Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή χρήσης απο κατάστημα σε ΚΥΕ


Recommended Posts

το εστιατόριο ως κατάστημα Υ.Ε υπάγεται στα "καταστήματα  εστίασης"

ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης (Π.Δ 59/18) στους "χώρους συνάθροισης κοινού" και

η πυροσβεστική  μελέτη  συντάσσεται ανάλογα με τον πληθυσμό 

πότε με τις διατάξεις  "χώρων συνάθροισης" αν  έχει πληθυσμό >50 ατόμων

και των "καταστημάτων" αν έχει πληθυσμό <50

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ πολύ ΚΑΝΑ για την απάντηση. Οπότε οποιοδήποτε κατάστημα εστίασης με πληθυσμό κάτω από 50 άτομα δεν θέλει αλλαγή χρήσης γιατί είναι κατάστημα και όχι συνάθροιση κοινού (εφόσον φυσικά πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις).

Ο πληθυσμός για τη συνάθροιση υπολογίζεται ένα άτομο ανά 1,40 τετραγωνικά μέτρα καθαρού εμβαδού δαπέδου. Συνυπολογίζονται και οι υπαίθριοι χώροι (π.χ. από δικαίωμα σε χώρο χρήσης ή από ενοικίαση από το δήμο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων) ή μόνο οι χώροι που περιβάλλονται από δομικά στοιχεία;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι. Πρόκειται για ένα χώρο περίπου 160 τμ με αρχική χρήση από άδεια κατάστημα. Κάποια στιγμή νοικιάστηκε κ άλλαξε χρήση σε γυμναστήριο με οικοδομική άδεια. Τώρα θέλουν να γίνει μίνι μάρκετ. Απαιτείται αλλαγή χρήσης;

 

Μην ανοίγεις το ίδιο θέμα ή ερώτημα σε διαφορετικά νήματα. To άλλο ίδιο θέμα σου αποσύρθηκε. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αν δεν υπάρχουν αλλαγές στο διάγραμμα δόμησης προς το δυσμενέστερο (αύξηση πολεοδομικών μεγεθών, μετάβαση σε χρήση με μικρότερο όριο δόμησης - περίπτωση εκτός σχεδίου, επιπλέον θέσεις στάθμευσης), αλλαγές στα φορτία προς το δυσμενέστερο, αλλαγές Η-Μ σε κοινόχρηστούς και άλλους ορόφους, τότε δεν θες άδεια. Δες ΝΟΚ αρθ-5.
Το γυμναστήριο έχει πιο πολλά φορτία και μάλλον οι θέσεις στάθμευσης που είχες ήδη από το κατάστημα σε καλύπτουν. Αν δεν αλλάξεις το κτίριο και δεν έχεις θέμα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Τελικά έχετε καταλήξει τι ισχύει για τις αλλαγές χρήσης από απλό κατάστημα σε καφετέρια (με καθίσματα) ?

Αν είναι ισόγειο και δεν αλλάζουν μηχανολογικές εγκαταστάσεις και ούτε αλλάζουμε μελέτες μηχανολογικές βγάζουμε άδεια ? Τι θολό πλαίσιο είναι αυτό τελικά ?

Στην πολεοδομία γενικά σε όσες ρωτάω είναι κάθετοι ότι εφόσον το κάνεις ΚΥΕ με καθίσματα είναι συνάθροισης κοινού και βγάζεις άδεια. Δεν τους νοιάζει αν έχει λιγότερα από 50 άτομα που γράφει ο κτιριοδομικός για τους χώρους συνάθροισης. Θυμίζω τον κτιριοδομικό:

Παράθεση

1.Γ. Συνάθροιση κοινού:
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όσα κτίρια ή τμήματα κτιρίων ή δομικά έργα ή υπαίθριοι χώροι που περιορίζονται από δομικά στοιχεία, χρησιμοποιούνται για τη συνάθροιση πενήντα τουλάχιστον ατόμων για κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές ή αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, καθώς επίσης και για αναμονή συγκοινωνιακών μέσων.

3.1. Σε χώρους χωρίς σταθερά καθίσματα:
3.1.1. Σε αίθουσες συνεδριάσεων, χώρους εκθέσεων, μουσεία, γυμναστήρια, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία και σε συναφείς προς τα προηγούμενα χώρους, ένα άτομο ανά 1,40 τετραγωνικά μέτρα καθαρού εμβαδού δαπέδου.

Από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι για ένα μαγαζί καθαρού εμβαδού 70μ2 και κάτω ΔΕΝ έχουμε χώρο συνάθροισης κοινού....

Αλλά οι πολεοδομίες νομίζω δεν το δέχονται αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά ότι δεν τεκμηριώνουν με ΦΕΚ οι πολεοδομίες το ΥΠΕΝ και στην ΔΑΟΚΑ, δεν το λαμβάνουν υπόψη. Η εμπειρία μου με την πολεοδομία της περιοχής μου σε διαφωνίες αυτή είναι μέχρι σήμερα.

ΥΔΟΜ: "ότι είπε το πουλάκι - δεν είμαι σίγουρος πού το είδα γραμμένο"
ΥΠΕΝ: "ότι λέει ο νόμος"
Στο συγκεκριμένο θέμα, όταν τους ανέφερα εδάφιο τόσο από ΝΟΚ, όσο και τον 4495, η απάντηση ήταν: "θέλει άδεια, γιατί....." και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η φράση.


ΥΓ: μου έχει τύχει ακόμα και να μου πουν ότι η επιτροπή του αρθ-12, για τον ν.4178/13, δεν είναι αρμόδια να κρίνει αυθαιρεσίες προς ένταξη στον παραδοσιακό οικισμό (επειδή γίνανε πριν το χαρακτηρισμό". Πέρασα από την ΔΑΟΚΑ και γελάγανε. Στο τέλος μου είπαν, "ξαναπήγαινε, θα το δουν".

Προσωπική αντιμετώπιση: Κάνω ότι λέει ο νόμος, και αν στην ΥΔΟΜ διαφωνούν ας πουν στον υπουργό να αλλάξει το νόμο.

Τελευταία ατάκα σε υπόθεση γνωστού μου: "αν το πας στα δικαστήρια θα το κερδίσεις, αλλά δεν αλλάζουμε απόφαση!"

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

Με την δική σου λογική λειτουργώ εγώ εδώ και χρόνια μετά τον ΝΟΚ. Δηλαδή δεν έβγαζα άδεια εκτός αν ήταν κάποιο μεγάλο μαγαζί με αλλαγές. Το μόνο πάτημα που έχουν οι ΥΔΟΜ.....είναι μία τεχνική οδηγία του άρθρου 4  του ΝΟΚ η οποία λέει ότι η χρήση ΚΥΕ είναι ξεχωριστή χρήση. Τίποτε άλλο δεν λέει αυτό και από αυτήν την φράση πιάνονται και ζητάνε άδεια για τα πάντα. 

Επειδή όμως πλέον οι άδειες ΚΥΕ ελέγχονται δειγματοληπτικά από ΥΔΟΜ (μου έχει τύχει έλεγχος) και επειδή δεν θέλω να μένω ξεκρέμαστος καταλήγω στο να βγάζω άδεια όταν συναθροίζεται κοινό. Σε ΚΥΕ χωρίς καθίσματα ΔΕΝ βγάζω άδεια εκτός και αν είναι πολύ μεγάλα. 

Δες και εδώ τι λέει η ΔΟΚΚ. http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=EmGDYpDTPbo%3d&amp;tabid=777&amp;language=el-GR

Ουσιαστικά φτιάξανε ένα άρθρο 4 και 5 του ΝΟΚ που ορίζει σαφώς ΠΟΤΕ απαιτείται άδεια αλλαγής χρήσης και μετά το ανερέσανε.

Προσωπικά δεν καταλαβαίνω γιατί ένα μαγαζί που πρακτικά δεν κάνει καμία αλλαγή μελέτης να πρέπι να βγάλει άδεια και επομένως να πρέπει:

- να βγάλει νέο τοπογραφικό

- να κάνει διάγραμμα κάλυψης ολόκληρου του κτιρίου

- να κάνουμε όψεις, τομές, να πληρώνουμε φορολογικά στην πολεοδομία και και και....

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Απο τη στιγμή που ο Κτηριοδομικός του '87 στο άρθρο 1 δεν αναφέρει καμια κατηγορία περί ΚΥΕ ... όλα τα άλλα είναι παπαριές του διευθυντή !!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Την συνάθροιση κοινού επικαλούνται. Σου λέει και ένα τραπέζι να βάλεις είναι χώρος συνάθροισης κοινού. Αλλά τα άρθρα 4 και 5 του ΝΟΚ είναι σαφέστατα.

Δεν φταίνε πάντως μόνο οι ΥΔΟΜ. Φταίνε και οι υπηρεσίες που δεν διευκρινίζουν το θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

Η κατάσταση είναι σαφής. Και οι νόμοι στο θέμα επίσης.

Το ότι υπάρχουν διάσπαρτοι στη χώρα ανεγκέφαλοι καρεκλοκένταυροι που δεν άνοιξαν ποτέ τους ένα κείμενο για να καταλάβουν γιατί και πότε απαιτείται από τον νομοθέτη η αλλαγή χρήσης, είναι άλλο θέμα.

Τα διάφορα χαρτιά που βγαίνουν από την Αμαλιάδος κάθε φορά απαντούν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Διαβάζοντάς το κάποιος που δεν ξέρει την υπόθεση μπορεί να βγάλει πολλά συμπεράσματα, πολλές φορές βγαίνουν ως συμπέρασμα τα καλά και συμφέροντα. Έτσι και αλλιώς δεν θα στοιχήσει τίποτε στον υπάλληλο να το ερμηνεύσει όπως αυτός θέλει. Και το ξέρει ... όπως επίσης ξέρει ότι εκεί υπάρχει "χαρτί" και μάλιστα το χαρτί που ανοίγει δρόμους ...

Παραθέτω λοιπόν ένα λίγο μεταγενέστερο χαρτί από το ίδιο τμήμα που είναι και πιό κοντά στην πραγματικότητα. Το βάζω κυρίως γιατί λέει τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως μηχανικοί εφαρμόζοντας το νόμο.

Η αλλαγή χρήσης υπάρχει από το 1986 και μετά. Όμως δεν χρειάζεται πάντοτε αλλαγή χρήσης. Το πότε χρειάζεται είναι επίσης σαφές από το 1989.

Τα "καταστήματα" υπήρχαν και προ του 1986, όταν ακόμη δεν υπήρχε εκτός από τον ΓΟΚ85 και ο κτηριοδομικός.

Τα ΚΥΕ δεν είναι χρήση, χρήση είναι το καφενείο, το εμπορικό κατάστημα, το μπαρ, το θέτρο, το κρεοπωλείο κλπ. Κάποια από αυτά μπορούν να φιλιξενηθούν σε χώρους συνάθροισης κοινού. Χωρίς άδεια ...

Συγνώμη για το ύφος μου αλλά βγαίνω από τα ρούχα μου όταν ακούω προϊστάμενο ΥΔΟΜ να λέει ότι "αφού η κάτοψη λέει κατάστημα τότε εννοεί εμπορικό κατάστημα και έχει γίνει παράνομη αλλαγή χρήσης σε ΚΥΕ".

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠ 38283-ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ (17-9-13).pdf

 

Υ.Γ. και κάτι τελευταίο : η αδειοδότηση των ΚΥΕ δεν είναι δουλειά των ΥΔΟΜ, είναι δουλειά της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου και του υγειονομικού. Η ΥΔΟΜ ας αρκεστεί στις χρήσεις που γνωρίζει. Σε κανένα κείμενο πολεοδομικής νομοθεσίας δεν υπάρχει αναφορά σε χρήση ΚΥΕ.

Edited by kan62
  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.