Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιλογη Σχολης:ΧΜ ή ΜΜ?


Marios.gR

Recommended Posts

Καλησπερα!Ειμαι μαθητης της Β' Λυκειου,θετικης κατευθηνσης και θελω να ασχοληθω με το επαγγελμα του μηχανικου..Σκεφτομαι τις δυο σχολες των Μηχανολογων και των Χημικων.Τρελενομαι για τη φυσικη,τα μαθηματικα και τη χημεια και θα ηθελα να γινω μηχανικος λογω του γενικοτερου φασματος,των εφαρμογων αλλα και του τροπου σκεψης.Πιο πολυ κλεινω στη σχολη των μηχανολογων,γιατι θα ηθελα να ασχοληθω με τη κινηση,την ενεργεια και τις δυναμεις,αλλα με εξιταρουν και οι χμ λογω της χημειας.Καποιες επιπλεον ερωτησεις:

-Οι σχολες δινουν καλο επιστημονικο υποβαθρο (φυσικη,μαθηματικα,μηχανικη)?

-Ποιο ειναι το ακριβες πεδιο των χημικων μηχανικων?

-Θα μου χρειαστει η χημεια στους μηχανολογους?

-ΕΜΠ η ΑΠΘ?

ΥΓ:δε με αφορα οι επαγγελματικη αποκατασταση και τα δικαιωματα,οποτε μη μου αναφερετε κατι σχετικο.

Ευχαριστω πολυ για το χρονο σας εκ των προτερων!

Edited by Marios.gR
Link to comment
Share on other sites

Οταν λες οτι δεν σε ενδιαφερει η επαγγ αποκατασταση; Εχεις στρωμενη δουλεια η πιστευεις οτι θα βρεις κατευθειαν δουλεια;

 

Τωρα:1) ΑΠΘ η ΕΜΠ ειναι καθαρα δικη σου επιλογη, πιο πολυ αναλογα με ποια πολη θες να πας, το επιπεδο ειναι περιπου το ιδιο.

2) Αν σου αρεσει πιο πολυ η φυσικη απο τη χημεια,σιγουρα ειναι προτιμοτερο να πας ΜΜ. Οι ΧΜ εχουν πολυ χημεια και στη σχολη και στη μετεπειτα δουλεια τους.

3) Το υποβαθρο που θα παρεις ειναι σαφως υψηλο στο πεδιο που θα επιλεξεις και φυσικα η εκπαιδευση δεν σταματαει ποτε.Μπορεις να συνεχισεις και να εξειδικευτεις μεσω μεταπτυχιακου σε συγκεκριμενο κλαδο η να παρακολουθεις σεμιναρια και να διαβαζεις οτι σου χρειαστει στη δουλεια σου μετα (μιας και οι γνωσεις που θα παρεις στο πανεπιστημιο καλυπτουν ενα τεραστιο φασμα και δεν θα ασχοληθεις με ολες αυτες μετα)

4) Οι χημικοι μηχανικοι απορροφουνται στην Ελλαδα, σε τομεις οπως τη βιομηχανια (εργαστηρια,χημικες αναλυσεις, βιολογικους καθαρισμους, τεχνικα εργα που εχουν σχεση με χημεια (καθαρισμος νερων,λυματων,απολυμανσεις εδαφους,χημικες αναλυσεις κλπ) αλλα και σε αλλους τομεις οπως βιομηχανιες τροφιμων, υδρογονανθρακων κλπ) και εννοειται και στο δημοσιο σε υπηρεσιες κλπ.

 

Ελπιζω να βοηθησα. οτι χρειαστεις εδω ειμαστε

Link to comment
Share on other sites

οχι,δεν ειναι οτι εχω στρωμενη δουλεια η κατι τετοιο,απλα δε με ενδιαφερει να αποφασισω τη σχολη μου με αυτο το κριτηριο...Θα παλεψω και θα βρω τη δουλεια μου η θα κανω τη δικη μου...Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες!Οσον αφορα τα μαθηματικα,ειναι ιδια στις σχολες?Ουσιαστικα αυτο μου θελω ειναι να γινω ενας μηχανολογος που να ξερει χημεια :)

Link to comment
Share on other sites

Κατανοώ απόλυτα τη κάψα σου γι τη χημεία. Κι εγώ το είχα στη Β λυκείου. Δες και το ενδεχόμενο του χημικού μπορείς να γίνεις ένας σπουδαίος επιστήμονας. Ο ΧΜ είναι μισός επιστήμονας μισός μηχανικός. Ο ΜΜ πάντως συνδιάζει πολύ χημεία αν το θελήσεις και σε βγάζει σε μονοπάτια καθαρά μηχανικού. RESPECT για το ΥΓ.

Link to comment
Share on other sites

http://cw.mech.ntua.gr/

οχι,για χημικος δε το σκεφτομαι..απο ο,τι ειδα εδω,στο εμπ δεν υπαρχουν μαθηματα χημειας για τους μμ...παντως ο συνδυασμος μηχανολογου και χημικου μου αρεσει πολυ,αλλα προτιμω να ειμαι μηχανικος απο ο,τι χημικος.

Link to comment
Share on other sites

Τα μαθηματικα, οπως και αρκετα αλλα μαθηματα ειναι ακριβως τα ιδια, μαλιστα τα διδασκουν και οι ιδιοι καθηγητες ( τουλαχιστον στο ΑΠΘ), μιας και ειναι μαθηματα Γενικου Τομεα και οχι του εκαστοτε τμηματος μηχανικων. Τωρα, φυσικα και μπορεις να γινεις ΜΜ και να ειδικευτεις στη χημεια, πχ να εκπαιδευτεις σε χημικες συσταστεις υλικων, επιλογη συστατικων κλπ κλπ. Οτι θες μπορεις να κανεις. Βεβαια, εχε υποψην σου, χωρις να

θελω να σε "ριξω" οτι τα πραγματα δεν ειναι ροδινα

εξω και η ελλειψη θεσεων εργασιας εχει ωθησει μηχανικους να ασχολουνται

με οτι βρουν για να ζησουν και οχι οτι θα ηθελαν. Αλλα αυτο δεν θα πρεπει να σταματησει την επιθυμια και τα ονειρα σου, γιατι το σημαντικο για να κανεις μια δουλεια καλα ειναι να αγαπας αυτο που κανεις. Απο τα λεγομενα σου, δεν μπορω να καταλαβω τι ειναι καλυτερο για σενα. Μπορεις να τα δηλωσεις και τα 2 στο μηχανογραφικο σου.Προς το παρον καλο διαβασμα.

Link to comment
Share on other sites

Νταξ,...και στους ΜΜ είχαμε χημεία στα ΜΕΚ (μηχανές εσωτερική καύσης), αλλά εν πάση περιπτώση μιλάμε για 2 διαφορετικά αντικείμενα. Μην λες όμως ότι ο χημικός δεν είναι μηχανικός. Είναι και με το παραπάνω, δεν μιλάμε για τον χημικό απόφοιτο πχ του Χημικού Αθήνας...Καμία σχέση..

 

Δες και αυτά http://www.edu4u.gr/SchoolDetails.aspx?sxolh_id=209 http://www.edu4u.gr/SchoolDetails.aspx?sxolh_id=235

Link to comment
Share on other sites

Χημεία δεν είναι μόνο η ανάλυση των καυσαερίων των λεβήτων της κεντρικής θέρμανσης ή των μηχανών.

Ένα σημαντικό κομμάτι των ΧΜ ασχολείται με την Οργανική Χημεία γιατί όπως θα γνωρίζεις υπάρχουν πάνω από 3.000.000 οργανικές ουσίες και κάθε χρόνο οι ερευνητές, κυρίως οι Ιάπωνες, πατεντάρουν πάνω από 100.000 νέες.

Οι ανόργανες ουσίες είναι πολύ λιγότερες.

 

Το πως παράγεται το Η2, ο διμεθυλικός αιθέρας, η ακετόνη ή το MTBE και ποια είναι η οικονομικότερη μέθοδος για την παραγωγή τους διδάσκεται μόνο στην σχολή Χημικών Μηχανικών.

Σύμφωνα με παλαιότερη γνωμάτευση του ΕΜΠ ο ΧΜ ασχολείται με την έρευνα, την ανάπτυξη, την βελτίωση μεθόδων, τον υπολογισμό και την αξιολόγηση μεθόδων, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την επίβλεψη παραγωγής και λειτουργίας των χημικών εγκαταστάσεων, την οργάνωση, την βελτίωση και την συντήρηση των χημικών βιομηχανιών.

Link to comment
Share on other sites

Οι δύο σχολές είναι πολύ πιο κοντά από οτι νομίζουν οι περισσότεροι, αυτό γιατί ένας κεντρικός πυλώνας είναι και στις δύο τα φαινόμενα μεταφοράς (μεταφορά θερμότητας και μάζας) και η η θερμοδυναμική ,Και οι 2 είναι "βιομηχανικές ειδικότητες¨" και ως γνωστόν στην χώρα μας η βιομηχανία αγνοείται.

Από τον Χ.Μ έχεις και διεξόδους για εξωτερικό κυρίως όπως μηχανική τροφίμων και (κυρίως) φαρμακευτικές εταιρίες (βιοχημική μηχανική) ενώ είσαι αρκετά πιο κοντά στην περιβαλλοντική μηχανικλη

Link to comment
Share on other sites

Όμως στα φαινόμενα μεταφοράς (θερμότητας, μάζας και ορμής) περιλαμβάνονται και οι χημικές αντιδράσεις καθώς και οι διεργασίες διαχωρισμού των προϊόντων τα οποία προκύπτουν συνήθως ως μείγμα από τις βιομηχανικές χημικές διεργασίες.

Οι ΜΜ έχουν πλήρη άγνοια της θεωρίας των χημικών αντιδράσεων, των χημικών αντιδραστήρων, της διεργασίας απόσταξης, της απορρόφησης κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.