Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αμοιβή δικαστικής Πραγνατογνωμοσύνης


Recommended Posts

Τώρα διάβασα για την περίπτωσή σου. Δεν ξέρω σε ποια φάση είσαι (όρκιση, παραλαβή στοιχείων, επαφή με αντίδικους, συλλογή στοιχείων και αυτοψία, συγγραφή) αλλά προτείνω άμεσα συνεννόηση με τον επισπεύδοντα για συμφωνία επί της αμοιβής σου και απαίτηση να σε πληρώσει πριν παραδώσεις την πραγματογνωμοσύνη. Αν δεν καταστεί εφικτό και απλώς καταθέσεις πινάκιο αμοιβής το βλέπω πολύ επίφοβο να μην πληρωθείς ποτέ. Η πραγματογνωμοσύνη μπορεί να μην ζητήθηκε από κανένα από τα δύο μέρη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πληρώνει το κράτος. Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχω υπόψη μου οι αντίδικοι δεν ζητούν την πραγματογνωμοσύνη. Το δικαστήριο την "παραγγέλνει" και αναλαμβάνει την εξόφληση αυτός που θέλει να προχωρήσει η υπόθεση.

Link to comment
Share on other sites

tα σχετικά με την πραγματογνωμοσύνη είναι στα άρθρα του Π.Κ. όπου θα πρέπει να ανατρεξεις πριν αναλαβεις οτιδηποτε (εκει αναφερονται ολες οι διαδικασιες και οι ευθυνες του πραγματογνωμονα). Ο πραγματογνωμονας οπως προαναφερθηκε οριζεται παντα απο το δικαστηριο (για θεματα που δεν μπορει να εκφερει κριση... και δεν ειναι μονο τα δικα μας τα τεχνικα -  και οι κληρώσεις/αναθέσεις γινονται από τους πινακες¨ η ειδοποίησή / κλήτευσή σου μπορει να΄ναι η πιο απλή , πχ τηλ/κη , αλλα η πιο σωστή ειναι με κλητήρα (μου εχει τυχει να ειδοποιηθω κ απο δικηγορο διαδικου που ηταν στην διαδικασια κληρωσης/αναθεσης....), ειτε σε φαση προανακρισης , ειτε σε δικασιμο. Στην α΄ περιπτωση αμοιβεσαι με πινακιο κλπ και μονο απο το δημοσιο, στην β΄ μπορεις να αξιωσεις την αμοιβη σου (σε πιο λογικα - αυξημενα ορια) απο καποιον απο τους διαδικους - συνηθιζεται να ειναι ο επισπευδων (την αμοιβη σου την λαμβανεις πριν καταθεσεις την πραξη σου, αν δεν την λαβεις εκει κυνδινευεις να τρεχεις να την αξιωσεις απο το δικαστηριο - ελλ. δημοσιο, οποτε γυριζουμε στα δεδομενα της α΄φασης). Το ποσο της αμοιβης το οριζεις εσυ (η καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη), η αμοιβη ειναι μια - δεν αξιωνεις αμοιβη κ απο τους δυο διαδικους (απ οπου πληρωθεις δινεις ΑΠΥ κ αυτος το προσκομιζει και λαμβανει το συμψηφουμενο απο τον διαδικο - αν το λαβει...) . Η αμοιβη από το δημοσιο συνηθως χρονιζει και είναι μικρη – χαμηλη (συνήθως στα ποσά που προαναφέρθηκανμε¨ δεδομενου οτι το δικαστηριο - κ οχι ο καθε δικαστης- κρινει για το ποσο της αμοιβης με δεδομενα προηγουμενων - παλαιοτερων καταστασεων , και τα οποια  ειναι πολυ χαμηλα και συνηθως ειναι ασχετα με οτι καταθεσεις εσυ στο πινακιο σου - το οποιο θα πρεπει να τεκμηριώνεις με κάθε δυνατό τρόπο)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όταν σε ορίσει δικαστής ή εισαγγελέας (αστικό ή ποινικό), τότε καταθέτεις μαζί με την έκθεση και πίνακα - κατάσταση αποζημίωσης, με τις ώρες απασχόλησης σου πλέον των εξόδων σου (κίνησης, λειτουργικά γραφείου, συγγραφής, δακτυλογράφησης,φωτοτυπιών, φωτογραφιών κ.λ.π.). Για την αποζημίωση ανά ώρα εφαρμόζω το άρθρο 102 του 696/74 περί αμοιβών μηχανικών (περίπου 93 €/ώρα για > 20ετία). Η πληρωμή γίνεται απο το Υπ.Δικαιοσύνης μετά απο 2-3 έτη με σημερινές αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν ούτε τις "βενζίνες". Συγκεκριμένα καλύπτουν το 5 - 10% αυτών που αιτήσαι με τον παραπάνω τρόπο και συνήθως απο 150 - 400 € για οποιαδήποτε περίπτωση (τουλάχιστον για την Αθήνα). π.χ. για αιτούμενη αμοιβή 12.000 € το Υπ.Δ. δίνει 400 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και κρατήσεων), μετά απο αντίστοιχη πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών & εισαγγελέα Εφετών.

Συμπέρασμα  -> δεν αναγνωρίζεται η προσπάθειά σου, οι γνώσεις σου, η ακεραιότητά σου, τουλάχιστον. Σε οδηγούν στο να μην ασχοληθείς ποτέ ξανά.

Τα πράγματα αλλάζουν αν υπάρχει επισπεύδων, όπου μπορείς να ζητήσεις αποζημίωση με την παραπάνω λογική και αν ενδιαφέρεται πραγματικά ο επισπεύδων, ή και οι δύο αντίδικοι, να στα δώσει (ουν). 50% πριν την όρκιση και 50% πριν την παράδοση της πραγμ/νης.

Edited by GPER
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.