Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή χρήσης απο κατάστημα σε ΚΥΕ


Recommended Posts

Μπορεί κάποιος επιγραμματικά να μου εξηγήσει την διαδικασία που απαιτεί η πολεοδομία Αθηνών για άδεια δόμησης αλλαγής χρήσης απο κατάστημα σε ΚΥΕ ;

 

Είναι η πρώτη φορά που μου τυχαίνει και δεν ξέρω απο που να ξεκινήσω.

Edited by vovos
Link to comment
Share on other sites

Δεν απαιτεί η πολεοδομία Αθηνών-απαιτεί ο νόμος.Ξεκίνα πρώτα από τα στατικά φορτία να δεις τι σου βγαίνει και τι όχι (Τι φορτία έχει μελετήσει η στατική μελέτη άδειας κτλ )και μετά τα υπόλοιπα.Γιατί αν δεν σου βγαίνουν αυτά είναι μπέρδεμα μεγάλο μετά

 

 

 

edit Συγγνώμη τώρα είδα γράφεις από κατάστημα σε ΚΥΕ και οχι από κατοικία σε ΚΥΕ. Rίξε μια ματιά στα κινητά σου φορτία Ο.Α. αν είναι 2ΚΝ/μ2 ή 5ΚΝ/Μ2

Edited by Elounda
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

καλησπέρα

 

έχει νόημα για άδεια λειτουργίας για γραφείο τελετών να απαιτείται αλλάγη χρήσης απο κατάστημα σε ΚΥΕ;

Το λογικό μου φαίνεται εμένα να μην χρείαζεται αλλαγή χρήσης για τη βεβαίωση αλλά δεν ξέρω κατα πόσο θα είμαι καλυμένος απο τον νόμο.

Η άδεια έιναι πριν το 85, άραγε μπορω να στηριχτώ σε αυτο και να μην χρειαστει αλλαγη χρήσης;

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα

Έχω και εγώ το ίδιο θέμα (κατάστημα σε γραφείο τελετών). Ως προς το θέμα του υγειονομικού ενδιαφέροντος, είχα και εγώ απορία, αρχικά καθώς δεν είναι το κλασσικό ΥΕ (φτιάχνω/συσκευάζω/πουλάω τρόφιμα), αλλά όπως έμαθα, το υγειονομικό ενδιαφέρον έγγυται στις αποστάσεις από σχολεία, νοσοκομεία, διαφορετική είσοδο από τυχόν κατοικίες στο κτίριο κλπ).

 

Αυτό που βλέπω γενικότερα είναι:

1) Σαν νέα χρήση, είναι χώρος γραφείων. Συνήθως έχουν αλλού τα ψυγεία τους; (ή τουλάχιστον ο δικός μου πελάτης έτσι θα κάνει).

2) Επίσης στην περίπτωσή μου, δεν γίνονται εργασίες, δεν υπάρχει χώρος/πρόσβαση για οχήματα στο οικόπεδό μου, δεν αλλάζουν οι θέσεις στάθμευσης, τα φορτία, το διάγραμμα κάλυψης, τα μηχανολογικά και γενικά είναι καρμπόν η περίπτωση που και ο ΝΟΚ και τώρα ο 4495 λένε "δεν θέλει άδεια" - θέλει ενημέρωση ταυτότητας του κτιρίου (όταν ενεργοποιηθεί η διαδικασία).

 

Πάω στον δήμο, μου λένε να τους βεβαιώσω αποστάσεις λοιπόν, να δώσω ΒΧΚΧ, και τα κάνω όλα αυτά και μετά από μερικούς μήνες, μου λέει ο υπάλληλος στο δήμο ότι στέλνουν αντίγραφα του φακέλου σε ΥΔΟΜ, αρχαιολογία και ότι άλλη υπηρεσία ξέρουν ότι υπάρχει, να πουν όλοι την γνώμη τους.

Στην ΥΔΟΜ απαντήσανε ότι πρέπει να βγει άδεια δόμησης/οικοδομική άδεια πλέον για την αλλαγή χρήσης. Θα πρέπει να κάνω την γύρα μου να βγάλω άκρη, καθώς ο πελάτης έχει νοικιάσει μερικούς μήνες το χώρο, νομίζοντας ότι θα τελειώσει η δουλειά του γρήγορα.

Εκτός από όσα αναφέρονται ήδη στο νήμα:

1) ΚΥΕ δεν είναι πολεοδομική κατηγορία χρήσεων

2) ο ΝΟΚ και ο 4495 καθορίζουν τι αλλαγή χρήσης θέλει άδεια και τι ενημέρωση ταυτότητας, ενώ ο κτιριοδομικός καθορίζει τις διαθέσιμες κατηγορίες χρήσεων

3) ΒΧΚΧ δίνουν πλέον οι ιδιώτες μηχανικοί

 

υπάρχει κάτι άλλο επιπλέον για τα γραφεία τελετών ειδικά;

 

Ο χώρος ήταν ένα μικρό εμπορικό ισόγειο κατάστημα (3x9) περίπου, με το WC του, ένα πάγκο με το ταμείο και τα ράφια του. Τώρα ο πάγκος θα γίνει γραφείο και τα ράφεια με εμπορεύματα, ράφια με χαρτιά.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

καλημέρα.

έχω ενα θέμα που δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω.

πελάτης μου που έχει βγάλει άδεια για μινι μάρκετ (κυε) σε εκτός οικισμού γήπεδο θέλει να το χωρίσει και να κάνει το μισό τουριστικό γραφείο, 

η ερωτησή μου είναι

α) σύμφωνα με το Άρθρο 5 - Χρήση κτιρίων   θέλει απλή ενημέρωση η αλλαγή χρήσης? ο διαχωρισμός του κτηρίου θα επέλθει με την ενημέρωση (αν προχωρήσω με ενημέρωση) ή θα πρέπει να βγάλω κάποια άδεια μικρής κλίμακας?

σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την αλλαγή χρήσης, εφόσον από τη μεταβολή δεν επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών - μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους τότε θέλει απλή ενημέρωση όπως λες.

 

Απο κει και πέρα αν για την αλλαγή χρήσης θα πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες τότε ελέγχεις αν για τις επιπλέον εργασίες που θα κάνεις χρειάζεται κάποια άδεια (πχ ΕΕΜΚ).

 

Όσον αφορά το διαχωρισμό βέβαια υπάρχει αυτό που μάλλον δεν είναι καλό.

20170525 ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ.pdf

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

1) Συνάδελφοι κάποιος σε κάποιο post του θέματος (αλλά δεν το συγκράτησα) έγραψε οτι αν έχει γίνει τακτοποίηση με 4178 (πατάρι) μπορεί με επιπλέον 500 Ε να κάνει και αλλαγή χρήσης απο κατάστημα σε ΚΥΕ (αναψυκτήριο - καφετέρια - κλπ.)

Αληθεύει ή όχι ?

Έχω κατάστημα του 2001, Ισόγειο 53τμ + πατάρι (με 4178) ~30τμ (με ύψος παταριού 2,17 .. άρα δεν κάνει ούτε για βοηθητικός χώρος ?) και θέλει να γίνει αναψυκτήριο ή καφετέρια ... 53/1,4 < 50 άτομα !

Πιστεύετε ότι θέλει αλλαγή χρήσης ή μπορώ να ξεμπερδέψω με το 500σάρικο ?

Σχετικά με το τροποποιημένο άρθρο  4 του ΝΟΚ με το άρθρο 48 του 4178, περί

α) διάγράμμα δόμησης

β) φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης 

γ) αλλαγή μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους

δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς την αρχική άδεια ... με μόνη επιφύλαξη τις θέσεις στάθμεσεις ....

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς με τον 4178 (και με τον 4495) τακτοποιείς αυθαιρεσίες που έχουν πραγματοποιηθεί πριν τις 28-7-2011. Αρά δεν μπορείς να ρυθμίσεις μια αλλαγή χρήσης που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

2ον αυτό που διάβασες με τα 500 ευρώ και μάλλον μπέρδεψες αφορά αλλαγή χρήσης απο κύρια σε κύρια. Δηλαδή αν είχα πχ έναν χώρο που στην άδεια ήταν εμπορικό κατάστημα και λειτουργούσε πριν το 2011 ως ΚΥΕ θα μπορούσα υπό προϋποθέσεις να το υπάγω στον 4178 για την αλλαγή χρήσης με αναλυτικό προϋπολογισμό -> μία λοιπή παράβαση -> 500 ευρώ στον 4178 (250 στον 4495).

3ον με την υπαγωγή ρυθμίζεις την υφιστάμενη κατάσταση που βλέπεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μπορέσεις να αδειοδοτήσεις κάτι αν δεν πληροί τις υποχρεωτικές προδιαγραφές. Δηλαδή αν εγώ δω έναν χώρο που λειτουργεί σαν κατάστημα θα τον υπάγω στην δήλωση σαν κατάστημα. Ωστόσο αν ο χώρος αυτός έχει πχ ύψος 2 μέτρα δεν θα μπορέσει να πάρει άδεια λειτουργίας.

4ον Για να βγάλεις άδεια αλλαγής χρήσης πρέπει να πληρούνται τόσο οι πολεοδομικές προδιαγραφές (υπόλοιπο δόμησης, επιτρεπόμενη χρήση) όσο και οι λειτουργικές/ πυρασφάλειας κλπ (ελάχιστο ύψος, οδεύσεις).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 3 weeks later...

Για την πυροπροστασία μπορεί να μην λέγονται συνάθροισης κοινού (αν και λέει παρακάτω "χώροι που συναθροίζεται κοινό <49 άτομα"). Στον ΚΕΝΑΚ πχ συνάθροισης κοινού λέγονται όλα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.