Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παράταση δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών


xaniared

Recommended Posts

Παρατείνεται, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, η προθεσμία υπαγωγής των αυθαιρέτων κτισμάτων, στην ρύθμιση της τακτοποίησης.

Η σχετική απόφαση αναμένεται εντός της εβδομάδος, ενώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η κωδικοποίηση του σχετικού νόμου (Ν.4014/11), διαχωρίζοντας τα αυθαίρετα κτίσματα από τις πολεοδομικές παραβάσεις.

Γεγονός που θα τροποποιήσει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, τα οποία για κάποιες περιπτώσεις παραβάσεων θα μειωθούν δραστικά, μετά, μάλιστα και την εναρμόνιση του Ν.4014/11, με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη του έτους.

Γιατί ο νέος Κανονισμός, επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνον στον τρόπο δόμησης, αλλά και στις προβλεπόμενες χρήσεις τμημάτων του κτίσματος. Όπως για παράδειγμα, στα υπόγεια, το 50% της επιφάνειας των οποίων με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, αποτελεί χώρο κύριας χρήσης. Έτσι, όποιος υπαχθεί σε διαδικασία τακτοποίησης, για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης υπόγειου χώρου, με βάση όσα ο νέος κανονισμός ορίζει, το επιβαλλόμενο πρόστιμο θα υπολογιστεί για την μισή επιφάνεια, αφού το υπόλοιπο 50%, θεωρείται χώρος κύριας χρήσης.

Όπως αποκάλυψε το kathimerini.gr, την περασμένη εβδομάδα, πέραν των έμμεσων μειώσεων στα πρόστιμα που θα επέλθουν με την εφαρμογή του νέου Οικοδομικού Κανονισμού, θα έχουμε και άμεσες μειώσεις, στα, ήδη, καταλογισθέντα πρόστιμα.

Οι μειώσεις αυτές, έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Οικονομικών και συνδέονται με την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Έτσι, για να τύχει κάποιος μείωση του καταλογισθέντος προστίμου, πρέπει να καταβάλει, μέχρι κάποια ημερομηνία, συγκεκριμένο αριθμό δόσεων. Κι αυτό ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες ομαλής υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται, ότι στο ερώτημα, που υποβάλαμε σε στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, εάν στο καθεστώς μειωμένων προστίμων, που θα προκύψει από την εναρμόνιση του νόμου 4014/11, με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, θα συμπεριληφθούν οι αντίστοιχες περιπτώσεις, για τις οποίες, τα καταλογισθέντα πρόστιμα κατεβλήθησαν εφάπαξ, από το Υπουργείο ήταν κατηγορηματικοί: δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής χρημάτων. Όσοι κατέβαλαν το πρόστιμο εφάπαξ, έτυχαν της έκπτωσης του 20%, ενώ όσοι το καταβάλλουν σε δόσεις, θα υπαχθούν στην ρύθμιση της έκπτωσης, μετά την καταβολή συγκεκριμένου αριθμού δόσεων, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

 

ΠΗΓΗ

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Γιατί να γεμίζουμε νέα νήματα;;

Αναζήτηση με λέξη κλειδί 4014 κι

ένταξη της είδησης σε κάποιο από αυτά. Έχουν

υποπέσει τουλάχιστον δύο στην αντίληψη μου και

μαζί με αυτό 3.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραία, έτσι από το 25% των αυθαιρέτων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση μέχρι σήμερα, τον Φεβρουάριο θα φτάσουμε στο ηρωικό 30%! Και μετά, κλασικά.. Τροποποίηση και ξανά μανά παράταση, τροποπίηση...κ.ο.κ. Έτσι πάει.

Link to comment
Share on other sites

Παράταση ενάμιση έτους στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα έχει ζητήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η… άκρως μαξιμαλιστική πρόταση περιλαμβάνει ενδιάμεσες προθεσμίες, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν τους αυθαιρετούχους να δηλώσουν το ταχύτερο δυνατόν το παράνομο κτίσμα. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, επίσης, ζητεί να ληφθεί μέριμνα για να διευκολυνθούν όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταβολή των δόσεων του προστίμου. Η τύχη, πάντως, του μηχανισμού επιστροφής χρημάτων εξακολουθεί να αγνοείται.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται ότι πρόκειται να εξαντλήσει τα περιθώρια χρόνου, πριν ανακοινώσει την 5η κατά σειρά παράταση στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Στόχος του, να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους αυθαιρετούχους… της τελευταίας στιγμής να ξεκινήσουν τη διαδικασία «τακτοποίησης». Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, πάντως, ζήτησε να σταματήσει η πρακτική των διαδοχικών ολιγόμηνων παρατάσεων και να δοθεί μια μεγάλη, τελευταία παράταση στη ρύθμιση. «Πιστεύουμε ότι η παράταση αυτή πρέπει να είναι ενάμισι έτος και να είναι οριστικά και αμετάκλητα η τελευταία», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. «Μπορεί η προθεσμία αυτή να ακούγεται μεγάλη, ωστόσο προτείνουμε να εμπεριέχει κάποιες ενδιάμεσες προθεσμίες, που θα λειτουργήσουν υπέρ της ταχύτερης δήλωσης των πολεοδομικών παρανομιών. Για παράδειγμα, μετά 6 μήνες θα μπορούσε το υπουργείο να ζητεί την ταυτότητα του κτιρίου (αν εν τω μεταξύ θεσπιστεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα) και μετά άλλους 6 μήνες να αυξάνεται το πρόστιμο». Σε κάθε περίπτωση το ΤΕΕ εκτιμά ότι, εφόσον η μείωση των προστίμων είναι αδύνατη (αφού θα ισοδυναμούσε με υποχρέωση επιστροφής χρημάτων σε μεγάλο αριθμό αυθαιρετούχων που ήδη ολοκλήρωσαν τη διαδικασία), το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων και το διάστημα αποπληρωμής. «Η περίοδος είναι δύσκολη και το υπουργείο θα πρέπει να βοηθήσει στην αποπληρωμή των δόσεων, προκειμένου να μη βρεθεί με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα καθυστερούν να πληρώσουν ή δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία», λέει ο κ. Σπίρτζης.

Στα χαρτιά

Μιλώντας για επιστροφή χρημάτων σε όσους αυθαιρετούχους το δικαιούνται, πάντως, η σχετική διαδικασία που προ μηνών είχε εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά. «Τεχνικά, η διαδικασία θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα», λέει ο κ. Σπίρτζης. «Δεν είμαστε, όμως, οι μόνοι υπεύθυνοι, καθώς τα χρήματα βρίσκονται στο Πράσινο Ταμείο, ενώ πρέπει να επιστραφούν μέσω τραπεζών». Το ΤΕΕ πάντως ελπίζει ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα είναι σε θέση να θέσει σε λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών. Η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων και μελετών ηλεκτρονικά είχε προβλεφθεί από τον ν. 4030/11 για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία.

 

 

Του Γιωργου Λιαλιου

Link to comment
Share on other sites

οποιος περιμενει ΚΕΡΔΙΖΕΙ......αθανατη ελλαδα.......εδω και 3 μηνες εχω πελατες κλεισμενους αλαλ λεφτα ΚΑΠΟΥΤ......ολο παραταση παραταση παραταση.........

Link to comment
Share on other sites

Καπως ετσι τη πατησαμε οι περισσοτεροι.. Απο ολους αυτους που με εχουν στην αναμονη, λογω των παρατασεων, μονο δυο ολοκληρωσανε το πρωτο σταδιο και ο ενας θα ολοκληρωσει εντος των ημερων και το δευτερο. Ολοι οι αλλοι ακολουθουν τις παρατασεις και στο γραφειο φυσικα δε μπαινει ουτε ευρουλακι...

Link to comment
Share on other sites

Αυτο το ειδατε? (με πηρε τηλεφωνο σημερα τρομαγμενος πελατης!)

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4750028

 

Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και περισσότερες δόσεις για την εξόφληση των προστίμων τακτοποίησης των αυθαιρέτων μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τη διευκόλυνση των πολιτών που ήδη έχουν ενταχθεί στο μέτρο.

Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου λήγει οριστικά η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά παράταση που έχει δοθεί από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο πλέον δεν προτίθεται να επιμηκύνει περισσότερο την προθεσμία δήλωσης των αυθαιρέτων. Αντίθετα, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβραβεύσει όσους έχουν ήδη ενταχθεί στη διαδικασία ρύθμισης και λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να γίνουν μικρές εκπτώσεις στο ειδικό πρόστιμο και να αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δόσεων ή ακόμα και ο αριθμός τους.

Βάσει των στοιχείων του ΤΕΕ, μέχρι προχθές είχαν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνολικά 415.001 αιτήσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Το Δημόσιο έχει βάλει στα ταμεία του μέχρι στιγμής ποσό άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται πως τα συνολικά έσοδα θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.