Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αρμονικών


GeorgeS

Recommended Posts

Καλησπέρα στα παιδιά. Θέλω την γνώμη σας για κάτι. Με μια μονοφασική αμπεροτσιμπιδα mastech η οποία λέει ο κατασκευαστής ότι μετράει μέχρι την 20η αρμονική και σε τάση και σε ρεύμα δηλαδή και thd v και thd i , θεωρείται ότι θα μπορούσε να είναι αξιόπιστη για πρωσοπικη χρήση ; Ο λόγος που την θέλω είναι να μετρήσω τα παραπάνω μεγέθη που ανέφερα επειδή υπάρχουν κάποια ύποπτα συμπτώματα αρμονικων στην εγκατάσταση μου , όπως για παράδειγμα ο ουδέτερος ανεβάζει κάποια βολτ από 0,5 μέχρι και 8 βολτ έχει φτάσει στην χειρότερη και ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες ένας μετασχηματιστής που έχω. Βαση κανονισμού πρέπει να είναι ο ουδέτερος κάτω από 3 βολτ. Βέβαια οι μετασχηματιστές από όσο ξέρω ανεβαζουν θερμοκρασίες αλλά το να καίει δεν νομίζω να είναι φυσιολογικό. Όσο από θέμα γείωσης και απαγωγών κρουστικών υπερτάσεων είμαι οκ. Το αναφέρω γιατί αν δεν υπήρχε raycap στον πίνακα, θα μπορούσε να ήταν και κρουστικες  υπερτάσεις το πρόβλημα αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα στην περίπτωση μου. Θα ήθελα τις απόψεις σας για την αμπεροτσιμπιδα. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα.

Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο όργανο, αλλά δε χρειάζεται να μετρήσεις τόσο υψίσυχνες αρμονικές για τον σκοπό που το χρειάζεσαι.

Ξεκίνα μετρώντας την 3η αρμονική (150hz)

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα. θα αγοράσω εντός των ημερών την αμπεροτσιμπίδα και θα ξεκινήσω μετρώντας την  3η , 5η , 7η αρμονική επειδή κυρίως αυτές δημιουργούν τα προβλήματα στις εγκαταστάσεις. Αν τυχόν κάποια μεμονωμένη αρμονική μου βγάλει πάνω απο 3%. Τότε τι κάνω?. Προτείνετε να αγοράσω παθητικα φίλτρα ? Αν και απο όσο έχω ψάξει δεν υπάρχουν στην αγορά. Μόνο ενεργά έχω δει. Δεν υπάρχει θέμα με το κόστος αλλα ακόμα και αν αγόραζα ενεργά φίλτρα , δεν νομίζω να μπορούν να συνδεθούν σε μονοφασική εγκατάσταση. Το βασικό ειναι να βγάλει λιγότερο απο 3% η καθε αρμονική και λιγότερο απο 8% η συνολική παραμόρφωση. Τα λέω όλα αυτα επειδή είμαι σίγουρος ότι θα μου βγάλει πρόβλημα η μέτρηση. Δεν είναι δυνατόν να φτάνει ο ουδέτερος 8 βολτ απο μόνος του. Σίγουρα κάποια αρμονική τον υπερφωρτώνει. Όσο για την προστασία των συσκευών απο την 3η αρμονική για παράδειγμα , ενα online ups διπλής μετατροπής θα με καλύψει?? Ξέρω οτι σε γενικές γραμμές τα online ups εμποδίζουν τις αρμονικές του εξωτερικού δυκτίου αλλα είχα δει σε ενα άρθρο οτι δεν μπορεί κανένα ups να σταματήσει την 3η αρμονική. ( Δεν εξηγούσε τον λόγο ). Οπότε ουσιαστικά θέλω να μου πείτε τι λύσεις προτείνεται σε περίπτωση που η 3η αρμονική ειναι πάνω απο το όριο. online ups η φίλτρα?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
On 5/1/2023 at 1:54 PM, dimitrisath said:

δεν μπορεί κανένα ups να σταματήσει την 3η αρμονική

Σε ποιο άρθρο το διάβασες αυτό;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
On 5/1/2023 at 1:54 PM, dimitrisath said:

δεν νομίζω να μπορούν να συνδεθούν σε μονοφασική εγκατάσταση.

Οι αρμονικές ανεβάζουν τάση στον ουδέτερο μόνο σε τριφασική εγκατάσταση. Αν έχεις μονοφασική εγκατάσταση και ο ουδέτερος ανεβάζει τάση, κάτι άλλο φταίει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Θα μετρούσα την τάση βγάζοντας όλες τις πιθανές πηγές αρμονικών και βάζοντας μόνο ένα βαρύ ωμικό φορτίο (π.χ. θερμοσίφωνας). Αν υπάρχει ακόμη τάση ίσως φταίει κακή επαφή στον ουδέτερο του δικτύου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.