Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δημόσια Έργα


KF

Recommended Posts

Σε περίπτωση που έχει γίνει έστω διοικητική παραλαβή μπορείς να επικαλεστείς το άρθρο 157 του Ν. 4412/16: Αν το έργο ή τμήμα αυτού παραδοθεί για χρήση πριν από την παραλαβή οι βλάβες, κλοπές ή βανδαλισμοί από τη χρήση, εφόσον δεν οφείλονται σε κακή ποιότητα του έργου, βαρύνουν τον κύριο αυτού εκτός αν άλλως ορίζεται στη σύμβαση.

Είναι στο χέρι σου να μπορέσεις να αποδείξεις μέσω της πιστοποίησης που έκανες και των συνθηκών του έργου ότι οι βλάβες δεν προήλθαν με υπαιτιότητα σου. Στο παραπάνω άρθρο περιγράφεται η διαδικασία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση που το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει βεβαίωση περαίωσης, τι γίνεται όμως?

Για παράδειγμα, εαν εχουμε τοποθετήσει ιστούς και φωτιστικά και τους προξενήσουν φθορές ή κλέψουν τα καλώδια ?

Αναφέρομαι σε μικρά έργα προυπολογισμού των 50.000 , οπου δεν υπάρχει η δυνατότητα φύλαξης και ασφάλισης

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Υπευθυνος εναντι του κυριου του εργου ειναι ο αναδοχος .Η εκ νεου πληρωμη μπορει να γινει μονο σε περιπτωση ανωτερας βιας (η κλοπη δεν ειναι τετοια) .

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως υπάρχουν και ανάλογες επισημάνσεις στην ΕΣΥ όπου γίνονται και αναφορές στον νόμο.
π.χ.
"Άρθρο .... : Βλάβες στο έργο – Αποζημειώσεις
42.1 Μέχρι την οριστική παραλαβή ο ανάδοχος φέρει τον κίνδυνο του έργου για βλάβες από οποιαδήποτε αιτία εκτός αν αυτές οφείλονται σε υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής του έργου ή αν προβλέπεται διαφορετικά στη σύμβαση.
Αν το έργο ή τμήμα αυτού παραδοθεί για χρήση πριν από την παραλαβή οι βλάβες, κλοπές ή βανδαλισμοί από τη χρήση, εφόσον δεν οφείλονται σε κακή ποιότητα του έργου, βαρύνουν τον κύριο αυτού εκτός αν άλλως ορίζεται στη σύμβαση.
42.2 Ο Ανάδοχος δεν δικαιούται καμία αποζημίωση από τον κύριο του έργου για οποιαδήποτε βλάβη επέρχεται στο έργο, για οποιαδήποτε φθορά ή απώλεια υλικών και γενικά για οποιαδήποτε ζημία που οφείλεται σε αμέλεια, απρονοησία ή ανεπιτηδειότητα αυτού ή του προσωπικού του, ή σε μη χρήση των κατάλληλων μέσων ή σε οποιαδήποτε άλλη αιτία, εκτός από τις περιπτώσεις υπαιτιότητας του φορέα κατασκευής του έργου ή ανωτέρας βίας σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 157 του 4412/2016. Ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τις βλάβες που τον βαρύνουν με δικές του δαπάνες.
42.2 Για την αναγνώριση και καταβολή τυχόν αποζημίωσης στον Ανάδοχο εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 157 του Ν. 4412/2016 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα."

Άρθρο 171 ΝΟΜΟΣ 4412_2016.pdf Άρθρο 157 ΝΟΜΟΣ 4412_2016.pdf

Link to comment
Share on other sites

8 λεπτά πριν, georgegaleos said:

"Άρθρο .... : Βλάβες στο έργο – Αποζημειώσεις
42.1 Μέχρι την οριστική παραλαβή ο ανάδοχος φέρει τον κίνδυνο του έργου για βλάβες από οποιαδήποτε αιτία εκτός αν αυτές οφείλονται σε υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής του έργου ή αν προβλέπεται διαφορετικά στη σύμβαση.

 

Eαν ο ο φορέας κατασκευής διοργανώσει εμποροπανήγυρη στον χώρο πέριξ (εκτός) του έργου , και προξενηθούν φθορές από την εγκατάσταση και λειτουργία της εμποροπανήγυρης , αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως υπαιτιότητα του φορέα ?

Link to comment
Share on other sites

... υποθέτω θα πρέπει να βρεις τι προέβλεπε η έγκριση κανονισμού διοργάνωσης και λειτουργίας της συγκεκριμένης εμποροπανήγυρης για να δεις αν γράφει κάτι για τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του φορέα διοργάνωσης ... των εκθετών, εμπόρων,κλπ ... και... υποθέτω ότι μάλλον θα χρειαστεί συνδρομή δικηγόρου ....

Για αν πάρεις μια ιδέα !!!!! ενδεικτικά σε πρόσφατο κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας της παραδοσιακής εμποροπανήγυρης, στον οικισμό Ανδρομάχης Δ.Κ. Κατερίνης του Δήμου Κατερίνης αναφέρει στο άρθρο 17:

"16. Ο Δήμος δε φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση που προκληθεί πυρκαγιά στο χώρο της εμποροπανήγυρης από οποιαδήποτε αιτία. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην εμποροπανήγυρη."

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Σε παρόμοιες περιπτώσεις, κι εφόσον το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, είτε περιφράσσεται (ούτως ή άλλως το εργοτάξιο θα πρέπει να απομονώνεται από τον περιβάλλοντα χώρο) από τον εργολάβο, είτε (αν το ανωτέρω δεν είναι εφικτό) γίνεται έγγραφο (εξώδικο) προς τον κύριο του έργου να αναλάβει τις ευθύνες του για οποιαδήποτε βλάβη.

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, η γνώση και η εμπειρία αποκτώνται με σοβαρό τίμημα

Link to comment
Share on other sites

Το πρόγραμμα Φιλόδημος πληρώνει κανονικά ή έχουν παρουσιαστεί προβλήματα με την χρηματοδότηση και καθυστερήσεις με την πληρωμή ?

 

Link to comment
Share on other sites

Mε έχουν καλέσει για υπογραφή σύμβασης (για πρόχειρο διαγωνισμό) εως την Παρασκευή. Αλλά την Παρασκευή θα δώσω προσφορά σε άλλον διαγωνισμό. Για να μην έχω πρόβλημα με την ασφαλιστική ενημερότητα του ΙΚΑ, αφού δεν θα προλάβω να πάρω πίσω συμφωνητικό, να πάω στο ΙΚΑ και να πάρω ενημερότητα για τον διαγωνισμό της Παρασκευής, εαν υπογράψω την Δευτέρα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ή υπάρχει καποιά ελαστικότητα στην προθεσμία υπογραφής της Σύμβασης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.