Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θέσεις λήψεως πυρήνων οπλισμένου σκυροδέματος


 
koubecham

Recommended Posts

Καλησπέρα

 

Σε υφιστάμενη κατασκευή μονώροφη (υπάρχει μόνο ο σκελετός) θα κάνω αποτίμηση και προσθήκη ορόφου.

 

Το θέμα που με προβληματίζει είναι από που θα πάρω τους πυρήνες. Στο master μας έλεγαν ότι από δοκάρια και στύλους δεν παίρνουμε δείγματα. Με το οποίο μάλλον συμφωνώ γενικά.Τοιχεία δεν υπάρχουν όμως στην καταασκευή.

 

Από τις πλάκες να πάρω δείγματα δε μου λέει και πολλά,γιατί θα είναι από διαφορετικη παρτίδα σκυροδέματος απ' ότι τα δοκάρια και τις κολώνες που με ενδιαφέρουν κατεξοχήν να βρω την αντοχή τους.

 

Από τα πέδιλα σκέπτομαι να πάρω κανένα πυρήνα..

 

Αν έχετε προτάσεις-συμβουλές ακούω..

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αν θες να κανεις αποτιμηση με βασει τον ΚΑΝΕΠΕ θελεις τουλαχιστον 3 πυρηνες απο ομοειδη δομικα στοιχεια.

Αν το κτισμα σου ειναι υπολογισμενο με κανονισμους πριν το 1985 οι οπλισμοι στους στυλους θα ειναι λιγοι οποτε θα σου προτεινα να παρεις απο εκει.

Αν ειναι μετα το 1985 τοτε ειναι δυσκολο να παρεις απο στυλους ή τοιχωματα (λογω του πληθους των οπλισμων και των συνδετηρων οποτε δυσκολα δε θα κοψεις πυρηνα με οπλισμο μεσα πανω απο Φ8 οποτε οι πυρηνες απορριπτονται) τοτε θα παρεις απο πλακες .

Πριν απ ολα να κανεις διερευνηση να δεις την πυκνοτητα των οπλισμων σε πραγματικη κατασταση (π.χ αποξηλωση καποιων επικαλυψεων )

Αυτος που σου ειπε οτι απο στυλους δεν παιρνουμε πυρηνες σου ειπε παπ....ιες.

Επισης να διαβασεις με προσοχη την εγκυκλιο Ε7 /Δ14/19066/1997 με θεμα "Εκτιμηση της κατηγοριας αντοχης του σκυροδεματος υφισταμενων κατασκευων" του ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΟΜΕΔΙ) .

Απο δοκους ειναι οντως δυσκολο γιατι γενικα πρεπει να αποφευγεις σημεια οπου οι τασεις ειναι εντονες (γωνιες-τρυπες-επαφη μεταξυ στοιχειων -κ.λ.π).Ομως συνηθως οι δοκοι πεφτουν μαζι με τις πλακες οποτε η κατηγορια σκυροδεματος της πλακας θα ειναι και της δοκου .

Εδω μια παρατηρηση

Η πραξη εδειξε οτι γενικα οι αντοχες των πυρηνων στις πλακες ειναι μικροτερη των υπολοιπων στοιχειων λογω της κακης συνηθειας σταρωματος ( παλιοτερα που δεν υπηρχαν ρευστοποιητες και προσθηκης νερου στο σκυροδεμα για να μπορει να γινεται ευκολοτερα η αντληση σε ψηλα σημεια οπως οι πλακες).

Σε περιπτωση που δε σε ενδιαφερει το ελαχιστο του ΚΑΝΕΠΕ (3 πυρηνες ανα οροφο) τοτε πρεπει να κανεις οτι λεει η Ε7 (6 πυρηνες ανα παρτιδα δηλαδη για το ισογειο σου θελεις 18 πυρηνες ) πραγμα πολυ δυσκολο .

Επιπροσθετα να κανεις και εμμεσες μετρησεις οπως και ο ΚΑΝΕΠΕ προτεινει (κρουσιμετρησεις με προσοχη και αν ταιριαζουν στην περιπτωση σου,εξολκευση ηλου κ.λ.π μεσα στις οικονομικες δυνατοτητες που υπαρχουν).

Τελος οταν θα κανεις την αξιολογηση να διαβασεις προσεκτικα την Εισηγητικη Εκθεση του Κανονισμου Τεχνολογιας Σκυροδεματος 97 κυριως οσο αφορα την κατηγοριοποιηση του σκυροδεματος αν καποια μετρηση απεχει πολυ λιγο κατω απο το κατω οριο μιας κατηγοριας.

Edited by KF
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από προσωπική εμπειρία:

Αν αποφασίσεις να πάρεις πυρήνες απο τη πλάκα, οπλίσου με υπομονή. Δεδομένου οτι οι πυρήνες σου πρέπει να ειναι 100mm ύψος (95mm με 125mm για την ακρίβεια), αν βγάλεις την επικάλυψη πάνω και κάτω και τη διάμετρο των οπλισμών πανω-κάτω, χρειάζεσαι να έχεις πλάκα τουλάχιστον 140mm, αν όχι 150 για να μπορείς να κόψεις το πυρήνα για να έχεις επίπεδες επιφάνειες. Εκτός και είσαι τόσο κωλόφαρδος που πέσεις μέσα στο καρε του οπλισμού οπότε θα έχεις καθαρό ύψος πάνω απο αυτο που χρειάζεται. Σου προτείνω να διαλέξεις σοφά τη θέση δειγματοληψίας...

Edited by Topap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν πάρεις από δοκάρια ελέγχεις και τις πλάκες καθώς ανήκουν στην ίδια παρτίδα σκυροδέματος (και όχι τα υποστυλώματα με τις δοκούς όπως αναφέρεις)

 

Σε κάθε περίπτωση θα πρεπει να δεις την Εγκύκλιο Ε7/ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 315/Β/97) (αριθμός, δείγματα, μεθοδολογία).

 

Λάβε υπόψη σου την θέση των πυρήνων καθώς στην κορυφή υποστυλωμάτων ενδεχομένως να έχεις μειωμένες αντοχές σε σχέση με τη βάση του ίδιου υποστυλώματος.

 

Καλό θα ήταν να συνδυάσεις και μη καταστροφικές μεθόδους (κρουσίμετρο- υπέρηχο κλπ) με τη λήψη πυρήνων.

 

Πριν από αυτά, υπάρχουν δοκίμια από την κατασκευή με τα αποτελέσματα θράυσης; Δελτία παραγγελίας ή στοιχεία για το σκυρόδεμα, Μελέτη; Ημερολόγιο έργου και τήρηση μελέτης-προδιαγραφών υλικών;

Link to comment
Share on other sites

Οι πλάκες είναι ίδια παρτίδα με τα δοκάρια...

Και από κολόνες παίρνεις, αρκεί να είσαι σίγουρος ότι δεν θα φας κολονοσίδερα, ότι η απομένουσα διατομή έχει επαρκή αντοχή, και εφόσον εξασφαλίσεις την σωστή αποκατάσταση της διατομής μετά την πυρηνοληψία. Προτίμησε να είσαι εκτός κρισίμων περιοχών.

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να προηγηθεί σκανάρισμα οπλισμού, μετά υπερηχος, μετά κρούση και μετά πυρήνες. Με αυτή την σειρά θα πάρεις και απο υποστυλώματα αλλα θα απο τις μη καταστροφικές θα δεις πόσα δοκίμια "χρειάζεσαι". Προσοχή βέβαια να επισκευάσεις την οπή με ταχύπηκτη κονία (50% αντοχών σε 2 ωρες).

 

Στην πράξη η αντοχή στην πλάκα μπορεί να βγεί μεγαλύτερη λόγο μικρότερων απαιτήσεων δόνησης!!!!!!!!!!!!!!!

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απο τους εκατονταδες πυρηνες που εχουμε θραυσει στο εργαστηριο σχεδον παντα οι αντοχες των πλακων ηταν μικροτερες απο τις αντοχες των υποστυλωματων.Μιλω βεβαια για πυρηνες παλαιων (προ ρευστοποιητων) κτιριων αλλα και νεων οπου δεν χρησιμοποιηθηκε ρευστοποιητης.Ο λογος πιθανον το νερο που παντα εβαζαν στις βαρελες για να γινεται ευκολοτερη η αντληση για τις πλακες ή πιθανα η επιρροη των πλακων (μιλω για ακαλυπτα δωματα οπως η περιπτωση του συναδελφου που ρωτησε) απο περιβαλοντικες δρασεις πολυ ισχυροτερες απο τις των υποστυλωματων (μικροδιαρηξεις δομικου ιστου κ.λ.π) αλλα και του σταρωματος .

Παντως πρεπει να πυκνωνει η ληψη πυρηνων στο προφανες τοπικα ελαττωματικο σκυροδεμα (βλεπε εγκυκλιο Ε7).Στην κριση του μηχανικου ειναι αν για τη φερουσα ικανοτητα της κατασκευης θα ληφθουν υποψη τα αποτελεσματα στις ελαττωματικες περιοχες.

ΠΡΟΣΟΧΗ.

Επειδη καλως ή κακως η Ε7 και ο ΚΑΝΕΠΕ ειναι η μονες νομικες κατοχυρωσεις για τους πυρηνες πρεπει να τις ακολουθησεις πιστα για να εχεις το κεφαλι σου νομικα κατοχυρωμενο (ο ΚΑΝΕΠΕ βεβαια αναφερεται μονο σε ελαχιστο απαιτουμενο αριθμο και δεν εχει αλλα στοιχεια )

Ετσι π.χ η Ε7 αναφερει στην &3.2 οτι οι πυρηνες κοβονται απο τυχαιες θεσεις (σε συνδυασμο βεβαια με τις παρατηρησεις του ΚΤΣ για τους πυρηνες και τα υπολοιπα στοιχεια της Ε7.).Η Ε7 μιλα για 6 πυρηνες ανα παρτιδα γιατι μετα η κατηγοριοποιηση γινεται με μαθηματικους τυπους που αναφερονται σε 6 (&3.3 Ε7).

Edited by KF
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Από την θραύση του πυρήνα λαμβάνουμε την αντοχή του.Ποιο τύπο χρησιμοποιείτε για την αναγωγή της αντοχής σε αντοχή κύβου (ή κυλίνδρου αντιστοίχως)?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.