Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή χρήσης απο κατάστημα σε ΚΥΕ


Recommended Posts

ΚΑΝ. Πλέον γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος στις άδειες των ΚΥΕ από τις ΥΔΟΜ. Και πίστεψε με ΔΕΝ βγάζεις άκρη με τίποτα αν σου έρθει ο υπάλληλος.

Επί της ουσίας όσων γράφεις, υπάρχει η ενδιάμεση λύση της ενημέρωσης φακέλου. Αυτό λέει η εγκύκλιος που παραθέτεις.

 

Link to comment
Share on other sites

Επί της ουσίας η παραπάνω εγκύκλιος λέει ότι την ευθύνη για τη βεβαίωση κύριας χρήσης (ΒΚΧ) την έχει ο μηχανικός που πλέον την εκδίδει.

Όταν τη βεβαίωση την έβγαζε η πολεοδομία ήξερε μόνη της τι θα κάνει. Τώρα που έχασε αυτή την "εξουσία" ελέγχει αυτόν που την πήρε και καλά κάνει. Αν ο μηχανικός δεν κάνει αυτά που ορίζει ο νόμος και η εγκύκλιος δικαίως δεν βγάζει άκρη. Πρέπει δηλ. να εξετάζεται από το μηχανικό η χορήγηση της ΒΚΧ κατά περίπτωση και πάντα σύμφωνα με το νόμο.

Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση. Αν δεν μπορεί η πολεοδομική χρήση να στεγάσει την υγειονομική τότε θέλει αλλαγή της πολεοδομικής χρήσης. Αν μπορεί δίδεται η ΒΚΧ. Ενημέρωση χρειάζεται όταν υπάρχουν αλλαγές που δεν θέλουν άδεια (πχ. ενημέρωση της παθητικής πυροπροστασίας για να εγκριθεί η ενεργητική από την ΠΥ).

Και επαναλαμβάνω : υπάρχουν πολεοδομικές χρήσεις και κατηγορίες χρήσεων (κατά τον κτηριοδομικό, κατά το ΠΔ χρήσεων, κατά τον αντισεισμικό, κατά το ΠΔ πυροπροστασίας), αλλά τα καταστήματα ΚΥΕ είναι χώροι που έχουν μια πολεοδομική χρήση και καλούνται να φιλοξενήσουν μια δραστηριότητα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η άδειά τους αφορά την ίδρυση και λειτουργία της δραστηριότητας και όχι του χώρου του κτηρίου που έχει ήδη μια πολεοδομική χρήση. Αυτή βεβαιώνεται από τον μηχανικό και παλιότερα από την πολεοδομία με τη ΒΚΧ. Αν μπορεί να φιλοξενηθεί η δραστηριότητα τότε βγαίνει η ΒΚΧ. Αν όχι τότε γίνεται πρώτα η αλλαγή χρήσης και μετά δίνεται η ΒΚΧ. Τόσο απλά, τόσο καθαρά.

  • Like 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, kan62 said:

 Η άδειά τους αφορά την ίδρυση και λειτουργία της δραστηριότητας και όχι του χώρου του κτηρίου που έχει ήδη μια πολεοδομική χρήση. Αυτή βεβαιώνεται από τον μηχανικό και παλιότερα από την πολεοδομία με τη ΒΚΧ. Αν μπορεί να φιλοξενηθεί η δραστηριότητα τότε βγαίνει η ΒΚΧ. Αν όχι τότε γίνεται πρώτα η αλλαγή χρήσης και μετά δίνεται η ΒΚΧ. Τόσο απλά, τόσο καθαρά.

Πάρα πολύ σωστή η τοποθέτηση σου συνάδελφε Kan62 !!!!

+1

Link to comment
Share on other sites

Μα ρε συ ΚΑΝ γνωστά είναι όλα αυτά και συμφωνώ αλλά σου ξαναλέω, στηρίζονται στην τεχνική οδηγία του ΝΟΚ (η οποία προφανώς και είναι τελείως λάθος και κακογραμμένη) και δεν ασχολούνται παρακάτω. Εγώ μαζί σου είμαι αλλά λέμε τώρα τι γίνεται στην πράξη.

Όταν λοιπόν θα έχω βγάλει εγώ την άδεια του ΚΥΕ στο notifybusiness , θα του έχω δώσει ΒΚΧ και σχέδιο και του έρθει μετά δειγματοληπτικά η πολεοδομία και του πει χρειάζεται αλλαγή χρήσης, τι θα κάνω ? Εμένα θα κυνηγάει ο ιδιοκτήτης. Εδώ ρε συ υπάρχει ο κτιριοδομικός που λέει ότι χώρος συνάθροισης κοινού είναι ο χώρος με πάνω από 50 άτομα...και αυτό το αγνοούν. 

Δεν είναι καθόλου σαφής η νομοθεσία. Το αφήνουν επίτηδες μετέωρο το πράγμα. Είναι γελοίο πραγματικά το όλο πλαίσιο. Θα μπορούσαν πολύ απλά να τροποποιήσουν το άρθρο 4 και 5 του ΝΟΚ και να γράφουν σαφώς ότι  π.χ.. ..... " για ΚΥΕ με εμβαδόν τάδε και κάτω και εφόσον δεν τροποποιείται διάγραμμα δόμησης, ΔΕΝ απαιτείται άδεια παρά μόνο ενημέρωση φακέλου αδείας ".

 

Link to comment
Share on other sites

Η νομοθεσία είναι σαφής. Και δεν μπορεί να γράψει σε πολεοδομικό νόμο τα περί ΚΥΕ γιατί αυτό δεν ορίζεται πολεοδομικά. Δεν ξέρει τι είναι το ΚΥΕ ... το υγειονομικό ξέρει.

Οι τεχνικές οδηγίες είναι οδηγίες και τίποτε παραπάνω. Έχουν πάρα πολλά λάθη και τις έγραψαν κάποιοι που είχαν θέματα μπερδεμένα στο μυαλό τους ή είχαν περιορισμό στον αριθμό των λέξεων του κειμένου. Δικό τους θέμα ...

Η έκφραση με το "κατάστημα" και τα ΚΥΕ προέκυψε το 2001 και από τότε υπάρχει πλήθος εγγράφων περί της ορθής ερμηνείας του νόμου (βλ. και βιβλίο ΓΟΚ85 Λεμπέση σελ.169). Ήταν σε μια οδηγία που δόθηκε για τα ΚΥΕ σε κτήρια προ '55 όταν πλέον άλλαξε η διαδικασία για την πιστοποίηση νομίμου περιγράμματος από άδεια σε ΒΚΧ με την τροποποίηση του ΓΟΚ2000. Χρόνια μετά κάποιος αδιάβαστος την είδε γραμμένη και τη γενίκευσε σε χαρτί το 2012.

Σου εξήγησα ότι, το τι κάνει ο μηχανικός είναι διαφορετικό θέμα σχέσεών του με τις πολεοδομίες και δεν το συζητώ παρακάτω ...

Θα παρανομούμε καθ' υπόδειξη, εξυπηρετώντας εμμονές και συμφέροντα άλλων, ή θα κάνουμε τη δουλειά μας ;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι διάβασα προσεκτικά τις προηγούμενες σελίδες και μπορώ να πω ότι έχω κατανοήσεια αρκετά περί ΚΥΕ, πολεοδομιοκές χρήσεις κτλ. Παρ' όλα αυτά έχω μια ιδιαίτερη περίπτωση και θα ήθελα την άποψή σας.

Υπάρχει μονώροφο κατάστημα επιφανείας περίπου 30τμ, προ του 55 (κατασκευή 1923) για το οποίο και αναφορικά με τη χρήση του έχω μόνο τις εξής πληροφορίες:

Από το 1989 μέχρι το 2001 λειτούργησε ως καφενείο (πιθανότατα και παλαιότερα αλλά δεν έχω καμία πληροφορία). Έχω την τότε άδεια λειτουργίας καφενείου, έτος 1989.

Από το 2001 μέχρι και χθες ήταν εμπορικό κατάστημα (μπιζού).

Σήμερα ο νέος ενοικιαστής θέλει να το κάνει καφέ ΚΥΕ δηλαδή. Δεν θα έχει καθίσματα μέσα, θα λειτουργεί με τη λογική take away αλλά θα έχει καθίσματα έξω στο πεζοδρόμιο, όπως προβλέπεται με άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από το δήμο.

 

Θεωρώ ότι τα βήματα που πρέπει να κάνω είναι τα εξής:

1. Να εκδώσω βεβαίωση προ του 55, στην οποία θα αναφέρω ότι υφίσταται νόμιμα το κτήριο και να αναφέρω χρήση κατάστημα ή να μην αναφέρω καν χρήση χρησιμοποιώντας τη λέξη "κτήριο".

2. Υπολογίζω τον πληθυσμό, βρίσω ότι είναι κάτω από 50 άτομα

3. Θεωρώ ότι δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης επειδή δεν θεωρείται χώρος συνάθροισης κοινού (κτηριοδομικός) αλλά και επειδή έτσι κι αλλιώς εφόσον από τη μεταβολή δεν επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης (δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς... αλλά δεν αλλάζει και κάτι) ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών - μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους (δεν υπάρχουν άλλοι όροφοι ή έστω διπλανά καταστήματα, είναι ένα μεμονωμένο μικρό ισόγειο κατάστημα). Επίσης το κτήριο κατασκευάστηκε προς κτηριοδομικού και ΓΟΚ και έχει λειτουργήσει ήδη στο παρελθόν ώς ΚΥΕ.

4. Προχωράω στη γνωστοποίηση.

Συμφωνείτε? Υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη άποψη για να κάνω αλλαγή χρήσης με μικρής κλίμακας ή με άδεια?

 

Bonus ερώτηση: Ο πελάτης μου έχει άλλα 2 καταστήματα σε απόσταση 10-15 μέτρων, το ένα ακριβώς δίπλα, το άλλο απέναντι σε πεζόδρομο. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τουαλέτα ΑΜΕΑ διπλανής επιχείρησης και υπό ποιες προϋποθέσεις? Ή μήπως λόγω μικρής επιφάνειας και πληθυσμού δεν απαιτείται καν τουαλέτα ΑΜΕΑ?

 

Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Με βάση το Εγγρ.34837/92, δεν θυμάμαι τίνος
δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης για κτίρια προ ΓΟΚ.

Οι αλλαγές χρήσης γίνονται με άδεια (όταν χρειάζεται) γιατί υπόβάλλεις Διαγρ κάλυψης.

Τουαλέτα διπλανής μπορεί με συνέννωση με ΕΕΔΜΚ (αν ανοίξει πόρτα από το ένα στο άλλο υποθέτω). Φαντάζομαι θα πρέπει να κάνει έλεγχο για απαιτήσεις ΑΜΕΑ για το συνολικό πληθυσμό όμως.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καταστήματα όμορα με άδεια του 1970. συνενώθηκαν με ΕΕΔΜΚ από συνάδελφο και τακτοποιήθηκαν τα πατάρια τους επίσης απο άλλους συναδέλφους. Εγω έχω αναλάβει την έκδοση ΚΥΕ για αναψυκτήριο-καφετέρια. Πληθ.<50ατ. Με βάση τα όσα διάβασα εδώ και ν4495 και νοκ2012, και δ/γμα χρήσεων  και  κτηριοδομικό θεωρώ πως Εάν από τη μεταβολή δεν  επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών - μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους μπορώ να προχωρήσω σε έκδοση γνωστοποίησης χωρίς άδεια αλλαγής χρήσης αλλά με ενημέρωση της ταυτότητας κτιρίου και στη περίπτωσή μου σύνταξη ταυτ. κτιρίου για 1η φορά, σωστά;. Επειδή το ενιαίο πλεόν πατάρι έχει ύψος 1,85<2,50μ. (νοκ 2012) δεν μπορώ να το θεωρήσω χώρο κύριας χρήσης. Οπότε επικαλούμενος αυτό μπορώ να  αναφερθώ στην βεβαίωση επι του διαγράμματος πως μόνο το ενιαίο πλεόν ισόγειο θα χρησιμοποιηθεί ως καφετέρια; Πως θα πρέπει να λειτουργήσω ως προς το πατάρι που δεν  είναι ούτε καν 2,20 για να θεωρηθεί βοηθητικός;

Link to comment
Share on other sites

@Geo-engineer} Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί ηλεκτρονική ταυτότητα λόγω της αλλαγής χρήσης. Σωστά είναι όσα αναφέρεις για το πότε απαιτείται σχετική άδεια.

Χώρος κύριας χρήσης είναι το ισόγειο. Το πατάρι θεωρείται νομίμως υφιστάμενο.
Δεν γνωρίζω τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν υπάρχει λόγος να σε απασχολεί κάτι τέτοιο.

Edited by Decision_Maker
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Decision_Maker said:

@Geo-engineer} Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί ηλεκτρονική ταυτότητα λόγω της αλλαγής χρήσης. Σωστά είναι όσα αναφέρεις για το πότε απαιτείται σχετική άδεια.

Χώρος κύριας χρήσης είναι το ισόγειο. Το πατάρι θεωρείται νομίμως υφιστάμενο.
Δεν γνωρίζω τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν υπάρχει λόγος να σε απασχολεί κάτι τέτοιο.

NOK αρ.5 παρ.2: 

Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και δεν επέρχονται αλλαγές της παρ.1 του παρόντος άρθρου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.