Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δίπλωμα μηχανολόγου μηχανικού και άδεια οδήγησης


alfie

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Ήθελα να ρωτήσω αν η απόκτηση του διπλώματος του Μηχανολόγου Μηχανικού συνεπάγεται και την αναβάθμιση του διπλώματος οδήγησης, με την προσθήκη της δυνατότητας οδήγησης και άλλων κατηγοριών οχημάτων εκτός από την κλασική (Β).

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

ΟΧΙ! Η άδεια οδήγησης μπορεί να είναι δημόσιο έγγραφο αλλά σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζεται με πτυχία. Αν θες να την αναβαθμίσεις για άλλες κατηγορίες (Γ, Δ ή Ε) δίνεις εξετάσεις στο μηχανολογικό. Τι χρειάζεται για την αναβάθμιση μπορείς να ρωτήσεις σε σχολή οδηγών.

Link to comment
Share on other sites

Η επέκταση στην άδεια οδήγησης, είναι το πιστοποιητικό ότι γνωρίζεις να οδηγείς μεγαλύτερα αυτοκίνητα από τα κλασικά επιβατηγά

Αυτό έχει να κάνει με διάφορους παραμέτρους κι όχι μόνο με την μηχανολογία του κάθε οχήματος.

Κανονικά σε σχολή οδηγών, να κάνεις τα προβλεπόμενα μαθήματα, να δώσεις τις κατάλληλες εξετάσεις και να το αναβαθμίσεις.

...να δούμε και το ΕΜΠ να δίνει και διπλώματα οδήγησης και τί στον κόσμο.... :grin:

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφος μου που χρειαστηκε διπλωμα για κλαρκ,στην περιφερεια του ανεφεραν οτι βασει ενος βασιλικου διαταγματος που ισχυει ακομα,μπορει να παρει το διπλωμα κατευθειαν λογω του διπλωματος του.Αρα το πολυτεχνειο δινει και διπλωματα οδηγησης. :)

Link to comment
Share on other sites

και οχι μονο για κλαρκ αλλα για ολα τα μηχανηματα...

 

και εχουμε και δικαιωμα "εκπαιδευτη" για τα μηχανηματα ... δινοντας βεβαίωση (με μορφη δελτιου παροχής υπηρεσιών ή κατι τετοιο) οτι εκπαιδευσαμε τον ενδιαφερομενο που θελει αδεια...

 

και "σχολη οδηγών" επομενως... :mrgreen:

Edited by ggeorge
Link to comment
Share on other sites

επειδή στο τέλος θα ακουστούν κι άλλα ωραία, λοιπόν

άδεια οδήγησης δεν μπορείς να πάρεις

για όλα τα παραπάνω που αναφέρετε μιλάμε για ειδικά μηχανήματα, που οι άδειες δίνονται από το βιομηχανίας και δεν λέγονται άδειες οδήγησης αλλά άδειες χρήσης μηχανημάτων

επειδή πολλά συμβαίνουν καλό είναι όσοι δεν γνωρίζουν να μην ασχοληθούν ούτε ως χρήστες ούτε ως εκπαιδευτές..εδώ παίζονται ζωές...κι αφήστε τα διπλώματα και τα παπλώματα

Edited by fraafr
Link to comment
Share on other sites

Εγω οταν καβαλαω ενα κλαρκ,το οδηγω, δεν το χρησιμοποιω.Να μην παιζουμε με τις λεξεις.Χωρις ιχνος προσβολης αλλα ετσι ειναι.

Σε αυτο το ελληνικο κρατος συμβαινουν ενα σωρο και θα πρεπει να ειναι το τελευταιο που μας απασχολει.Διαφωνω που υπαρχει το βασιλικο διαταγμα αλλα δεν μπορω να το αλλαξω.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλά, τα πάντα όλα....

λοιπόν απάντηση για το 1ο post

ΟΧΙ δεν γίνεται αναβάθμιση των αδειών οδήγησης επειδή κατέχεται δίπλωμα-πτυχίο ή οτιδήποτε άλλο

η αναβάθμιση γίνεται μέσω σχολών οδηγών με την εξέταση σε θεωρητικά και πρακτικά

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ kusta80, ως νέος μηχανικός θα πρέπει να ξέρεις ότι δεν πρέπει να βασίζεσαι στο τι είπε ένας φίλος σου αλλά να βρίσκεις το συγκεκριμένο διάταγμα ή νόμο και να τον αποκρυπτογραφείς. Και ναι, δυστυχώς, η νομοθεσία βασίζεται σε αυτό που εσύ αποκαλείς "παίξιμο με τις λέξεις". Με αυτόν τον τρόπο θα γλυτώσεις και εσύ από πολλούς κινδύνους αλλά και πολλοί εργαζόμενοι που θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη σου....Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει το Π.Δ 31 της 26.1/5.2.90 που αναφέρει σαφώς στο άρθρο 4 στην παράγραφο 2 " Προκειμένου για μηχανήματα ή συγκρότημα μηχανημάτων ισχύος πάνω από 800 HP, την υπεύθυνη επίβλεψη της λειτουργίας τους και της συντήρησης τους ασκούν οι αναφερόμενοι στο άρθρο 1 του Ν 6422/ 1934 Διπλωματούχοι Μηχανικοί". Βασιζόμενοι σε αυτό ακριβώς το κείμενο θεωρούμε ότι εμείς ως Διπλωματούχοι Μηχανικοί έχουμε το δικαίωμα χειρισμού όλων των μηχανημάτων έργων, όπως ακριβώς έχουμε για τις εργαλειομηχανές, τις συσκευές συγκόλλησης κ.λ.π...Εντούτοις ο νομοθέτης έχει προβλέψει ανάλογα, και στην Υπουργική Απόφαση 34861/79 το οποίο αναφέρεται σαφέστατα και στην αρχή του προαναφερθέντος Π.Δ (Παρατήρηση: Βλέπε 348861/79/79 ΚΥΑ με την οποία επιβάλλεται η παράλληλη ύπαρξη αδείας ικανότητας οδηγού αυτοκινήτων (επαγγελματική ή ερασιτεχνική). Δηλαδή ο νομοθέτης κάνει σαφή διαχωρισμό μεταξύ οδήγησης και χειρισμού ενός κλαρκ και επιβάλλει την ύπαρξη άδειας οδηγού για την οδήγηση αυτού.

Αυτό αναφέρει ο νόμος οπότε πουθενά δεν αναγράφεται η αναβάθμιση του διπλώματος, αντιθέτως θεωρεί ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη διπλώματος για τον χειρισμό των κλαρκ. Αυτό γίνεται διότι ο νομοθέτης θεωρεί ότι η οδήγηση ενός κλαρκ για κάποιον που έχει δίπλωμα οδήγησης είναι μια σχετικά απλή λειτουργία.

Οσον αφορά την δική μου άποψη και έχοντας οδηγήσει κλαρκ αρκετές φορές θεωρώ ότι η πραγματική εμπειρία και άσκηση δεν υποκαθίσταται με κανένα δίπλωμα. Το θέμα δε των χειριστών κλαρκ αποτελεί μια μεγάλη και πονεμένη ιστορία που πρέπει να την συζητήσουμε κάποια φορά

 

Φιλικά...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον maestro...Επίσης, να σχολιάσω ότι αυτός που "καβαλάει" το κλαρκ, δεν το "οδηγεί" αλλά το "χειρίζεται"...

Με ό,τι συνεπάγεται αυτό για επιδεξιότητα εκτός της κατεύθυνσης και της επιτάχυνσης/επιβράδυνσης, στον χειρισμό και ανύψωση φορτίων.

Σχετικά με το δικαίωμά μας να υπογράφουμε για λήψη άδειας από υποψήφιους χειριστές, επειδή έχω ασχοληθεί πρόσφατα, ενημερώνω ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να απασχολείται ως βοηθός χειριστού και να συμπληρώσει κάποιο αριθμό ενσήμων με αυτή την ειδικότητα, προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτησή του και να εξετασθεί για την απόκτηση διπλώματος (για κλαρκ από ότι θυμάμαι είναι 600 ένσημα, ή 300 αν υπάρχει δίπλωμα σε άλλο μηχάνημα έργου πχ φορτωτή, ή γερανό κλπ)

Για τον σκοπό αυτό χορηγείται βεβαίωση από τον εργοδότη, την οποία υπογράφει και ο επιβλέπων χειριστής του υποψηφίου, ή ελλείψει χειριστή, ο διπλωματούχος μηχανικός.

Επίσης η βεβαίωση αυτή πρέπει να θεωρηθεί από το ΣΕΠΕ και από το οικείο σωματείο χειριστών...

 

Άρα, δίπλωμα δεν παίρνουμε αλλά ούτε και δίνουμε, ουσιαστικά...

 

Πέραν των ανωτέρω, καθώς τα μηχανήματα έργου θεωρούνται απλές μηχανολογικές διατάξεις, βάσει της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος που μας δίνει η οικεία Νομαρχία έχουμε δικαίωμα χειρισμού των πάντων!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.