Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στάσιμοι οικισμοί


Recommended Posts

@Pavlo  αναφερομαι στην περιπτωση # 148 με  γηπεδο προυφισταμενο των διαταξεων περι στασιμων ..

Ότι σου λέει ο Δημήτρης (με τις καλησπέρες μου). Πρώτα συμβόλαια (έλεγχος τίτλων και από τα τρια οικόπεδα). Να δεις αν όντως η ιδιοκτησία 3, προϋφίσταται του ΠΔ/6-12-82.. 

Αν το αποδείξεις συμβολαιογραφικά, τότε το οικόπεδο 3, άρτιο ως ήταν (με όποιες διαστάσεις, επιφάνεια και χωρίς απαίτηση του άρθρου 7) κατά την ισχύ του διατάγματος.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 391
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι, έχω αποτυπώσει 6 τεμάχια σε έναν οικισμό χαρακτηρισμένο ως φθίνων με απόφαση νομάρχη, χωρίς οριοθέτηση και ο οποίος δεν είναι προ του 23. Κέντρο του οικισμού δεν έχει προσδιοριστεί με κάποια απόφαση, εντούτοις στο χωριό σαν κέντρο θεωρούν την εκκλησία. Ο πελάτης μου θέλει να κάνει μεταβίβαση, ενώ μελλοντικά έχει στο μυαλό του και για κάποια άδεια!! Και αν για τα 2 από αυτά είναι προφανές ότι θεωρούνται εντός οικισμού αφού βρίσκονται στο κέντρο του χωριού, εκεί που βρίσκονται και τα υπόλοιπα σπίτια, τα υπόλοιπα 4 τεμάχια είναι σε βουνό, δασωμένο, εντούτοις εντός της ζώνης των 800 μέτρων από το υποτιθέμενο κέντρο.

Το ερώτημα είναι το εξής σύνθετο:

Στη βεβαίωση αρτιότητας του 651 θα βεβαιώσω ότι πρόκειται για αγροτεμάχια και όχι, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται εντός της ζώνης των 800 μέτρων?

Επίσης, ο πελάτης δεν έχει ξεκαθαρίσει τί είδους άδεια μπορεί να θέλει να βγάλει μελλοντικά (οικία ή αποθήκη π.χ.), ωστόσο το πρόβλημα που προκύπτει στην προκειμένη έχει να κάνει με το γεγονός ότι εάν πρόκειται για την έκδοση άδειας οικίας υπάρχει το ΦΕΚ588Δ/1982, εάν όμως μιλάμε για την έκδοση κάποιας άλλης άδειας τότε πάμε με το διάταγμα της εκτός σχεδίου δόμησης!! Εγώ με βάση ποια συνθήκη βεβαιώνω για την αρτιότητα του γηπέδου μου?????

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς θα αποσαφηνίσεις αν ο οικισμός είναι στάσιμος.  Δες και στο συνημμένο που παραθέτω. 

Αν δεν έχει οριστεί κέντρο οικισμού με απόφαση άλλοτε κοινοτικού συμβουλίου, μπορείς να κινήσεις διαδικασία καθορισμού κέντρου στάσιμου οικισμού.

 

Οι όροι δόμησης του ΠΔ/6-12-82 ισχύουν εντός ζώνης των 800 μ, με την προϋπόθεση ότι έχει οριστεί κέντρο βάσει απόφασης. Διαφορετικά, οι όροι δόμησης είναι αυτοί των προ 23 οικισμών για το συνεκτικό τμήμα (πάντα στους στάσιμους οικισμούς το συνεκτικό είναι το προ 23) και για εκτός αυτού θα λάβεις όρους δομησης ως εκτός οικισμού.

Τέλος να ελέγξεις εαν στην περιοχή υπάρχει ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ κλπ.

ΦΕΚ 292 Δ 12-7-1983 ΣΤΑΣΙΜΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ-ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 15 Ν1337.pdf

Link to comment
Share on other sites

Σε συνέχεια των προηγούμενων αναφέρω τα εξής:

 

1) Ο οικισμός μου εκτός από φθίνων είναι και στάσιμος αλλά δεν είναι προ του 1923

 

2) Από την πολεοδομία δεν μου ανέφεραν σαν πρόβλημα για την εφαρμογή του Π.Δ./6-12-1982 την έλλειψη ορισμού κάποιου κέντρου για τον οικισμό

Σε αυτό να αναφέρω ότι από την εγκύκλιο 14450/2880/26/83 δεν μου προκύπτει σαν υποχρεωτικό να έχει οριστεί επίσημα το κέντρο του οικισμού για την εφαρμογή του παραπάνω Π.Δ. - θεωρώ ότι το αφήνει με κάποιο τρόπο στην υποκειμενική μας κρίση να ορίσουμε κάποιο μέρος σαν κέντρο με μια δόση λογικής πάντα (π.χ. την εκκλησία του χωριού, το σχολείο). Επίσης, αναφορικά με την περίπτωσή μου, με το ΦΕΚ 207Δ/1983 (Αρίθμ. απόφασης Νομάρχη 1147) "Καθορισμός Ν. Ιωαννίνων που εμπίπτουν στο Π.Δ. 6.12.1982" ο οικισμός στον οποίο αναφέρομαι έχει οριστεί ότι εμπίπτει στο Π.Δ./6-12-1982.

 

Επομένως, επανέρχομαι στο βασικό ερωτήματά μου:

 

- Εφόσον το παραπάνω Π.Δ. αναφέρεται μονάχα σε όρους δόμησης για την έκδοση οικοδομικών αδειών για χρήση κατοικίας, εγώ με ποια λογική βεβαιώνω για την αρτιότητα του γηπέδου μου εφόσον τη δεδομένη χρονική στιγμή ο πελάτης μου δεν γνωρίζει αν θέλει να βγάλει άδεια για σπίτι ή αποθήκη κάποια στιγμή μελλοντικά και απλά σήμερα θέλει να κάνει συμβόλαια?? (π.χ. μπορεί το γήπεδό μου να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο στην περίπτωση που είναι να βγάλει άδεια οικίας με το Π.Δ./6-12-1982 και μή άρτιο και μή οικοδομήσιμο αν θέλει να βγάλει άδεια για κάτι διαφορετικό αν πάει με την εκτός σχεδίου δόμηση?? - ελπίζω να γίνομαι αντιληπτός και να μη δημιουργώ σύγχυση με τον τρόπο που διατυπώνω τις σκέψεις μου)

Link to comment
Share on other sites

Μεταγενέστερη εγκύκλιος αναφέρει

Εγκ-43942/9892/108/7-6-84   Εγκ-43942/9892/108/84

Εγκ-108/84   Ε-108/84

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 500 Κατοίκους

Στάσιμοι οικισμοί

 

Αναφερόμενοι στο Εγγρ-881/83 σας και μετά την Εγκ-65/84 (Εγκ-27976/6826/19-4-84 σχετικά με το ΠΔ/6-12-82 ΦΕΚ-588/Δ/23-12-82 σας πληροφορούμε επί πλέον ότι κατά τη γνώμη μας:

α) Για τα οικόπεδα που δημιουργήθηκαν από 15-9-82 μέχρι τη δημοσίευση του ΠΔ/6-12-82 .

Ο έλεγχος της αρτιότητας θα γίνεται σύμφωνα με τις προγενέστερες του ΠΔ/6-12-82 διατάξεις ανάλογα με τη θέση του οικοπέδου (πχ. ΠΔ/2-3-81 για εντός ορίων οικισμών οικόπεδα, ή ΠΔ/6-10-78 για εκτός σχεδίου γήπεδα).

β) Δεν καθορίζεται από το ΠΔ/6-12-82 διαδικασία για καθορισμό του κέντρου των οικισμών. Απλώς το Κοινοτικό Συμβούλιο θα πρέπει κατά τη χορήγηση βεβαιώσεων κατά το Αρθ-4 να έχει ήδη αποφασίσει κατά την κρίση του ποίο είναι το κεντρικότερο σημείο του οικισμού (π.χ. πλατεία ή εκκλησία κλπ.) ώστε να υπάρχει ενιαίο σημείο αναφοράς για όλες τις περιπτώσεις.

Αθήνα, 7 Ιουνίου 1984

 

Προσωπικά καταλαβαίνω ότι, το άλλοτε κοινοτικό συμβούλιο (σήμερα μάλλον ο Δήμος πρέπει να πάρει την απόφαση) έπρεπε να έχει λάβει απόφαση για τον καθορισμό κέντρου του οικισμού. Η άποψη μου είναι ότι δεν έχεις καμία δικαιοδοσία να θεωρήσεις "αυθαίρετα" κέντρο χωρίς πράξη της διοίκησης. Το τι είπε η πολεοδομία σε προφορικό επίπεδο ακούγεται μια χαρά. Γραπτώς μπορεί να δώσει την ίδια απάντηση?

Για τους όρους δόμησης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Σε ζώνη των 800 μ από το κέντρο στάσιμου οικισμού ισχύουν τα σχετικά αναφερόμενα στο ΠΔ/6-12-82 για χρήση κατοικίας αποκλειστικά. 

Για μικτές χρήσεις στο στο συνεκτικό τμήμα προ 23 τμήμα (αν υπάρχει τέτοιο) ισχύει το ΠΔ/2-3-81 (προ 23 οικισμοί) ενώ στην υπόλοιπη ζώνη το ΠΔ/31-5-85 (δόμηση εκτός οικισμού)

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα σας, στην περίπτωση της αναγνωρισμένης οδού τι γίνεται ? Χρειάζεται να έχει πρόσωπο ? Στο διάταγμα των στασίμων δεν αναφέρεται.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλημέρα,

θα ήθελα τη βοήθειά σας.

 

Αυθαίρετα τακτοποιήθηκαν με τον Ν.4178, αλλά ήταν νομίμως υφιστάμενα σύμφωνα με το ΦΕΚ292/1983. 

Εκδόθηκε άδεια προσθήκης στεγάστρων όπου θεωρήθηκαν ως νομίμως υφιστάμενα.

 

Τώρα θέλω να εκδόσω Βεβαίωση: Υπάγεται στις εξαιρέσεις του άρθρου 1 παρ 2 του Ν 4178 και θα αναφέρω στην τεχνική έκθεση και τον ΦΕΚ292/1983 και την τακτοποίηση?

 Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

τοσο στο εντος του οικισμου τμημα οσο και στην ζωνη <800 μ  υπαρχει καποια διαταξη για  ελαχιστη επιφανεια για την κατασκευη κατοικιας 

πχ  5,  10,     15  τμ η αλλο?

Edited by KOKARADI
Link to comment
Share on other sites

Για να μην μιλάμε με υποθέσεις καλύτερα να θέσεις το πλήρες και ακριβές ερώτημα με όλες τις λεπτομέρειες. Γενικά υπάρχει το μέγιστο όριο των 200 τμ μόνο για χρήση κατοικία. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.