Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Καυστήρας πέλλετ ή ηλεκτρικός λέβητας;


ilargyri

Recommended Posts

Καλησπέρα και από μένα. Καταρχάς να πω ότι το forum μου “άνοιξε” τα μάτια και έμαθα πολλά, αλλά έχω μια κάπως παρόμοια ερώτηση με ένα άλλο θέμα και θα ήθελα τις απόψεις σας οι οποίες που θα παίξουν καθοριστικό παράγοντα για αν θα το κάνουμε ή όχι (εγώ και κάποιοι συγγενείς μου λένε να κάνουν το ίδιο αν αξίζει)

 

Όπως πολλοί, έτσι και εγώ θέλω να φύγω από την θέρμανση του πετρελαίου γιατί πάνε πολλά λεφτά πεταμένα. Βέβαια αυτό αφορά την μονοκατοικία των γονιών μου που ζούνε στην Χαλκιδική και είναι αρκετά κρυουλιάρηδες, να φανταστείτε το καίνε από τα μέσα του Οκτώβριου μέχρι τα μέσα του Απριλίου. Η πρώτη σκέψη ήταν να βάλλω λέβητα πέλλετ. Μετά την επίσκεψη στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, από αυτά που έμαθα έκανα κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς. Ο λέβητας (πάνω-κάτωω της τάξεως των 15Κw) θα στοιχήσει κάπου στα 2.800€ και τα πέλλετ για την διάρκεια των 6 μηνών που θα το καίνε (υπολόγισα πόσες ώρες θα καίει ο λέβητας, πόσα κιλά θα καταναλώνει και την τιμή του τόνου περίπου) θα στοιχίσουν περίπου 1.600€ με 2.000€, σύνολο κάπου στις 4.500€.

 

Όμως μετά σκέφτηκα και κάτι άλλο. Να έκανα μια εγκατάσταση με φωτοβολταϊκά 5-6Kw (θα έχουν ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό, πάνω σε κεραμίδια) και έβαζα έναν ηλεκτρικό λέβητα για να ζεσταίνει το νερό στα σώματα. Η εγκατάσταση βέβαια θα στοίχιζε κάπου στα 13.000€, η οποία είναι η αντίστοιχη τιμή της εγκαταστάσεως του λέβητα πέλλετ συν 5 χρόνια καταναλώσεως πέλλετ. Αν όμως το ρεύμα που καταναλώνει ο ηλεκτρικός λέβητας τον καλύπτουν τα φωτοβολταϊκά, θα έχω ουσιαστικά τζάμπα θέρμανση! Ίσως βέβαια να θέλει μεγαλύτερη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Ξέρω ότι η σκέψη μου φαίνετε απλοϊκή, όμως μήπως όντως μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο; Γιατί τότε θα άξιζε μια τέτοια εγκατάσταση-επένδυση. Αναμένω τις γνώμες σας…

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

όμως δεν λειτουργει έτσι το όλο θεμα...

Εσυ παραγεις και πουλας στην ΔΕΗ με μια τιμη...

Αυτο που καταναλώνεις το πληρωνεις στη ΔΕΗ και γινεται λογιστικος συμψηφισμός...

 

Περιττο να σου πώ οτι ετσι οπως το σκεφτεσαι...δεν λειτουργει..και για πρακτικούς λόγους....

σκεψου, οταν θα εχει συννεφια ή την νυχτα...

τι ρευμα θα παρηγαγες για τον λεβητα????

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

H ΔΕΗ δεν είναι υποχρεωτική... θα μπορείς να κάνεις ένα αυτόνομο φωτοβολταικό σύστημα, για την νύχτα και την συννεφιά υπάρχουν οι μπαταρίες.

ΑΛΛΑ πραγματικά φίλε μου δεν θέλεις να μπλέξεις γιατί πραγματικά κάτι τέτοιο δεν σε συμφέρει... άρα η ΔΕΗ έμμεσα είναι μονόδρομος, ιδίως για τέτοια χρήση.

Όσο καλή διαστασιολόγηση και να γίνει, όσο και να πάρεις υπόψιν διάφορες παραμέτρους σίγουρα δεν μπορείς να ξέρεις πόσες μέρες συνεχόμενης συνεφιάς θα έχεις, οπότε και οι μπαταρίες δεν θα επαρκούν.

Τι θα κάνεις θα βάλεις και κανένα εφεδρικό ΗΖ για κάθε ενδεχόμενο; Ή θα διαστασιολογήσης κανένα υπερβολικά μεγάλο σύστημα. Γιατί στην ουσία δεν είναι αστείο, το θέμα είναι να μην παγώσουν οι άνθρωποι.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Διάβασα για τις μπαταρίες και πιστεύω ότι είναι ασύμφορες. Έτσι όπως το σκεφτόμουνα ήταν να γίνετε ο συμψηφισμός με την ΔΕΗ και το βράδυ θα κλείνει. Έχω και νυχτερινό ρεύμα, αλλά μάλλον άχρηστο είναι, γιατί στις 11 το βράδυ που αρχίζει να μετράει όλοι θα κοιμούνται.

 

Έχετε δίκιο για τις μέρες συννεφιάς και για τις πρώτες νυχτερινές ώρες, τότε θα παίρνω ρεύμα και θα πληρώνω την ΔΕΗ.

Όμως θα παίρνω πίσω τα χρήματα τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μέρες! Και το θέμα είναι αν το ποσό που θα πληρώσω στην ΔΕΗ είναι το ίδιο με αυτό που θα με πληρώσει μετά. Βέβαια κάτι τέτοιο μόνο στην πράξη φαίνετε, απλά ρωτάω σε γενικές γραμμές αν μπορεί να ευσταθεί κάτι τέτοιο στην θεωρεία, γιατί αν μπορεί και έχει καλές προοπτικές στα χαρτιά θα το επιχειρήσω και ο Θεός βοηθός.

 

Να σας πω και κάτι που δεν ανέφερα πριν. Το ζητούμενο δεν είναι να κάνω απόσβεση των χρημάτων που θα δώσω για την εγκατάσταση των Φ/Β, αλλά να μην χρειάζεται να πληρώνω κάθε χρόνο για την θέρμανση.

Link to comment
Share on other sites

ilargyri

 

για να βοηθήσω στην σκέψη σου... αν έχεις περίπου 80m2 στέγη ή 100-110m2 ταράτσα, χωρίς σκιές, μπορείς να εγκαταστήσεις 10kw Φ/Β που θα σου αποδίδουν περίπου 3500-4000€/έτος. Πολύ χονδρικά τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 14-16.000KWh/ έτος καταναλώση από το ρεύμα της ΔΕΗ....

 

επομένως μπορείς να κάνεις τους λογαριασμούς σου... αν αυτές οι ~15.000KWh σου αρκούν για την θέρμανση της κατοικίας....

 

Υ.Γ. 1 Στην ουσία... με την νέα τιμή των Φ/Β στα 0,25€/KWh, κερδίζεις ότι "πουλάς" το ρεύμα που παράγεις το καλοκαίρι και δεν το έχεις ανάγκη για θέρμανση... και το "αγοράζεις" το χειμώνα που δεν έχει μεγάλη παραγωγή το Φ/Β, αλλά το έχεις ανάγκη για θέρμανση....

 

Υ.Γ. 2 Αν έχεις την οικομονική δυνατότητα, δες για αντλία-ες θερμότητας και όχι ηλεκτρικό λέβητα... έχει τεράστια διαφορά στον συντελεστή απόδοσης... και πιθανόν στο μέλλον να κάνεις απόσβεση της όλης εγκατάστασης... και να βγει και κέρδος....

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ astrah για την απάντηση-πρόταση. Ομολογώ πως δεν έχω ιδέα για τις αντλίες θερμότητας (φαντάζομαι εννοείς γεωθερμία) και πρέπει να ερευνήσω και αυτή την πιθανότητα, όπως επίσης πρέπει να δω και πόσο καίει σε Watt ένας ηλεκτρικός λέβητας, διότι δεν βρήκα κάπου πληροφορίες για να κάνω τους υπολογισμούς που λες.

 

Χμ.... νοιώθω τέρμα ανόητος! Τωρα έμαθα τι είναι οι αντλίες θερμότητας και δεν έχουν καμοία σχέση με γεωθερμία... Πάντως μου φαίνεται απλά too good to be true! Όσων αφορά την κατανάλωση του ηλεκτρικού λέβητα ένας κύριος έκανε σε άλλο post παράθεση έναν σύνδεσμο: http://www.claredot....heat-fluids.php και βάση αυτού μου βγάζει την κατανάλωση 800.000 kW... κάτι κάνω λάθος η όντως τόσο ειναι;

 

Υ.Γ. Γιατί μπήκαν Bold πρίν ;;

Edited by ilias
Link to comment
Share on other sites

Μια αντλία θερμότητας η οποία χρησιμοποιεί για την εξάτμιση του ψυκτικού υγρού όχι τον αέρα του περιβάλλοντος αλλά τα επιφανειακά νερά (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια κλπ) τα οποία έχουν αρκετά σταθερή θερμοκρασία θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε γεωθερμική αντλία θερμότητας γιατί εκμεταλλεύεται το θερμικό περιεχόμενο των επιφανειακών νερών της γήινης επιφάνειας.

 

Δεν ξέρω αν είναι δόκιμος ο όρος αλλά δεν είναι εντελώς λάθος.

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο θετικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι γλιτώνεις το πετρέλαιο. Το σκεφτόμαστε κι εμείς για το σπίτι (συγκεκριμμένα δυο σπίτια σε ένα κτίριο με τους θείους) να βάλουμε αντλίες θερμότητας αλλάζοντας τον καυστήρα (κοστίζει 6,500 Ευρώ) + την ΔΕΗ όλο τον χρόνο, τα υπολογίσαμε κοντά στα 750 Ευρώ με τις τωρινές τιμές. Για πετρέλαιο πέρσι δώσαμε 3,000 Ευρώ και φέτος με την αύξηση θα δίναμε 4,500 Ευρώ. Άρα σε ένα χρόνο και κάτι γίνεται απόσβεση αρκεί βέβαια να μην κάνει τσαχπινιές η ΔΕΗ. Ύστερα σκεφτόμουν για AirCondition.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν είναι δόκιμος ο όρος αλλά δεν είναι εντελώς λάθος.

 

Ακριβώς έτσι ονομάζονται "Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας".

Πάντως οι αντλίες θερμότητας (γεωθερμικές ή μη) πάνε πακέτο με FCU και όχι με απλά σώματα panel ή φέτες και αυτό γιατί για να έχουν το υψηλό COP θα πρέπει να "δουλεύουν" σε θερμοκρασίες προσαγωγής-επιστροφής γύρω στο 45 - 40. Οπότε αν σε υφιστάμενη εγκατάσταση με σώματα υπολογισμένα για θερμοκρασίες π.χ. 80-70 στείλουμε νερό 45 απλά δεν θα ζεστάνουμε τον χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.