Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εργασία στην Σαουδική Αραβία


traganeus

Recommended Posts

Αφού σκοπεύεις να επανέλθεις ίσως θα πρεπε αυτά τα 3 χρόνια να τα επωφεληθείς σαν χρόνο ασφάλισης, εφόσον θα έχεις και τα λεφτά. Γιατί όταν φτάσεις στα 3 τελευταία χρόνια μπορεί να μην έχεις αυτή τη δυνατότητα να δουλέψεις - πληρώσεις για να συμπληρώσεις τον απαιτούμενο χρόνο συνταξιοδότησης.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν μπορεις να τις αποφύγει θα πρεπει να συνυπολογισεις στην αμοιβή σου και το ΤΣΜΕΔΕ καταλαβαίνεις πως το λεω.. Δεν ξερω αν υπαρχει το ενδεχόμενο διαγραφής για το διάστημα που θα λείπεις και επανεγγραφής έπειτα.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα πήγα στο ΤΣΜΕΔΕ.

Εν συντομία και με επιφύλαξη (γιατί στην Ελλάδα ζούμε), συμβαίνουν τα εξής (για μετακίνηση στη ΣΑ):

 

- Τις εισφορές μπορείς να τις αποφύγεις μέσω διακοπής καταβολής των εισφορών (Υγείας και Σύνταξης)

- Για το κλάδο Υγείας αρκεί μία αίτηση (3ος όροφος στο νέο κτίριο στην Κλαθμώνος) και να επισυνάπτεται το συμβόλαιό σου (κυρίως το πότε ξεκινάς και αν πχ είναι αορίστου χρόνου). Προτιμούν μεταφρασμένο στα Ελληνικά αλλά αν το πας και Αγγλικά (μάλλον) το δέχονται.

- Για τον κλάδο Σύνταξης αρκεί μία αίτηση (2ος όροφος στο νέο κτίριο στην Κλαθμώνος)  με επιβεβαίωση του (εκεί) προξενείου ότι ζεις και εργάζεσαι στη ΣΑ. Η διακοπή των εισφορών του κλάδου Σύνταξης ισχύει από την ημερομηνία που καταθέτεις την αίτηση (συνεπώς κάποιες εισφορές θα αναγκαστείς να τις δώσεις). 

 

@georgios_m

 

Γνώμη μου είναι ότι τις 15,000 ευρώ σήμερα (αν υποθέσουμε ότι κάποιος πάει για 3 χρόνια στη ΣΑ) είναι καλύτερα να τις έχεις μετρητά παρά να τις δώσεις στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα (όπως είναι σήμερα). Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά με τα δεδομένα του σήμερα έτσι το βλέπω.

 

@ikaros13

 

Πρόκειται για διακοπή καταβολής εισφορών. Όταν γυρίσεις, τους το κοινοποιείς και ξεκινάς να δίνεις πάλι τις εισφορές.

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για διακοπή καταβολής εισφορών. Όταν γυρίσεις, τους το κοινοποιείς και ξεκινάς να δίνεις πάλι τις εισφορές.

 

 

Αναδρομικά? Δηλαδή διακόψεις για 3 χρόνια τότε θα πρέπει να δώσεις μαζεμένα τις εισφορές 3 χρόνων όταν συνεχίσεις να πληρώνεις?

Link to comment
Share on other sites

Δεν ρώτησα γιατί το θεώρησα αυτονόητο ότι η διακοπή συνεπάγεται απαλλαγή καταβολής εισφορών (για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) και όχι απλά αναβολή καταβολής αυτών. Θα τσεκάρω, αλλά θεωρώ ότι αν επρόκειτο απλά για αναβολή (δηλ. ότι θα τις πληρώσεις έτσι και αλλιώς), α) κάποιος στο ΤΣΜΕΔΕ σήμερα θα μου το έλεγε (κ συνάντησα πολλούς) και β) δεν θα υπήρχε (ιδιαίτερο) ενδιαφέρον από κάποιον για να το κάνει.

Link to comment
Share on other sites

@Omega,

 

Μην παίρνεις και όρκο... έτσι νόμιζαν και πολλοί συνάδελφοι για την μείωση των εισφορών (να πέσεις κλίμακα δηλαδή) αλλά μετά ήρθε η διευκρίνηση οτι ισχύει για 2 χρόνια, μετά το πέρας των οποίων θα πρέπει να πληρώσεις αναδρομικά...

 

Να στο πω και αλλιώς, όσοι είναι στο εξωτερικό και δουλεύουν είναι το σίγουρο έσοδο για το ΤΣΜΕΔΕ (εξαιρούνται όσοι δουλεύουν εντός ΕΕ που παίρνουν εξαίρεση). Σίγα να μην τους αφήσουν να πάνε χαμένοι...

 

Αν ξαναπάς ρώτα για να σου πουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει για χώρες ΕΚΤΟΣ Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ακούσεις την λέξη "εξαίρεση" τότε οκ, αλλιώς κράτα μικρό καλάθι. Στο λέω γιατί εδώ και 3 χρόνια παίρνω "εξαίρεση" από τον κλάδο υγείας (ΚΥΤ) με βεβαίωση που τους πηγαίνω (μεταφρασμένη απο δικηγόρο) κάθε χρόνο. Εννοείται οτι δεν δικαιούμαι να χρησιμοποιήσω το βιβλιάριο υγείας μου. Αν χρειαστεί (τοκ τοκ) έχω παγκόσμια κάλυψη απο την εταιρία μου.

 

Αν σου πουν για "εξαίρεση" από την σύνταξη τότε να ρωτήσεις και τι γίνεται με τα συντάξιμα χρόνια: πότε θεμελιώνεις δικαίωμα σύνταξης, στα πόσα χρόνια μπορείς να βγεις στη σύνταξη, πόσο θα είναι μειωμένη η σύνταξη σου αν δεν πληρώσεις πχ για 3 χρόνια, κλπ (κάπου εδώ είναι που οι Mods θα μεταφέρουν το θέμα στο "Ανέκδοτα-Αστεία"...)

Edited by Topap
Link to comment
Share on other sites

Διάβασε το άρθρο 5 από τον

Ν. 915/79 (ΦΕΚ 103Α/1979) «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της περί Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων νομοθεσίας

 

συνέχισε εδώ

 

http://www.tsmede.gr/Default.aspx?TabId=273

 

ως εκ τούτο θεωρούμενος ότι ασκεί το επάγγελμά του στην αλλοδαπή, υπάγεται στην προαιρετική ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ, για την οποία προβλέπεται η καταβολή διπλών εισφορών στην Κύρια Σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ, η εξαίρεση θα γίνει από το ΤΣΜΕΔΕ προσκομίζοντας  βεβαίωση ασφάλισης του Οργανισμού.

 

 Εάν το πρόσωπο που διαμένει στο εξωτερικό δεν έχει ασφάλιση για σύνταξη σε κρατικό φορέα της χώρας μόνιμης διαμονής του, καταβάλλει στο ΤΣΜΕΔΕ την εισφορά του για Κύρια Σύνταξη και Ειδικό Λογαριασμό Πρόσθετων Παροχών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν.915/79) δηλ. διπλάσιες εισφορές ελεύθερου επαγγελματία στην Κύρια Σύνταξη και απλές εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Πρόσθετων Παροχών.

Link to comment
Share on other sites

@topap

 

Θα ζητήσω διευκρινήσεις την Παρασκευή. Πάντως ήταν σαφές ότι τους μίλαγα για ΣΑ. Δεν μου είπαν για εξαίρεση, αλλά για διακοπή (ορολογία που χρησιμοποιείται και για όσους δουλεύουν στην ΕΕ). Για τον κλάδο Υγείας είναι όπως τα λες (κάνεις μία αίτηση και έχεις την διακοπή). Σε ότι αφορά το τί θα συμβεί με τη σύνταξη, είναι αδύνατο να σου πουν. Είναι ένα ρίσκο να μειώσεις τα χρόνια ασφάλισης, αλλά το θεωρώ λελογισμένο.

 

@engmech

 

Σε ευχαριστώ για το Νόμο. Το άρθρο 5 (όπως το διαβάζω, αλλά φυσικά μπορεί να κάνω κ λάθος) λέει ότι έχω τη δυνατότητα αλλά όχι την υποχρεώση της αυτασφάλισης με τις διπλάσιες εισφορές κτλ. Θεωρώ ότι εδώ έχουμε κάτι διαφορετικό γιατί φαίνεται να δίνεται η δυνατότητα διακοπής ασφάλισης εφόσον πας στη ΣΑ η οποία είναι χώρα με την οποία δεν έχουμε υπογράψει σύμβαση (άρα και δεν - φαίνεται τουλάχιστον να - εμπίπτουν οι διατάξεις που ανέφερες). Επίσης από τότε που γράφτηκε ο νόμος πολλά (πρέπει να) έχουν αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση θα ξαναρωτήσω στο ΤΣΜΕΔΕ. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε αφήνουν να 'γλιτώσεις' τις εισφορές, απλά και μόνο για να σου τις πάρουν στο διπλάσιο αμέσως μετά.

Edited by Omega
Link to comment
Share on other sites

Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε αφήνουν να 'γλιτώσεις' τις εισφορές, απλά και μόνο για να σου τις πάρουν στο διπλάσιο αμέσως μετά.

 

Μην βάλεις στοίχημα, μπορεί να το χάσεις...

Link to comment
Share on other sites

Γνώμη μου είναι ότι τις 15,000 ευρώ σήμερα (αν υποθέσουμε ότι κάποιος πάει για 3 χρόνια στη ΣΑ) είναι καλύτερα να τις έχεις μετρητά παρά να τις δώσεις στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα (όπως είναι σήμερα). Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά με τα δεδομένα του σήμερα έτσι το βλέπω.

 

Σωστά το βλέπεις, αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία σου να επιστρέψεις σε 3 χρόνια πίσω στο ίδιο επισφαλές ασφαλιστικό σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.