Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αμοιβή δικαστικής Πραγνατογνωμοσύνης


Recommended Posts

Πώς πότε και με ποιό τρόπο πληρώνονται οι δικαστικές πραγματογνωμοσύνες, που έχουν διαταχθεί απο δικαστή - εισαγγελέα ? (δεν υπάρχει επισπεύδων).

Έχω κάνει - καταθέσει μια πραγματογνωμοσύνη (μετά απο αίτηση εισαγγελέα), απο τον Μάρτιο του 2011 και δεν έχω "σημεία ζωής". Πρέπει να κάνω κάτι άλλο ?

Που μπορώ να πληροφορηθώ την εξέλιξη-τύχη της αποζημίωσής μου ?

Ποιός είναι ο συνήθως ο χρόνος εξώφλησης ?

Τα έξοδα δεν θα έπρεπε να τα καταβάλλουν άμεσα ? Μήπως έπρεπε να τα ζητήσω στην αρχή ?

Για την πληρωμή θα με ειδοποιήσουν απο το Υπουργείο Δικαιοσύνης ?

Θα παραλάβω (αμην και πότε) επιταγή και θα κόψω ΑΠΥ ? Με τι κρατήσεις και παρακρατήσεις ?

Παρακαλώ αν κάποιος συνάδελφος έχει περάσει αυτή τη διαδικασία και θέλει, ας μου δώσει κάποιες απαντήσεις (εκτός απο την απάντηση "δεν ήξερες δεν ρώταγες" που έμπλεξες - δεν σκοπεύω να συνεχίσω με αυτά που έχω δει μέχρι στιγμής και τα έξοδα που έχω κάνει).

Link to comment
Share on other sites

Διοριζομαι πραγματογνωμονας στα πλαισια ανακρισης για μεγαλο δημοσιο εργο.Το δημοσιο λογιστικο δεν προβλεπει προπληρωμη (συμφωνα με τα λεγομενα του αρμοδιου στο Δικαστηριο σε αιτηση μου για 50 % προκαταβολη με ενταλμα προπληρωμης ) αλλα πληρωμη μετα την παραδοση της δουλειας και αφου τα χαρτια σου (πινακες απαιτουμενων αμοιβων κ.λ.π) ελεγχθουν απο τον αρμοδιο Εισαγγελεα.Εγω λοιπον για δουλεια 6 μηνων (οχι βεβαια σε καθημερινη βαση) εβγαλα δαπανη για να πληρωθω βασει του ΠΔ 696/74 κ.λ.π 4000 Ευρω (υποβαλλοντας και το σχετικο ΠΔ). Ο αρμοδιος δικαστικος χωρις γραπτη αιτιολογηση τα εκοψε στα 2000Ευρω .Τα πηρα μετα απο 2 χρονια!! απο το Ελληνικο Δημοσιο και ακουσα και τα σχωριανα μου απο το προσωπικο που χρησιμοποιησα στη δουλεια.Ασε που μετα πηγα στο δικαστηριο σαν μαρτυρας (με καλεσε το ιδιο ) 12 φορες!!!(Τοσες φορες αναβληθηκε).

Αυτα βεβαια την εποχη που "τα λεφτα υπηρχαν".Τωρα που "τα λεφτα δεν υπαρχουν" δε μπορω να σου πω τιποτα.

Κανε και εσυ μια αιτηση για προκαταβολη .Που ξερεις .......

Α! και για το αλλο που ρωτησες.Μου εστειλαν επιταγη με το καθαρο ποσο (ειχαν κανει οι ιδιοι ολες τις κρατησεις χωρις καμμια ενεργεια δικη μου).

Παρατηρηση και υποδειξη:

Επειδη ειναι δυσκολο να παραιτηθεις με την αιτιολογια "δεν επιθυμω" να το κανεις αν το θελησεις με την αιτιολογια (που ειναι και πραγματικοτητα δηλαδη) "χωρις προκαταβολη δεν μπορω να πληρωσω τα εξοδα της πραγματογνωμοσυνης απο την τσεπη μου .Δεν εχω τα λεφτα" αν βεβαια δεν εισαι εκατομμυριουχος!!!!!!

Ολα τα παραπανω ειναι γενικοτερες οδηγιες αφου εσυ ηδη την εκανες ......

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα περίπου 2-3 χρόνων για να εισπράξεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.¨ομως θα έπρεπε να είχες στείλει λίστα με τα έξοδα και την αμοιβή σου και να στην εγκρίνουν, κομμένη φυσικά...(έστειλες την λίστα αυτή? πιστυεύω πως ναι)

Link to comment
Share on other sites

σωστά τα λέει ο ΚΦ

τα 2000ευρώ που αναφέρει είναι θαύμα...πλέον το 1000άρικο είναι ποσόν απλησίαστο....

( α και κάτι άλλο σε αυτό να υπολογίζεις και ΦΠΑ.....τα σχόλια δικά σου)

Edited by alfisti1978
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ συνάδελφοι.

Υπάρχει κάπου-κάποιος που μπορώ να ρωτήσω για την εξέλιξη της υπόθεσης (βλέπε αποζημίωση) ?

Τελικά κόβουμε ΑΠΥ (ως ελεύθεροι επαγγελματίες) ?

Είναι δυνατόν για υπόθεση που έχεις δαπανήσει πολλές εργατοημέρες (π.χ. 30 ΕΗ ή 30χ5=150 ώρες) + έξοδα να αποζημιώνεσαι με 1000 - 2000€ και μάλιστα όταν η υπόθεση αφορά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ?

Έχει ζητήσει και πάρει κανείς προκαταβολή ?

Όταν σε καλούν στο δικαστήριο, δεν σε αποζημιώνουν ? τι γίνεται δηλαδή, βίαιη προσαγωγή ? Η ανάθεση δεν αναφέρει κάτι σχετικό, αναφέρει μόνο διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Link to comment
Share on other sites

Ρωτα εκει που υπεβαλες την εκθεση σου .

Κατα τα αλλα το οτι εχεις τοσες πολλες ερωτησεις δειχνει το μεγεθος του προβληματος της ολης διαδικασιας .

Αν δεν δεχθεις να κανεις τη δουλεια χωρις ικανη αιτιολογηση τοτε υπαρχει περιπτωση να διωχθεις απο τον Εισαγγελεα για απειθεια

Link to comment
Share on other sites

Εγω σε καποιες πραγματογνωμοσυνες που ειχα παραδωσει, είχα πληρωθει μεσω ΔΟΥ (σ' αυτην που υπαγεται το δικαστηριο) προς το τελος της χρονιας που τα κατεθεσα.

Οσο για την αμοιβη, μου ειχαν πει στα δικαστηρια, να ορισω εγω την αμοιβη που εκτιμω, αλλα να ξερω οτι θα κοβοταν περιπου το 25% του ποσου που ζητουσα.....ετσι για τη φαση! Οποτε, οπως με συμβουλευσαν, υπολογσα και το -25% και ζητησα αναλογα.

 

Ολα αυτα βεβαια....5-6 χρονια πριν....

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε GPER, έλα σε επαφή με την Κα Κορίζη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Δνση Οικονομικού, τμήμα προυπολογισμού. http://www.ministryofjustice.gr/site/el/ΑΡΧΙΚΗ/Επικοινωνία/ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΙΚΑΤΑΛΟΓΟΙΚΕΝΤΡΙΚΗΣΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.aspx

 

Η πληρωμή σου θα γίνει δια μέσω ΕΑΠ ( Ενιαία Αρχή Πληρωμών), υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή την ο οποία συμπληρώνεις.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με ενημέρωση (έγγραφο) απο το Πρωτοδικείο Πειραιά, η πληρωμή μέσω ΕΑΠ γίνεται μόνο στους Δημόσιους υπαλλήλους και πάντως όχι για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Την έκθεση την υπέβαλα σε αστυνομικο τμήμα, κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Ο αστυνομικός ήξερε πολύ λιγότερα απο μένα ...

Όταν συντάσσεις υπεύθυνη δήλωση με τις ώρες απασχόλησης, μπορεί ο εγκρίνων να μην την αποδεχθεί ? (τότε γιατί είναι υπεύθυνη δήλωση ?)

Όταν δεν έχεις κάνει έγγραφη συμφωνία, κάτι που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το ν.3919 δεν ισχύει η νόμιμη σύμφωνα με το άρθρο 102 του ΠΔ 696/74 ?

Άρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε την ημερίσια-ωριαία αποζημίωση, ούτε τις ώρες-ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε , να βάλουμε δικηγόρο !

Και σε όλα τα παραπάνω δεν έχει υπολογιστεί η αποπληρωμή σε 1,5-2 χρόνια.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε GPER, έλα σε επαφή με την Κα Κορίζη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Δνση Οικονομικού, τμήμα προυπολογισμού. http://www.ministryo....

Ήρθα σε επαφή και μου ανακοίνωσε ότι πραγματογνωμοσύνη 4.300€ (με τα έξοδα μέσα), προτάθηκε ? αποφασίστηκε? ποσό των 200 € μικτά ( ναι διακόσια) !!!!!!!

Δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα που έγιναν και μετά απο δυό χρόνια.

Στην άμεση & δικαιολογημένη αντίδρασή μου, μου είπαν κάτι για αίτηση θεραπείας (επανεξέταση της κοστολόγησης), Θα το ψάξω, Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος κάτι περισσότερο ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.