Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βεβαιωμένα πρόστιμα σε ΔΟΥ. Δύνανται να διαγραφούν;


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά από μία στοιχειώδη αναζήτηση στο forum δε βρήκα κάτι σχετικό και θέλω να σας παρακαλέσω για οποιαδήποτε συμβουλή - υπόδειξη.

Η υπόθεση εν συντομία έχει ως εξής:

 

Σε οικοδομή με οικοδομική άδεια του 1982 εμφαίνεται στο διάγραμμα κάλυψης προϋπάρχων βοηθητικός χώρος ~20 μ².

Η οικοδομή αποπερατώθηκε και το 1991 έγινε η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, η οποία συνοδευόταν με επικαιροποιημένη αποτύπωση συναδέλφου, όπου εμφαίνονταν ~40μ² βοηθητικού κτίσματος, το οποίο με 1/1000 είναι ανεξάρτητη ιδιοκτησία υπό στοιχείο τάδε.

Το έτος 2004 και έπειτα από καταγγελία έγινε αυτοψία και τα ~20 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα κρίθηκαν αυθαίρετα.

Πριν κάποιες εβδομάδες ήρθε στον ιδιοκτήτη ένα περιποιημένο πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης 20.000 Ευρώ βεβαιωμένο στη ΔΟΥ του.

Το επιπλέον αυθαίρετο κτίσμα δύναται να ρυθμιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του 4014/11.

Η απορία μου, που δεν έχω καταφέρει να απαντήσω διαβάζοντας τις εγκυκλίους, τους νόμους και τα μηνύματα εδώ είναι ποια θα είναι η τύχη του προστίμου στη ΔΟΥ. Πως μπορώ να κινηθώ σχετικά με αυτό?

Η βοήθειά σας θα μου είναι πολύ ευπρόσδεκτη.

Edited by heartsp
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

αν δεν κάνω λάθος το αφήνεις απλήρωτο, κάνεις τακτοποίηση με τον 4014 και μετά κάνεις αίτηση θεραπείας στην πολεοδομία ζητώντας να στείλει ακυρωτικό ΑΦΕΚ στην ΔΟΥ. Καλύτερα θα ξέρουν αλλες ειδικότητες

Link to comment
Share on other sites

να επισημάνω

Η αίτηση θαραπείας δεν ισχύει πλέον για αυθαίρετα που κρίθηκαν ως "οριστικά αυθαίρετα" όπως είναι το δικό σου

απλώς το εντάσσεις στο 4014/11 (συμψηφίζοντας τυχόν πληρωθέντα πρόστιμα μέχρι τώρα για το ίδιο αυτό αυθαίρετο) και με αίτηση του πελάτη σου-Υ.Δήλωση του μηχανικού και σχέδια κάτοψης και τομής σε κλίμακα 1¨100 ζητάς να γίνει διαγραφή (ΑΦΕΚ) προστίμων (σχετικές η εγκ 1 και 7 του 2012)

 

Όσο για την αίτηση θεραπείας, που γίνεται κατά την διαδικασία κρίσεως αυθαιρέτου και σε οποιοδήποτε στάδιο, οπωσδήποτε όμως προ της κρίσεως του "ως οριστικά αυθαίρετου", αυτή δεν ισχύει πλέον, αλλά μετά την ισχύ του Ν 4030, ισχύει η προσφυγή στο ΣΥΠΟΘΑ του Νομού σου (μπες στο σαιτ της περιφέρειας σου και κάνε αναζήτηση "ΣΥΠΟΘΑ")

 

Η διαδικασία (ασαφής ακόμη κατά το μεγαλύτερο μέρος της) περιγράφεται στα άρθρα 30 έως 34 του Ν 4030/11 και στην εγκύκλιο 7 κεφ Γ παρ 3 (κατάργηση Επιτροπών Κρίσεων Αυθαιρέτων)

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζονται σχέδια:

 

ια τη διαγραφή των προστίμων υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία συνοδεύεται από:

 

1) τη βεβαίωση υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος και

 

2) υπεύθυνη δήλωση ότι τα πρόστιμα, των οποίων ζητείται η διαγραφή, αφορούν το ακίνητο, το οποίο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος.

 

Η Υπηρεσία Δόμησης εκδίδει πράξη με την οποία ακυρώνει τον οικείο χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου και την αποστέλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή, σε περίπτωση που τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί και φορολογικά, προκειμένου η φορολογική αρχή να διαγράψει κάθε σχετική πράξη (ταμειακή βεβαίωση), που έχει ως νόμιμο έρεισμα το χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου.".

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

μπράβο Μανώλη

είχα μια επιφύλαξη για αυτό τον παρέπεμπα στην εγκ 7 (αυτά που λέω παραπάνω είναι με την 1)

Link to comment
Share on other sites

Απορία για την αίτηση διαγραφής....

 

Η αίτηση διαγραφής γίνεται αφού έχει γίνει αποπληρωμή του προστιμου ή μπορεί να αιτηθεί και κάποιος που πληρώνει το πρόστιμο σε δόσεις;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.