Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Βεβάιωση σε κάθετη συνιδιοκτησία και σύνταξη εξαρτημένου τοπογραφικού


Recommended Posts

Πελάτης μου θέλει να κάνει γονική παροχή στην κόρη του οικόπεδο στο οποίο υπάρχει σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας. Ο άλλος ιδιοκτήτης πλέον έχει οικοδομήσει στο τμήμα του οικοπέδου που του αναλογεί. Δυο τα ερωτήματα' α) θα πρέπει να γίνει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα επειδή στο αρχικό συμβόλαιο δεν υπήρχε? β) η βεβαίωση που θα εκδοθεί θα αφορά και τις δυο κάθετες? Υπ' όψην ότι το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή κάτω των 2.000 κατοίκων, το αναφέρω μήπως ισχύει κάτι διαφορετικό.

Link to comment
Share on other sites

Βεβαίωση μόνο για την κάθετη που ανήκει στο πελάτη σας (άρθ. 49 παρ 4 4030/11) και δεν απαιτείται εξαρτημένο τοπογραφικό αφού βρίσκεται σε οικισμό 2000 κατ. (παρ 3 άρθρο 40 4042/12)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδελφοι θα ήθελα τη γνώμη σας. Σε κάθετη συνιδιοκτησία δεν έχει γίνει καθορισμός αποκλειστικών χρήσεων οικοπέδου. Οπότε όλο το έδαφος θεωρείται κοινόκτητο και κοινόχρηστο. Ωστόσο στην κάθετη για την οποία μου έχει ζητηθεί να χορηγήσω βεβαίωση αντιστοιχεί και δικαίωμα μελλοντικής δόμησης.

1) Δεδομένου ότι δεν καθορίζεται η περιοχή στην οποία θα υλοποιηθεί η μελλοντική δόμηση θα πρέπει να εξετάσω όλο το οικόπεδο?

2) Το έδαφος κάτω από τον εξώστη ανήκει στην κάθετη ή είναι κοινόκτητο και κοινόχρηστο?

3) Μπαζωμένη σκάλα (διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου) που εξυπηρετεί την πρόσβαση στην κάθετη ιδιοκτησία (δεν περιγράφεται στη σύσταση η σκάλα) ανήκει στην κάθετη ιδιοκτησία ή είναι κοινόκτητη-κοινόχρηστη καθώς αποτελεί διαμόρφωση εδάφους?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

1.) Όχι καθότι δεν εξετάζεται η νομιμότητα των κοινόκτητων και κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου Ν.4030/1149§4.

2.) Ναι είναι, μέχρι σχετικά πρόσφατες Α.Π. αποφάσεις κάποιοι υποστήριζαν πως είναι και ο εξώστης.

3.) Είναι κοινόχρηστη επειδή δε συμφωνήθηκε κάτι διαφορετικό κατά τη συστατική πράξη ή διαφορετικά ανεγέρθηκε σε κοινόχρηστο χώρο.

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

καλημερα

στα οσα σωστα ανεφερε ο ζερμαν, να προσθεσω

Η καθύψος επεκταση αποτελει "ξεχωριστό" εμπραγματο δικαιωμα...

δλδ. εστω αγορασες μαιζονετα με 120 χιλ. εξ αδιαιρετου στο οικοπεδο και εχει το δικαιωμα "αερα" άλλα -εστω-10 χιλιοστα.

Αν δεν οριζεται ρ η τ ά οτι μπορει να ανοικοδομηθεί "κατα πλατος" τοτε παντοτε "παει" πανω απο την οικοδομη.....

Εξ αλλου,ειναι απολυτως βεβαιο, οτι στο συμβόλαιο γραφει οτι, " στην ανεξαρτητη αυτη ιδιοκτησία ανηκει και το δικαιωμα της μελλοντικης καθυψος επεκτασης" κλπκλπ....

Εχεις λοιπον μια διηρημενη ιδιοκτησια [ενα ΚΑΕΚ αν εισαι σε κτηματολογιο] και τον "αέρα" με άλλο ΚΑΕΚ.

Στην περίπτωση σου, μαλλον αγορασες μαιζονεττα...ειναι μια [απλή] καθετη εντος οικοπεδου, ...οι ακαλυπτοι χωροι παραμενουν κοινοχρηστοι...

 

Προκειται για σαφή παράλειψη στο συμβόλαιο της αγοράς......στις μαιζονετες παντοτε -πρεπει- να οριζουμε αποκλειστικες χρησεις...

 

[Μήπως υπαρχει κανενας κανονισμος που τα γραφει αυτά????λεω...μήπως δεν σου το είπαν????...]

Ειδες το συμβόλαιο αγοράς ..οκ???

Ερωτημα

αυτη η ¨σκαλα" αφου αποτελεί μεσον "προσβασης" στην ιδιοκτησία...δεν θα έπρεπε να αναφερεται στην ΟΑ???

Πώς αλλοιως θα "εμπαιναν" στην ιδιοκτησία????...

Αν θες...ενα σχεδιακι...θα βοηθουσε...

τα λεμε

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Η σύσταση έχει δημιουργηθεί μέσω παραχωρητηρίου από το Ε.Ι.Υ.Α.Α.Π.Ο.Ε. Η σκάλα φαίνεται στις κατόψεις. Το θέμα είναι ότι πλέον η σκάλα καλύπεται από στέγη επί υποστυλωμάτων (Η/Χ). Στο τοπογραφικό όμως που επισυνάπτεται στο παραχωρητήριο δε φαίνεται η σκάλα. Επίσης δεν αναφέρεται ότι η σκάλα αποτελεί τμήμα της κάθετης.

Dimitris GM το δικαίωμα της μελλοντικής δόμησης αναφέρεται μόνο στον πίνακα ποσοστών και δεν αποτελεί ξεχωριστή εγγραφή αλλά συμπεριλαμβάνεται στην κατοικία-κάθετη του πελάτη μου. Στο παραχωρητήριο αναφέρεται απλώς το δικαίωμα μελλοντικής δόμησης του κάθε ιδιοκτήτη. Επίσης δεν υπάρχει ΚΑΕΚ γιατί δεν έχει κτηματογραφηθεί η περιοχή ακόμη. Πάντως προσθήκη καθ' ύψος τόσο από τεχνικής άποψης όσο και από νομικής μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από κατεδάφιση της στέγης της κατοικίας (η στέγη έχει συμπεριληφθεί στο πραγματοποιούμενο ύψος).

nzerman αν κατάλαβα καλά την απάντηση 2) εννοείς ότι ο χώρος κάτω από τον εξώστη είναι κοινόχρηστος-κοινόκτητος? Πάντως όσο και αν έψαξα στο net δε βρήκα τέτοια απόφαση. Αν μπορείς ανάρτησε κάποιο link.

Τέλος να αναφέρω ότι στο παραχωρητήριο υπάρχει το εξής παράδοξο: Ενώ δεν υπάρχει υπόγειο στην άδεια γίνεται αναφορά ότι στην κάθετη του πελάτη μου υπάρχει υπόγειο-ενιαίος χώρος. Το θέμα είναι ότι όντως υπάρχει υπόγειο που έχει κατασκευαστεί κάτω από τον εξώστη...

Σας ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον!

Link to comment
Share on other sites

δξ τι ειναι αυτο το ΕΤΥΟΟΠΟΕ...

Η σκαλα που φαινεται την κατοψη, σε καλυπτει οτι "δεν κατελαβες κοινοχρηστο χωρο"

Η "στεγαση" της σκαλας αποτελει αυθαιρεσια...τακτοποιήσιμη...

Ο "αερας" -αν δεν εχει χιλιοστα- αποτελεί απλώς "αερα" δλδ δικαιωμα να ανοικοδομησει στο μελλον, αν αλλαξει ο σδ. τα "αναλογουντα" τμ.

Ειπα για ΚΑΕΚ, για να γινει κατανοητο οτι αν εχουν παρακρατηθει για "αερα" Χ χιλιοστα, αυτα δηλωνονται και εκει ξεχωριστα..

Κατω απο το μπαλκονι ειναι δικο σου...

Για το υπογειο...εχεις συμβολαιο που το περιγραφει..αλλά δεν ειναι στην άδεια...

Θεωρητικα θέλει τακτοποίησηση...

πλην ομως

για αυτες τις αδειες των διαφορων δημοσιων φορεων του δημοσίου , εχει ηδη αναφερθει προ διμηνου οτι, .σε αυτες τις ΟΑ γίνονταν μια απλή περιγραφη "ως έγγιστα" και ως προς την θεση και ως προς τους χωρους..και εμφανιζουν πολλές "ελλείψεις"

.

Απο τότε ετεθη οτι αυτα τα θεματα των "παραχωρημένων" προκειται να ρυθμιστουν απο την "επιτροπή" κωδικοποίησης" του 4014

απο ό,τι θυμαμαι ηταν μιά παρομοια περιπτωση, του ΟΕΚ, μάλλον, όπου υπηρχε ΟΑ με ΦΕΚ [?] και τα κτισματα ειχαν μπει στο "περιπου"

 

.καλημερα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ε.Υ.Ι.Α.Α.Π.Ο.Ε. = Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής Αποκατάστασης Αποδήμων & Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων.

Τώρα που το λες και το προσέχω ο πίνακας ποσοστών είναι "ό,τι να 'ναι". Δε δίνει χιλιοστά ούτε στις υφιστάμενες κατοικίες. Απλώς γράφει ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου για κάθε ιδιοκτήτη (από 50%). Αναγράφει τα m² που μπορεί να ανοικοδομήσει με βάση τον ισχύοντα σ.δ. αλλά δε δίνει ξεχωριστά χιλιοστά. Μου φαίνεται πρέπει να ανεβάσω τον πίνακα...

Για να σε προλάβω το παραχωρητήριο έχει μεταγραφεί και ως σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας.

Πρόκειται για άδεια που έχει εκδοθεί από την Πολεοδομία για λογαριασμό του Ε.Υ.Ι.Α.Α.Π.Ο.Ε.

Πιστεύεις ότι θα πρέπει να τακτοποιήσω αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε κοινόχρηστο-κοινόκτητο χώρο γιατί είναι στατικά εξαρτημένες από την κάθετη ιδιοκτησία?

 

UPD: Μετά από επικοινωνία με το νομικό τμήμα του ΥΠΕΚΑ η απάντηση ήταν η εξής: Θα πρέπει να δηλωθούν όσες αυθαίρετες κατασκευές κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιούνται από τον συνιδιοκτήτη για τον οποίο πρόκειται να χορηγηθεί βεβαίωση. Ουσιαστικά, θα πρέπει να τακτοποιηθούν όλες οι κατασκευές που "κολλάνε". Θεωρούνται ότι ανήκουν στην κάθετη! Βέβαια για την τακτοποίηση θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση συνιδιοκτήτη γιατί πρόκειται για κατασκευές που έχουν υλοποιηθεί σε κ/χ.

 

Η απάντηση είναι η αλήθεια ότι με παραξένεψε....

Edited by Dim84
Link to comment
Share on other sites

αν καταλαβα καλα η μονη αυθαιρεσια ειναι ...το σκεπαστρο της σκαλας..

.το υπογειο δεν το εκανε ο πελάτης σου...του το παραχωρησαν με επίσημο Συμβολαιο..

.Ωστε αυτο καί ολα τα αλλα αποτελουν "παραβασεις" του κατασκευαστη-παραχωρησαντος- Εθνικου Ιδρυματος...

Αρα

αν δεν βιαζεσαι ιδιαίτερα...περιμενε τις ρυθμισεις...

Οσο για το 50% καθε ενας ιδιοκτητης [εννοει το ισογειο ο ενας και τον οροφο ο άλλος]

Αφου εχει αναφορα στο νδ 1024 περι καθετης

ξαναδιαβασε το συμβολαιο...ειναι ενα σωρο φυλλα...ολο και κατι θα λεει...οτι ηταν ενα γηπεδο, "μπήκε" στο σχεδιο, το υπηγαγαν στο νδ 1024 "εκοψαν " τμηματα, καθε ενα εχει........χιλιοστα και στο υπ' αριθ. ...."τμημα" υπαρχει η... Νο 24 διοροφη οικοδομη κλπκλπ.

Link to comment
Share on other sites

Πως θα δώσω βεβαίωση από τη στιγμή που το υπόγειο δεν υπάρχει στην άδεια ακόμα και αν αναφέρεται στο παραχωρητήριο? Το 50% αναφέρεται στο ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου. Δεν υπάρχουν χιλιοστά για την κατοικία και τη μελλοντική δόμηση. Ουσιαστικά το 50% αφορά τόσο την κατοικία όσο και τη μελλοντική δόμηση που ανήκουν στον ιδιοκτήτη Α ενώ το άλλο 50% αφορά την κατοικία και την μελλοντική δόμηση του ιδιοκτήτη Β. Υπάρχουν δύο κτίρια Α και Β κατασκευασμένα σε απόσταση μεταξύ τους. Στο παραχωρητήριο γίνεται αναφορά τόσο ν.3741/4-9-1929 όσο και στο ν.1024/15-11-1971. Το συμβόλαιο-παραχωρητήριο είναι μόλις 2 φύλλα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.