Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές


gvarth

Recommended Posts

συγνώμη για το προηγούμενο, αλλά παραφράζοντας τις παρατηρήσεις του george.eng θα ήθελα σχετικά με τις ΕΤΕΠ

 

62ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-03-10-01-00 Χρωματισμοίεπιφανειών σκυροδέματος &

63 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-03-10-02-00 Χρωματισμοίεπιφανειών επιχρισμάτων

 

τις οποίες διάβασα, να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις :

 

α) είναι πολύ αρνητικό να μπαίνουν με νόμο του κράτους τέτοιοι ασαφείς κανόνες κατασκευαστικής πρακτικής.

β) σε μία ανεπτυγμένη χώρα θα περίμενα ως πρωταρχικό βήμα να ανατίθεται τουλάχιστον η συγγραφή τους σε τεχνικούς που γνωρίζουν το αντικείμενο και να καταλήγουν σε αυτή αφού τουλάχιστον λάβουν τις απόψεις των εμπλεκόμενων στο χώρο φορέων (έστω και αν συχνά αυτό δε φέρει αποτέλεσμα).

γ) Ελπίζω να μην εξασφαλιστεί με κάποιο μαγικό τρόπο η εφαρμογή των εν λόγω ΕΤΕΠ

Link to comment
Share on other sites

α. Οι κανόνες, έστω με ελλείψεις ή επιδεχόμενοι συμπλήρωσης, είναι προτιμότεροι από την ασυδοσία ...

β. Όταν οι κανόνες διαμορφώνονταν, μάλλον οι εμπλεκόμενοι φορείς προσπαθούσαν να περάσουν τα δικά τους στις προδιαγραφές των ανά την Ελλάδα διαγωνισμών ...

γ. Είναι ήδη ΕΤΕΠ και υποχρεωτικές για δημόσια έργα ... αντιγράφω από το ΦΕΚ 2221Β/2012 :

 

 

1. Εγκρίνουμε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 176 του Ν. 3669/2008, τις τετρακόσιες σαράντα (440) Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ) με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα Δημόσια Τεχνικά Έργα.

Οι τίτλοι των ανωτέρω Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών περιέχονται στο συνημμένο παράρτημα 1, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

Το πλήρες κείμενο των εν λόγω Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών περιέχεται στο συνημμένο Παράρτημα 2, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

2. Η παύση της υποχρεωτικής εφαρμογής των εγκρινομένων με την παρούσα Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) ή η αντικατάστασή τους είτε με επικαιροποιημένη έκδοσή τους είτε με άλλη αντίστοιχη Ευρωπαϊκή ή Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή, θα γίνεται, όποτε τούτο κρίνεται αναγκαίο, με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υπηρεσίας της Γ.Γ.Δ.Ε. του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

3. Για έργα των οποίων η διακήρυξη δημοπράτησης ή η απόφαση ανάθεσης θα αποσταλεί για δημοσίευση ή θα υπογραφεί αντίστοιχα μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται υποχρεωτικά οι εγκρινόμενες με την παρούσα Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ).

4. Όσα από τα εθνικά κανονιστικά κείμενα αντίκεινται στις εγκρινόμενες με την παρούσα Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ), παύουν να ισχύουν από την ημερομηνία εφαρμογής των ΕΤΕΠ.

5. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει μετά την παρέλευση δύο μηνών από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (δημοσιεύτηκε 30-7-2012).

 

Υ.Γ. @man21, συμφωνούμε (σχεδόν) όλοι ... κάποιοι όμως πρέπει να φροντίσουν και για την εφαρμογή τους ... μήπως αυτοί ορίζουν το (σχεδόν) ;

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Πάντως, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι ΕΤΕΠ είναι μια μικρή επανάσταση.

Δίνουν τέλος στην "τέχνη" και ορίζουν την "επιστήμη".

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

http://www.sate.gr/html/ETEP_2.aspx?&menuID=11&pID=0

 

σε εύχρηστη μορφή (πρόσβαση σε αρχεία .pdf από την στήλη "ΚΩΔ. ΕΤΕΠ"), όπως παραχωρήθηκαν από τον κ. Π. Αναγνωστόπουλο-Πολ. Μηχ., επικεφαλής του έργου κατάρτισης των ΠΕΤΕΠ. Κλικ και μετάβαση απ'ευθείας στον τίτλο που ψάχνουμε.

 

Καλό διάβασμα

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κάτι άκουσα σήμερα ότι πάρθηκαν πίσω για 3 μήνες λόγω ασυμβατοτήτων, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω...Το επιβεβαιώνει κανείς?

Link to comment
Share on other sites

Πάντως, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι ΕΤΕΠ είναι μια μικρή επανάσταση.

Δίνουν τέλος στην "τέχνη" και ορίζουν την "επιστήμη".

Εάν τα όσα εγώ ανέφερα σε προηγούμενα σχόλιά μου στηριζόμενος σε συγκεκριμένα σημεία των εν λόγω ΕΤΕΠ εσείς θεωρείτε πως είναι επανάσταση και ορίζουν την επιστήμη εγώ θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Σε άλλες ΕΤΕΠ για τις οποίες δεν έχω άποψη πιθανόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και χαίρομαι γι' αυτό.

kan62

Σαφώς και οι εμπλεκόμενοι κλάδοι απουσίαζαν από τη συζήτηση/συγγραφή των ΕΤΕΠ, γεγονός απαράδεκτο. Τώρα σε ποιόν πέφτει η ευθύνη δεν το γνωρίζω απόλυτα. Σας πληροφορώ όμως πως κάποιοι άλλοι εμπλεκόμενοι (που δεν είναι απαραίτητα φορείς) πέρασαν αυτά που ήθελαν.

Οι προδιαγραφές στους διαγωνισμούς (με τους οποίους αναφέρεις πως ήταν απασχολημένοι όταν γινόταν η συζήτηση) έχουν παγιωθεί στο κομάτι που εγώγνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια. Και θα σε πληροφορήσω χωρίς να θέλω να είμαι απότομος, πως το copy paste στις ανόητες προδιαγραφές οφείλεται στο οτι ορισμένοι μηχανικοί σε συγκεκριμένες καίριες θέσεις προδιαγράφουν μη γνωρίζοντας το αντικείμενο (όσον αφορά στους χρωματισμούς αυτό που περισσότερο ενδιαφέρει είναι τι συνδυασμούς αποχρώσεων θα επιλέξουν). Εκτός αν πιστεύεις πως είναι πεπεισμένοι πως αυτό που είναι γραμμένο και το υιοθετούν είναι σωστό κάτι σαν αυτό που είπες πως τώρα μπαίνουν κανόνες και προάγεται και η επιστήμη. Αυτό θα γίνει και τώρα και δυστυχώς αντί να παγιωθούν σωστοί κανόνες θα παγιωθεί η ίδια αντιεπιστημονική προδιαγραφή ίσως απλά ευνοηθούν κάποιοι άλλοι (εγώ πάντως όχι γιατί θα προσπαθώ στο κομάτι που με αφορά να πείσω του συνομιλητές μου να προδιαγράφουν με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι αρλούμπες - στο βαθμό που κάποιος βέβαια μπορεί να επιλέξει).

Link to comment
Share on other sites

@abenetos,

Καλησπέρα. Αν ξανακοιτάξεις στο σχόλιό μου, θα δεις ότι δεν είπα όλα όσα μου προσάπτεις και ότι απάντησα σε συγκεκριμένα σημεία.

 

Τώρα, όσον αφορά στο τελευταίο σχόλιό σου :

α. Το "ανεπτυγμένη" χώρα, σε επίπεδο προδιαγραφών, ούτε για αστείο ... ήδη οικονομικά πέσαμε στο "αναπτυσσόμενη" και ειδικά στο πεδίο των προδιαγραφών είμαστε σταθερά στο "τριτοκοσμική".

β. Το επίπεδο εφαρμογής και ελέγχου της εφαρμογής των εκάστοτε εισαγόμενων προδιαγραφών είναι σαφώς κατώτερο και από το προηγούμενο.

γ. Οι μηχανικοί που προδιαγράφουν (υλικά στη συγκεκριμένη περίπτωση) είναι ΕΕ ή ΔΥ. Καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει κοινός στόχος. Επίσης οι γνωρίζοντες τα υλικά δεν μπορούν να πείσουν και τους δύο με τον ίδιο τρόπο.

 

Συμπεράσματα :

1. από τον πάτο του βαρελιού, οποιαδήποτε ΕΤΕΠ είναι καλύτερη ... ειδικά αν εφαρμοστεί κιόλας ... και όταν βελτιωθούμε την αλλάζουμε ...

2. στον κλάδο σας μένει να σχολιάσετε, συζητήσετε και πείσετε για οτιδήποτε καλύτερο ... όχι όλα μαζί ... σιγά-σιγά ...

3. οι ΕΕ μηχανικοί (τουλάχιστον) είναι εδώ, να ακούσουν και να πειστούν ώστε να εφαρμόσουν ... για τους ΔΥ ... αδυνατώ να απαντήσω.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

1) καλό είναι όταν σε αυτή την μπανανία πάει να ξεκινήσει μια "προσπάθεια" προς την σωστή κατεύθυνση να την στηρίζουμε έστω και αν μπάζει σε λίγα ή πολλά σημεία, σκοπίμως ή λόγω άγνοιας.

2) μετά από μια προσεκτική ανάγνωση πολλών άρθρων μπορώ να πω ότι οι ετεπ αφήνουν θετική εντύπωση. πχ σκυροδέματα, πάσσαλοι,πασσαλοσανίδες, εξ θερμομον, λιθορριπες, σεραζανετ, επιχρίσματα, επικεραμώσεις στεγων, μονώσεις,οπτοπλιθοδομές είναι γραμμένα με πληρότητα άνω του 70% (εξαρτάται και το πόστο από το οποίο διαβάζεις-κατασκευαστης-μελετητης-εμπορος κλπ)

3) με τα ΝΕΤ τα οποια αναμένουμε και την πλήρη εναρμόνισή τους με ετεπ θεωρω ότι θα γίνει μετα απο πολύ καιρο ένα σημαντικό βήμα προς το μελλον..παραμενει ως απορία βέβαια ποιοι και ποσοι ΔΥ είναι σε θέση να επιβλέψουν εργολαβίες με υποχρεωτική εφαρμογή των ετεπ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

....οπτοπλιθοδομές...

 

Δεν θα σχολιάσω τα άλλα, αλλά επειδή με την συγκεκριμένη ασχολήθηκα ενδελεχώς, τι ήταν αυτό που σου άφησε θετική εντύπωση;

 

Η κριτική στα κείμενα των ΕΤΕΠ είναι καλόπιστη και αναγκαία για να διορθωθεί το απαράδεκτο επίπεδό τους.

Δυστυχώς, σε πλείστες περιπτώσεις, εκ των οποίων οι πλινθοδομές είναι χαρακτηριστική, βλέπουμε κείμενα που αδυνατούν να λειτουργήσουν ώς Τεχνικές Περιγραφές, που φλερτάρουν με το ύφος και την θεματολογία των κανονιστικών κειμένων, που έρχονται σε αντίθεση με ισχύοντα πρότυπα και κανονισμούς, που δεν θυμίζουν σε τίποτα περιγραφή διαδικασίας που εφαρμόζεται σε γιαπιά.

 

Άλλο το ότι η ύπαρξη Εθνικών Προδιαγραφών είναι αναγκαία, και άλλο το να βγάζουμε κείμενα που απαξιώνουν τον τεχνικό κόσμο και την τεχνική γνώση για να καλύψουμε την -ηθελημένη και μη- ανικανότητα δημοσίων φορέων...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Πάντως, όσοι είχαν μπλέξει με αυτήν την Ελληνικότατη πατέντα που λέγεται "Περιγραφικό Τιμολόγιο", ένα ατελείωτο κατεβατό που δημιουργούσε μόνο προβλήματα και άφηνε σχεδόν τα πάντα στην διακριτική-επιλεκτική ανάγνωση της Υπηρεσίας, δίνοντας στον έναν αέρα και έθαβε τον άλλο, σίγουρα νιώθεις κάποια ανακούφιση. Σίγουρα πάντως τα Διοικητικά Εφετεία θα ανακουφιστούν.

Σίγουρα οι ΕΤΕΠ θέλουν κάποιο επιπλέον "χτένισμα" και ενδεχομένως αναμόρφωση.

Και επί πλέον να ακολουθηθεί ο "Οδηγός συμβάσεων της Ε.Ε." Που μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι "οι Τ.Π. είναι αναπόσπαστο μέρος της Ε.Σ.Υ."

Και στη σειρά ισχύος των τευχών, το δεύτερο σε σειρά "τιμολόγιο προσφοράς" να κατέχει αυτή τη θέση μόνο ως προς το οικονομικό αντικείμενο.

Και να έχει την απλούστατη διατύπωση: " Εργασίες ... σύμφωνα με την Τ.Π. .... εκτέλεση σύμφωνα με την ίδια Τ.Π. ..., Επιμέτρηση και πληρωμή σύμφωνα με την ίδια Τ.Π."

Και να σταματήσουν οι πονηριές του τύπου: "είναι ανοιγμένα στην τιμή μονάδας"

Και τα Τεύχη να αντιμετωπίζονται σαν ξεχωριστή μελέτη, όχι copy-paste "εκ παρομοίων έργων" και τον πρώτο λόγο και ευθύνη να έχει ο μελετητής και όχι οι υπόγειες διαδρομές του κάθε Διευθυντή Υπηρεσίας.

Και οι μελετητές να είναι ποιο υπεύθυνοι.

Edited by man21
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.