Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τι εστί Οριζόντια και κάθετη ιδιοκτησία ?


Kostas_3

Recommended Posts

Έχω περίπτωση σύστασης καθέτου του έτους 1985, 7 στρέμματα και σήμερα εντός Ζ.Ο.Ε Λαυρεωτικής Ζώνη Γ', τί γίνεται με την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα;; Ο τοπογράφος στην δήλωση είχε γράψει άρτιο και οικοδομήσιμο κατα παρρέκλιση, εγω στο νέο τοπογραφικό τι θα γράψω στην δήλωση μηχανικού;;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε αγροτεμάχιο έχουν χτιστεί 4 μεζονετες. Το 2014 πουλήθηκαν οι 3. Στο συμβόλαιο πώλησης αναφέρεται

«… ο κάθε ένας διαιρετός  χώρος, δηλαδή κάθε μια από τις κατοικίες να διέπεται και να ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Ν.3741/29 περί οριζοντίου ιδιοκτησίας και τα άρθρα 1002 κ 1117 του αστικού κώδικα και να αποτελεί αντικείμενο, χωριστής κυριότητας, νομής και κατοχής, δηλαδή αυτοτελή και ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

Τώρα θέλουν να πουλήσουν και την 4η μεζονέτα. Μπορώ εγώ να τακτοποιήσω τις αυθαιρεσίες μόνο της 4ης?

Link to comment
Share on other sites

Το "2014" για να  μπορεσει να γινει συσταση ΟΙ και να  να πουληθουν οι "3"  ειναι προφανες οτι, οπωσδήποτε,   εχουν  τακτοποιηθει αυτες οι τρεις και υπαρχουν σχετικες βεβαιωσεις.

Περιεργως, δεν εκαναν τοτε   τακτοποιηση και της 4ης και να ξεμπερδευουν μια και καλη.

Μπορεις να τακτοποιησεις τις αυθαιρεσιες της 4ης, αλλα μονον εντος του νομιμου περιγραμματος αυτης, οπως περιγραφεται στην αδεια.

Για αυθαιρεσιες που προφανως εχουν γινει στα κοινοχρηστα  [αυξηση τμ. με επεκταση προς τον "ακαλυπτο" κλπ κατασκευές]

θα πρεπει να εχεις το 51%   απο τους αγοραστες...ή να πας με το 98 παρ. 5, όπως θα διαμορφωθει τελικα

Ξαναδες την συσταση, μηπως εχει γινει συσταση και για την 4η...

Εν οψει κτηματολογιου και βεβαιωσεων τακτοποίησης, δεν ειναι "δοκιμο" να γινεται μερικη συσταση και οι συβολαιογραφοι το αποφευγουν.

Μιλα με τον συμβολαιογραφο..

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Εγινε δηλωση και για τις 4. Πληρωθηκε το 30% για να γινει η αγοραπωλησια. Στο συμβόλαιο αγοράς αναγράφεται ότι το υπόλοιπο του προστίμου βαρύνει τον αγοραστή. Σήμερα, η ιδιοκτήτρια  επιθυμεί να πουλήσει και την 4η κατοικία αλλά  ο ιδιοκτήτης των υπολοίπων 3, δεν έχει πληρώσει το πρόστιμο που του αναλογεί και δηλώνει αδυναμία να το κάνει. Επειδη δεν βγαινει ακρη, σκεφτηκα μηπως να αγνοησω τη δήλωση του 4178 και να κανω νεα δηλωση 4495 μονο για την 4η.

Link to comment
Share on other sites

το αρθρο 83 παρ.10  ειναι σαφες ως προς τις υποχρεωσεις του αγοραστη.

Τις αναλαμβανει  με  το συμβόλαιο,  αυτος πλεον εναντι της Πολεοδομιας.

[με την  απλη λογικη οτι εχει ηδη πληρωσει λιγωτερα στον πωλητη, αφου ανελαβε να εξοφλησει αυτος τα εξοδα της τακτοποιησης]

 Εσυ  εχεις συσταση και για την   "4"

Για αυτην πληρωνει κανονικα η ιδιοκτητρια.

Δινεις βεβαιωση και πουλαει.

υγ

Παντως, στο φορουμ εχει επανειλημενα αναφερθει οτι:

η  σωστή  συμπεριφορα   σε αυτες τις περιπτωσεις, ειναι οτι, αφου ο ιδιοκτητης πουλαει  και αρα διαθετει χρηματα,

να χρησιμοποιησει μερος αυτων για την εξοφληση  κερδιζοντας και την εκπτωση και οχι η συνεχιση πληρωμης απο τον αγοραστη,

που μπορει να εχει "απροβλεπτη" εξελιξη [όπως στην περιπτωση σου]

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

11 λεπτά πριν, dimitris GM said:

 Εσυ  εχεις συσταση και για την   "4"

Για αυτην πληρωνει κανονικα η ιδιοκτητρια.

Δινεις βεβαιωση και πουλαει.

 

Δλδ αν το καταλαβαινω σωστα, μπορω να κανω νεα δηλωση μονο για την 4η αφου εχω συσταση. Ρυθμιζω, πληρωνει η ιδιοκτητρια, βγαζω βεβαιωση, πουλαει.

Οσο για τη "σωστη συμπεριφορα" συμφωνω απολυτα μαζι σου. Στη συγκεκριμενη περιπτωση ομως ειναι "οτι να ναι" η συμπεριφορα ολων, παλιων και νεων ιδιοκτητων... Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Link to comment
Share on other sites

για να εχεις κανει συσταση και για τις  "4"  ΟΙ,

σημαινει οτι εχουν γινει για ολες  οι  σχετικες δηλωσεις τακτοποίησης.

Το μονο που απαιτειται ειναι η πληρωμη των δοσεων απο την πελατισα.

Εσυ  τι να ρυθμίσεις?

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Η πληρωμη των δοσεων της υφισταμενης δηλωσης του 4178 δεν μπορει να γινει,ο ιδιοκτητης των 3 δηλωνει αδυναμια κ θελει να αιωρειται η δηλωση μεχρι να μπορεσει. Επιπλεον εχει κανει νεες αυθαιρεσιες που δεν τακτοποιουνται. Η ιδιοκτητρια της 4ης αρνειται να πληρωσει το συνολικο προστιμο κ των 4ων.

Οποτε θελω να "ξεχωρισω " τη 4η,να κανω μια νεα δηλωση 4495 στην οποια ουσιαστικα θα δηλωνω τις ιδιες παραβασεις που ειχε η μεζονετα κ στον 4178,να πληρωσει η ιδιοκτητρια το προστιμο,να δωσω βεβαιωση μονο για αυτην κ να την πουλησει. 

Κ ψαχνω να δω αν γινεται αυτο.

Link to comment
Share on other sites

Ανακεφαλαιώνω να δούμε αν έχουμε καταλάβει σωστα.

Στο ακίνητο υπάρχει πράξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών.  Από ότι κατάλαβα οι 4 οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Έκανες κοινή δήλωση υπαγωγής και για τις 4 οριζόντιες, μετά οι τρείς πουλήθηκαν σε νέους ιδιοκτήτες που βάσει του συμβολαίου υποχρεούνται να συνεχίσουν τη διαδικασία. Αυτοί λοιπόν δεν συνεχίζουν να πληρώνουν μεν αλλά έχει γίνει η πληρωμή προστίμου στο 30% γιατί αλλιώς δεν μπορούσαν να μεταβιβάσουν.

Τα προβλήματα μάλλον δημιουργούνται από το ότι επιλέχθηκε να γίνει κοινή δήλωση υπαγωγής η οποία περιλαμβάνει και τις 4 ιδιοκτησίες, οπότε τώρα που έχουν γίνει αυθαιρεσίες μετάγενέστερες εσύ δεν μπορείς να υπογράψεις βεβαίωση μεταβίβασης σε μια από αυτές.

Γι αυτό τόσα χρόνια μερικοί από εμάς στο φόρουμ αντιδρούμε για τις κοινές δηλώσεις οριζόντιων ιδιοκτησιών παρά το ότι ο νόμος θεωρητικά το επιτρέπει. Είναι ένα καλό παράδειγμα προς αποφυγή για το τι μπορεί να συμβεί.

Μια πρόταση θα ήταν, να γυρίσει η δήλωση σε προηγούμενη φάση με ψηφιακό αίτημα και να απεμπλακεί από αυτή η προς μεταβίβαση οριζόντια. Έτσι θα μπορεί να γίνει ξεχωριστή δήλωση ν. 4495, αλλά θα χαθεί το καταβληθέν ποσό που την αφορά. Το να υπάρχουν δυο δηλώσεις (με τη μια μάλιστα σε οικονομική εκκρεμότητα) για την ίδια ιδιοκτησία δεν το βλέπω σωστό.

Link to comment
Share on other sites

Pavlos33 ακριβως ετσι ειναι τα πραγματα. Βεβαια η αρχικη δηλωση εγινε απο αλλο συναδερφο, ο οποιος δεν ασχολειται πλεον  κ θα μου μεταφερει την δηλωση αν χρειαστει. Απλα ηταν δικια του προταση να κανω νεα δηλωση μονο για αυτην που με ενδιαφερει,χανοντας εννοειται το ποσο που εχει πληρωθει. Οσο για το αν ειναι σωστο να υπαρχουν 2 δηλωσεις για το ιδιο ακινητο,περιμενω απαντηση απο ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.