Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αντικατάσταση ξύλινου πατώματος με πλάκα Ω/Σ σε κτήριο από τοιχοποιία


 
mar_l

Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ήθελα τη γνώμη σας στην παρακάτω περίπτωση.

 

Σε ισόγεια κατοικία με θεμελίωση σε τοίχο από πέτρα-πλάκα σκυροδέματος(επί εδάφους)-φέρουσα τοιχοποιία με τούβλα και σενάζ, υπάρχει ένα υπόγειο που έχει επιφάνεια,3,65χ2,73m και η οροφή του είναι κατασκευασμένη από ξύλο.

Θέλω να αφαιρέσω το ξύλινο πάτωμα και να ρίξω πλάκα σκυροδέματος.Σκέφτηκα να κατασκευάσω σενάζ 0,25(πλάτος)Χ0,20(ύψος) στους δύο τοίχους θεμελίωσης που μπορώ να "πατήσω" και να φτιαξω μια αμφιέρειστη πλάκα.Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω πρίν ξηλωθεί το πάτωμα σε πόσο πλάτος του τοίχου μπορώ να πατήσω το σενάζ(το 0,25 που λεω είναι εκτίμηση) και επίσης το ύψος 0,20 ίσως να μου εμφανίσει 'δόντι" στο εσωτερικό της κατοικίας.

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω!!!!

Να στηρίξω την πλάκα στον τοίχο με το να τον σκάψω σε πιο χαμηλό ύψος και να φτιάξω μέσα στον τοίχο το σενάζ και να μην έχω το πρόβλημα του 'δοντιού'!!

 

Δεν έχω εμπειρία από φέρουσα τοιχοποιία και θα ήθελα την γνώμη σας.

ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

@mar_I

 

Εφόσον είσαι απο το Παν. Πατρων, ρίξε μια ματιά στο βιβλίο της Καραντώνη απο το μάθημα Φέρουσα Τοιχοποιία ΙΙ. Αν δεν το είχες παρακολουθήσει σαν μάθημα επιλογής, δες μήπως μπορείς να το δανειστείς από κανένα συνάδελφο σου ή στην τελική αγόρασε το απο κάποιο βιβλιοπωλείο. Θα σου φανεί χρήσιμο σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο στο παρών ερώτημα σου.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε το σενάζ δεν έχει νόημα αν είναι έξω από τον τοίχο κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να γίνει πάνω στην λιθοδομή, Υπολογιστικά θα πρέπει η πλάκα να αναλαμβάνει την τέμνουσα στην περιμετρική στήριξη χωρίς οπλισμό. Αυτό κάνουμε όταν χαντρώνουμε την πλάκα στους περιμετρικούς τοίχους.

 

Στην περίπτωση σου θα πρέπει όππου έχει χώρο να την πατήσεις πάνω στον τοίχο και στις άλλες πλευρές που έχει περιορισμούς να την χαντρώσεις.

 

Πλάκα οροφής υπογείου σε αυτήν την κατασκευή δεν μεγάλη επιρροή στην σεισμική συμπεριφορά του κτιρίου.

Edited by basgoud
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Η λύση που αποφάσισα είναι τα σεναζ γιατι δεν θέλω να σκάβω τοίχους και να κάνω εγκοπές.

 

Έγω αυτό που έκανα είναι να προσομοιώσω τα σενάζ σαν πεδιλοδοκούς που εδράζονται σε βράχο και αμφιέρειστη πλάκα.

Ο οπλισμός που μου έβγαλε είναι 2Φ12 + 2Φ12 και ΣΦ10/10 , και οπλισμός πλάκας Φ8/15 και Φ8/25.

Πιστεύετε οτί θα έχω κάποιο πρόβλημα!!

Edited by mar_l
Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν θα έχεις πρόβλημα. Οι υπολογισμοί είναι απλοί, γίνονται με το χέρι. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προσομοίωση από πολύπλοκο μοντέλο, εγώ θα έλυνα μόνο την πλάκα. Το μοντέλο αυτό δεν έχει καμιά σχέση μετ ην πραγματικόητα.

Συνδετήρες (Τσέρκια) Φ*8/10 είναι υπερακετά.

Η λειτουργία του σενάζ είναι να μεταφέρει τα φορτία στην τοιχοποιία. Τον τοίχο δένει η πλάκα δεν έχει πρόβλημα. Συνήθως οι τοίχοι αστοχούν όχι η πλάκες.

Η άόπλη τοιχοποιία πονάει στην κάμψη εκτός του επιπέδου της

Το κρίσιμο σημείο είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια έδρασης της πλάκας στον τοίχο για να έχουμε μικρότερη επιβάρυνση στον τοίχο. Δεν τον ευρωκώδικα για τις τοιχοποιίες πως τις επιρεάζει η φόρτηση από πλάκα σκυροδέματος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.