Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κόστος λειτουργίας αυτόνομης θέρμανσης


gaganian

Recommended Posts

Λοιπόν το σπίτι μου είναι 87,65 τ.μ. και διαθέτει κεντρική ημιαυτόνομη θέρμανση.

Μέτρησα λοιπόν τις διαστάσεις των καλοριφερ και από το site της Buderus (δεν κάνω διαφήμιση καθώς δεν διαθέτω αυτά τα σώματα απλά αναφέρω την πηγη) βρίσκω πως αντίστοιχα σώματα έχουν μία συνολική ισχύ 7,751 kW για θερμοκρασία εισόδου νερού 70 C και 55 C εξόδου και θερμοκρασία δωματίου 20 C. Για ασφάλεια θα θεωρήσω πως τα δικά μου σώματα έχουν διπλάσια ισχύ δηλαδή 15,502 kW.

Τον περασμένο χρόνο από τα δεδομένα ωρομέτρησης δούλεψα τη θέρμανση 157 ώρες όλο το χειμώνα.

Αυτό μας δίνει 15,502Χ157=2433,8 kWh και συνολικά πλήρωσα για θέρμανση 1210€.

Δηλαδή μου κοστίζει 1210/2434 = 0,497€/kWh

 

Αν τώρα είχα βάλει ένα ηλεκτρικό λέβητα και δεν πλήρωνα καμία συμμετοχή για την θέρμανση, και αν θεωρήσουμε την απόδοση του ηλεκτρικού λέβητα ίση με 1,00 και τιμή kWh της ΔΕΗ 0,14€ τότε το κόστος θέρμανσης θα ήταν ...

2434Χ0,14 = 340.76 €!!!!!!!!!

Μήπως κάνω κάπου λάθος ή όντως είναι δυνατόν να είναι τόσο ενεργοβόρα (με τεράστιο κόστος εννοώ!) η κεντρική θέρμανση σε σχέση με ένα ατομικό ηλεκτρικό λέβητα??????

Παρακαλώ για τις απόψεις σας.

Edited by gaganian
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ανάλυσε το κτίριο (διαμερίσματα ανά όροφο, ορόφους, τι περιβάλλει το δικό σου διαμέρισμα και το κτίριο) και τι ακριβώς περιλαμβάνει ο ορισμός "ημιαυτόνομη θέρμανση".

Edited by nikmmech
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το κτίριο είναι 5όροφο με πυλωτή. Οι δύο πρώτοι όροφοι έχουν από 4 διαμερίσματα ενώ οι υπόλοιποι τρεις από 3 διαμερίσματα. Το δικό μου βρίσκεται στον 5ο όροφο και μόνο η μία του πλευρά είναι προς θερμαινόμενο χώρο.

Με τον όρο ημιαυτόνομη περιγράφω τον κεντρικό λέβητα πολυκατοικίας με κάθε διαμέρισμα να διαθέτει το δικό του θερμοστάτη. Δεν υπάρχει κανένας άλλος αυτοματισμός στο σύστημα θέρμανσης.

 

Αυτό που φαντάζομαι είναι πως σχεδόν πάντα ο λέβητας δουλεύει σε πολύ χαμηλό ποσοστό της ισχύος του (αφού σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει ζήτηση σε όλα τα διαμερίσματα ταυτόχρονα) με αποτέλεσμα η απόδοση του να είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που φαντάζομαι είναι πως σχεδόν πάντα ο λέβητας δουλεύει σε πολύ χαμηλό ποσοστό της ισχύος του (αφού σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει ζήτηση σε όλα τα διαμερίσματα ταυτόχρονα) με αποτέλεσμα η απόδοση του να είναι εξαιρετικά χαμηλή.

 

Ο λέβητας δουλεύει ΟΝ-OFF δεν ρυθμίζεις το ποσοστό ισχύος του, οπότε και την απόδοση του. Το ΟΝ-OFF ελέγχεται από τον θερμοστάση του λέβητα, άρα παίζει ρόλο σε τι θερμοκρασία είναι ρυθμισμένος να δουλεύει. Για οικονομία (ιδίως σε όχι πολύ κρύες μέρες) θα ήταν προτιμώτερο το νερό που στέλνει να είναι χαμηλότερης θερμοκρασίας. Όμως οι απλοί λέβητες (γιατί υπάρχουν και οι "χαμηλών θερμοκρασιών") χρειάζονται σύστημα αντιστάθμισης. Δηλαδή αυτοί να συνεχίσουν να στέλνουν νερό π.χ. 80oC αλλά αυτό να αναμιγνύεται με τα επιστρεφόμενα νερά οπότε να γίνεται πλέον π.χ. 70οC. Απλά με αυτόν τον τρόπο δουλεύουν λιγότερες ώρες, αλλά πάλι με τις ίδιες για αυτούς θερμοκρασιακές συνθήκες.

 

Μερικοί έχουν τον λέβητα να ξεκινάει με την πρώτη ζήτηση και να αρχίσουν οι ωρομετρητές να γράφουν όταν τα νερά φτάσουν π.χ. στους 40οC. Άλλοι έχουν πάντα τον λέβητα σε αναμονή π.χ. 40οC και οι ωρομετρητές γράφουν με την πρώτη ζήτηση. Ανάλογα την εγκατάσταση, τα διαμερίσματα, την θερμοκρασιακές συνθήκες κάποιος από τους τρόπους είναι προτιμότερος (ή και πιο βολικός).

 

Δες πως έχεται ρυθμισμένο εσείς τον λέβητα σας.

Edited by akisD
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά δεν θέλω να ασχοληθώ καθόλου με τη ρύθμιση του λέβητα ή να προσπαθήσω να τον κάνω πιο αποδοτικό καθώς δεν πρόκειται να βγάλω άκρη με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Το ερώτημα ουσιαστικά συνοψίζεται στο είναι δυνατόν οι κεντρικοί λέβητες να οδηγούν σε τέτοια σπατάλη ενέργειας που τελικά να μου κοστίζει 50 λεπτά η kWh. Επίσης αν έχει κάνει κάποιος άλλος την ίδια άσκηση επί χάρτου???

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καθόλου σπαζοκεφαλιά.

Κλασσική περίπτωση πολυκατοικίας του λεκανοπεδίου που έχει υπερδιαστασιολογημένο λέβητα. Φαντάζομαι ότι ο λέβητας πρέπει να είναι γύρω στις 150.000 θερμ. και πιθανότατα να τις ξεπερνά.

Τώρα, ειδικά με την οικονομική κρίση, οι λέβητες αυτοί λειτουργούν πολύ αντιοικονομικά διότι λειτουργούν με πολύ μικρή φόρτιση με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλοι νεκροί χρόνοι (που δεν λειτουργεί ο καυστήρας) και ταυτόχρονα να υπάρχουν απώλειες και μέσω του θερμού λεβητοστασίου αλλά και μέσω της καμινάδας.

Αν παρατηρήσεις τους χρόνους λειτουργίας και παύσης του καυστήρα θα διαπιστώσεις ότι αν υπάρχει μία ζήτηση π.χ. 6 kWh σε έναν κύκλο λειτουργίας ο καυστήρας λειτουργεί τόσο που αποδίδει γύρω στις 17 kWh, πράγμα που σημαίνει ότι η ωφέλιμη ενέργεια κατεβαίνει στα επίπεδα του 35%. Συνεπώς αν τον περασμένο χρόνο η αξία του πετρελαίου ήταν 1,00 € ανά λίτρο ή 1,20 €/Kg διά 11,9 kWh/Kg διά 0,35 μας κάνει το εξωφρενικό ποσό των 0,29€/kWh. Τα υπόλοιπα 0,2€ θα τα βρεις:

1. Κάπου 0,12€/kWh στην αύξηση της απόδοσης των θερμαντικών σου σωμάτων δεδομένου ότι αποκλείεται σε αρρύθμιστα συστήματα να λειτουργούν αυτά με 70/55 ήτοι σταθερά Δθ=15°. Θα έλεγα ότι λειτουργούν με 75/70 όπως τα περισσότερα σώματα του λεκανοπεδίου.

2. Τα υπόλοιπα 8 λεπτά θα τα βρεις σε τίποτα ± της διαχείρησης ή στον τρόπο κατανομής δαπανών διότι όσο λιγότερες ώρες καταναλώνεις τόσο ακριβότερο ανά ώρα σου έρχεται το πετρέλαιο.

 

Πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανολόγο (συμφέρει όλους) ώστε να μετρήσει τη ροή ενέργειας στα διαμερίσματα και να βρει τον πραγματικό βαθμό απόδοσης του λέβητα ο οποίος πρέπει να είναι ασύγκριτα χαμηλός. Ειδικά αν φθάνει προς τις 200.000 θερμ.

Edited by Pirate
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

και να σκεφτείς ότι είμαι στην Κομοτηνή οπότε καθόλου παράξενο να έχω λέβητα ακόμα και 300.000 θερμίδων!!! Οπότε θεωρητικά αν ρυθμίσουμε το σύστημα, καταργήσουμε την αυτόνομη και ανάβουμε τη θέρμανση συγκεκριμένες ώρες, μόνο τότε υπάρχει περίπτωση να συμφέρει η κεντρική θέρμανση πετρελαίου σε σχέση με ατομικό ηλεκτρικό λέβητα!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.