Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δημόσια Έργα


KF

Recommended Posts

Σας ευχαριστω παιδια για τις συμβουλες. Δυστυχως δεν ςχω καποιονβγνωστο . Θα προσπαθησω να μαθω απο την υπηρεσια. Πειτε μου ομως αυτο: Αν καταθεσω εξτρα ε.ε. Γλιτωνω τις κρατησεις; επισης αυτες οι κρατησεις επιστρεφονται με την περαιωση του εργου;

Link to comment
Share on other sites

Αν καταθέσεις τις "εξτρα ε.ε." γλιτώνεις τις κρατήσεις, αλλα΄έχεις προμήθειες στον πάροχοό τους (πχ ΤΣΜΕΔΕ, Τράπεζα, κλπ) των εγγυητιών επιστολών μέχρι να τις επιστρέψεις σε αυτόν. Οι κρατήσεις μπορεί να αντικατασταθούν οποτεδήποτε από τον ανάδοχο, μερικά ή ολικά, με ισόποση εγγυητική επιστολή.
 

Οι κρατησεις αυτές επιστρεφονται σε εσένα με τον ίδιο τρόπο που μειώνονται οι "έξτρα ε.ε.". Δες παρακάτω (Άρθρο 35, Εγγυήσεις Καλής Εκτέλεσης, εδάφιο 10)

 

Επιστρέφονται μέσω Ειδικού Απολογισμού (**)... είναι κατι σαν λογαριααμός και στην ουσία μειώνεις τις απαιτούμενες εγγυήσεις του έργου τις οποίες παρέχεις στην υπηρεσία είτε με την μορφή εγγυητικών επιστολών είτε μέσω κρατήσεων που γίνονται στον λογαριασμό σου.

 

(**) Εγγυητική επιστολή αντικατάστασης κρατήσεων ή απόφαση μείωσης των εγγυήσεων συνοδευόμενη από ειδικό απολογισμό των εργασιών των οποίων έχουν εγκριθεί οι επιμετρήσεις (παρ. 9 άρθρου 35 ν. 3669/2008).

 

Άρθρο 35, Εγγυήσεις Καλής Εκτέλεσης, εδάφιο 10
"[...]
Η μείωση των εγγυήσεων αποφασίζεται από τη διευθύνουσα υπηρεσία του έργου, κατόπιν αιτήσεως του αναδόχου. Με την ολοκλήρωση της εκτέλεσης και πιστοποίησης εργασιών που ανέρχονται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της αρχικής ή συμπληρωματικής σύμβασης, επιστρέφεται, με αίτηση του αναδόχου και σχετική απόφαση της διευθύνουσας υπηρεσίας, ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της τυχόν πρόσθετης εγγύησης. Εν συνεχεία κάθε φορά που αυξάνονται οι εκτελεσθείσες και πιστοποιηθείσες εργασίες κατά δέκα (10) ποσοστιαίες μονάδες, επιστρέφεται ανάλογο ποσοστό της τυχόν πρόσθετης εγγύησης, ενώ με την έκδοση της βεβαίωσης περάτωσης του έργου επιστρέφεται το σύνολο της. Η εγγύηση της παραγράφου 1 περιορίζεται σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της αρχικής εγγύησης, όπως τυχόν συμπληρώθηκε κατόπιν της υπογραφής συμπληρωματικών συμβάσεων, αμέσως μετά την έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής. Το σύνολο της εγγύησης της παραγράφου 1 επιστρέφεται χωρίς καθυστέρηση, αμέσως μετά την έγκριση του Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής και τη σύνταξη του τελικού λογαριασμού του έργου (η τελευταία περίοδος της παρ.10 αντικαταστάθηκε ως άνω με τη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 59 του Ν. 4146/2013 -ΦΕΚ Α΄90/18.4.2013- και καταλαμβάνει όλες τις συμβάσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Προσωρινής Παραλαβής).
[...]"
 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραια. Σευχαριστω γιωργο. Οι προμηθειες για εγγυητικες τσμεδε ειναι πολυ μικρεςβεως ελαχιστες οποτε συμφερει

Έχεις υπογράψει σύμβαση ;

Έχεις ξεκινήσει το έργο ;

Έχεις καταθέσει χρονοδιάγραμμα;

Έκανες έναρξη στο ΙΚΑ ;

Κρατάς ημερολόγιο έργου ; το έχει υπογράψει ο επιβλέπων ;

Επειδή είχες πει ότι η εργασία -  έργο που έχεις αναλάβει είναι κλαδέματα βγάζεις φωτογραφίες ; υπογραφούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα η επιτροπή παραλαβής αφανών εργασιών  

Link to comment
Share on other sites

misxoin πέρα από τις απαντήσεις που πήρες αναφορικά στο θέμα του λογαριασμού, τα σημαντικότερα είναι αυτά που σου γράφουν οι άλλοι συνάδελφοι.

Η παρακολούθηση ενός δήμόσιου έργου δεν έχει σαν στόχο την σύνταξη πιστοποιήσεων και την είσπραξη χρημάτων. Αυτό γιατί εφόσον δεν έχεις το υπόβαθρο να το παρακολουθήσεις μπορείς πολύ εύκολα να βρεθείς προ εκπλήξεων και άσκοπων κινήσεων. Π.χ. ένα απλό και σχετικά ανώδυνο είναι να σου επιστρέψουν τον λογαριασμό λόγω ελλείψεων... στο άλλο άκρο είναι να βρεθείς να σου κατακυρώσουν ρήτρες (χρηματικές κυρίως) λόγω π.χ. εκπρόθεσμων εκπληρώσεων των υποχρεώσεών σου. Τόσο οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διακήρυξη αλλά και από τα άλλα συμβατικά τεύχη (Συγγραφή υποχρεώσεων, Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων, προδιαγραφές κλπ) κρύβουν παγίδες, που στο 99,99% των περιπτώσεων η υπηρεσία είναι "από πάνω" και θα διαπιστώσεις ότι αν κάπου εσύ έχεις δίκιο ή υπηρεσία έχει πάντα πιο πολύ (!).

Link to comment
Share on other sites

Varxo δεν μιλαω για τα κλαδεματα αλλα για ενα αλλο δημοσιο εργο. Εν πασει περιπτωση εχω κανει ολα αυτα που λες. Ας ειναι καλα το φορουμ και προσωπικο διαβασμα.

 

Alessio τι εννοεις οτι οι προμηθειες ρου ΤΣΜΕΔΕ δεν ειναι καθολου μικρες; αν θυμαμαι καλα γιαντην καλης εκτελεσης εδωσα γυρω στα 15 ευρω. Εκτος αν μιλαμε για δοαφορετικα πραγματα. Διαφωτισε με σε παρακαλω.

Link to comment
Share on other sites

Msxoin οι προμηθειες υπολογιζονται σαν ποσοστα επι της ΕΕ. Κ τα ποσοστα που ζηρα το Τσμεδε δεν ειναι μικρα...ρωτα σε μια τραπεζα τι προμηθειες θα σου χρεωνε αν την εβγαζες εκει κ θα καταλαβεις...

Απο εκει κ περα, οι τραπεζες πλεον στο θεμα των εγγυητικων εχουν γινει σχεδον παρακαταθηκων κ δανειων: σου δεσμευουν ισοποση καταθεση γισ να εγγυηθουν...τρομερη εγγυηση! Tetris μιλαω για τον κανονα κ το μικρο εργοληπτη!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.