Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαμορφώσεις στους ακάλυπτους χώρους


Recommended Posts

Δυστυχώς για τις διαμορφώσεις λέει ότι το ΣΑ γνωμοδοτεί για ειδικά κτίρια, όχι για κατοικίες. Συζήτα καλύτερα μαζί τους μήπως και γνωμοδοτήσουν (απλά στην αίτηση ποιον λόγο υπαγωγής θα αναφέρεις ;)

Edited by OLINAPAL
Link to comment
Share on other sites

Το ΣΑ γνωμοδοτεί αποκλειστικά στις περιπτώσεις του άρθρου 21 που παρέθεσε παραπάνω ο ΚΑΝΑ και για σαφώς εντοπισμένες περιπτώσεις που αναφέρονται στον ΝΟΚ και αλλού.

Η περίπτωση του άρθρου 17 παρ. 3α αφορά σαφώς μόνο περίπτωση διαμόρφωσης εδάφους σε κτήριο δημοσίου ενδιαφέροντος ή ειδικό κτήριο.

Ο υπάλληλος μόνος του θα αποφασίσει αν εμπίπτεις στην παρ. 3γ του άρθρου 17 και αν επιτρέπεται.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Συνάδελφοι, Έχω ένα θέμα σχετικά με τις διαμορφώσεις σε ακάλυπτο και θα ήθελα την βοήθεια σας....σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν.4495/17 επιτρέπονται κατασκευές χωρίς την έκδοση άδειας....παρ.ιδ) κατασκευές, όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), αντηρίδες και πεζούλια σε ακαλύπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.

Σε οικόπεδο εντός οικισμού, σε συνεκτικό τμήμα διανομής(άρα σχέδιο πόλης) υπάρχει περίφραξη κατασκευασμένη από 40 χρόνια, με τσιμεντόλιθους και κάγκελο. Λόγω δημοτικών έργων ο δρόμος μπροστά(φάρδους 7,5 μ.) το χειμώνα γίνεται ποτάμι!!! Το αποτέλεσμα να χρειάζεται ενίσχυση η υπάρχουσα περίφραξη!!! Άδεια δεν μπορεί να βγει, ούτε μικρής κλίμακας(αρκετοί λόγοι)!!! Ο ιδιοκτήτης ξεκίνησε να φτιάξει τοιχείο με μονό καλούπι πίσω από τα τσιμεντόλιθα και εντός του οικοπέδου του σε ύψος 60 εκατοστών ώστε να ενισχύσει τα τσιμεντόλιθα!! Ο καλοθελητής γείτονας κάλεσε την αστυνομία....και θεωρώ ότι κολλητά με την περίφραξη και σε ύψος 0,60 μ. και πάχους 0,15 μ. μπορώ να φτιάξω ένα πεζούλι!!! Η αστυνομία επικοινώνησε με την πολεοδομιά(???) και μετά και εγώ και μου είπαν βρες ερμηνεία για το πεζούλι!!! Το ΤΕΕ με παρέπεμψε στο άρθρο του ΝΟΚ "Κατασκευές και φυτεύσεις στους ακάλυπτους χώρους και περιφράξεις" και φυσικά δεν υπάρχει απάντηση!!! Μήπως έχετε κάτι να προτείνεται?? Ο ''πελάτης'' είναι 80 ετών και θέλω να τον βοήθησω όσο γίνεται άμεσα και οικονομικά!!! Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια!!!

Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, kan62 said:

Καθιστικό.

Το μικρό τοιχείο η πλάτη του και το πέδιλό του εσωτερικά το ίδιο το κάθισμα ... (ια και ζ)

αν το κανει έτσι μπορεί την πλατη να την κανει και ψηλότερα από 0,60 και να σηκώσει το πέδιλο 0,30 μ. π.χ.

Όταν λέτε ια και ζ ... από ποιον νόμο??

Link to comment
Share on other sites

Σε εκτός σχεδίου γήπεδο εμβαδού 4000 τ.μ. δομημένο με ισόγεια κατοικία με οικοδομική άδεια,  επιτρέπεται η "διάστρωση δαπέδου ακάλυπτου χώρου, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν υπερβαίνει το 1/3 του ακάλυπτου χώρου" χωρίς Ο.Α. ή ΕΕΜΚ, βάσει του άρθρου 30 του Ν.4495/2017,παράγραφος ιστ ?

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για έναν διάδρομο εμβαδού άνω των 200τ.μ. επιφανείας,  ώστε να πηγαίνει ο ιδιοκτήτης με το αμάξι του στο σπίτι που είναι στο βάθος του γηπέδου. Κι αν επιτρέπεται  η κατασκευή αυτή άνευ Ο.Α ή ΕΕΜΚ (διάδρομος από μπετόν όπως είπα) δεν του δημιουργεί πρόβλημα, αφού όπως αντιλαμβάνομαι από την απόφαση που έχει ανεβάσει ο Παύλος στην σελίδα 2 εδώ , αν μετράει στην κάλυψη - που μάλλον μετράει? -, υπερβαίνει τα 200 τ.μ. κάλυψης που επιτρέπεται? 

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Ο έλεγχος φύτευσης δεν γίνεται στα εκτός σχεδίου. 

Κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να συνδυάσεις την 30§ιστ με την 30§ζ

Ο διάδρομος μπορεί να έχει μεγαλύτερο εμβαδόν από την επιτρεπόμενη κάλυψη του γηπέδου αν κριθεί αναγκαίο για την εξυπηρέτηση της κατοικίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μετράει στην κάλυψη ο διάδρομο. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από την απόφαση που έχει ανεβάσει ο Παύλος.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, έχεις δίκιο ως προς το ότι το μήνυμα μου είχε μπέρδεμα ανάλογο της ώρας με την οποία υποβλήθηκε:sad:

Το πρώτο μου ερώτημα είναι αν η εν λόγω διάστρωση θέλει ο.α. ή εεμκ. Και στο νήμα του άρθρου 30 του ν.4495 που υπάρχει εδώ στο φόρουμ, βλέπω λίγο αντικρουόμενες απόψεις. Υπάρχει η άποψη ότι επιτρέπεται χωρίς ο.α/εεμκ (το λεκτικό του 4495 σε εκείνο το σημείο δεν διαχωρίζει οικόπεδα και γήπεδα, όπως κάνει πχ στην παραγ ιδ) και υπάρχει και η θεώρηση ότι εφόσον γίνεται αναφορά σε "ακάλυπτο" χώρο, και στα εκτός σχεδίου δεν υπάρχει η έννοια του ακαλύπτου, δεν μπορείς να πας με άρθρο 30/4495 αλλά θέλει κανονικά οικοδομική άδεια.

Επιπλέον βάσει αυτού του ερωτήματος (1η σελίδα του παρόντος θέματος), και της παραίνεσης "μέτρησε" το στην κάλυψη,άρχισα να αναρωτιέμαι εάν αυτό το δάπεδο (που είναι και τόσο μεγάλο) μετράει στην κάλυψη...

Πραγματικά τα έχω ολίγον τί χαμένα, καθότι ξέρω ότι με την εν λόγω πολεοδομία δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλεις άκρη με έγγραφο ερώτημα, και απ'την άλλη δεν θέλω να πάρω στον λαιμό μου έναν ιδιώτη ο οποίος θα δαπανήσει ένα σεβαστό ποσό (μιλάμε για αρκετά κυβικά, η επιφάνεια του είναι μεγάλη...) με τον κίνδυνο κάποια στιγμή να του προκύψει ότι η εν λόγω διάστρωση είναι αυθαίρετη...

εδιτ: ναι, κι εγώ αρχικά με (ιστ) και (ζ) του άρθρου 30/4495 θεώρησα ότι είναι σωστό να αντιμετωπισθεί, αλλά έχω τις αμφιβολίες μου...για να συνεχίσω το ερώτημα: αν όντως τελικά επιτρέπεται χωρίς ο.α./εεμκ, τότε με ποιον τρόπο ελέγχεται η απαίτηση δάπεδο < 1/3*ακάλυπτος χώρος ? δηλαδή κάποιος με γήπεδο 4 στρέμματα, μπορεί πχ να σκυροδετήσει και ένα στρέμμα ? θέλω να πω είναι λογικό κάτι τέτοιο? δεν υπάρχει κάποιος κόφτης?

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Απ ότι κατάλαβα, η παραίνεση αφορούσε τον τοίχο και όχι την διάστρωση. 

Οικοδομική άδεια θα χρειαστείς αν έχεις εκσκαφές ή επιχώσεις μεγαλύτερες του 0,80μ ή αν έχεις εκσκαφές και διαμορφώσεις με σκοπό την δόμηση.

Αν νιώθεις ανασφάλεια, βγάλε μικρής κλίμακας. Αν και δεν βλέπω τον λόγο. Το άρθρο 4 του ΝΟΚ ισχύει και για τα εκτός σχεδίου. Με δεδομένο ότι το άρθρο 4 του ΝΟΚ αντικαταστάθηκε με τα αντίστοιχα άρθρα του Ν4495, το άρθρο 30 εφαρμόζεται και στα εκτός σχεδίου. 

Ο νόμος δεν προβλέπει έλεγχο ακαλύπτου για τα εκτός σχεδίου. Δεν έχω υπ όψιν αν υπάρχουν αποφάσεις που να θέτουν περιορισμούς.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.