Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κουδούνι θυροτηλεφώνου


JohnG.

Recommended Posts

Υπάρχει ένα θυροτηλέφωνο που η ένταση του κουδουνιού (ηλεκτρονικός ήχος, όχι buzzer) είναι χαμηλή. Πώς θα μπορούσα να προσθέσω κάτι που να χτυπάει δυνατά?

 

Δεν γνωρίζω τη συνδεσμολογία των θυροτηλεφώνων, αλλά ψάχνοντας λίγο κατάλαβα ότι είναι 5 καλώδια:

Μικρόφωνο

Μεγάφωνο

Γειώση

Κουδούνι

Άνοιγμα πόρτας

 

Σκέφτομαι αν γίνεται να συνδέσω κάτι στα καλώδια κουδούνι-γειώση. Αλλά αν συνδέσω μεγάφωνο θα ακούγεται με την ίδια ένταση. Υπάρχει κάτι που να ενεργοποιείται με τον ήχο του κουδουνίσματος και να χτυπάει δυνατά? Προτιμώ κάτι που να είναι σχεδόν έτοιμο (έχω πάντως λίγες γνώσεις ηλεκτρονικού).

 

Γνωρίζω ότι υπάρχουν σκέτα κουδούνια για τηλέφωνική γραμμή. Δεν ξέρω πόσο δυνατά χτυπάνε. Επίσης υποθέτω ότι αυτά θα τροφοδοτούνται από την τάση της γραμμής του τηλεφώνου. Ξέρει κανείς αν μπορώ κάποιο τέτοιο να το τροφοδοτήσω ανεξάρτητα και να το χρησιμοποιήσω? Κάποια άλλη λύση?

Δεν θέλω να αλλάξω το θυροτηλέφωνο για να μην παρέμβω στο σύστημα (30 περίπου θυροτηλέφωνα στην πολυκατοικία). Το θυροτηλέφωνο είναι αυτό στη φωτογραφία. Μάλλον τα καλώδια 5 και ΑP είναι αυτά για το κουδούνισμα.

post-77822-0-95397400-1345764027_thumb.jpg

Edited by JohnG.
Link to comment
Share on other sites

Χωρις να εχω ασχοληθει με θυροτηλεφωνα μηπως ενα εκ των δυο ποτενσιομετρον ειναι για την εντεση του ακουστικου???μπορεις να βρεις πουθενα manual?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν βρήκα ακριβώς το manual αυτού του θυροτηλεφώνου, αλλά γενικά άλλα που έχουν δύο ποντεσιόμετρα είναι για να ρυθίζουν την ένταση του μεγαφώνου και την ένταση του μικροφώνου.

 

Σήμερα έκανα μια δοκιμή και σύνδεσα μεταξύ γείωσης-5 και AP ένα μεγαφωνάκι και ακούγεται κανονικά και από αυτό (με την ίδια ένταση που ακούγεται και από το μεγαφωνάκι του ίδιου του θυροτηλεφώνου). Αλλά δεν ξέρω γιατί, όταν σύνδεσα buzzer (εννοώ πιεζοηλεκτρικό "μεγαφωνάκι") δεν ακούστηκε τίποτα από αυτό. Βέβαια η δοκιμή έγινε κάπως βιαστικά, ίσως να μην το σύνδεσα καλά?

 

Τώρα σκέφτομαι δύο λύσεις. Μία, και η πιο εύκολη, είναι να βρω κάποιο μεγαφωνάκι που με αυτό να ακούγεται δυνατότερα (αυτό που σύνδεσα 4cm διάμετρος 8Ω), ίσως κάποιο με μεγαλύτερη ωμική αντίσταση? Αν και αμφιβάλω αν γίνεται να ακούγεται δυνατότερα.

Η δεύτερη λύση είναι να προχωρήσω σε άλλη μέθοδο. Π.χ. το σήμα από γείωση, AP να οδηγεί κύκλωμα με δυνατό κουδούνι ή ρελέ. Το ευκολότερο θα ήταν έτοιμο κουδούνι τηλεφώνου που να χτυπά δυνατά και που κανονικά συνδέεται στη γραμμή οτε και απλά να καταφέρω να του δώσω τάση από μπαταρία (αντί της γραμμής οτε). Υπάρχει τέτοιο κουδούνι; Ξέρει κανείς; Ένα κουδούνι που είδα χτυπά με την ίδια ένταση που χτυπά ένα τηλέφωνο (αυτό στη φωτογραφία) και δεν μου κάνει.

post-77822-0-84280700-1345838811_thumb.jpg

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλησπερα.Στην πολυκατοικια, εχω 1 θυροτηλεφωνο BPT, γινεται με καποιο τροπο να μειωθει η ενταση του χτυπηματος?

Εαν ειναι να φωναξω καποιο ηλεκτρολογο.

Link to comment
Share on other sites

Εξαρταται ποιο bpt εχεις....αν ειναι το ορθογωνιο με τα 3 κουμπια κατω δεξια δυστηχως οχι δεν μειωνεται μονο με μετατροπη βαζοντας ισως καποιο ποτενσιομετρο η αλλαζοντας το με καποιο αλλο που να δεχεται ποτενσιομετρο

Link to comment
Share on other sites

Μια πολύ απλή λύση που δε χρειάζεται καμία τεχνική παρέμβαση είναι το ασύρματο κουδούνι που δουλεύει με μπαταρίες και κοστίζει το πολύ 10 ευρώ. Κολλάς με αυτοκόλλητο το κουμπί στην εξώπορτα και τοποθετείς το κουδούνι στο σημείο του σπιτιού που σε ενδιαφέρει να ακούγεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.