Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δημόσια Έργα


KF

Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Η διάρκεια ισχύς της προσφοράς σε έναν διαγωνισμό μέχρι ποιά φάση δεσμεύει τον οικονομικό φορέα?

α)Δηλαδή είμαστε στο πρακτικό 1, όριζεται προσωρινός μειοδότης και δίνεται προθεσμία 10 ημερών για προσφυγές. Εαν μέσα στο διάστημα των 10 ημερών για προσφυγές, λήξει η ισχύς της προσφοράς τότε ο κύριος του έργου πρέπει να ζητήσει την παράταση της ισχύς της προσφοράς και ο προσωρινός μειοδότης μπορεί να αρνηθεί χωρίς να κυρηχθεί έκπτωτος? ή εαν οριστεί ως προσωρινός μειοδότης στο πρακτικό 1, τότε η διάρκεια της ισχύς της προσφοράς γίνεται αόριστη μέχρι την υπογραφή της σύμβασης? 

β)Εαν έχει περάσει και το πρακτικό 2 και καλέσουν τον οριστικό μειοδότη να υπογράψει την σύμβαση μέσα σε 15 ημέρες, και μέσα σε αυτό το διάστημα των 15 ημερών λήξει η ισχύς της προσφοράς, μπορεί τότε ο μειοδότης να αρνηθεί να υπογράψει την σύμβάση αφού θα έχει περάσει η ισχύς της προσφοράς ή από την στιγμή που τον έχουν καλέσει για υπογραφή, είναι υποχρεωμένος να υπογράψει?

Δηλαδή μέχρι ποιά φάση του διαγωνισμού (πρακτικό 1, πρακτικό 2, πρόσκληση για δικαιολογητικά, πρόσκληση για υπογραφή σύμβασης) η ισχύς της προσφοράς είναι δεσμευτική?

Link to comment
Share on other sites

H ισχύς της προσφοράς αναγράφεται στην διακηρυξη καθε διαγωνισμου και συνηθως ειναι  στο αρθρο 19 της διακηρυξης:

Άρθρο 19: Χρόνος ισχύος προσφορών
19.1 Κάθε υποβαλλόμενη προσφορά δεσμεύει τον συμμετέχοντα στον διαγωνισμό κατά τη διάταξη του
άρθρου 97 του ν. 4412/2016, για διάστημα .........μηνών, από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας
υποβολής των προσφορών. 

Συνήθως ειναι 6, 9 , 13 μήνες

Link to comment
Share on other sites

Ελπιζω να βοήθησα. Εγω απο τη σειρα μου θα ηθελα να ρωτησω αν ξερετε σχετικα με τα δικαιολογητια κατακυρωσης στους διαγωνισμους..... μπορουν οι υπευθυνες δηλωσεις που υποβαλονται να ειναι υπογεγραμμενες μεσω gov και οχι με ψηφιακη υπογραφή???

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Κατά την κατασκευή ένος έργου, είχαμε παραγγείλει κάποιο όργανο αλλά η εταιρεία μας ενημέρωσε ότι θα καθυστερήσει την παραγωγή και αποστολή του 20 ημέρες πριν λήξει το έργο. Υποβάλλαμε αίτηση παράτασης, η οποία έγινε δεκτή από την Υπηρεσία. Όμως η χρηματοδότηση πρόερχεται από πρόγραμμα και τώρα δεν πληρώνουν τον λογαριασμό, επειδή η αίτηση παράτασης υποβλήθηκε εντός 30 ημερών από την λήξη προθεσμίας.

Ισχύει ακόμα αυτή η διάταξη ότι οι παρατάσεις επιτρέπονται μέχρι 30 ημέρες πρίν λήξει το έργο? δεν εχει γίνει κάποια διευκρίνηση?

Δηλαδή εαν στις 25 ημέρες πριν λήξει το έργο γίνει κάποια φυσική καταστροφή ή κάτι άλλο απρόοπτο, τότε ο ανάδοχος ατύχησε και δεν μπορεί να ζητήσει παράταση?

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Δείτε με προσοχή τις λεπτομέρειες του προγράμματος χρηματοδότησης, εκεί θα αναφέρονται όλες οι δυνατότητες.

Link to comment
Share on other sites

On 5/27/2022 at 12:10 PM, Anastasia said:

Ελπιζω να βοήθησα. Εγω απο τη σειρα μου θα ηθελα να ρωτησω αν ξερετε σχετικα με τα δικαιολογητια κατακυρωσης στους διαγωνισμους..... μπορουν οι υπευθυνες δηλωσεις που υποβαλονται να ειναι υπογεγραμμενες μεσω gov και οχι με ψηφιακη υπογραφή???

Αν και παλιό, εγώ προσωπικά είχα συμμετάσχει και είχαν γίνει δεκτές (εν μέσω καραντίνας). Αν θυμάμαι καλά (γιατί πάνε και δύο χρόνια από τότε), μόνο το ΤΕΥΔ πρέπει να είχα υπογράψει με ψηφιακή υπογραφή (για τους προφανείς λόγους...), στη συνολική διαδικασία.

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα.

Η διάταξη που αφορά στο πριμ 5% χρειάζεται επιπλέον διευκρίνηση.

Ενώ ο αντίστοιχος νόμος αναφέρει ότι όσοι δεν αιτηθούν την εξάμηνη παράταση λόγω ενεργειακής κρίσης δικαιούνται πριμ 5% στη δαπάνη των υπολειπόμενων εργασιών, δηλαδή ή παίρνεις παράταση ή πριμ, έρχονται οι διευκρινιστικές που στην ουσία κόβουν αυτό το δικαίωμα από όλους όσους αιτηθούν παράταση για τον οποιοδήποτε λόγο.

Επιπρόσθετα, ενώ γίνεται αναφορά στην άμεση απόδοση του πριμ για να διευκολυνθούν οι εργολήπτες στη συνέχιση των εργασιών έχουν περάσει 4 μήνες από την εξαγγελία και ακόμα κανείς δεν ξέρει πως και από που θα πληρωθεί.

Έχω την εντύπωση πως ήταν απλά μια εξαγγελία για να βάλουν πλάτη οι εργολάβοι και να μην σταματήσουν τα έργα.

Link to comment
Share on other sites

Η Υπηρεσία ποτέ (ακόμη και σε δική της υπαιτιότητα) δεν δίνει παράταση χωρίς αιτιολογημένο αίτημα του αναδόχου. 

Πρόσεξε λοιπόν  μη χάσεις τις προθεσμίες και κινδυνεύεις με έκπτωση. Το διάστημα κατά το οποίο υπήρχε διακοπή του έργου (με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας) θεωρείται "νεκρό" κι εκτός συμβατικού χρόνου.

συμπλ.

Για να διασφαλιστεί το "νεκρό" διάστημα θα πρέπει είτε να υπάρχει εντολή της Υπηρεσίας, είτε δήλωσή σου για (νόμιμη) διακοπή εργασιών

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.