Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τι εστί Οριζόντια και κάθετη ιδιοκτησία ?


Kostas_3

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, 

Σε σχέση με το προηγούμενο ερώτημα μου, ισχύει ότι το οικόπεδο είναι ενιαίο. Ελέγχεται ενιαία το τοπογραφικό και στο διάγραμμα δόμησης γίνεται συνολικά έλεγχος, οπότε η άδεια για εξ'αδιαιρέτου οικόπεδα μπορεί να εκδοθεί μόνο με ενιαίους όρους δόμησης.  Οι όροι δόμησης οι οποίοι θα ισχύσουν στο οικόπεδο είναι οι δυσμενέστεροι. Μπορεί να έχει διαφορετική χρήση αν επιτρέπεται στην περιοχή και πρέπει να μην απαγορεύεται από τη σύσταση ή να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση από όλους τους συνιδιοκτήτες, όπου να επιτρέπεται η διαφορετική χρήση.

 

Επιπλέον, σε σχέση με τα τουριστικά καταλύματα τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα δομούνται με όρους δόμησης κατοικίας, οπότε στην δική μου περίπτωση δεν έχω θέμα ως προς την έκδοση της άδειας. Τη συναίνεση όμως τη χρειάζομαι για την άδεια λειτουργίας. 

 

Ευχαριστώ για την βοήθεια σας. 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 6 months later...

Σε κάθετη οικοπέδου μπορεί ο ιδιοκτήτης να περιφράξει νόμιμα τα όρια της ιδιοκτησίας του με τις άλλες κάθετες;

Link to comment
Share on other sites

Δες τις δύο παρακάτω αναρτήσεις συναδέλφων:

 

Και 

 

 

Edited by georgegaleos
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλημέρα σε όλους και καλό αποκαλόκαιρο!

Σε οικόπεδο εντός σχεδίου που είναι χωρισμένο σε δύο κάθετες ιδιοκτησίες προ του 1960 (50% του συνολικού οικοπέδου για κάθε ιδιοκτησία με συγκεκριμένα όρια) έχουν κτιστεί δύο ανεξάρτητες οικοδομές η κάθε μία στο τμήμα της αποκλειστικής της χρήσης και δεν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι. Να σημειώσω ότι στο συμβόλαιο για τον κάθε συνιδιοκτήτη το οικοπεδικό του τμήμα καθορίζεται σαφώς με τον ορισμό της γραμμής που τα διαχωρίζει κατά το μήκος του οικοπέδου, η οποία μάλιστα θεωρείται και «ο μεσότοιχος των εκατέρωθεν μεσοτοιχιών των οριζοντίων ιδιοκτησιών» που δικαιούται έκαστος να ανεγείρει στο δικό του τμήμα. . Οι υφιστάμενες οικοδομές είναι ανεξάρτητες και έχουν χτιστεί σε επαφή (χωρίς δ). 

Θέλουμε να γκρεμίσουμε την οικοδομή της ιδιοκτησίας μας για να ανεγείρουμε νέα οικοδομή πάλι σε επαφή (χωρίς δ) με την οικοδομή της άλλης κάθετης ιδιοκτησίας. Η νέα μας οικοδομή θα έχει μεγαλύτερο μήκος από την υφιστάμενη εντός όμως του περιγράμματος κάλυψης που ορίζεται για το οικοπεδικό μας τμήμα από τους όρους δόμησης.

Χρειάζεται συναίνεση από τους ιδιοκτήτες της άλλης κάθετης ιδιοκτησίας για την θέση ή για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ανέγερση της νέας οικοδομής στο τμήμα της κάθετης ιδιοκτησίας μας; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται καμιά συναίνεση. Ενδεχομένως, σου ζητήσουν από την Υ.ΔΟΜ. υ.δ. των συνιδιοκτητών ότι έχουν λάβει γνώση του τι θα φτιάξεις. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.