Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

κλασική ή μεταλλική κατασκευή ;


sygram

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

αυτό τον καιρό και εν μέσω κρίσης είμαι αποφασισμένος να αγοράσω επιτέλους ένα οικόπεδο και να χτίσω ένα σπίτι (είμαι στα συμβόλαια). Επειδή δεν έχω λάβει καμία συγκεκριμένη απάντηση θα ήθελα να ρωτήσω εσάς τους ειδικούς, γιατί να διαλέξω ή όχι μία μεταλλική κατασκευή ή υβριδική όπως λένε. Εφόσον το κόστος είναι χαμηλότερο π.χ. άδεια, ΙΚΑ κ.τ.λ, είναι αντισεισμικό, πιο γρήγορο, γιατί όσοι ξέρω χτίσανε μία κλασική κατασκευή και απέφυγαν την μεταλλική ; Όλοι μου απαντάν ότι στη μεταλλική κατασκευή είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλό "μάστορα" . Στην κλασική δεν χρειάζεται καλός εργολάβος ; Μόνο καταστήματα βλέπω με μεταλλική κατασκευή.

 

Ελπίζω να απαντήσετε και να με κατατοπίσετε γιατί τα χρήματα είναι πολύ συγκεκριμένα και θέλω να περιορίσω όσο μπορώ τα έξοδα / απρόοπτα.

 

Ευχαριστώ πολύ.

 

Υ.Γ.Η περιοχή είναι στο Ηράκλειο Κρήτης.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Ο φέροντας οργανισμός μίας κατασκευής μπορεί να έχει τις ακόλουθες μορφές:

 

1) Οπλισμένο Σκυρόδεμα (σκυρόδεμα με σιδηρούν οπλισμό)

2) Βαρύς Μεταλλικός ή Σύμμεικτος (στοιχεία εν θερμό έλασης - σύμμειξη μεταλλικών στοιχείων με σκυρόδεμα)

3) Ξύλο και Φέρουσα Τοιχοποιία (τοιχοποιία η οποία "φέρει" τα δάπεδα και τα δικτυώματα της στέγης)

4) Ελαφρύς Μεταλλικός (λεπτότοιχα στοιχεία εν ψυχρό έλασης σε πολύ μεγαλύτερη πύκνωση από ότι αυτά της 2ης μορφής)

 

Η κάθε μορφή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Τώρα, η μορφή του Φ.Ο. πρέπει να επιλεγεί με βάση την Αρχιτεκτονική Μελέτη η οποία θα πρέπει να εκπονηθεί με γνώμονα πέρα από τη λειτουργικότητα του χώρου, και την αισθητική και απαιτήσεις του πελάτη.

 

Α) Όλες οι κατασκευές είναι εν μέρη αντισεισμικές. Απόλυτη αντισεισμικότητα δεν υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη.

Β) Το κόστος μεταξύ μεταλλικής και οπλισμένου σκυροδέματος έχει μια κάποια διαφορά, όχι όμως πολύ μεγάλη! Σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τις απαιτήσεις του πελάτη και τα τετραγωνικά μέτρα της κατασκευής!!

Γ) Οι μεταλλικές κατασκευές ολοκληρώνονται πολύ γρηγορότερα από αυτές Ο/Σ.

Δ) Οι μεταλλικές κατασκευές είναι βιοκληματικές και αισθητικά καλύτερες από αυτές Ο/Σ (προσωπική μου άποψη αν και νομίζω ότι πολλοί θα τη συμεριστούν)! Το αισθητικό αποτέλεσμα συνήθως συνεπάγεται και του κόστους κατασκευής. Πχ, ένας μεταλλικός σκελετός με ξύλινα πατώματα, μεγάλα γυάλινα ανοίγματα και ντυμένες επιφάνειες με ξύλο και φωτοβολταϊκά συστήματα στην οροφή, έχει σαφώς μεγαλύτερο κόστος από ένα διώροφο κτήριο Ο/Σ με δώμα και ηλιακούς θερμοσίφωνες..

Ε) Στις μεταλλικές κατασκευές ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις συγκολλήσεις και στις συνδέσεις των δομικών στοιχείων. Αυτή είναι δουλειά του Μηχανικού σε κάθε περίπτωση. Σε όλες τις περιπτώσεις ο επιβλέπων Μηχανικός θα πρέπει να έχει εμπειρία, έτσι ώστε να εποπτεύει και να καθοδηγεί το συνεργείο και τον εργοδηγό, προκειμένου να περατωθεί μία λειτουργική και ασφαλής κατασκευή που να εκπληρώνει τις προσδοκίες του πελάτη.

Ζ) Γενικότερα στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω στις μεταλλικές κατασκευές, γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένος για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, και επίσης δεν επιλέγει εύκολα το διαφορετικό... Από την άλλη πλευρά οι μεταλλικές κατασκευές άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα από το 2000 και μετά, δηλαδή πολύ αργότερα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Αν θέλεις να περιορίσεις το κόστος όσο το δυνατόν λιγότερο, τότε θα πρέπει να στραφείς σε κάποιο άλλο είδος κατασκευής αποφεύγοντας τις μεταλλικές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον συνάδελφο από κοντά για να σου εξηγήσει πολύ περισσότερα σε βάθος και να σε βοηθήσει να αποφασίσεις. Από εκεί και πέρα, μία απλή σύγκριση του κοστολογίου των δύο αυτών μορφών Φ.Ο. θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε να έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα του κόστους.

Edited by Earl
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση. Το μεταλλικό σπίτι δεν θα έχει πλάκες από Ο.Σ. ? Ουσιαστικά η διαφορά στα υλικά θα είναι στις κολώνες και στα δοκάρια ? Δεν είναι μικρή διαφορά για να επιλέξει κάποιος μεταλλική κατασκευή ? Νόημα θα είχε κατά τη γνώμη μου το μεταλλικό σε ένα μονόροφο με στέγη π.χ. Αν θέλεις ένα διώροφο με υπόγειο η διαφορά στο να βάλεις μέταλλο ή Ο.Σ. είναι μικρή. Και για τι στοιχεία πλήρωσης μιλάμε ?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

Λογικά προσανατολίζομαι για τη 2η λύση οπότε νομίζω ότι η διαφορά θα είναι στις κολώνες και δοκάρια. Με συγχωρείτε αλλά δεν ξέρω τι είναι τα στοιχεία πλήρωσης. Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ οι μεταλλικές κατασκευές φημίζονται για φθηνότερες θα μου κοστίσει πιο ακριβά (για σπίτι και υπόγειο). Τελικά βλέπω ότι το θέμα χρειάζεται πολύ ψάξιμο πριν πάρω την τελική απόφαση.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.