Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κανόνες τοποθέτησης διαστάσεων στο AutoCAD


Earl

Recommended Posts

Καλημέρα!

 

Η ερώτησή μου έχει να κάνει σχετικά με την τοποθέτηση διαστάσεων στο AutoCAD αλλά και γενικότερα..

Στη σχολή αυστηρώς έπρεπε όλες οι διαστάσεις να τοποθετούνται εκτός σχεδίου. Ξεκινώντας από τα έσω προς τα έξω. Πχ, σε μία κάτοψη η σειρά θα έπρεπε να είναι η εξής: δωματίου, εξωτερικού τοίχου (τοίχος, παράθυρο, τοίχος..), γενική. Περίπου 3 σειρές διαστάσεων σε κάθε πλευρά. Όχι ότι πιο ωραίο...

 

Στην πράξη όμως, στα περισσότερα σχέδια που έχω δει οι διαστάσεις των δωματίων, χωλ, κοκ, τοποθετούνται στο εσωτερικό των σχεδίων. Δεν με χαλάει καθόλου αυτό, μιας και μου φαίνεται αισθητικά καλύτερο, αλλά και κάνει το σχέδιο πιο ευανάγνωστο. Βέβαια υπάρχει μία κάποια μανούρα όταν ο χώρος είναι μικρός και υπάρχουν και έπιπλα.. Στο εξωτερικό τοποθετούνται κάποιες βασικές διαστάσεις..

 

Εσείς ποιον από τους δύο τρόπους ακολουθείτε στα σχέδιά σας; Υπάρχει κάποιος κανόνας;

Εγώ πάντως τον πρώτο ακολουθούσα, όμως σήμερα κάτι "έσπασε" μέσα μου και λέω να στραφώ στον δεύτερο!! :D :D

 

Διαστάσεις δωματίων στο εσωτερικό του σχεδίου, και στο εξωτερικό διαστάσεις τοίχου - ανοιγμάτων (πέρα από αυτές στα πινακάκια), και γενική!

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Αν θέλεις να δεις σχέδια πρότυπα διαστάσεων να κοιτάξεις μηχανολογικά σχέδια. Έχουν άπειρες διαστάσεις, τομές και λεπτομέρειες της αρκούδας και όμως τακτοποιημένες διαστάσεις (στο εξωτερικό του θέματος). Εμείς πάμε να δείξουμε πολλά θέματα σε ένα σχέδιο (μαζί ξυλότυποι-οπλισμοί, κάτοψη ορόφου-επίπλωση-απορροές-διαμόρφωση ακαλύπτου) που όμως αποτελούν ξεχωριστά θέματα σχεδίου ή και μελέτης, οπότε προκύπτουν πολλαπλάσιες διαστάσεις. Σημειώνουμε κατ' επανάληψη το πάχος ενός τυπικού εσωτερικού ή εξωτερικού τοίχου ή κουφώματος, ενώ υπάρχει ξεχωριστό σχέδιο λεπτομερειών. Για την "εν τοις πράγμασιν" Ελληνική πραγματικότητα (πελάτης-πολεοδομία-μαστοράντζα) θα συμφωνήσω με τον ilias. Ότι έμαθες στην σχολή, άστο για σοβαρές μελέτες που θα δείξεις σε σοβαρούς ανθρώπους. Μην τα δείξεις όμως σε κάποιον ξένο Μηχανικό ή σε κάποιο σοβαρό γραφείο μελετών, γιατί ... Αυτοί θέλουν και διαφορετικές κλίσεις γραμμάτων στις διαστάσεις (άλλη για αρχ/κά, άλλη για στατικά, άλλη για μηχ/κά).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπαρχουν κανονες.

 

Εγω θυμαμαι ενα βλακα ΑΜ στη σχολη να μας λεει οτι ολες οι διαστασεις μπαινουν δεξια και κατω οπως κοιταμε το σχεδιο.

Αν εχεις καμια κατοψη με σπασιματα κτλ θα γινει κολαση, θα σε βριζει οποιος διαβαζει το σχεδιο και με το δικιο του.

 

Εγω προτεινω οτι βολευει τον καθενα, αρκει να υπαρχουν οι βασικες διαστασεις στο σχεδιο ωστε να καλυπτει αυτον στον οποιο αναφερεται (αλλες διαστασεις στα Αρχιτεκτονικ, αλλες στους ξυλοτυπους κτλ).

Ενα πραγμα που με χαλαει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σε σχεδια που εχω δει, ειναι να μην εχουν συνεχεια οι διαστασεις.

Ολες οι διαστασεις (εξωτερικες ή εσωτερικες) μπαινουν σε μια ευθεια. Δεν κανουν τα 1000 σκαλοπατια του Ναυπλοιου.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Συμφωνώ για τα περί εξωτερικού. Ακόμα και οι ξυλότυποι είναι τελείως διαφορετικοί από ότι στην Ελλάδα!! Προς το χειρότερο όμως! Εκεί να δεις σίδερα, διαστάσεις, το ένα πάνω στο άλλο λόγω της απαίτησης του να φαίνονται πολλά.. Θυμάμαι πόσο καιρό διάβαζα για να βγάλω άκρη με το πως σχεδιάζουν τους ξυλότυπους εκεί!! Μπάχαλο..

 

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει ασυνέχεια στις διαστάσεις γιατί είναι αντιαισθητικό. Όπως ο man21 είπε το ίδιο και για τα πάχη των τοίχων. Τις λεπτομέρειες τι τις έχουμε; Ευχαριστώ και πάλι! Εφάρμοσα τις 2 τελευταίες μου σειρές του πρώτου μηνύματος και το σχέδιο φαίνεται πολύ καλύτερο. Αρκεί φυσικά να μην υπάρχουν παρεμβαλλόμενα έπιπλα ή hatch μεταξύ των διαστάσεων και δημιουργείται χάος.

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Αρκεί φυσικά να μην υπάρχουν παρεμβαλλόμενα έπιπλα ή hatch μεταξύ των διαστάσεων και δημιουργείται χάος

 

Οπου εχεις τετοιο προβλημα, κουνα το κειμενο της διαστασης. Ας μην ειναι στο κεντρο, αν πεφτει πανω σε αλλο κειμενο, hatch, επιπλο κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Οπου εχεις τετοιο προβλημα, κουνα το κειμενο της διαστασης. Ας μην ειναι στο κεντρο, αν πεφτει πανω σε αλλο κειμενο, hatch, επιπλο κτλ.

 

Βεβαίως, και συνήθως το κάνω έτσι ώστε οι διαστάσεις των χώρων (οριζόντιες και κάθετες) να είναι ευθυγραμμισμένες. Αντί για βελάκια χρησιμοποιώ κυκλάκια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.