Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασυμφωνία κατόψεων με το συμβόλαιο


Recommended Posts

πρόκειται να αγοράσω ενα διαμέρισμα στο οποίο υπάρχουν ασυμφωνίες στο συμβόλαιο και τις κατόψεις της πολεοδομίας.τα τετραγωνικά στο συμβόλαιο (πώληση οριζοντίων ιδιοκτησιών ν.3741/1929) είναι 79 ενώ στις κατόψεις 77,5.ο ημι υπαίθριος στην τακτοποίηση είναι 6,9τ.μ. ενώ στις κατόψεις 5,5τ.μ. όσο αφορά το υπόγειο πάρκινγκ ,στην κάτοψη υπογείου έχουν σχεδιαστεί 3 θέσεις,στο διάγραμμα κάλυψης γράφει ότι δημιουργούνται 2 θέσεις στο υπόγειο ενώ είναι γραμμένο χειρόγραφα ότι δημιουργούνται 4 θέσεις.ο δικηγόρος μου είπε οτι πήγε στο υποθηκοφυλακείο και το κτηματολόγιο που είδε τη συσταση οριζοντιας ιδιοκτησίας φαίνονται δυο θέσεις στο υπόγειο.στο συμβόλαιο και στη σύσταση γράφει ότι βρίσκονται στον ακάλυπτο χώρο του υπογείου και είναι κατ αποκλειστική χρήση χωρίς ποσοστά συνιδιοκτησίας και εχουν χαρακτήρα δουλείας σύμφωνα με περιορισμό που απορρέει από τον ν.3741/1929 όσο αφορά τα ιδία τα σχεδιαγράμματα κατόψεων στο συμβόλαιο δεν αναφαίνονται αυτά της πολεοδομίας αλλά κάποια άλλα του ίδιου μηχανικού τα οποία διατηρεί η συμβολαιογράφος που είχε κάνει το συμβόλαιο σε φάκελο.σε αυτές τις κατόψεις δεν υπάρχουν ασυμφωνίες.από την πολεοδομία μου είπαν ότι οι κατόψεις που ισχύουν είναι αυτές που έχουν αυτοί και όποιες αποκλίσεις είναι αυθαιρεσίες.ο δικηγόρος μου είπε ότι θα γίνει μια βεβαίωση από μηχανικό ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες η τέλος πάντων για όποιες υπάρχουν θα πληρωθεί πρόστιμο και θα τακτοποιηθούν.στο συμβόλαιο αναφερεται ότι συμφονα με τις διαταξεις του ν1577/198 έχουν υπογραφει υπεύθυνες δηλώσεις ν1599/1986 ότι δεν εχει μεταβληθεί η χρήση των ακινήτων ούτε και οι διαστάσεις σύμφωνα με την άδεια ανεγερσης οικοδομής

η ερώτηση μου είναι αν όλες αυτές οι αυθαιρεσίες τακτοποιούνται και κυρίως αν θα είμαι νόμιμος με την τακτοποίησή τους .θα ενημερωθεί πχ ο φάκελος της πολεοδομίας με τις κατόψεις που ισχύουν?

όσο αφορά το παρκιν γίνετε να υπαρχει ακάλυπτος χώρος υπογείου?το παρκιν ανήκει στο διαμέρισμα?

παρακαλώ για τη βοήθεια σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικη βοηθεια θα σου προφερει ενας μηχανικος στον οποιο θα αναθεσεις να ελεγξει τα παντα. Οταν αγοραζουμε ακινητο ειναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να μη βαλλουμε δικηγορο κ μηχανικο να ελεγξουν την κατασταση. Αυτα δε λυνονται μεσω φορουμ.

 

Υ.Γ. Για τα ενδεχομενα βαρη ρωτησες σε φορουμ ή εβαλες δικηγορο να ψαξει?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την (αν και λιγο εριστική) απάντηση

.για το νομικό και τεχνικό έλεγχο του ακινήτου θα πληρώσω ήδη μια φορά την τράπεζά (όπου παρεμπιπτόντως πρόκειται για ένα υπερεκτιμημένο ποσό). από κει και πέρα η παράσταση δικηγόρου είναι απαραίτητη στην υπογραφή συμβολαίων οπότε ναι έχει γίνει έλεγχος για βάρη.ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί από ότι μου είπαν στην πολεοδομία η περίπτωση μου με τις αυθαιρεσίες και τις αποκλίσεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. απλά ήθελα να ξέρω από την πείρα των μηχανικών στο φόρουμ για το αν τακτοποιούνται και εάν είμαι καλυμμένος με το νόμο όταν τακτοποιηθούν οι αυθαιρεσίες....

Link to comment
Share on other sites

Γενικά, οι αυθαιρεσίες τακτοποιούνται για 30 χρόνια. Υπάρχουν όμως πληθώρα εξαιρέσεων. Το πόσο θα κοστίσει και το ποιος θα πληρώσει την αυθαιρεσία είναι άλλο ζήτημα.

 

Όπως σας είπε ο συνάδελφος (έστω και λίγο ερειστικά) σε κάθε αγοραπωλησία είναι απαραίτητος ο έλεγχος από δικηγόρο και μηχανικό. Πολλοί θεωρούν ότι μόνο ο έλεγχος από δικηγόρο είναι απαραίτητος επειδή είναι υποχρεωτικός. Ναι αλλά οι συμβουλές ενός έμπειρου μηχανικού μπορεί να σας σώσουν από πολλές κακοτοπιές και πολλά χρήματα.

Link to comment
Share on other sites

[OFFTOPIC σχόλιο]

 

Όταν μπει στη νοοτροπία του αγοραστή, ότι για το δικό του το καλό, πρέπει ένας δικός του μηχανικός να ελέγξει γενικώς το ακίνητο, τότε θα πάψουν πολλές κουτοπονηριές των πωλητών!!!

Link to comment
Share on other sites

πάντως γενικώς κατ εμέ, άσχετο με τη νομοθεσία σε μια αγορά αρκετών χιλιάδων ευρώ η μη παρουσία μηχανικού είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ από πλευράς αγοραστη!

Link to comment
Share on other sites

τελικά , αν και έχω (όπως προανέφερα) ήδη πληρώσει μηχανικό (της τράπεζας) για να ελέγξει το ακίνητο,η οποία σε προσωπική μου επικοινωνία μαζί της ήταν απαράδεκτη.(όταν την ρώτησα για όλα τα παραπάνω μου είπε να βάλω μηχανικό να το ψάξει) . το ακίνητο θα ελεγχθεί και από "δικό μου" μηχανικό.

το αναφέρω αυτό γιατί βλέπω ότι στα σχόλια δεν δίδετε μια απαντηση σε μια ξεκάθαρη ερώτηση , αλλά τονίζετε η αναγκαιότητα ελέγχου του προς αγορά ακινήτου από μηχανικό πράγμα που έχω ήδη κάνει πληρώνοντας τον νομικοτεχνικό στην τράπεζα οποτε γιατί να πρέπει να το ξανακάνω?

Link to comment
Share on other sites

....

γιατί να πρέπει να το ξανακάνω?

 

Ο μηχανικός της τράπεζας που σας χρέωσε η τράπεζα για να σας εγκρίνει το δάνειο σας, δουλεύει για να προασπίσει και κατοχυρώσει τα συμφέροντα του εργοδότη του, δηλαδή της τράπεζας.

Άλλοτε τα συμφέροντα αυτά δύναται να συνταυτίζονται και με τα δικά σας άλλοτε όχι.

Ο πωλητής πχ μπορεί να έβαλε και αυτός μηχανικό ή και δικηγόρο και ότι άλλη ειδικότητα νομίζει από υδραυλικό μέχρι ηλεκτρολόγο για να προστατεύει τα δικά του συμφέροντα και να πουλήσει πιο καλά το ακίνητο του.

 

Εσείς αφού έχετε ενδοιασμούς μη πληρώσετε μηχανικό για να ελέγξει για τα δικά σας συμφέροντα.

 

Αν το θέλετε από καθαρά συντεχνιακή άποψη ο «εριστικός» συνάδελφος που είπατε κάνει λάθος. Το σύνολο των χρημάτων που σπαταλούν οι λαθεμένες αγορές ακινήτων υπερβαίνουν κατά πολύ το πόσο ενός προέλεγχου.

Δική σας η επιλογή φυσικά όχι όμως και δεν είναι δική μας υποχρέωση να δίνουμε οδηγίες επισφαλείς με πολλές υποθέσεις και προϋποθέσεις με βάση μπλα μπλα και όχι με βάση το ίδιο το ακίνητο.

Ισα ισα θα ήταν επιζήμιο για εσάς να σας παρασέρναμε σε περιπτωσιολογίες ατέρμονες.

 

 

Ενημερωτικά για έναν στοιχειώδη βασικό έλεγχο ακόμα και αν το θέλαμε δια μέσου το φόρουμ να το κάνουμε θα πρέπει εσείς να ανεβάσετε.

  • Στέλεχος Οικοδομικής Άδειας (εύκολο ας πούμε)
  • Τοπογραφικό διάγραμμα,
  • Διάγραμμα Κάλυψης
  • Κατόψεις ιδιοκτησίας

(αν δεν προκύψουν ειδικά προβλήματα και χρειαστούν κι άλλα σχεδία)

  • Το τίτλο ιδιοκτησίας ή τουλάχιστον τις σελίδες που αφορούν την ειδική και γενική περιγραφή του ακινήτου

  • Κανονισμό πολυκατοικίας και ειδικά το τμήμα που αφορά την συνιδιοκτησία σας.

  • Και μπόλικες φωτογραφίες εξωτερικές και εσωτερικές.

 

Αν τα κάνετε εσείς αυτά και έχετε υπομονή και δεν βιάζεστε μπορεί να βρεθεί χρόνος για μια απάντηση.

Επειδή όμως είναι ένα ελεύθερο φόρουμ εδώ η απάντηση μπορεί να είναι και μετά από εβδομάδες μπορεί και μήνες, γιατί όχι, τον ελεύθερο μας χρόνο είμαστε εδω?

Και φυσικά χωρίς ευθύνη υπογραφής.

 

Ειλικρινά μπορείς να το κάνεις?

Ακόμα και να πεις ναι από αύριο θα ρωτάς, πως σκαναρω ολόκληρα σχέδια για να βάλω και πως κάνω αυτό και πως εκείνο.

Άσε που αν το κάνουν όλοι οι ιδιώτες αγοραστές (ακόμα και τώρα που είναι λίγοι από την κρίση) θα γεμίσει ο σερβερ από σχέδια.

 

Ελπίζω να κατάλαβες και σίγουρα η απάντηση μου δεν αφορά μονό εσένα αλλά συχνά δεκάδες παρόμοιες λογικές.

Βρήκαμε παπά πρόχειρο να θάψουμε 5 – 6 …

Link to comment
Share on other sites

φίλε didonis ευχαριστώ. αντιλαμβάνομαι οτι είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει ο έλεγχος ενός ακινήτου από το χώρο ενός φόρουμ. Ήταν λάθος η προσεγγιση μου με ένα εκτενές και περιγραφικό κείμενο γεμάτο απορίες οι οποίες δεν μπορούν να απαντηθούν χωρίς τα όσα ανέφερες. Τελικά όντως ανατέθηκε σε συνάδερφο σας πέραν της τράπεζας να ελέγξει το σπίτι και ήδη μου έχει αποσαφηνίσει αρκετά απλά βλέποντας τις κατόψεις.

ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις και το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.