της (οριζόντιας ιδιοκτησίας). Παράδειγμα: Έστω, ότι στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας αναγράφεται επιφάνεια του Δ1 διαμερίσματος 80 τ.μ. Στη σχετική βεβαίωση κανονικότητας του μηχανικού και στην ολο-κληρωμένη υπαγωγή της οριζόντιας ιδιοκτησίας μνημονεύονται 5 τ.μ. αυ-θαίρετη δόμηση (κύρια χρήση) με κατάληψη στους κοινόχρηστους χώ-ρους. Σήμερα δηλαδή η οριζόντια ιδιοκτησία έχει εν τοις πράγμασι συ-νολική επιφάνεια 85 τ.μ. Μεταβιβάζουμε 85 τ.μ. μόνο μετά από τροπο-ποίηση της σύστασης της οριζόντιας ιδιοκτησίας. Αν δεν λάβει χώρα η άνω τροποποίηση, η μεταβίβαση των 5 τ.μ., άρα και της οριζόντιας ιδιο-κτησίας στο σύνολό της, είναι άκυρη.

γ) Στις περιπτώσεις που στη σύσταση της οριζόντιας ιδιοκτησίας έχει συμπεριληφθεί στην επιφάνεια της οριζόντιας ιδιοκτησίας και η επι-φάνεια αυθαίρετης κατασκευής, δεν απαιτείται καμία τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Παράδειγμα: Έστω, στη με αριθμό 2000/1998 σύ-σταση του συμβολαιογράφου Α.Β. το Α1 διαμέρισμα έχει επιφάνεια 60 τ.μ. Σήμερα, η βεβαίωση κανονικότητας του Ν. 4014/2011 σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη υπαγωγή, που εκδίδει ο μηχανικός Χ αναγράφει 56 τ.μ. με άδεια και 4 τ.μ. αυθαίρετο. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται τροποποίηση σύστασης, η σύσταση παραμένει ως έχει.

δ) Στην περίπτωση αλλαγής χρήσης χώρων, είτε με το Ν. 3775/2009 είτε με το Ν. 3843/2010 είτε με το Ν. 4014/2011, ορθόν είναι να γίνει τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, πλην όμως η τροποποίηση αυτή δεν είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που δεν γίνεται τροποποίηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας, αναγράφεται στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με όσα εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση όμως, που όλοι οι συνιδιοκτήτες συμφωνούν και θέλουν την τροποποίηση, αυτή λαμβάνει χώρα σύμφωνα με την περίπτωση β’.

ε) Είναι δυνατή η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή η τροποποίηση αυτής, εφ’ όσον συμφωνεί το σύνολο της συνιδιοκτησίας, και στις περι-πτώσεις πιλοτής – δώματος – παταριού ή ακαλύπτου χώρου.

Όταν γίνεται τροποποίηση της σύστασης, αναγράφουμε:

Α) Όταν έχουμε οριζόντια ιδιοκτησία:

Διαμέρισμα σύμφωνα με την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας 80 τ.μ., με 10 τ.μ. αλλαγή χρήσης του ημιυπαιθρίου χώρου σε χώρο κύριας χρήσης και 10 τ.μ. αυθαίρετη κατασκευή σύμφωνα με την ολοκληρωμένη υπα-γωγή …………, δηλ. συνολικής επιφανείας 100 τ.μ. με ποσοστό συνι-διοκτησίας στο οικόπεδο …%.

Β) Όταν έχουμε αλλαγή της χρήσης μαζί με αυθαίρετη κατασκευή:

Υπόγεια αποθήκη σύμφωνα με την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας επιφα-νείας 60 τ.μ., στην οποία έχει γίνει αλλαγή χρήσης σε χώρο κύριας χρήσης, και 20 τ.μ. αυθαίρετη κατασκευή (κύρια χρήση) σύμφωνα με την ολοκλη-ρωμένη υπαγωγή …………, δηλ. συνολικής επιφανείας 80 τ.μ. με ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο …%.

Γ) Στην πιλοτή:

Ι. Θέση στάθμευσης κλειστή επιφανείας 40 τ.μ., στην οποία έχει γίνει αλλαγή χρήσης σε χώρο κύριας χρήσης, σύμφωνα με το Ν. 3775/2009, ή Ν. 3843/2010, ή Ν. 4014/2011, …………, με ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο ….%.

ΙΙ. Θέση στάθμευσης ανοιχτή επιφανείας 20 τ.μ., στην οποία έχει γίνει αλλαγή χρήσης σε χώρο κύριας χρήσης, σύμφωνα με το Ν. 3775/2009, ή Ν. 3843/2010, ή Ν. 4014/2011, αποκλειστική χρήση του διαμερίσματος ….

Στην περίπτωση ΙΙ εφ’ όσον λαμβάνει χώρα τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας δύναται να δοθούν και χιλιοστά από την οριζόντια ιδιοκτησία, της οποίας αποκλειστική χρήση αποτελεί η θέση στάθμευσης.

ΙΙΙ. Στην περίπτωση αυθαίρετης δόμησης χώρου της πιλοτής και υπα-γωγής του στις διατάξεις των Ν. 3775/2009 ή Ν. 3843/2010 ή Ν. 4014/2011, δύναται με την τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιο-κτησίας ο χώρος αυτός να αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Δ) Στο δικαίωμα υψούν μελλοντικού ορόφου, το οποίο είχε χιλιοστά και η ανέγερσή του έγινε αυθαίρετα:

Το δικαίωμα υψούν του Β’ μελλοντικού ορόφου, στο οποίο ανεγέρθηκε αυθαίρετο κτίσμα 100 τ.μ. σύμφωνα με την ολοκληρωμένη υπαγωγή ……………, με ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο ….%.

Επισημαίνουμε ότι η τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιο-κτησίας, όπου αυτή απαιτείται κατά τ’ ανωτέρω, θα πρέπει να γίνεται:

αα) Είτε με την σύμπραξη όλων των συνιδιοκτητών του ακινήτου

ββ) Είτε από τον ιδιοκτήτη της μεταβαλλόμενης από την τροπο-ποίηση οριζόντιας ιδιοκτησίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχει αυτό το δι-καίωμα από τα οριζόμενα σχετικά στην σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας (δηλ. είτε μονομερές δικαίωμα τροποποίησης της οριζόντιας ιδιοκτησίας είτε παροχή σχετικής πληρεξουσιότητας από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες, προς αυτό).

 

Με τιμή

Ο Αντιπρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας

Εγκύκλιος 35_2012 Συσταση Οριζοντιας Ιδιοκτησίας επι αυθαιρέτου.doc

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 308
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1] για το α΄'...πρόκειται για τα αυτονόητα...απλως, για μερικούς μήνες, είχαν μεταξύ τους διαφωνίες οι συμβ/φοι.. για το αν μπορεί να γίνει σύσταση

ΟΙ στα αυθαίρετα, αφού ο νομος γραφει για 30-40 χρόνια...και τελικά συμφώνησαν στο πασιφανές...

2] η συσταση ΟΙ συνέχεται με τα ποσοστά εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο...

.Οσο τα ποσοστα δεν αλλάζουν...τι είδους τροποποιηση της ΟΙ θα είναι αυτή, μόνο και μόνο για να δειχθούν τα αυξημενα τμ....τα οποία καλύπτονται απο την βεβαίωση που, μονον αυτή ζητάει ο 4014 και για την σύσταση και για την μεταβίβαση -και τίποτε άλλο.....

 

Και βεβαια εχω το δικαιωμα του 2%...που το ξεχνα ο εγκυκλιάρχης...

[αντιγραφω απο το φορουμ των συμβ/φων "Μαριανθη, 13-6-2012 γράφει "..σε παρόμοια περίπτωση το υποθ/κειο μού ζήτησε προ της μεταβίβασης να γίνει διόρθωση της σύστασης και όλων των τίτλων κτήσης..[είχε γίνει αποδοχή..]"

Μήπως εν τέλει ανοίγονται π ο λ λ έ ς δουλειές.....

Και αν υπάρχει και κτηματολόγιο, τί γίνεται με τα "επηρεαζόμενα" δικαιώματα?...και πόσα θα ειναι τα έξοδα?....

Και, αν σημερα πρέπει να γίνει τροποποιηση της ΟΙ

μετα απο 30-40 χρόνια θα γίνει ακύρωση ή νεα τροποποίηση της τροποποιησης?....

Και πόσο ακυρα ειναι τα συμβόλαια που εγιναν μεχρι σημερα, κατα "παράβαση" ττων όσων η ανω 35/12 αναγράφει????

για το δ',που δεν ειναι υποχρεωτικό

και το ε' [που παντως δεν εχει καμμια σχέση με το παταρι μου στο δικό μου καταστημα κανενας άλλος....]

τα αφήνω πρός το παρόν.....

υγ

μήπως μπορεί κάποιος να κατεβάσει αυτό το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, με βαση το οποίο και "την σαφήνεια΄" που εχει, προέκυψε η ανω 35/12,

 

να δούμε τί γράφει, πότε συντάχθηκε, απο ποιόν και αν το υπογράφει ο νεος Υπουργός....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

και πως θα γίνει αλλαγή της σύστασης σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας που έχει 40 διαμερίσματα και εχει κτιστεί το 1960;

 

Θα έρθει να υπογράψει κανένας απο τους υπόλοιπους ενοίκους; μήπως θα σταματήσουν να πραγματοποιούνται μεταβιβάσεις για κάποιο διάστημα...

 

Απορία, οκ αλλαγή της σύστασης άρα και του πίνακα αναλογίας χιλιοστών.

 

Στο πίνακα αναλογίας χιλιοστών δε βάζουμε τα τετραγωνικά που προβλέπονται απο την οικοδομική άδεια; δηλαδή όποιος χτίζει παράνομα ενα όροφο παραπάνω θα πέρνει και παραπάνω χιλιοστά επι του οικοπέδου με το αυθαίρετο του; χαχαχα και κλέβει και κερδίζει!

 

η τακτοποίηση ισχύει για 30 - 40 χρόνια.... δηλαδή κάνουμε μια σύσταση με διάρκεια ζωής;

Link to comment
Share on other sites

και πως θα γίνει αλλαγή της σύστασης σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας που έχει 40 διαμερίσματα και εχει κτιστεί το 1960;

 

Θα έρθει να υπογράψει κανένας απο τους υπόλοιπους ενοίκους; μήπως θα σταματήσουν να πραγματοποιούνται μεταβιβάσεις για κάποιο διάστημα...

 

Απορία, οκ αλλαγή της σύστασης άρα και του πίνακα αναλογίας χιλιοστών.

 

Στο πίνακα αναλογίας χιλιοστών δε βάζουμε τα τετραγωνικά που προβλέπονται απο την οικοδομική άδεια; δηλαδή όποιος χτίζει παράνομα ενα όροφο παραπάνω θα πέρνει και παραπάνω χιλιοστά επι του οικοπέδου με το αυθαίρετο του; χαχαχα και κλέβει και κερδίζει!

 

 

 

 

Συμφωνώ ως προς τη δυσκολία συνεννόησης μεταξύ συνιδιοκτητών.

 

Από εκεί και πέρα στο δεύτερο σκέλος ΔΕΝ ισχύει ότι τα χιλιοστά κατανέμονται αναλόγως της επιφανείας υποχρεωτικά.

 

Αυτός που έχτισε τον αυθαίρετο όροφο όπως λες.... ΔΕΝ κλέβει και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κλέψει από άλλες ιδιοκτησίες χιλιοστά επί του οικοπέδου μέσω του αυθαιρέτου του.

 

Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αφαιρέσει χιλιοστά από τη δική του οριζόντια ιδιοκτησία για να τα δώσει στο αυθαίρετο κι αυτό υπό προϋποθέσεις (που αφορούν στη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ του αυθαιρέτου να αποτελέσει ανεξάρτητη ιδιοκτησία).

Link to comment
Share on other sites

τελικά ξεκίνησαν τα παρατράγουδα...

 

Συνάδελφε αναφέρεις οτι τα τελικά χιλιοστά του κάθε ιδιοκτήτη ως προς το οικόπεδο θα είναι τα ίδια με αυτά της αρχικής σύστασης.

 

Διαβάζοντας τα παραδείγματα της εγκυκλίου περίπτωση ε υποπεριπτώσεις Α, Β,,,, στο τέλος κάθε φράσεις αναφέρει οτι τα τελικά τετραγωνικά ( νομιμα και τακτοποιημένα ) έχουν συνολικό ποσοστό επι του οικοπέδου και βάζει τελίτσες........ σα να λέει οτι ξαναμοιράζουμε τη τράπουλα των χιλιοστών.

 

Συνήθως οι εγκύκλιοι ειναι για να ερμηνεύουν κάποιο νόμο και οχι για να χρειάζεται βα βγουν άλλες 150 εγκύκλιοι μετά για να ερμηνεύουν την αρχική εγκύκλιο.

Link to comment
Share on other sites

Το ότι περιγράφει το λεκτικό που θα χρησιμοποιηθεί βάζοντας τις τελίτσες σε ένα παράδειγμα ΔΕΝ σημαίνει ότι τα χιλιοστά ξανακατανέμονται επί ΟΛΩΝ των ιδιοκτησιών.

 

Όπως έγραψα και παραπάνω ΔΕΝ υπάρχει ούτε υπήρχε ποτέ υποχρέωση κατανομής των χιλιοστών απόλυτα αναλογικά με τις επιφάνειες.

 

Η κατανομή χιλιοστών επί του οικοπέδου για να στο πω πιο απλά, γίνεται κατά το δοκούν.

 

Μπορεί για παράδειγμα σε μια οικοδομή με τρία ίσα σε επιφάνεια οροφοδιαμερίσματα να παίρνουν 250 χιλιοστά το καθένα από τα δυο διαμερίσματα και 500 το τρίτο διαμέρισμα και ΟΧΙ 333,33/1000 το καθένα.

.

Η κατανομή χιλιοστών επί του οικοπέδου ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ σε συγκεκριμένους ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ κανόνες. Είναι θέμα συμφωνίας και μόνο!!!

 

Μπορεί να συνηθίζεται για κάποιους να μοιράζουν τα χιλιοστά σύμφωνα με τις επιφάνειες αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ.

 

Προσωπικά, σε περιπτώσεις πολυκατοικιών με διαμερίσματα προς πώληση, προτείνω τον καταμερισμό χιλιοστών σύμφωνα με την αντικειμενική αξία της οριζόντιας ιδιοκτησίας. έτσι ώστε να αντικατοπτρίζεται η διαφορά τιμής που θα πληρώσει κάποιος που αγοράζει π.χ. το ίδιο διαμέρισμα των 80 τ.μ. στον 4ο όροφο σε σχέση με αυτόν που το αγοράζει στον 1ο όροφο.

 

Όμως, αυτή είναι η δική μου πρόταση γιατί εγώ τη θεωρώ πιο δίκαια ως πιο ανάλογη με την αξία της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

 

Δε σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης/συνιδιοκτήτες/κατασκευαστής κ.λ.π. θέλουν να μοιράσουν με άλλο τρόπο (γιατί ΑΥΤΟΙ συμφωνούν να το κάνουν αλλιώς) δεν γίνεται.

 

Και μιλάω πάντα για κατανομή χιλιοστών επί του οικοπέδου, γιατί τα χιλιοστά επί δαπανών κοινοχρήστων, θέρμανσης, ανελκυστήρα κ.λ.π. είναι άλλο θέμα και φυσικά στις περισσότερες περιπτώσεις διαφέρουν από εκείνα του οικοπέδου λόγω πολλών άλλων παραμέτρων που υπεισέρχονται στον υπολογισμό τους..

Edited by Kapa
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

1] για το α΄'...πρόκειται για τα αυτονόητα...απλως, για μερικούς μήνες, είχαν μεταξύ τους διαφωνίες οι συμβ/φοι.. για το αν μπορεί να γίνει σύσταση

ΟΙ στα αυθαίρετα, αφού ο νομος γραφει για 30-40 χρόνια...και τελικά συμφώνησαν στο πασιφανές...

 

Λογικό βρίσκω το ότι συμφώνησαν....

 

2] η συσταση ΟΙ συνέχεται με τα ποσοστά εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο...

.Οσο τα ποσοστα δεν αλλάζουν...τι είδους τροποποιηση της ΟΙ θα είναι αυτή, μόνο και μόνο για να δειχθούν τα αυξημενα τμ....τα οποία καλύπτονται απο την βεβαίωση που, μονον αυτή ζητάει ο 4014 και για την σύσταση και για την μεταβίβαση -και τίποτε άλλο.....

 

Θα είναι τροποποίηση μέσω της οποίας αφενός μεν περιγράφεται εκ νέου η συγκεκριμένη οριζόντιας ιδιοκτησία (ως προς την επιφάνειά της από Χ τετραγωνικά σε Ψ τετραγωνικά αλλά και ως προς το με τι συνορεύει αν αυτό έχει μεταβληθεί) , αφετέρου δε όλοι οι συνιδιοκτήτες (είτε με την συναίνεσή τους τώρα είτε με πληρεξουσιότητα που προϋπάρχει μέσω της σύστασης) συμφωνούν να δώσουν στην συγκεκριμένη ιδιοκτησία μέρος του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου. Τι πιο φυσιολογικό?????

 

Πώς αλλιώς θα μεταβιβαστεί κάτι που στον τίτλο κτήσης του είναι 80 τ.μ. και σήμερα κατόπιν τακτοποίησης έχει γίνει 85 τ.μ. ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου???????

Όλοι οι νομικοί ΟΦΕΙΛΟΥΝ να γνωρίζουν ότι ΔΕΝ μπορεί να μεταβιβάσει κάποιος κάτι που δεν έχει στην κατοχή του βάσει τίτλων (όπως είναι ο κοινόκτητος ή κοινόχρηστος χώρος)!!!

 

Και βεβαια εχω το δικαιωμα του 2%...που το ξεχνα ο εγκυκλιάρχης...

 

Δε νομίζω ότι το 2% συγχωρείται όταν είναι ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ (δηλ. απομειώνει τον κοινόχρηστο χώρο εις όφελος της Ο.Ι.)

 

[αντιγραφω απο το φορουμ των συμβ/φων "Μαριανθη, 13-6-2012 γράφει "..σε παρόμοια περίπτωση το υποθ/κειο μού ζήτησε προ της μεταβίβασης να γίνει διόρθωση της σύστασης και όλων των τίτλων κτήσης..[είχε γίνει αποδοχή..]"

Μήπως εν τέλει ανοίγονται π ο λ λ έ ς δουλειές.....

Και αν υπάρχει και κτηματολόγιο, τί γίνεται με τα "επηρεαζόμενα" δικαιώματα?...και πόσα θα ειναι τα έξοδα?....

 

Από τη στιγμή που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ επηρεάζονται τα δικαιώματα ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ (μέσω της καταπάτησης των κοινοχρήστων χώρων), δυστυχώς όντως ανοίγουν πολλές δουλειές, αλλά υποστηρίζετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ότι ΔΕΝ θα πρέπει τα δικαιώματα να αποτυπώνονται στους τίτλους ιδιοκτησίας?????

 

π.χ. πώς θα αποτυπώνατε - δικαιολογούσατε σε ένα συμβόλαιο πώλησης τα Χ ΕΠΙΠΛΕΟΝ τακτοποιημένα τετραγωνικά επί κοινοχρήστων χώρων που μεταβιβάζει ένας ιδιοκτήτης μιας συγκεκριμένα περιγραφείσας ΟΙ η οποία ΔΕΝ τα περιλαμβάνει???????

 

Θα "πατάγατε' στον 4014 (που καμμία σχέση δεν έχει με μεταβολή ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων) για να δικαιολογήσετε τα ανύπαρκτα ιδιοκτησιακά δικαιώματα προς πώληση?????

 

Και, αν σημερα πρέπει να γίνει τροποποιηση της ΟΙ

μετα απο 30-40 χρόνια θα γίνει ακύρωση ή νεα τροποποίηση της τροποποιησης?....

 

Γενικά όντως είναι ένα θέμα αυτό....

 

Στην πράξη όμως, πιστεύετε ότι μετά από 30 - 40 χρόνια θα σκάσει μύτη το κράτος ζητώντας την κατεδάφιση των αυθαιρέτων αυτών και όχι την εκ νέου υπαγωγή τους για άλλα 30-40 χρόνια σε κάποιον....... Ν. 10014 που θα βγάλουν τότε?????

 

Και μην ξεχνάμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κατάληψη τμήματος κοινοχρήστου χώρου μπορεί να έχει τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης, ως εκ τούτου να καταστεί νομιμότατο δια παντός

 

Και πόσο ακυρα ειναι τα συμβόλαια που εγιναν μεχρι σημερα, κατα "παράβαση" ττων όσων η ανω 35/12 αναγράφει????

 

Όσο άκυρο συμβαίνει να είναι το να πουλάω ΕΓΩ κάτι που ανήκει ΣΕ ΕΜΑΣ (δηλ. ξένη ιδιοκτησία) !!!!!

 

Ειλικρινά απορώ γιατί ΕΙΔΙΚΑ ΝΟΜΙΚΟΙ απορούν πάνω σε αυτό..... (αν απορούσε ο Χ ιδιοκτήτης να το καταλάβαινα....)

 

για το δ',που δεν ειναι υποχρεωτικό

και το ε' [που παντως δεν εχει καμμια σχέση με το παταρι μου στο δικό μου καταστημα κανενας άλλος....]

τα αφήνω πρός το παρόν.....

υγ

μήπως μπορεί κάποιος να κατεβάσει αυτό το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, με βαση το οποίο και "την σαφήνεια΄" που εχει, προέκυψε η ανω 35/12,

 

να δούμε τί γράφει, πότε συντάχθηκε, απο ποιόν και αν το υπογράφει ο νεος Υπουργός....

Link to comment
Share on other sites

Kapa Α Ψ Ο Γ Ο Σ!

 

Attach δεν μπορώ να κάνω το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ που οδήγησε στην εγκύκλιο, όπου ΄΄ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ΄΄ γίνεται αναφορά στο θέμα είναι σε Pdf. Σας στέλνω το link. http://www.hellenicnotaryassociation.gr/el/egkuklioi/egkuklioisullogou/item/497-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-30-2012-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%B5%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CE%BD-4014/2011.html

Κάτω κάτω στο μεταφόρτωση συνημμένων. Έγγραφο ΥΠΕΚΑ.

 

υ.γ. Η εγκύκλιος 35 είναι εγκύκλιος του Συλλόγου Αθηνών προς τα μέλη του, όπως μπορείτε να δείτε στο δικό μας forum (Όχι της Συντονιστικής Συμβολαιογράφων προς όλους). Ο νοών νοείτο.

Edited by giannispap77
Link to comment
Share on other sites

καπα

ειναι καλό να διαφωνούμε...όλο και κάτι καλίτερο θα προκύψει....

Κατ' αρχάς, σε ανύποπτο χρόνο εχω πεί οτι αν στη σύσταση και στο συμβόλαιο περιέχεται το καταληφθεν τμήμα και έχει περάσει 10ετία υπάρχει τακτική χρησικτησία.

Η διαφορα μεταξυ τιτλου και ΟΑ θα καλυφθεί με τον 4014.

Επίσης, αν δεν περιεχεται στη συσταση και το συμβόλαιο αλλά εχει περασει 20ετία απο την ¨κατάληψη" , εχουμε έκτακτη χρησικτησία.

Και στις δύο αυτες περιπτωσεις δεν απαιτείται συναίνεση ούτε για την τακτοποιηση ουτε για την μεταβιβαση.

Εχω νόμιμο τίτλο, "ιδίω δικαίω"

Ο 4014 μιλαει για συσταση ή μεταβίβαση με την προσκόμιση δήλωσης-βεβαίωσης οτι εχουν τακτοποιηθεί οι αυθαιρεσίες...

Τίποτε άλλο δεν ζητάει ο νόμος και είναι σαφέστατο τι γράφει....

 

Ολα τα υπόλοιπα ....να τροποποιηθεί η σύσταση...., τα συμβόλαια ...και όλα τα προηγούμενα συμβόλαια....,για 30-40 χρόνια... ειναι νομικά "εφευρήματα" καθαρά καί μόνον εξ επαγγελματικών συμφερόντων..

Και μην ξεχνάς, δεν είμαστε μονον μηχανικοί ή νομικοί...είμαστε και "τακτοποιήσαντες" και μας αφορούν όσα γίνονται για μάς...χωρίς εμάς...

Οταν λεμε "επηρεαζόμενα ΚΑΕΚ" σημαίνει οτι σε μια οικοδομη εστω 20 διαμερισματων, θα πρεπει - για κάθε τακτοποίηση-

να πληρωθούν δικαιώματα και αμοιβες των συμβολαιογράφων [άγνώστου ύψους]

και να προσκομισθουν τα κτηματογραφικα φύλλα όλων [αξιας 400 ΕΥΡΩ ] και να παρουμε και κτηματολογικα φύλλα [αξιας 500 ΕΥΡΩ] και να πληρώσουμε δικαιωματα για 20 καταχωρήσεις, άλλα 300 ΕΥΡΩ..και όλα αυτα επί 20 φορές που ειναι τα διαμερίσματα.

Αν σφάλλω σε όλα αυτα,

ας με διαψευσει ο ανω εγκυκλιάρχης

και, εν τέλει, ας αναφερει αναλυτικά ποιά, πόσα και υπέρ ποίων θα ειναι τα έξοδα....

 

Μεχρι τότε, διατηρώ το Δικαίωμα να διαφωνώ με την ανω εγκύκλιο....και τα όσα αναφέρει.-

 

υγ

οταν ρώτησα ποιά ειναι η τύχη των όσων συμβολαίων έγιναν μεχρι σημερα,

προφανώς δεν ήταν "απορία νομικού"...όπως λές

ειναι υπαρκτό ερώτημα, η απαντηση στο οποίο εξαρτά την τύχη δεκάδων, μέχρι σήμερα, συνταγέντων συμβολαίων τα οποία, με βαση την ανω εγκυκλιο,

καθίστανται -όπως γράφει- "ακυρα" ...με απρόβλεπτες συνέπειες στις συναλλαγές...

Link to comment
Share on other sites

Όταν αναφέρετε ότι : είναι δυνατή η σύνταξη συμβολαίου σύστασης οριζόντιας ιδιο-κτησίας ή τροποποίησης αυτής, εφ’ όσον συμφωνεί το σύνολο των συνι-διοκτητών

σε περίπτωση καθέτου ιδιοκτησίας σε συγκρότημα κατοικιών χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη :

1. του συνόλου των συν-ιδιοκτητών της κάθετης;

2. του συνόλου των συν-ιδιοκτητών όλου του οικοπέδου;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.