Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγορά Εργασίας: Αντίσταση, ή Συνενοχή στον Παραλογισμό;


Doomantia

Recommended Posts

Είμαι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ, ετών 28 και από την ημέρα της ολοκλήρωσης της στρατιωτικής μου θητείας περιπλανιέμαι στις φουρτουνισμένες θάλασσες της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Είναι στιγμές που νιώθω ότι βυθίζομαι μέσα στα κύματα και άλλες, που νιώθω μια – διστακτική έστω – χείρα βοηθείας από κάποιο ναυαγοσώστη –

εργοδότη.

Την Τετάρτη 5/9, επισκέφτηκα τα γραφεία της Essence Energy στο Κολωνάκι, απαντώντας σε αγγελία που ζητούσε μηχανικό πωλήσεων φωτοβολταϊκών. Στον ανελκυστήρα του κτιρίου βρέθηκα μαζί με έναν νεότερο μηχανικό, που επίσης απαντούσε στην αγγελία. Αστευόμενος του είπα ότι μόνο ένας έπρεπε να βγει ζωντανός από τον ανελκυστήρα, καθώς διεκδικούσαμε την ίδια δουλειά. Εκείνος όμως δε φάνηκε να γελάει καθόλου...

Στην τρίτο όροφο του κτιρίου, μας υποδείχτηκε να καθίσουμε μαζί με άλλους πτυχιούχους μηχανικούς και να περιμένουμε τη σειρά μας, δίπλα σε ένα χώρο συνεδριάσεων που χωρίζοταν από την υποδοχής με γυάλινο χώρισμα. Όση ώρα περιμέναμε, μπορούσαμε να βλέπουμε την εξέλιξη της συνέντευξης των προηγούμενων εξεταζόμενων από εμάς. Φυσιολογικά, οι αναμένοντες ξεκίνησαν μπροστά σε αυτό το θέαμα, όσο κυλούσαν αργά τα λεπτά, να κουνάνε τα πόδια τους νευρικά, να ξεφυσούν και να ιδρώνουν.

Όταν τελικά ήρθε η σειρά μου, η νεαρή υπεύθυνη προσωπικού με κάλεσε για τη συνέντευξη. Οι ερωτήσεις της δεν είχαν καμία σχέση ούτε με την ουσία των σπουδών μου, ούτε με την επαγγελματική μου εμπειρία, αλλά ούτε και με την εργασία για την οποία είχα απαντήσει στην αγγελία. Αντίθετα, η συζήτησή μας κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, σχετικά με το που θέλω να φτάσω, πόσο φιλόδοξος είμαι και πόσο εύκολα μπορώ να προσελκύσω αγοραστές. Ταυτόχρονα, από τη συζήτησή μας διαπίστωσα ότι η πληροφόρησή και κατάρτισή της σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Εικάζω ότι δεν απευθυνόμουν σε μηχανικό, καθότι αγνοούσε βασικές αρχές τόσο της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών, όσο και της αγοράς ενέργειας. Παρόλα αυτά, οφείλω να παραδεχτώ ότι ήταν κομψή και εμφανίσιμη και ενδεχομένως να έπειθε έναν ανυποψίαστο ιδιώτη να γεμίσει την οροφή του σπιτιού του με ηλιακούς συλλέκτες για να αποκτήσει ένα “σίγουρο” εισόδημα, αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Ακριβώς όπως αναμενόταν, όταν φτάσαμε στο κομμάτι της αμοιβής, αποκαλύφθηκε ότι αυτή θα προέκυπτε από αλγόριθμο βάσει των πωλήσεων που εγώ θα πετύχαινα, στημένος στα Carrefour. Για την κάλυψη των ασφαλιστικών μου εισφορών, ούτε λόγος φυσικά.

Αφού εξηγήθηκε αναλυτικά ότι αυτό είναι απλά ένα εξάμηνο προπαρασκευαστικό στάδιο, όπου θα ξεχωρίσουν οι καλοί από τους κακούς απλήρωτους μηχανικούς, πρίν χαιρετηθούμε εγκάρδια, εξηγήθηκε με λεπτομέρια ότι πρόκειται για μοναδική ευκαιρία για εμένα να εισαχθώ επαγγελματικά στην αγορά ενέργειας.

Η παραπάνω κατάσταση προκύπτει φυσιολογικά αν αναλογιστεί κανείς την τρομακτική επαγγελματική αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που επικραττεί. Και δεν έχει νόημα να εξεταστεί η νομιμότητα, ή έστω η δεοντολογία του συντάκτη μιας αγγελίας που απαιτεί μηχανικούς, αμοιβόμενους αναλόγως προσόντων , διότι για τους περισσότερους συνεπάγεται απλά χαμένο χρόνο και χρήμα (δικηγόροι, αγωγές, κτλ). Το σενάριο πάντως δε φαντάζει πλέον παραλογο: “Άνθρωποι με επαρκές ακαδημαϊκό προφίλ, ελάτε κατά δεκάδες να μας δείξετε για έξι μήνες τι μπορείτε να πουλήσετε και πως μπορείτε να φάτε τους γύρω σας. Οι πιο ικανοί, γοητευτικοί και αιμοδιψείς από εσάς, θα διεκδικήσουν περί τα 1000 ευρώ μηνιαίως”. Όντως, φαντάζει σαν ανεπανάληπτη ευκαιρία.

Γιατί όμως γράφονται όλα τα παραπάνω; Αγαπητοί συνάδελφοι, μην τσιμπάτε. Μην σκάβετε οι ίδιοι το λάκο σας και μην υποβαθμίζετε την επαγγελματική σας ταυτότητα. Το να δουλέψετε σαν πωλητές στα Carrefour δωρεάν για έξι μήνες, δεν αποτελεί μοναδική επαγγελματική ευκαιρία. Όταν ένας εργοδότης ζητάει μηχανικό, πρέπει να μπορεί και να καλύπτει τις οικονομικές του απαιτήσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αγορά εργασίας έχει γίνει δύσκολη, ας αντισταθούμε λοιπόν όπως μπορούμε για να μη γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Υψώστε τοίχο στους απατεώνες. Δώστε τους να καταλάβουν ότι οι παραπάνω όροι εργασίας δεν είναι ρεαλιστικοί για ένα πολιτισμένο κράτος. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν σε ένα χρόνο δύο μηχανικοί συναντιόνται στον ίδιο ανελκυστήρα, διεκδικώντας την ίδια δουλειά, ο ένας εκ των δύο όντως μπορεί να μη βγαίνει ζωντανός...

 

Με θλίψη, αλλά και ελπίδα

 

Φασουλόπουλος Κωνσταντίνος

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Με πλήρη επίγνωση της κατάστασης και κάθε ειλικρίνεια, θέλω να απευθυνθώ στους συναδέλφους που διατηρούν ακόμα αυτοεκτίμηση, και να τους παροτρύνω να μην περάσει από το μυαλό τους, ούτε για αστείο, να εργαστούν οπουδήποτε με τέτοιους όρους.

 

Αν είστε σε τόσο απελπιστική κατάσταση και θέλετε να εργαστείτε οπωσδήποτε ως μηχανικοί, κάντε αυτό που κάνουν και αυτοί οι "εργοδότες" : βρείτε δωρεάν εργαζομένους που θα αμοιφθούν όταν και αν σας φέρουν πελάτες. Και όσο σκληρό και αν ακούγεται, αν βρείτε τέτοιους, τους αξίζει να τους συμπεριφερθείτε με τέτοιους όρους.

Link to comment
Share on other sites

"But here in the real world, is not that easy at all..." Alan Jackson

 

Παρόμοιο θέμα: http://www.michaniko..._20#entry475443

 

Καλώς όρισες στον πραγματικό κόσμο φίλε Κωνσταντίνε! Τι περίμενες αδερφέ; Πωλητή ζητούσαν! Ξεκάθαρα το ανέφερε. Συνάδελφος και φίλος είναι Μηχανικός Πωλήσεων σε παπουτσάδικο. Ελάτε βρε παιδιά, την ψιλιαζόμαστε όταν διαβάζουμε μία αγγελία! Κρίνουμε από το site, από το email, από τη περιγραφή της θέσης... Στη συγκεκριμένη θέση το πολύ πολύ μετά από μία ωραιότατη τζαμπαντάν εργασία για έξι μήνες αν και εφόσον τους έφερνες πελάτες, να σε "προβίβαζαν" στην ειδικότητα του Μηχανικού Τηλεπλασιέ. Εξέλιξις! Θα είχες το γραφείο σου, τα τηλέφωνά σου, και αρκετά λίτρα νερό. Έπειτα θα έπαιρνες τηλέφωνο τον κόσμο και θα άκουγες τα εξ' αμάξης και μισθός γύρω στα 750-800. Ίσως να μη σου πλέρωναν και το ΤΣΜΕΔΕ.

 

Όταν ένας εργοδότης ζητάει μηχανικό, πρέπει να μπορεί και να καλύπτει τις οικονομικές του απαιτήσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αγορά εργασίας έχει γίνει δύσκολη, ας αντισταθούμε λοιπόν όπως μπορούμε για να μη γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης.

 

Πότε? Πως? Ξέρεις ρε μαν πόσοι θα βρεθούνε να δουλέψουν με λιγότερες απαιτήσεις από κάποιους άλλους;; ΔΕΝ πηγαίνεις ΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ στις μέρες μας, γιατί τη δουλειά θα τη πάρει αυτός που πάει χωρίς! Για να τα πεις αυτά περί αντίστασης σε κάποιον που έχει οικογένεια και δάνεια και τη θηλιά στο λαιμό. Να δούμε, θα αντισταθεί ή θα πάει χωρίς απαιτήσεις;;

 

(όλα αυτά που γράφω, σίγουρα θα ακούγονταν τρελά και παράλογα εάν τα έγραφα το 2005. τώρα όμως έχουμε 2012, και παλεύουμε..)

 

Στο αφιερώνω ήρωα, και να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος που περιπλανιέται σε φουρτουνιασμένες θάλασσες... Διάβασε τα σχετικά topics, ένα σωρό υπάρχουν με άλλους "ναυαγούς" (θα βρεις και δικές μου ιστορίες :P )

 

http://www.youtube.com/watch?v=3mKkTm38w3E

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Αυτα εχει δημιουργησει η μειωση θεσεων εργασιας απο την μια, και ο τρομακτικος αριθμος αποφοιτων απο την αλλη (το δευτερο κατα την αποψη μου φταιει περισσοτερο). Δυστυχως βρισκονται και θα βρισκονται τετοια κοροιδα τα οποια πανε τσαμπα και γινονται τα δουλακια του καθε απατεωνα. Ξερω και εγω περιπτωσεις ατομων τα οποια ειχαν ωραριο 72 ωρες/εβδομαδα αμισθης/ανασφαλιστης εργασιας, με προσχημα την και καλα αποκτηση προυπηρεσιας. Συμπεριφορα απαισια, δουλεια χαμαλικι, και σε καμια περιπτωση μηχανικου, και τελος μετα απο 2-3 μηνες σκληρο ξεζουμισμα (για να μην πω καμια αλλη λεξη), πεταμα σαν την πατσαβουρα απο το καραβι, ωστε να ερθει το επομενο θυμα να αναλαβει κ.ο.κ

Επισης γνωριζω παρομοια κατασταση με αυτη την οποια περιεγραψες, οπου προσπαθουσε ο κακομοιρης να πουλησει τιποτα, με εξοδα δικα του (μεταφορικα, τηλεφωνα κτλ) εχοντας κανει συμφωνια με το αφεντικο οτι αμα πιασει συγκεκριμενο αριθμο πωλησεων θα πληρωθει, αμα κανει εστω και μια πωληση λιγοτερο θα επαιρνε ενα τεραστιο ΤΙΠΟΤΑ!

Πραγματικα και εγω απορω πως καποιοι ανεχονται τετοια συμπεριφορα. Απορω επισης πως δεν ειναι σε θεση να καταλαβουν πως αυτο κανει τεραστιο κακο και σε αυτους, αλλα και σε ολους τους υπολοιπους. Οσο θα βρισκονται τετοια κοροιδα, τοσο θα μειωνονται συνεχως οι ηδη ελαχιστες θεσεις εργασιας.

Αφου μπορω και εχω τσαμπα εργαζομενους, γιατι να πληρωνω; Δυστυχως αυτο λενε, ολο και περισσοτεροι εργοδοτες την σημερον ημερα...

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως συναδελφοι αυτοι η θεση εργασιας παιζει εδω κ κανα χρονο, ημουν κ εγω ενας απο τους παλιους συνεντευξιαζομενους, αλλα ειπα κ εγω οχι.

 

Απο οτι φαινεται το κανουν rotation το συστημα..ειναι κριμα παντως.

Link to comment
Share on other sites

αρε επαρχία και πάλι επαρχία Και ας με λοιδορεί ο φίλος μου ο Ζαβί Το τρελοκομείο της Αθήνας όπου και εγώ πέρασα ανάλογες καταστάστεις με συνεντεύξεις του παραπάνω στιλ και με αποστολή βιογραφικών και της λογικής ποιός θα φαει ποιόν Και από ότι βλέπω η κατάσταση είναι χειρότερη από τότε .Η επικράτηση του ισχυρού και του δυνατού που επικρατεί στο μυαλό του διπλανού του.

 

Τι απλά που έιναι εδώ τα πράγματα Για να πάρεις κάποιον στην δουλειά σου δεν χρειάζεται ούτε βιογραφικό ούτε face control , αφού όλα είναι υπό το φώς , όλα γνωστά Ξέρεις ποιός είναι εργατικός ποιός τίμιος , ποιός κλέφτης, ποιός φιλόδοξος από τα γενοφάσκια του Και του λες απλώς Κουμπαρε θες δουλειά ή σου λέει πατριώτη έχω ανάγκη από δουλειά και δεν μπορείς να τον κοροιδέψεις στα οικονομικά γιατί μετά από λίγο πιθανώς να πίνετε ουζάκι σε κάποια παρέα ή να του πεις καλημέρα στην εκκλησία Ούτε βιογραφικά ούτε γραβάτες ούτε τίποτα Αυτήν την Ελλάδα αγαπώ

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Η εταιρεία ψάχνει για πωλητή. Κι ο πωλητής το τελευταίο που χρειάζεται είναι πτυχία και διπλώματα. Μπλα μπλα και "γοητεία" θέλει . Γι αυτό και αυτού του είδους η συνέντευξη.

 

Παλιά δεν ψάχναν μηχανικούς για ψύλλου πήδημα - κόστιζε πολύ. Τώρα που είμαστε τζάμπα και με το τσουβάλι , σου λέει δεν βάζω μηχανικό πωλητή ? Τα ίδια θα μου στοιχίσει και θα πουλάω και μούρη σαν εταιρεία.

Το ίδιο κάνουν και σε άλλες ειδικότητες σε άλλα προιόντα. Πχ εταιρίες προκατ , μεσιτικά , χρώματα ,θεμομονώσεις , υλικά οικοδομών , εργαλεία , όργανα και εξαρτήματα κλπ

Προφανώς εκτιμούν ότι αν αυτός που πουλάει έιναι μηχανικός , το προιόν αναβαθμίζεται καθώς ντύνεται με το κύρος και την επιστημονική ιδιότητα του μηχανικού την οποία εμείς προσφέρουμε μπιρ παρά.

 

Αν κρίνουν ότι πουλάει καλύτερα η ομορφιά αντί της επιστήμης η ίδια αγγελία του χρόνου θα λέει από "μεγάλη εταιρεία πρωτοπόρο στον ενεργειακό τομέα ζητούνται αρρενωποί άντρες και γοητευτικές γυναίκες για το τμήμα πωλήσεων".

Edited by avgoust
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν και ο Avgoust τα είπε πολύ σωστά και πήρε και τον πόντο του , εγώ θα τα πω και λίγο πιό μακροσκοπικά .

 

Αυτό που πληρώνουμε σήμερα είναι η μη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου και το γεγονός ότι ο 23 χρονος έχει απεριόριστα ΕΔ .

 

Αυτά σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό απόφοιτων ελληνικών και ξένων σχολών , δίνει τον δικαίωμα στον καθένα να χρησιμοποιεί πτυχία και γνω΄σεις τζάμπα .

 

Πριν δεκαετίες ο φαντάρος μηχανικός , στα 2-3 χρόνια της θητείας του είχε ένα καλό μεροκάματο με το πούλημα της σφραγίδας , αφού ήταν λίγοι οι μηχανικοί .

Σήμερα η πληθώρα έχει όχι μόνο μηδενίσει τις τιμές , αλλά έχει και επιτρέψει την πλήρη απασχόληση σε φτηνές τιμές , ακόμα και σε έργα εκατομμυρίων .

 

Οσο λοιπόν όλοι κάνουν όλα , οι τιμές θα πέφτουν . Απλά πράγματα .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.