Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στάσιμοι οικισμοί


Recommended Posts

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 391
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα στην ομάδα. 

Σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων αναζητώ μια απόφαση νομάρχη σύμφωνα με την υπάλληλο της πολεοδομίας για να διασταυρώσω αν ο οικισμός θεωρείται στάσιμος αλλά δεν μπορώ να βρω πουθενά την απόφαση. Υπ'αριθ. οικ. Ε.Π.Α.38/4-2-87 ΦΕΚ 207Δ/87, μπορεί κάποιος να με βοηθήσει ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

-πας ΦΕΚ

-αναζητηση

-βαζεις τα στοιχεια του ΦΕΚ

και

..Μαυροπλαγια ή Λιμνοτοπος?

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

@Dudu1993 Καλησπέρα

-1.ο Λιμνότοπος Κιλκίς συμπεριλαμβάνεται στους στάσιμους οικισμούς του ΦΕΚ 292Δ/83 (Καθορισμός στάσιμων οικισμών).

2.Το ΦΕΚ 207Δ/87 που σου έδωσε η υδομ περιέχει την Απόφαση καθορισμού ορίου (και όρων δόμησης) του οικισμού Λιμνοχωρίου.😊

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ . Η εν λόγω υπάλληλος της υδόμ μου έστειλε 3 σελίδες παρατηρήσεις και η μια από αυτές είναι ότι ο Λιμνότοπος δεν είναι στάσιμος οικισμός

Link to comment
Share on other sites

Εγώ απλά σου επιβεβαιώνω ότι στον κατάλογο των στάσιμων οικισμών του ΦΕΚ 292Δ/83,συμπεριλαμβάνεται στο Κιλκίς -και με αύξοντα αριθμό 52 -ο Λιμνότοπος.

Στο ΦΕΚ του καθορισμού ορίου επίσης αναφέρεται ακόμη ως στάσιμος.Τι συνέβη μεταγενέστερα δεν το γνωρίζω.Πώς τεκμηριώνεται ότι δεν είναι πλέον στάσιμος?(Εννοώ βάσει ποιας διάταξης?)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα..Έχω γήπεδο εντός ζώνης 800 μ. από στάσιμο οικισμό..Ο οικισμός δεν έχει οριοθέτηση, γιαυτό και χρησιμοποιώ την ζώνη..Εχω 2 ερωτήσεις:

1) το γήπεδο είναι 550 τμ..Παρολαυτα ειναι άρτιο αν προυφίσταται του 82. Τα 500 μ. που αναφερονται ως αρτιότητα (Στο σχετικό άρθρο αναφέρει ότι το προκύπτον είναι άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον έχει επιφάνεια από 500 τμ και άνω και συγχρόνως μεταβιβάζεται σε μόνιμο ή καταγόμενο κάτοικο που δεν έχει άλλη κατοικία εντός της ανωτέρω ακτίνας) άφορούν περίπτωση μεταβίβασης σε μόνιμο κάτοικο..Δεν ισχυουν χωρις αυτην την προυπόθεση σωστα;; Αρα ακολουθω την παρέκκλιση..

2) Το γηπεδο βρισκεται σε αποσταση 100 μ απο το κεντρο του στασιμου, ουσιαστικα ειναι εντος υου οικισμου..Θα ειχε νοημα να ζητησω αυτοψια για το αν ειμαι εντος του οικισμου του 23?

3) το γηπεδο ανηκει στην ενορια της περιοχης, δεν εχουν σκοπο για αμεση αξιοποιηση του..το τοπογραφικο γινεταο για λογως φορολογικους..Δεδομενου αυτου, η δηλωση μου θα πρεπει να περιλαμβανει καθε περιπτωση? Δλδ αν ειμαο στη ζωνη ή εντος του οικισμου ή εκτος σχεδιου?? Η αρκει η αναφορα συη ζωνη, που βεβαια αφορα κατοικια ως χρηση..

 

ΥΓ ολα αυτα με τη λογικη οτι το νεο νομοσχεδιο δεν εχει επηρεασει τη ζωνη 800 μ.... 

 

Ελπιζω να μην κουρασα...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. 

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το πολεοδομικό καθεστώς των στάσιμων οικισμών ορίζεται από το ΦΕΚ 588/Δ/82 και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό της εκτός σχεδίου δόμησης (ο νέος νόμος δεν αφορά τις ζώνες των στάσιμων οικισμών-βλ. και παρακάτω σε ποιες περιπτώσεις μας αφορά).

Οι όροι δόμησης το ΦΕΚ 588/Δ/82 αφορούν αποκλειστική χρήση κατοικία και ισχύουν σε όλη τη ζώνη των 800 μ από το κέντρο (ορίζονταν με απόφαση κοινοτικού συμβουλίου  και συνήθως αυτό ήταν εκκλησία, άλλοτε κοινοτικό κατάστημα κλπ) ακόμη και στο τμήμα του προ 23 οικισμού.

Για την αρτιότητα ισχύει ότι τα οικόπεδα (αναφέρονται και ως γήπεδα στο σχετικό διάταγμα) που υφίστανται κατά την 15/9/82 είναι άρτια και οικοδομήσιμα στη ζώνη των 800 μ για αποκλειστική χρήση κατοικία, με όποιες διαστάσεις και όποιο εμβαδόν είχαν.

Για τα οικόπεδα που προκύπτουν μετά την 15/9/82 (περιπτώσεις κατάτμησης) αυτά είναι άρτια και οικοδομήσιμα, εφόσον μεταβιβάζονται σε μόνιμους κατοίκους του οικισμού ή Δημότες αυτού ή καταγομένους από τον οικισμό και δεν έχουν άλλη κατοικία στη ζώνη των 800 μέτρων και  έχουν ελάχιστη επιφάνεια 500 τμ και επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 7 "εξασφαλίζεται σε όλα τα γήπεδα κυκλοφοριακή εξυπηρέτησή τους από κοινόχρηστο χώρο".

Αν δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, για το μεν τμήμα εντός των προ 23 ορίων η αρτιότητα των νέων οικοπέδων (μετά την 15/9/82) εξετάζεται με βάση το καθεστώς των προ 23 οικισμών (ΦΕΚ 138/Δ/81) και απαιτείται αρτιότητα 2.000 τμ και πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, ενώ για την περιοχή εκτός των προ 23 ορίων εντός της ακτίνας των 800 μ, εξετάζεται με βάση τις διατάξεις περί εκτός σχεδίου δόμησης (αρτιότητα 4.000 τμ εάν δεν επιβάλλονται ειδικές διατάξεις με αυξημένη αρτιότητα).

Η λογική των τότε διατάξεων ήταν να δοθεί μια "τόνωση" (ευεργέτημα θα λέγαμε) στη δόμηση, σε οικισμούς που έτειναν ή είχαν ήδη εγκαταλειφθεί και γι αυτό επιτράπηκε για αποκλειστική χρήση κατοικία να μπορούν να οικοδομούνται οικόπεδα με τις παραπάνω προϋποθέσεις που αφορούσαν μόνιμους ή καταγόμενους κατοίκους.

Το αν το οικόπεδο βρίσκεται και εντός των προ 23 ορίων μας ενδιαφέρει αναφορικά με τις ειδικές και μικτές χρήσεις. για τις οποίες στο μεν τμήμα προ 23 ισχύει το ΠΔ 12-3-81 ΦΕΚ 138/Δ ενώ για το υπόλοιπο τμήμα της ζώνης, ισχύουν οι διατάξεις περί εκτός σχεδίου δόμησης (ΦΕΚ 270/Δ/85 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

 

 

  • Thanks 1
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.