Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημόσια διαβούλευση επί σχεδίου νόμου με θέμα «Ενεργειακή απόδοση κτιρίων»


katrmp

Recommended Posts

η) Τροποποιείται το άρθρο 10, ως εξής:

«Άρθρο 10 – Αμοιβές Ενεργειακών

Επιθεωρητών

1. Η αμοιβή για τη διενέργεια επιθεώρησης

κτιρίου ή κτιριακής μονάδας καθορίζεται

ελεύθερα με συμφωνία των συμβαλλομένων

μερών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις

παρακάτω τιμές:

α) Για κτίρια ή κτιριακές μονάδες όλων των

χρήσεων εκτός της κατοικίας, δύο και μισό

(2,5) ευρώ ανά τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας του

κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και δέκα

χιλιάδες (10.000) ευρώ στο σύνολο.

β) Για κτίρια ή κτιριακές μονάδες με χρήση

κατοικίας, δύο (2) ευρώ ανά τ.μ. ωφέλιμης

επιφανείας του κτιρίου ή της κτιριακής

μονάδας και πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ στο

σύνολο.

 

4. «Ωφέλιμη επιφάνεια κτιρίου ή κτιριακής

μονάδας»: η επιφάνεια δαπέδων των

κλειστών στεγασμένων χώρων του κτιρίου

που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των

αναγκών της κύριας χρήσης του. Στην

ωφέλιμη επιφάνεια δεν προσμετρώνται:

βοηθητικοί χώροι, όπως χώροι αποθήκευσης,

στάθμευσης και εγκατάστασης

ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του

κτιρίου, οι εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) με

ελεύθερο ύψος μικρότερο του 2,00μ, η

επιφάνεια των κοινόχρηστων

κλιμακοστασίων και του ανελκυστήρα, η

επιφάνεια των αιθρίων και όλων των

διαμπερών ανοιγμάτων ή οδεύσεων που

λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί

κυκλοφορίας του αέρα για το δροσισμό του

κτιρίου.

Ειδικά για την περίπτωση διαμερίσματος,

στην ωφέλιμη επιφάνεια προσμετρώνται και

τυχόν βοηθητικοί χώροι (αποθήκες) που

βρίσκονται εντός του διαμερίσματος.

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 17: Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες

 

 

1. Η πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο από μηχανικούς οι οποίοι αποκτούν την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, μετά από εξειδίκευση, εκπαίδευση και εξετάσεις, προκειμένου να ασκήσουν τη δραστηριότητα του ενεργειακού επιθεωρητή, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 100/2010 «Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων, Λεβήτων και Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και Εγκαταστάσεων Κλιματισμού» (ΦΕΚ Α΄ 177), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 23, του άρθρου 42 του νόμου 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 249) και ισχύει και εγγράφονται στα οικεία Μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών.

2. Για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 3 του ν. 3919/2011 (ΦΕΚ Α΄ 32), ήτοι:

α)Υποβολή Αναγγελίας έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.3919/2011, προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) του ΥΠΕΚΑ, η οποία θα πραγματοποιείται από τον ενδιαφερόμενο ή με εξουσιοδότηση αυτού. Η αναγγελία αντικαθιστά την αίτηση για απόκτηση άδειας που ίσχυε μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.3919/ 2011, για την οποία θα αποδίδεται στον αιτούντα Βεβαίωση Υποβολής Αναγγελίας

β) Υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή, όπως προβλέπονται από το άρθρο 6 του π.δ. 100/2010 «Ενεργειακοί Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού» (ΦΕΚ 177/ τ.Α΄/06.10.2010), όπως ισχύει.

γ) Η υποβολή της Αναγγελίας του σημείου α) γίνεται εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εκπαίδευσης και εξετάσεων του άρθρου 9 του π.δ. 100/2010, όπως θα αποδεικνύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις που του παρέχονται, τις οποίες υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ΕΥΕΠΕΝ. Τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά, πριν από την έναρξη της εκπαίδευσής του.

δ) Η ΕΥΕΠΕΝ, μετά τη λήψη όλων των παραπάνω δικαιολογητικών, προβαίνει στις προβλεπόμενες διαδικασίες και ελέγχους με σκοπό τη διαπίστωση συνδρομής όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή.

ε) Η προαναφερόμενη διαδικασία ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία λήψης της Αναγγελίας και της πλήρους υποβολής όλων των προβλεπομένων νομίμων δικαιολογητικών.

στ) Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία, η ΕΥΕΠΕΝ ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση του Πιστοποιητικού άσκησης του εν λόγω επαγγέλματος, γνωστοποιώντας και τους σχετικούς λόγους. Μετά παρέλευση τριμήνου ο ενδιαφερόμενος ασκεί το επάγγελμα ελεύθερα, χωρίς άλλη ειδοποίηση ή ενέργεια από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο

ζ) Η διαδικασία χορήγησης «Αδειών Ενεργειακών Επιθεωρητών» καταργείται.

3. Για τη βελτίωση της διαδικασίας τροποποιούνται ή καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις του π.δ. 100/2010:

α) Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 4 «Άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή» του π.δ. 100/2010.

β) Το εδάφιο δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«(δ) να διαθέτει δίπλωμα μηχανικού ή πτυχίο μηχανικού τεχνολογικής εκπαίδευσης για τουλάχιστον δύο (2) έτη.»

γ) Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 καταργείται.

δ) Η περίπτωση β) της παραγράφου 4 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής:

«(β) δικαίωμα κυριότητας, νομής ή κατοχής έχει ο ίδιος, ή σύζυγος, ή συγγενής του έως β’ βαθμού ή νομικό πρόσωπο του οποίου ο ίδιος είναι μέλος, ή εταίρος ή υπάλληλος,».

ε) Καταργούνται οι περιπτώσεις ε) και στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 6, που αφορούν σε υποβολή δικαιολογητικών για την τεκμηρίωση της εμπειρίας του υποψήφιου ενεργειακού επιθεωρητή, τα οποία στο εφεξής δεν θα απαιτούνται.

στ) Τροποποιείται ως εξής η περίπτωση δ) της παραγράφου 4 του άρθρου 6: «δ) Αντίγραφο του Καταστατικού του Νομικού Προσώπου»

ζ) Στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 προστίθεται περίπτωση ε) ως εξής: «ε) Παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ».

η) Τροποποιείται το άρθρο 10, ως εξής:

«Άρθρο 10 – Αμοιβές Ενεργειακών Επιθεωρητών

1. Η αμοιβή για τη διενέργεια επιθεώρησης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας καθορίζεται ελεύθερα με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις παρακάτω τιμές:

α) Για κτίρια ή κτιριακές μονάδες όλων των χρήσεων εκτός της κατοικίας, δύο και μισό (2,5) ευρώ ανά τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στο σύνολο.

β) Για κτίρια ή κτιριακές μονάδες με χρήση κατοικίας, δύο (2) ευρώ ανά τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ στο σύνολο.

2. Η αμοιβή για τη διενέργεια επιθεώρησης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις παρακάτω τιμές:

Με εγκατεστημένη ισχύ:

- έως και 200kW, διακόσια πενήντα (250) ευρώ

- από 201 έως και 400 kW, τετρακόσια (400) ευρώ

- από 401 και άνω, οκτακόσια (800) ευρώ

3. Περαιτέρω τροποποιήσεις των διατάξεων του π.δ. 100/2010 εναι δυνατή με π.δ. που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

4. Η ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του υπαλλήλου στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

5. Για την εγγραφή στα μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών και τη διαχείριση αυτών καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και ετησίως εκατό (100) ευρώ, αντίστοιχα. Από τα Νομικά Πρόσωπα καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για την εγγραφή τους. Τα ποσά αυτών εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ. και αποδίδονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου (ΚΑΕ…….), σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων.

6. Ενημερωμένοι κατάλογοι Ενεργειακών Επιθεωρητών είναι διαθέσιμοι στο κοινό ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

7. Για τη διασφάλιση και διατήρηση της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας και συγκεκριμένα του χαρακτήρα του απορρήτου των κτιρίων των ενόπλων δυνάμεων, οι ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) διενεργούνται αποκλειστικά από Ενεργειακούς Επιθεωρητές του ΥΠΕΘΑ., οι οποίοι εγγράφονται σε ξεχωριστό Μητρώο που τηρείται από την ΕΥΕΠΕΝ.

8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται τα προσόντα των Ενεργειακών Επιθεωρητών που μπορούν να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΥΠΕΘΑ, η διαδικασία εγγραφής τους σε αντίστοιχα μητρώα, οι ιδιότητες που είναι ασυμβίβαστες με το έργο τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Link to comment
Share on other sites

3. Από την 01.01.2013 και εντός διαστήματος

τριών (3) ετών επιβάλλεται η αρχική

επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και

κλιματισμού.

 

έλα ρε σοβαρά;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το θέμα είναι πως την επιβάλλεις..

πρέπει στα κριτήρια επιδόματος θέρμασνης να μπει η υποχρέωση ενεργειακής επιθεώρησης λέβητα,αλλιώς δεν θα επιστρέφεται το επίδομα.

το ¨επιβάλλεται" είναι φιλολογία χωρίς αποτέλεσμα.....

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 22: Καταργούμενες διατάξεις

 

 

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται ο ν. 3661/2008 «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 89) και οι τροποποιούμενες αυτού διατάξεις, ήτοι:

α) το άρθρο 10 του ν. 3851/2010 «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» (ΦΕΚ Α΄ 85),

β) η παράγραφος 4 του άρθρου 28 του ν. 3889/2010 «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄),

γ) η παράγραφος 23, του άρθρου 42 του ν. 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 249).

Link to comment
Share on other sites

Μας βγάλανε έξω τις γυναίκες (φτου σου...). Και είχα τόσα επενδύσει σ' αυτό.

 

Ενδιαφέρον επίσης το θέμα με τις διαφημίσεις. Υποθέτω περιλαμβάνονται και οι αγγελίες ενοικίασης-πώλησης όπως λέγανε εδώ και καιρό.

Link to comment
Share on other sites

Μου κάνει εντύπωση που η όποια απελευθέρωση, γίνεται πάντα προς τα κάτω, βάζοντας όριο 2.5 €/m2 για παράδειγμα...αυτό δεν λέγεται απελευθέρωση, λέγεται διατίμηση!

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

αυτο με τις μεγιστες τιμες ειναι καθ'υπαγορευση Παραδια

(ο αρχι-ιδιοκτητης που πρεπει να βγαζει περισσοτερα απο το συλλογο-μαγαζακι που εχει στησει, παρα απο ενοικια)

και δεν στεκεται με τιποτα στην ευρωπαικη νομοθεσια

μου θυμιζει τις παπαριες με το βασικο μετοχο του μπουχεσα

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι μπορεί να σου πέσει περίπτωση με χίλια - δυο ζόρια, που μόνο οι βενζίνες να πας και αν χρειαστεί να ξαναπάς 2-3 φορές κάνουν μια δουλειά μή συμφέρουσα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.