Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αέρας Ταράτσας και Χτίσιμο


jokerelec

Recommended Posts

Καλησπέρα σε διόροφο το οποίο μένω το ένα απο τα σπίτια μου ανήκει.επίσης μου ανήκει και ο αέρας της ταράτσας.

Η ερώτησή μου είναι μπορώ να χτίσω στην ταράτσα ή να κάνω κάποιο οίκημα??

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από τους συντελεστές δόμησης της περιοχής σου σε πρώτη φάση.

 

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να δεις μέσω κάποιου μηχανικού αν αντέχει η υφιστάμενη κατασκευή τα φορτία ενός επιπλέον ορόφου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Εχω παρόμοιο ερώτημα.Σε Διώροφο(ισόγειο-Α όροφος) το οποιο έχει γίνει το 1974 και είχε γίνει πρόβλεψη για 3 όροφους, αποφάσισα να εκμεταλευτώ τον αέρα και να φτιάξω οτι αναλογεί βάσει ΣΔ.Βάσει αυτού μπορώ να φτιάξω άλλους 2 ορόφους.Το πρόβλημα ξεκινάει απ' έδω και πέρα.Δυστηχώς δεν έχω κάποιον γνωστό μηχανικό που μπορώ πραγματικά να εμπιστευτώ....!!Έχω πάρει προσφορές και γνώμες απο 4 Μηχανικούς και ο καθένας μου λέει διαφορετικά πράγματα.......!!Οι προσφορές έχουν μία απόκλιση περίπου 5000ευρώ.Το θέμα είναι ότι ο ένας μου λέει θέλει ενίσχυση το σπίτι με εξωτερικό σκελετό,ο άλλος οτι θα ενισχύσουμε τις υπάρχουσες κολώνες και ο άλλος ότι δεν χρειάζεται καθόλου ενίσχυση διοτι ειχε προβλεθεί το 1974.....!!

Όπως καταλαβαίνετε εγώ βρίσκομαι κάπου στη μέση...και δυσκολεύομαι να εμπιστευτώ.Την άποψη του να μην ενισχηθεί είναι δυνατόν?Τον Μηχανικό ποιός τον ελεγχει?Δηλαδή ο καθένας λέει οτι να ναι και απο κει και περα ο Ιδιωτης θα πρεπει να παρει μια αποφαση..!!Το πρόβλημα μου είναι ότι εγώ να συμφωνήσω με κάποιον να βγάλω την άδεια, εάν όμως δεν γνωρίζω το κόστος πόσο θα μου φτάσει(πχ ο εξωτερικος σκελετος ή η ενίσχυση της υπαρχουσας κατασκευης) κι αν αξίζει πραγματικά να ασχοληθώ με μια τετοια κατασκευή πώς να πάρω μια τετοια αποφαση???Κανεις δεν μου λεει εστω στο περιπου ποσο μπορει να φτασει μια τετοια κατασκευη...!!Ο οροφος θα βγει περιπου 95μετρα ο καθενας.!

Edited by maggiora
Link to comment
Share on other sites

maggiora, αφου πηγες σε 4 μηχανικους και σου ειπαν 4 διαφορετικες αποψεις κατι δεν παει καλα. Ας τα παρουμε ενα ενα. Καταρχην δες τα χαρτια που εχεις της αρχικης μελετης (βεβαια αφου ειναι του '74 ειναι αρκετα παλια και εχουν αλλαξει πολυ οι κανονισμοι απο τοτε). Για το τι ακριβως θα πρεπει να επιλεξεις πρεπει να σου πει ενας εξειδικευμενος στο θεμα. Και εδω ερχομαι να σου πω να απευθυνθεις σε καποιον που ασχολειται με αυτα. Επειδη καποιος ειναο μηχανικος δεν σημαινει οτι γνωριζει και ασχολειται με τα παντα. Θα χρειαστεις πολιτικο μηχανικο, ο οποιος θα ερθει να δει το οικημα, τα σχεδια κλπ και θα σου πει τι πρεπει να γινει. Πιθανον να υπαρχουν παραπανω απο μια λυσεις, γιαυτο και ακους διαφορετικες γνωμες. Ρωτησε στην περιοχη σου (απο γνωστους) η ψαξε μονη σου καμια σοβαρη εταιρια που ασχολειται με οικοδομες και δεν πιστευω να μην λυθει το προβλημα σου. Οσον αφορα το κοστος κατασκευης,περα απο την στηριξη κυμαινεται πολυ και αναλογα με το τι υλικα θα χρησιμοποιησεις και πολλους αλλους παραγοντες οπως που βρισκεται το σπιτι κλπ.

Edited by charis_r
Link to comment
Share on other sites

....Σε Διώροφο(ισόγειο-Α όροφος) το οποιο έχει γίνει το 1974 και είχε γίνει πρόβλεψη για 3 όροφους,....

....

 

Κτίριο του 74 με πρόβλεψη 3 ορόφους και θες να κάνεις προσθήκη σήμερα 2 ορόφους σε υπάρχον ισόγειο και Α όροφο δηλαδή συνολικά 4 ορόφους, 99,9% θέλει ενίσχυση.

Ας μη το αναλύσουμε πολύ, θέλει.

Άλλοι αντισεισμικοί συντελεστές τότε (το πιο απλό δηλαδή) κι άλλο σήμερα. Μη σου πω ότι τα σίδερα σου είναι ST2 στην καλύτερη περίπτωση και δεκάδες αλλά ασήμαντα για εσένα, σημαντικά όμως για το κτίριο σου.

Μη σου πω ότι κατά 50 έως και 60% σκάβοντας και σκαλίζοντας θα ανακαλύψετε ότι λείπουν κάνα δυο πέδιλα ειδικά αν είχε βράχο η περιοχή ή τα τότε τσέρκια στις κολόνες να απέχουν 30 και 40 εκατοστά μεταξύ τους και πολλά άλλα.

 

Ενίσχυση με εξωτερικό σκελετό, ή τις υπάρχουσες κολόνες ή σύμμεικτες κατασκευές όλα παίζουν. Θα βρει την πιο κατάλληλη λύση για εσένα ο μηχανικός που θα καταλήξεις.

Η ανάγκη ενίσχυσης θα βγει από την μελέτη που θα γίνει, η μεθοδολογία που θα επιλεγεί θα εξαρτηθεί από τα παρελκόμενα έξοδα της όποιας ενίσχυσης. Δηλαδή συχνά είναι μεγαλύτερο το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από τα ξετρυπώματα για να περάσουν οι ενισχύσεις παρά αυτές καθ αυτές οι ενισχύσεις.

Θα το δείτε μαζί με σενάρια κόστους για το ισόγειο και α όροφο που υπάρχουν.

 

Ο ένας που είπε ότι δεν θα απαιτηθεί επειδή είχε πρόβλεψη, πιθανολογώ ότι εννοεί ότι για το τυπικό της οικοδομικής άδειας δεν είναι υποχρεωτικός ο στατικός έλεγχος του υπάρχοντος και έχει κάποια διαδικαστικά περάσματα.

Άλλο αυτό όμως κι άλλο τι πραγματικά (και όχι για το τυπικό) χρειάζεσαι.

 

Ποιον θα διαλέξεις, εγώ θα σου έλεγα αυτόν που σου ζητά +5000. Αν ξέρει καλά την δουλειά του θα τα κερδίσεις.

Πως μπορείς να εμπιστευτείς μηχανικό?

Καλό ερώτημα, το ίδιο είχα και εγώ με γιατρό πριν μπω στο χειρουργείο μαζί του. Όταν μπήκα έκλεισα τα μάτια και ότι διάλεξα διάλεξα, όπισθεν δεν είχα…

Link to comment
Share on other sites

το 1974 η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μολις ειχε εγκαταστησει την "ισιωτική" και παρηγαγε ST ΙΙΙ

-και ποιός θα έβαζε ST ΙΙΙ σε...διοροφο...

Μεχρι και τις αρχες του '80,...και μετά.... εξακολουθουσαν και χρησιμοποιούσαν "φουρκεττες".

Τωρα, να γινει διοροφο με προβλεψη για άλλους 3 οφοφους...σαν πολυ ...κουφο το βλρπω....

Αυτο δεν θα ήταν σπίτι....αυτο θα ήταν "καρότο"...και θα ειχε σπασει 100 φορες...λογω υπεροπλισμού...

Αρα, ό,τι προανεφεραν οι προηγουμενοι...

διδονη, μπονζουρ... και, οπως λες.....τελος...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

@maggiora

Σε προβληματίζουν (ορθώς) οι 4 μηχανικοί που απευθύνθηκες.

 

Ο μηχανικός που έκανε τις μελέτες και την κατασκευή του υπάρχοντος δεν σε προβληματίζει??

Το ότι κάπου κάπως κάποτε είχε γίνει (και καλά) πρόβλεψη και σε μελέτη (ίσως και στην κατασκευή?), αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα, μην το παίρνεις ως δεδομένο...

 

Και το σημαντικότερο: αλλιώς κοστολογούταν η ζωή το 74 και αλλιώς σήμερα. Κάποτε γινόταν σεισμός, υπήρχαν κάποιες δεκάδες θύματα - ζωές ανθρώπινες - και κάποιες χιλιάδες άστεγοι, και θεωρούταν φυσιολογικό (φυσική καταστροφή έλεγαν κάποιοι).

Σήμερα όμως είναι φυσιολογικό???

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για τίς απαντήσεις σας.

Tο σπίτι πράγματι βρϊσκεται σε βραχώδη περιοχή της Αττικής στα Νότια προάστια.Συμφωνώ μ αυτο που λές Δημήτρη οτι αυτο το σπίτι θα ηταν καροτο λογω υπεροπλισμου.Γι αυτο ειμαι και διστακτικός.Σιγουρα ο οπλισμος ο υπαρχων είναι λειας μορφής.Ο κυριότερος παράγοντας για εμένα είναι εάν με συμφέρει να ξεκινήσω μία τέτοια διαδικασία.Γιατί εάν μπω σε τέτοιες ιστορίες συμφωνήσω με κάποιον Μηχανικό να προχωρήσουμε στην έκδοση της αδειας και εκείνος στη συνέχεια μου πεί ότι χρειάζεται ενίσχυση ή οτιδήποτε άλλο που θα χρειάστει να ξεσπιτωθούμε καταλαβαίνετε ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα.Το κυριότερο είναι να ξέρεις και να σ εχει ενημερώσει ο Μηχανικός το οτι υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο.Όπως να γνωρίζω το πόσο κοστίζει πάνω-κάτω μία ενίσχυση??Είτε με τον εναν τρόπο είτε με τον άλλο??Παράδειγμα εάν ο οροφος 95μετρων χρειαζεται για την προσθηκη περιπου 40 κυβικα στην ενισχυση πως το υπολογιζουν??

Link to comment
Share on other sites

@maggiora

Σε προβληματίζουν (ορθώς) οι 4 μηχανικοί που απευθύνθηκες.

 

Ο μηχανικός που έκανε τις μελέτες και την κατασκευή του υπάρχοντος δεν σε προβληματίζει??

Το ότι κάπου κάπως κάποτε είχε γίνει (και καλά) πρόβλεψη και σε μελέτη (ίσως και στην κατασκευή?), αυτό δεν λέει απολύτως τίποτα, μην το παίρνεις ως δεδομένο...

 

Και το σημαντικότερο: αλλιώς κοστολογούταν η ζωή το 74 και αλλιώς σήμερα. Κάποτε γινόταν σεισμός, υπήρχαν κάποιες δεκάδες θύματα - ζωές ανθρώπινες - και κάποιες χιλιάδες άστεγοι, και θεωρούταν φυσιολογικό (φυσική καταστροφή έλεγαν κάποιοι).

Σήμερα όμως είναι φυσιολογικό???

 

Με προβληματίζει πάρα πολύ να είσαι σίγουρος.Διαφορετικά δεν θα ήμουν προβληματισμένος.Ο τοτε Μηχανικός ηταν γεννημένος το 1921 οπότε είναι δύσκολο να βγάλω ακρη μαζι του για το τι κι αν ειχε κανει αυτα που λεει παραδειγμα στην στατική μελέτη.Δεν θεωρώ τιποτα δεδομενο.Προανεφερα τους προβληματισμους μου στο προηγουμενο post

Link to comment
Share on other sites

....

Ο κυριότερος παράγοντας για εμένα είναι εάν με συμφέρει να ξεκινήσω μία τέτοια διαδικασία.Γιατί εάν μπω σε τέτοιες ιστορίες συμφωνήσω με κάποιον Μηχανικό να προχωρήσουμε στην έκδοση της αδειας και εκείνος στη συνέχεια μου πεί ότι χρειάζεται ενίσχυση ή οτιδήποτε άλλο που θα χρειάστει να ξεσπιτωθούμε καταλαβαίνετε ότι είναι σοβαρό το πρόβλ

....

Μια καλή πρακτική λύση για αυτό είναι σε συμφωνία με τον μηχανικό σου να του αναθέσεις προ έκδοσης Άδειας δόμησης να κάνει προέλεγχο στατικότατος για την προσθήκη που θα χρειαστείς.

 

Το κόστος για εσένα θα είναι κλασματικό της τελικής οικοδομικής άδειας που θα έχει όλες τις μελέτες.

Στην συμφωνία σας φυσικά μπορείς να προβλέψεις ότι σε περίπτωση που αποφασίσεις να προχωρήσεις και στην οικοδομική άδεια θα συμψηφιστεί το αρχικό κόστος της προμελέτης στο κόστος της οικοδομικής άδειας.

 

Αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν έχει (οπότε όπως καταλαβαίνεις πριν τα σπάσεις θα πρέπει να τα αγοράσεις)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.