Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Όροι δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδερφοι. Το πατάρι ξηράς δόμησης έως 40 τμ σε γεωτεμάχιο μικρότερο των 700,00 τμ , μετράει στην Δόμηση;

Link to comment
Share on other sites

Δ 270/85

β.1) Για γήπεδα μικρότερα των 700 τ.μ. επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίου οποιασδήποτε χρήσης (κύριας και βοηθητικής) μέγιστης επιτρεπόμενης συνολικής επιφάνειας ορόφων 240 τ.μ. Επιπλέον της επιφάνειας αυτής επιτρέπεται η κατασκευή παταριού ξηράς δόμησης επιφανείας έως 40 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Το κλειδί είναι η λέξη επιπλέον . Δηλαδή δεν μετράει στην δόμηση. Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι η διατύπωση έχει παραμείνει από αμέλεια και δεν έχει αφαιρεθεί από τη συγκεκριμένη παράγραφο. Όταν εκδόθηκε η τροποποίηση του ΦΕΚ 181/Δ/85 με το ΑΑΠ 289/4.11.2011 ο ΝΟΚ (ν.4067/12 δεν είχε ακόμη εκδοθεί). Τα 40 τμ δεν είναι δεσμευτικά και θα πρέπει να ελέγξεις με βάση τις διατάξεις για εσωτερικούς εξώστες σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά ΝΟΚ διατάξεις. Με άλλα λόγια, επειδή δεν αναφέρεται κάτι για πατάρια στις άλλες κατηγορίες επιφάνειας οικοπέδων, δεν σημαίνει ότι τα πατάρια δεν επιτρέπονται να κατασκευαστούν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ. Εν προκειμένω δεν με νοιάζει να κατασκευάσω κάτι αλλά θέλω να ελέγξω το ποσοστό υπέρβασης αυθαιρέτου, Προστιθέμενου του δυνητικού εμβαδού του παταριού στην δόμηση έχω κατηγορία 4. Χωρίς αυτό οριακά κατηγορία 5. Μέρος της παράβασης σε κατηγορία 4 και μέρος σε 5. Αλλά αν το ελέγξω βάσει των όρων δόμησης την εποχή που εκδόθηκε η άδεια δεν έχω πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι, 

στέλνω ένα σχετικό απόσπασμα. Έχω στην ιδιοκτησία μου το οικόπεδο 1. Έχει πρόσωπο σε δρόμο, βρισκόμαστε εντός ορίων οικισμού κάτω των 2000κατοίκων. Αρτιότητα: 500τ.μ. Το οικόπεδο μου είναι 900τ.μ. Το διπλανό οικόπεδο (οικόπεδο 2) έχει επιφάνεια 600τ.μ. είναι μη οικοδομήσιμο. Ο ιδιοκτήτης είναι συγγενής μου και θέλει να το πουλήσει. Του λέω πως δεν οικοδομείται αλλά επιμένει να το πουλήσει. Επειδή υπάρχουν ταλιμπάν που θα μπορούσαν ακόμα και να εκδόσουν Ο.Α. στο εν λόγω μη άρτιο ακίνητο με βεβαίωση όρων δόμησης για ΟΑ Κατηγορία 3 και δεν θέλω να αναγκαστώ σε μηνύσεις κλπ σκέφτομαι να το αγοράσω εγώ. Η ερώτηση είναι η εξής. Αν το αγοράσω μπορώ να κάνω μια λειτουργική συνένωση και να εκδόσω εγώ οικοδομική άδεια στο συνολικό οικόπεδο αξιοποιώντας το υπόλοιπο δόμησης που έχω, και τοποθετώντας το νέο κτίσμα στο οικόπεδο 2; 

Σκέφτομαι όμως πως επειδή ο δρόμος δεν θα συνεχίζει σε όλο το μήκος της πλευράς του νέου οικοπέδου δεν θα είναι οικοδομήσιμο, σωστά; 

 

image.png.93b1819b26207410ca10c81dd01b744a.png

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Είσαι σίγουρος ότι το 2 είναι μη οικοδομήσιμο;

Πάντως για νέα οικόπεδα σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων θέλεις 10μ πρόσωπο για οικόπεδα <500τμ και 15μ πρόσωπο για τα >500τμ. Αν αγοράσεις το όμορο μπορείς ακόμα και να χωρίσεις το συνολικό σε διαφορετικά οικόπεδα αν καλύπτεις τους παραπάνω όρους.

Link to comment
Share on other sites

@Dimitrios1991 Στα πολύ σωστά που αναφέρει ο συνάδελφος παραπάνω, να σε ρωτήσω κάποια πράγματα. Αυτό που έχεις ανεβάσει αποτελεί σκαρίφημα ή  όντως αυτή είναι η υφιστάμενη κατάσταση;

Ο δρόμος ανατολικά, είναι κοινόχρηστος προ 85 του οικισμού ή δημιουργήθηκε από παραχώρηση τετράμετρης λωρίδας με τις άλλοτε-καταργηθείσες το 2008-διατάξεις προς απόκτηση οικοδομησιμότητας "τυφλών" οικοπέδων.

Το οικόπεδο 2, αναφέρεις ότι δεν είναι άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Αρχικά βλέπουμε να έχει επιφάνεια 600 τμ >500 τμ, οπότε αν έχει δημιουργηθεί πριν το 2011 έχει αρτιότητα. Η οικοδομησιμότητα τέτοιων οικοπέδων έχει αποτελέσει και στο φόρουμ μεγάλο αντικείμενο συζήτησης, όταν ο δρόμος έρχεται κάθετα σε μια  πλευρά ή μέρος πλευράς του οικοπέδου. Οι γνώμες και από τις δυο ερμηνείες και στο παρελθόν έχουν εκδοθεί Ο.Α σε τέτοια οικόπεδα.

 

Link to comment
Share on other sites

Και μάλιστα, αν το συγκεκριμένο οικόπεδο προϋφίσταται του 1985, αρκεί και 1 εκ. πρόσωπο για να είναι οικοδομήσιμο.

Άρα, σε πρώτη φάση, ελέγχεται ο χρόνος δημιουργίας του

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.