Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θερμομόνωση ταράτσας με υπάρχουσα υγρομόνωση


platongr

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

 

Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας σχετικά με την μόνωση ταράτσας.

Είναι πολυκατοικία του '80 και η ταράτσα έχει υποστεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 2 επεμβάσεις + την αρχική. Μπορώ να σας πω με "σιγουριά" για την τελευταία επέμβαση, αφού έγινε από εμένα το 2005.

Ο σκοπός τότε ήταν η υγρομόνωση. Ξυλώθηκε ότι μονωτικό ήταν πάν εκείνη την περίοδο, στρώθηκε ένα υλικό σαν άμμος, από πάνω πισόχαρτο και από πάνω λογικά βάφτηκε με κάποιο αντανακλαστικό.

Αυτά τουλάχιστον θυμάμαι, όπως τα έβλεπα καθώς έγινε μεγάλη ανακαίνιση στο σπίτι και δεν είχα ψάξει ιδιαιτέρως το θέμα της ταράτσας. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν/είναι 100% θετικό αφού ότι υγρασία υπήρχε μέχρι τότε πιάστικε και δεν έχει ξαναεμφανιστεί.

 

Φέτος το καλοκαίρι προέκυψε η ανάγκη για θερμομόνωση καθώς χωρίς να ξέρω τον λόγο, η εσωτερική θερμοκρασία έχει ανέβει καταφόρυφα σε σημείο που να μην μπορείς να κοιμηθείς μέσα στο σπίτι. Σηκώνεις λίγο το κεφάλι σου προς τα πάνω και σε πιάνει η κάψα από την πλάκα.

 

Μέτρησα εξωτερική θερμοκρασία στην επιφάνεια της ταράτσας μεσημέρι και ήταν περίπου 80 οC ενώ εσωτερική στο ταβάνι έφτανε 55-60 και οι γύρω τοίχοι 35-40.

Είδαμε το κτίριο με θερμική κάμερα απογευματική ώρα (20:00) και εντοπίσαμε όλα τα θερμά σημεία.

 

Ξέρω ότι έπρεπε να έχει γίνει πρώτα η θερμομόνωση και μετά η υγρομόνωση αλλά δεν ξέρω γιατί αποφασίστικε να γίνει έτσι την περίοδο της ανακαίνισης. Προφανώς και συμφώνησα με την τότε άποψη του μηχανικού που είχε αναλάβει το έργο.

 

Ερχόμαστε όμως στο σήμερα που πρέπει να λύσω αυτό το θέμα και μου έχουν προταθεί 2 λύσεις.

 

Η πρώτη, από αυτόν που είχε αναλάβει και την υγρομόνωση που μου πρότεινε polytile ή κάτι αντίστοιχο.

Η δεύτερη είναι από άλλον τεχνίτη, που μου πρότεινε την κλασική οδό με daw, ασφαλτόπανο, σκυρόδεμα και κάτι άλλο σαν τελική στρώση και ένα τοιχείο γύρω γύρω με τούβλο.

 

Οι προσφορές που έχω είναι περίπου στα ίδια λεφτά για 70 m^2.

 

Τι πρέπει να διαλέξω για να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα στην εσωτερική θερμοκρασία αλλά να διατηρίσω ή να ενισχύσω την υπάρχουσα υγρομόνωση ??

 

Να σημειώσω επίσης πως η ταράτσα δεν πατιέται, είναι καθαρή από σίδερα και άλλες εγκαταστάσεις. Ένας ηλιακός υπάρχει μόνο. Επίσης δεν με απασχολούν τυχόν οικαστικές αλλαγές (βλέπε τούβλο περιμετρικά).

 

Ευχαριστώ !

Link to comment
Share on other sites

εφοσον εχει γινει υγρομονωση και θελω να πιστευω οτι δεν μενουν νερα στην ταρατσα και φευγουν απο τις υδρορροες τα νερα η πιο φθηνη λυση με αποτελεσμα ειναι να βαλεις ψιλο χαλικι σε ολη τη ταρατσα. τωρα ποσο παχος θα ειναι το χαλικι αυτο θα το κρινεις εσυ εφοσον κοιταξεις τη στατικη μελετη να δεις ποσο βαρος αντεχει η πλακα χωρις να εχεις προβλημα.

 

υ.γ. 70ευρω/τ.μ. ειναι πολλα για θερμομονωση πιστευω :shock:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με την προϋπόθεση οτι δεν έχει φθαρεί η υγρομόνωση ,υπάρχουν σωστές ρύσεις και δεν μένουν νερά στην ταράτσα θα μπορούσατε να εξετάσετε την περίπτωση της ανεστραμένης μόνωσης.

Μια οικονομική λύση θα ήταν εξηλασμένη πολυστερίνη 5 εκ. (τύπου dow) ,γαιούφασμα & πάνω μια στρώση λευκό χαλίκι. Κάνει την ίδια δουλειά με το polytile με τα μισά ή και λιγότερα χρήματα.

Το polytile θεωρώ οτι είναι υπερτιμημένο για αυτά που προσφέρει συν του ότι αν υπάρξει για κάποιο λόγο μεγάλη καταπόνηση η συμπαγής πλάκα του polytile επειδή έχει μικρό πάχος (2 εκ) ραγίζει

(χωρις όμως να επηρεάζεται η θερμομονωτική ικανότητα παρά μόνο η εμφάνιση του πλακιδίου) ,

 

ducatista νομίζω οτι ο φίλος παραπάνω είπε 70 τ.μ., όχι 70 €. :)

Link to comment
Share on other sites

Εδώ που τα λέμε το χαλίκι θερμομόνωση δεν κάνει.

 

Βοηθά όμως το καλοκαίρι την μείωση της θερμοκρασίας στα υποκείμενα θερμομονωτικά υλικά ή πλάκα με την σκίαση που παρέχει σε συνδυασμό με τον αερισμό αυτής της σκίασης.

 

Φυσικά καλύτερο απ όλα συνδυαστικά θα ήταν ελαφρόπετρα ή κροκάλα… αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο στο θέμα

Link to comment
Share on other sites

Το χαλίκι (ή καλύτερα πλυμένο γαρμπίλι ... γιατί στρώνεται ευκολότερα) χρησιμοποιείται από παλιά (βλέπε ΟΣΚ) σε ανεστραμμένα δώματα ως έρμα για την υποκείμενη θερμομόνωση.

Για τη λειτουργία αυτή απαιτείται μέσο πάχος 7 εκ.

Δευτερογενή πλεονεκτήματα είναι αυτά που αναφέρει ο @Didonis και το λευκό χρώμα του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.