Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πολιτικος/Αρχιτεκτων Μηχανικος


emeraldos

Recommended Posts

Γεια σε ολους, ειμαι καινουριος στο forum και ξερω οτι υπαρχουν παρομοια θεματα αλλα ειπα να φτιαξω ενα ακομα για καποιες πιο ειδικες αποριες που εχω...

 

Λοιπον, ειμαι στην 1η λυκειου και πριν κανα 2μηνο αποφασισα πως αυτο που θα θελα ''να γινω'' ειναι αρχιτεκτονας.. Το σκεφτομαι πολυ καιρο και 2 ειναι αυτα που με απασχολουν:

 

1) Απ' οτι εχω ακουσει η αρχιτεκτονικη περναει ζορια αυτη την περιοδο και η επαγγελματικη αποκατασταση δεν ειναι και πολυ καλη κι ο κυριος λογος ειναι οτι τα περισσοτερα δικαιωματα για αδεις κλπ τα εχουν οι Π.Μ.

 

2) Οι εξτρα ωρες (6 την εβδομαδα) τρωνε πολυ απ το χρονο μου.. Εχω ουτως, ή αλλως φροντιστιρια για 1η χρονια φετος και μαλιστα πολλες ωρες, θα αναγκαζομαι να χανω και τον λιγο ελευθερο χρονο μου για σχεδιο

 

Οποτε σκεφτηκα πως θα μπορουσα να μπω Π.Μ. , με σκοπο οταν τελειωσω να παω να παρω και πτυχιο αρχιτεκτονα... Πιστευετε οτι συμφερει? Μηπως ειναι καλυτερο να παρω ενα απο τα δυο πτυχια και μετα να κανω και μεταπτυχιακα πανω σε αυτο?

Επισης, θεωρω πολυ σημαντικο να μην κλεισω τις πορτες του εξωτερικου γιατι ισως αποφασισω αν οχι να μεινω να παω για μεταπτυχιακα ή σπουδες στο εξωτερικο.. Εκει πιο επαγγελμα εχει περισσοτερη ''περαση''?

Σας υπενθυμιζω οτι εμενα αυτο που μου αρεσει περισσοτερο ειναι η αρχιτεκτονικη.. Αλλα μπορω να την πετυχω και αφου παρω πτυχια Π.Μ>.. συμφερερει?

Link to comment
Share on other sites

Για το....

1) Φτάει ότι δεν υπάρχει δουλειά γενικώς για μηχανικούς και όχι τα επαγγελματικά δικαιώματα των Π.Μ.....Μετά από χοντρικά 7-8 χρόνια (όταν θα είσαι Α.Μ ή Π.Μ) δεν ξέρουμε πως θα είναι τα πράγματα...

2) Αρχιτέκτονας χωρίς σχέδιο είναι φαντάρος χωρίς όπλο.....

 

Για μένα το να έχεις 2 πτυχία Α.Μ, Π.Μ....είναι λίγο κουλό. Θα κάνεις 10 χρόνια για παρεμφερή πράγματα..Ασε που μετά το πρώτο, μπορεί να μην έχεις την ίδια όρεξη και επιθυμία...

Κοίτα τι σου αρέσει πιο πολύ και μετά από χρόνια....βλέπουμε. Μπορεί στο εξωτερικό (δεν υπάρχει τι έχει πέραση γενικώς),μπορεί με μεταπτυχιακό, μπορεί εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Να έχεις υπόψη οτι ο Αρχιτέκτονας έχει σαν κύριο αντικείμενο τα κτιριακά, μνημεία με την ευρεία έννοια, διαμορφώσεις περιβάλλοντος. Είναι δύσκολη σχολή, με την έννοια οτι έχουν πολλή εργασία κατά την διάρκεια σπουδών (σχέδια, μακέτες κλπ) και οχι "δύσκολα" μαθήματα (π.χ. δεμ έχουν Αντοχή Υλικών). Τον ίδιο σχεδιαστικό φόρτο ή και λίγο μεγαλύτερο, έχουν και οι Μηχανολόγοι συν τα δύσκολα μαθήματα. Και κακά τα ψέματα σαν Αρχιτέκτονας πρέπει να έχεις και κάποιο ταλέντο, καλλιτεχνικό και μηχανικού.

Ο Πολιτικός Μηχανικός, έχει ένα ευρύ σύνολο επιστημονικών- επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Η οικοδομική (=εφαρμοσμένη Αρχιτεκτονική) είναι το λιγότερο. Θα κάνεις φράγματα που θα συγκρατούν εκατομμύρια τόνους νερού, Γέφυρες, Σκελετούς Κτηρίων αντισεισμικούς, Σήραγγες, Αυτοκινητόδρομους, Λιμάνια. Θα δαμάζεις την φύση σαν Πολιτικός Μηχανικός. Το ξέρεις οτι επιδημίες και η πείνα εξαλήφθηκαν με την δημιουργία έργων Πολιτικού Μηχανικού (αποχέτευση - ύδρευση, άρδευση κ'.α.) και δευτερευόντως με τους γιατρούς και τα φάρμακα;

 

Kατά τα άλλα ο ikaros13 κάλυψε πλήρως το θέμα, εγώ το επέκτεινα λιγάκι.

Edited by man21
Link to comment
Share on other sites

O αρχιτέκτονας σαν καλλιτέχνης ζητείται σε ένα έργο που δεν σκοπεύει απλώς στην κάλυψη βασικών αναγκών όπως η στέγαση . Ετσι τα τελευταία χρόνια με την οικονομική άνεση ήταν καλύτερο να γίνεις αρχιτέκτονας , αν το έχεις βέβαια μέσα σου . Τώρα με την κρίση ουδείς γνωρίζει , αλλά επειδή μπορεί σε λίγους μήνες τα πράγματα να είναι καλύτερα μην το αφήσεις το σχέδιο αν σου αρέσει .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας..

 

Η αληθεια ειναι οτι η αρχιτεκτονικη με τραβαει πιο πολυ.. Αν και οσα ειπες man21 ακουγονται πολυ δελεαστικα πιστευω πως προτιμαω αρχιτεκτονικη και παλι λιγο περισσοτερο, εξαιτειας της καλιτεχνικης της φυσης και της φαντασιας (που απ οτι πιστευω τουλαχιστον, διορθωστε με αν κανω λαθος) χρειαζετα... Ikare φυσικα και δεν εννοω να μην κανω σχεδιο αλλα το (2) το ελεγα με την εννοια οτι ισως μου φαει λιγοτερο χρονο να περασω πολιτικος μηχανικος και να μπω μετα αρχιτεκτονας.. Βεβαια επειτα απ οσα μου ειπες, καταλαβαινω οτι δεν ειναι και ιδιαιτερα εξυπνο να εχω και τα 2 αυτα πτυχια.. ειναι ισως προτιμοτερο να κανω μεταπτυχιακο στην αρχιτεκτονικη?

 

Α, και κατι ακομα.. Στο σχεδιο ειναι δυνατον να πιασει κανεις και τα 4000 μορια ειναι σαν την εκθεση, που παντα υπαρχουν λαθακια?

Link to comment
Share on other sites

Α, και κατι ακομα.. Στο σχεδιο ειναι δυνατον να πιασει κανεις και τα 4000 μορια ειναι σαν την εκθεση, που παντα υπαρχουν λαθακια?

 

Όχι! :smile:

 

Εάν καταφέρεις κάτι τέτοιο, πρέπει να είσαι πραγματικό ταλέντο στο σχέδιο (κυρίως στο ελεύθερο, καθώς σε αυτό παίρνεις συνήθως μικρότερο βαθμό) και το ταλέντο σου να το "καταλάβει" ο βαθμολογητής.

 

Το γραμμικό έχει (είχε τουλάχιστον) στάνταρ βαθμολογίες και πράγματα που βαθμολογούσαν (πληρότητα, σωστή τοποθέτηση, σωστά πάχη,κτλ).

 

Το ελεύθερο κι αυτό βαθμολογείται βάση κάποιων πραγμάτων, αλλά είναι σαν την έκθεση... λίγο υποκειμενικό!

 

Συνεπώς, το να πιάσεις 20/20 και στα 2... ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!! :smile:

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη πανω-κατω ιδιους βαθμους θελουν ο αρχιτεκτονας κι ο μηχανικος.. Χμμ, οσον αφορα τις σπουδες στο εξωτερικο ξερετε κανενα καλο πανπιστημιο? Και τι απαιτησεις εχει?

Εγω απ΄οτι εχω ακουσει για αρχιτεκτονικη ειναι καλα στη Γερμανια κι Αυστρια κι ειναι μια απο τις επιλογες μου.. Συμφερει να σπουδασω εξωτερικο?

Link to comment
Share on other sites

Αφού συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες,να σου πω και την περίπτωση μου..Εγώ όταν είχα δώσει Πανελλήνιες το '96,είχα σαν 1η επιλογή την Αρχιτεκτονική και σαν 2η τους Πολιτικούς Μηχανικούς.Στο ελεύθερο είχα ψιλοκαλό χέρι,ειδικά αν λάβεις υπόψη οτι λόγω οικονομικών δε μπορούσα να κάνω μάθημα περισσότερο από 1 ώρα την εβδομάδα (δλδ έκανα 1 ώρα ελεύθερο τη 1 βδομάδα και την άλλη γραμμικο).Αυτό "δυστυχώς" μου στοίχισε στο γραμμικό και έτσι δεν μπήκα Α.Μ αλλά Π.Μ..Λέω "δυστυχώς" γιατί τελικά στη σχολή ανακάλυψα οτι καλύτερα μου ταίριαζε σαν άνθρωπος και χαρακτήρας να γίνω Π.Μ παρά Α.Μ (δε νομιζω οτι έχω όσο θεωρώ οτι θα έπρεπε την καλλιτεχνική φύση και φαντασία που απαιτεί η Αρχιτεκτονική).

Βέβαια,επειδή το σαράκι έμενε,έλεγα οτι μπορεί τελειώνοντας να δώσω κατατακτήριες στην Αρχιτεκτονική,όμως όταν έφτανε η ώρα του πτυχίου,το μόνο που με ένοιαζε ήταν να τελειώσω,να καθαρίσω και από στρατό και να αρχίσω να δουλεύω να γουστάρω τη δουλειά μου και να πληρώνομαι (πάντα είναι και το οικονομικό στη μέση όπως καταλαβαίνεις).Μετά από 10 χρόνια από τότε,πιστεύω οτι πολύ καλά έκανα,μια και στην περίπτωση μου θεωρώ οτι θα ήταν "χαμένος" χρόνος ένα δεύτερο πτυχίο σε -σχετικά- παρεμφερές αντικείμενο..

 

Συμβουλή μου:Με χίλια μάγκα μου αν αυτό θέλεις περισσότερο,θεωρείς οτι έχεις καλλιτεχνική φύση και "χέρι" να πας για Αρχιτεκτονική.Για εκεί σε βλέπω περισσότερο,με βάση και όσα είπες ο ίδιος για τον εαυτό σου..

Edited by Greenick
Link to comment
Share on other sites

Ναι απο μικρος ζωγραφιζα αρκετα και αρκετα καλα.. Παρ' ολ' αυτα τα τελευταια χρονια το ειχα αφησει λιγο..

Κι αυτο που λες για σενα Greenick, θα υημουν ευχαριστημενος αν μου συνεβαινε, γιατι για να πω την αληθεια παρ' ολο που προτιμαω αρχιτεκτονας και η ιδεα του πολιτικου μηχανικου μου αρεσει.. Καμια αλλη σχολη ομως εκτος απο αυτες τισ 2 δεν μου τραβανε ιδιαιτερα το ενδιαφερον..

Επισης με απασχολουν προφανως τα μορια.. Ειναι αρκετα (μεχρι τωρα στο σχολειο βγαζω μεσο ορο γυρω στο 18μιση) και σκεφτομαι πως αν δεν περασω Αθηνα ισως παω εξωτερικο..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.